Фермерите, които едва наскоро са започнали да отглеждат говеда, често се сблъскват с трудности при храненето, особено при голям брой добитък. Неправилната диета на животните може да доведе до сериозни проблеми. Няма универсални рецепти за хранене на говеда, но има общи правила.

Хранене на говеда. Общи правила

Противно на общоприетото схващане, диетата с говеда не е свързана само със сочна трева. Съставянето на балансирана диета за животни не е лесно. Различните категории животни имат различни хранителни изисквания, така че храненето на майката е значително различно от храненето на юниците. Възрастта и здравето на животното са от значение.

Говеда

Има обаче някои общи правила, например:

 • Храната трябва да бъде във форма, подходяща за консумация.
 • Витамините, минералите и други ценни вещества, съдържащи се във фуражите, трябва да се усвояват лесно. Понякога, за да се увеличи усвояемостта, се добавят специални хранителни добавки, които са комбинация от различни ензими.
 • Протеините, витамините и минералите трябва да са в правилната пропорция.
 • Прекомерното хранене на животните, т.е. прекомерното хранене, води до нарушения в репродуктивната система на говедата.

Съвсем наскоро сеното се смяташе за основна храна за кравите в повечето ферми. Въпреки това, поради развитието на местната фуражна индустрия, тя постепенно изчезва на заден план. Той се заменя с балансирани видове комбинирано хранене. Комбинираните фуражи са удобни, защото за разлика от сеното, не е необходимо да се приготвят сами. Освен това са допълнително обогатени с витаминни добавки.

Сено за крави

Брой фуражни единици фураж на глава добитък

Можете да разберете колко фуражни единици фураж са необходими за глава добитък от таблицата по-долу. Въз основа на тези данни фермерът лесно ще може самостоятелно да изчисли дажбата за своя добитък и правилно да организира храненето на говедата. Таблицата показва дажбата на възрастна млечна крава: наименованието на фуража за говеда, неговото количество и същия обем, изразено в мерната единица "фуражна единица".

Хранителна стойност на фуражите, таблица за говеда:

Силоз, 30 кг6 KE (захранващи единици)
Захарно цвекло, 5 кг1,3 KE
Пшенични трици, 600 g0,5 KU
Слънчогледова торта, 1,5 кг1,6 KU
Ливадно сено, 6 кг2.6 KU

В действителност данните могат леко да се отклоняват от стандартите в една или друга посока („плюс“ или „минус“), това е напълно приемливо. Концентрираният фураж за говеда се счита за най-хранителен.

Какво може да се даде на говедата: пропорции и препоръки

Съвременните ветеринарни лекари дават следните препоръки за различни видове хранене:

 • Бирено зърно като храна за говеда. Съдържа мая - важен източник на витамин D. Пивните пелети за говеда могат да се хранят на животни от всяка възраст и всяка порода. Максималният дял в диетата е 18% от общия обем фураж.
 • Комбинирани фуражи за говеда. Възрастните говеда могат да се хранят с едро смлени фуражи, млади животни - нарязани. Основното е, че храната е направена в съответствие с GOST. Когато купувате комбинирани фуражи за говеда, съставът е важен, но технологията на производство е не по-малко важна.Максималният дял от общото предлагане на храна е 50%.
 • Месокостно брашно за говеда. Костното брашно е ценна минерална добавка. Трябва да се дава за предотвратяване на недостиг на калций. За възрастни говеда максималният дял в диетата е 1,5%, за младите животни - до 3%, тъй като брашното има благоприятен ефект върху образуването на костите.
 • Граховата слама за говеда съдържа голямо количество груби фибри, подобрява функцията на червата. Максималната пропорция в диетата е не повече от 15%. Не бива обаче да давате грахова слама на болни и отслабени животни, тъй като този вид фураж често е засегнат от гъбички и може също да причини стомашно разстройство поради високата концентрация на растителен протеин. Също така такава слама е доста трудна за смилане.

  Сламка от грах

 • Фуражна сол. Даването на сол е задължително. Фуражната сол за животновъдството се възприема от животновъдството като деликатес. Това вещество съдържа голямо количество натрий, който има благоприятен ефект върху метаболизма и стимулира интензивния растеж на младите животни. Максималната пропорция в диетата е 0,5%.
 • Фацелията като фуражна култура за добитъка има голяма стойност поради съдържанието на незаменими аминокиселини и антиоксиданти. Кравите обаче не са склонни да ядат тази билка, затова се препоръчва да се смесват с други фуражи, за да заглуши специфичния вкус. Допустимият дял в диетата е не повече от 10%.
 • Цвеклото пулп съдържа глюкоза и други захари, които осигуряват енергия. Но излишъкът от пулпа от цвекло в диетата може да причини диария, така че делът на пулпата от цвекло трябва да бъде не повече от 7% от общата диета. Трябва да се дава само на абсолютно здрави животни.
 • Гранулиран фураж за добитък. Определено не си струва да се хранят животни само с такава храна. И не е необходимо да се пренебрегва и този вид храна, защото такава храна съдържа всички необходими хранителни вещества в добре балансирани пропорции. За младите животни трябва да се купуват фуражи с малки гранули, за възрастни животни - с големи. Препоръчителната пропорция в диетата е 25%.

