Кръвта на млечните телета е ценна фармакологична суровина за създаването на сух депротеинизиран диализат. На негова основа са създадени лекарства: "Actovegin" и "Solcoseryl".

Препарати за теле и кръв от телета

Кръвта и мозъкът на големи рогати животни, по-специално крави и свине, се използват за производството на лекарства: Actovegin, Solcoseryl, Cortexin, Cerebrolezin. Последните две имена на лекарства съдържат полипептиди на мозъчната кора на животните. Понастоящем се произвеждат само "Actovegin" и "Solcoseryl", препаратите са депротеинизирани хемодиализати от телешка кръв.

Хемодериват на теле от кръв

Хемодериват на телета кръв - какво е това? Предпоставка за създаването на лекарството беше разговорът на алпийските овчари за бързото заздравяване на рани при млечните телета. Учените са установили, че един от кръвните компоненти активира регенерацията. Производството на лекарството от фармацевтичната търговска компания Nycomed започва през 1996 година. Производители - Австрия и Германия. До 70% от обема на производството се продава в Русия и ОНД.

Екстракт от телешка кръв или депротеинизиран хемодериват е производно на белтъчини на телешка кръв. Лекарството се произвежда чрез хемодиализа (разлагане) и технология ултрафилтрация. Съдържа нискомолекулни елементи от клетъчната маса и кръвен серум на млади телета. Лекарството съдържа аминокиселини, мастни киселини, микро- и макронутриенти, олигопептиди. За да получите 1 g депротеинизиран диализат, се нуждаете от около 40 g изсушен хемодериват на кръвта.

Хемодериват на телета кръв

Тъй като препаратът се състои изцяло от естествени биоматериали, практически няма противопоказания.

Диализатът от телешка кръв намери широко приложение в медицината:

 • активира транспорта на кислород до органи и тъкани, засилвайки метаболизма;
 • нормализира усвояването на глюкозата, както и нейното пренасяне в изтощени и хипоксични клетки;
 • процесът на разделяне на АТФ (аденозин трифосфорна киселина) се активира, концентрацията му се увеличава, което води до увеличаване на енергията в клетките;
 • активира регенерацията на тъканите;
 • увеличава броя на незаменимите аминокиселини.

Препарати с депротеинизиран хемодериват се предписват за лечение на следните заболявания:

 • лошо кръвообращение в мозъка и кръвоносните съдове;
 • исхемичен инсулт;
 • черепна травма, мозъчно кървене;
 • разширени вени, заболявания на вените на краката, трофични язви;
 • ендартериит;
 • апоплексия;
 • психоза;
 • диабетна гангрена;
 • ангиопатия;
 • излагане на радиация.

Хемодеривативната депротеинизирана телешка кръв се използва срещу много очни заболявания. Показан е при изгаряния, възпаления, генезис на язви на роговицата. Предписва се от лекари преди и след операция за трансплантация на роговица, след радиационно увреждане на очите. Препаратът от телешка кръв също помага за премахване на дефекти в епител на роговицата поради използването на контактни лещи.

Как да приемате Актовегин

Actovegin се освобождава под формата на инжекционен разтвор, мехлем или гел, както и под формата на таблетки. В каква форма да приемате лекарството, лекарят решава въз основа на диагнозата.

Инжекции на Actovegin

Инжекционната форма на Actovegin се предлага в ампули, инжектирани във вена, артерия, а също и интрамускулно.За изследване на алергии се прилага 2 ml от лекарството интрамускулно.

Началната доза на приложение на Actovegin е от 10 до 20 cm3 / ден. Инжекцията се прилага интравенозно или в артерия. Следните порции - 5 ml се инжектират ежедневно в мускул или вена. Не превишавайте дневния обем на приложение, който е не повече от 2 cm3 / минута.

За инфузията на Actovegin се приготвя смес от 10-20 cm3 от производното, 200-300 ml физиологичен разтвор, 5% декстроза. Всички параметри на инжекцията (продължителност, обем, размер на дозата) се определят от лекаря. Забранено е съхраняването на отворената ампула, мътният разтвор трябва да се изхвърли. Инжекциите на Actovegin са показани при заболявания на мозъка, съдови нарушения, инсулт, зарастване на рани, лъчева болест.

Инжекции на Actovegin

Актовегин таблетки

Таблетираната форма на лекарството се приема в съответствие с диагнозата:

 1. Деменция. 2 таблетки 3 пъти на ден. Курсът е 20 седмици.
 2. Възстановяване след инсулт. След 20 инфузии те преминават към таблетки. Рецепция - до 10 пъти на ден. Курсът е 25 седмици.
 3. Нарушения на периферния кръвен поток. 3-6 таблетки всеки ден. Курсът е от 4 до 6 седмици.
 4. Увреждане на нервните окончания поради диабет. След 20 инфузии приемайте 9 таблетки всеки ден. Курсът е 18-22 седмици.

Всяко хапче Actovegin съдържа 200 mg хемодериват. Таблетките се измиват с вода преди ядене. Не е нужно да ги дъвчете.

Крем, гел Actovegin

Като външен агент се използва депротеинизиран хемодериват под формата на крем и гел. Той е безцветен, няма вкус и има мирис на месен бульон. На първите етапи на терапията се препоръчва да се използва гел Actovegin. Липсата на грес улеснява отмиването с вода. След изсушаване и стягане на язви и рани, те преминават към използване на крем.

Мехлем от кръв на млади телета се използва 2 пъти на ден, курсът е 12 дни или повече. Кремът може да се използва под превръзка. Позволено по време на бременност и кърмене. Актовегин възстановява и лекува кожата, възстановява чувствителността им. Помага за премахване на следи от акне, след акне.

Местната употреба на Actovegin се използва при рани, изгаряния, дерматити, рани от пролежки, наранявания и възпалителни процеси на кожата и лигавиците, плачеща екзема, язви поради разширени вени, кожни реакции при излагане на радиация.

Заместители на Actovegin

Солкосерил крем или гел, подобен на Actovegin, също се състои от телешка кръв с отстранения протеин. Лекарството има същите показания, с добавяне на заболявания на органите на зрението и устната кухина.

Крем, гел Actovegin

Солкосерил се използва:

 1. С наранявания на роговицата. Използвайте 2 капки гел на всеки 6 часа. След въвеждането на гела трябва да лежите 5 минути със затворени очи. След 4-5 дни идва облекчение.
 2. С хиперемия поради използването на твърди контактни лещи. 1 капка гел на всеки 6 часа.
 3. С конюнктивит, язви на роговицата, дистрофични лезии. 2 капки под клепача 3 пъти седмично.

Важно! След обработката на органите на зрението се наблюдава намаляване на видимостта, поради което е забранено шофирането.

Солкосерил се предписва от зъболекари за язви в устата, плачливи рани на устните и лицето, лигавиците и венците. Гелът се нанася върху почистената и дезинфекцирана повърхност на раната. Действието се извършва след хранене, тъй като не можете да ядете в продължение на 3 часа. Повторете нанасянето на гела преди лягане.

Церебролизинът е аналог на Actovegin, произведен в ампули и прилаган интравенозно или интрамускулно. Препаратът се основава на пептиди на свински мозък. Лекарството се използва за премахване на последиците от болестта на Алцхаймер, инсулт, мозъчни травми. Аналог на Cerebrolysin е по-евтиното лекарство Cinnarizin.

Кортексинът е лиофилизат, извлечен от мозъчната кора на говеда или свине. Действието на аналога на Actovegin е насочено към активиране на енергийния метаболизъм на мозъка, подобряване на вътреклетъчния синтез на протеини.Използва се при проблеми с кръвообращението на главата, епилепсия, вегето-съдова дистония, церебрална парализа, енцефалит и енцефаломиелит, астения, черепно-мозъчна травма, забавено психомоторно и речево развитие при деца и други заболявания. Разтворът се прилага интрамускулно.

Кортексин

Съвети от ветеринарни лекари

Производните лекарства също се използват при лечение на животни от драскотини, ухапвания, наранявания на очите и удари.

Актовегин (Cortexin, Cerebrolysin) принадлежи към класа ноотропи от животински произход. Използва се за подобряване на когнитивните показатели и неутрализиране на токсичните съединения при котки и кучета. Намалява раздразнителността и страха, подобрява способността за учене, укрепва имунната система.

При наранявания и проблеми с гръбначния стълб Actovegin подобрява метаболизма на глюкозата и кислорода в увредените тъкани. Мехлем и гел Actovegin, Solcoseryl се използват при лечението на ухапвания и рани без големи кръвозагуби. Ветеринарните лекари съветват първо да измиете лезията с антисептик, като 3% водороден прекис. На първия етап от лечението се използва Levomekol, след което те преминават към Actovegin (Solcoseryl - със суха рана), докато нараняването бъде напълно излекувано.

Очен гел Actovegin в комбинация с интрамускулни инжекции Actovegin ще помогне срещу наранявания на очите. За да се намали болката при животното, се препоръчва лекарството да се разрежда с новокаин.

Забележка! Дозировката на лекарствата трябва да бъде съгласувана с ветеринарния лекар, тъй като тя се избира индивидуално за всяко животно.

Депротеинизираният хемодериват на говежди кръв почти няма противопоказания. Но преди да използвате продукта, трябва да се консултирате с лекар. Склонността към алергии, проблеми с уринирането, сърцето и белите дробове са противопоказания за приема на лекарството.