  Гранулиран фураж

Тези препоръки трябва да се следват от тези, които искат да отглеждат здравословен добитък. Когато купувате комбинирани фуражи, трябва да отдадете предпочитание на продукти на местен производител.

Диета за млечни говеда

При отглеждането на млечен добитък основната задача на фермера е да увеличи млечността, за да не стане тя непоносима тежест за животните. Ако вземем за основа такъв показател като среднодневното увеличение на теглото на говедата, скоростта му ще бъде различна за говеждото и млечните крави. Млечните крави не трябва да наддават толкова бързо, колкото породите, отглеждани за месо. Следователно на първо място не трябва да е наддаването на телесно тегло, а увеличаването на количеството мляко.

Когато съставяте диета за млечни говеда, имайте предвид следното:

 • Различните породи млечни говеда ще имат различно меню.
 • Зеленчуци, кореноплодни зеленчуци и прясна трева трябва да заемат важно място в диетата. Тези храни увеличават млечността.
 • Млечната крава трябва да консумира до 40 литра течност дневно.
 • Храненето на млечни говеда включва хранене три пъти на ден с ясно определено време за всяко хранене.
 • През лятото делът на тревата в диетата се увеличава, делът на зеленчуците и кореноплодните култури намалява.
 • През зимата количеството комбинирани фуражи се увеличава.

  Комбинирани фуражи за добитък

За да може храната да се усвои по-добре, те първо дават фураж, след това сочни зеленчуци и кореноплодни култури и последно от всички груби фуражи (слама, сено).

Трикалциев фосфат за говеда: инструкции за употреба

Трикалциевият фосфат е ценна минерална добавка към ежедневната диета на животните. Можете да го купите във ветеринарни аптеки. Препаратът е придружен от подробни инструкции за употреба. Ако не спазвате системно дозировката или случайно надвишите максимално допустимата доза, вместо полза, можете само да навредите на животното.

Трикалциев фосфат трябва да се използва, както следва:

 • Тази добавка трябва да се дава през пролетта, когато рискът от недостиг на витамини е най-голям.
 • Една добавка няма да направи нищо. Необходимо е да се дава трикалциев фосфат в продължение на 1,5-2 месеца.
 • Една глава се нуждае от 80-100 g от веществото на ден.
 • Прахът се разтваря във вода и се дава на животни в течна форма.

Експертите казват, че тази сложна минерална добавка активира репродуктивните инстинкти, стимулира лактацията при млечните крави, намалява честотата на вирусни и бактериални инфекции и намалява вероятността за раждане на телета с вродени малформации, които са несъвместими с живота. Също така, редовното включване на това вещество в диетата спомага за подобряване на метаболизма, има положителен ефект върху храносмилането, помага на младите животни да растат бързо и да наддават на телесно тегло.

Трикалциев фосфат

За млечните крави трикалциевият фосфат е по-важен от този за месодайните крави, тъй като по време на интензивна лактация голямо количество калций се измива от тялото на животното.

Съвети и насоки от опитни животновъди и ветеринарни лекари

За да може начинаещият фермер лесно да регулира храненето на добитъка си, препоръчително е да следва препоръките на опитни пастири и практикуващи ветеринарни лекари. Ето какво съветват:

 • Когато сами прибирате сено, трябва да се уверите, че в него не попадат отровни растения. Също така не пасете стадото в райони, където растат тези култури.
 • Ако животните ядат много гранулирана храна, те може да са жадни през цялото време, затова се уверете, че получавате достатъчно течност.
 • Млечните крави трябва да се напояват по-активно от говеждите, тъй като харчат повече течност.
 • В допълнение към месото и костното брашно, прахообразните яйчени черупки могат да се добавят към животинската храна като ценен източник на калций.
 • Ако добитъкът наддава слабо, не увеличавайте веднага единичната порция фураж. Първо трябва да се консултирате със специалист. Ако кравите са болни, увеличаването на обичайната порция само ще навреди. Първо трябва да разберете причината за лошото наддаване на тегло и едва след това да предприемете действия.

Важно! Когато парчета лизана сол се хранят с животни, те трябва да са достатъчно големи, за да не може кравата да се задави или случайно да погълне парчето.

Трябва да се има предвид, че през лятото, когато по-голямата част от диетата се състои от пресни сочни фуражи (трева, зеленчуци, корени), ферментационните процеси в стомаха могат да се активират при животните. В този случай делът на сухите комбинирани фуражи трябва да се увеличи. Също така хранителните добавки, съдържащи храносмилателни ензими, от които храната се усвоява по-лесно, ще помогнат за решаването на проблема.

Ако правилно организирате храненето на животните, добитъкът ще расте и ще се развива безопасно. Фуражите, предназначени за добитък, трябва да бъдат с необходимото количество и качество. Трябва също да вземете предвид индивидуалните нужди на различните категории животни. И тогава млечността на фермера ще се увеличи или след клането ще има голям добив на месо.