Зайцевъдите често се сблъскват със заболявания на ушите на домашни любимци. И често начинаещите фермери се интересуват от това, когато заек има болки в ушите - какво да лекуваме? Днес ще говорим за ушни заболявания на зъбни тревопасни животни. Тази статия ще разгледа най-належащите въпроси: причините за заболяванията, симптомите на всяко заболяване, методи за лечение с лекарства или народни средства. Ще бъдат дадени препоръки и за това какви превантивни мерки могат да бъдат предприети за предотвратяване на ушни заболявания при зайци.

Заек корички на ухото - възможни причини

Ушите на тревопасните животни съдържат много кръвоносни съдове, което ги прави мишена за паразити. Често появата на струпеи е признак за развитието на краста в ушите, причинена от акара.

Заешки заболявания на ушите

Въпреки това, в някои случаи коричките са симптом на инфекциозни заболявания. Крастата се образува на мястото на спукване на мехури и изсъхване на гнойно отделяне.

Болести на ушите на тревопасните животни

Заешките заболявания на ушите често имат подобни симптоми, което затруднява поставянето на правилна диагноза.

Можете да определите болестта по поведението на домашния любимец:

 • драскане с лапи;
 • заекът клати уши;
 • триене на ушите по повърхността;
 • обща слабост;
 • загуба на апетит;
 • намалена репродуктивна функция;
 • неестествено положение на главата;
 • падащи уши;
 • нервност.

Падащи уши при зайци

Как да разпознаем заболяване

След появата на първите признаци ушите трябва да се покажат на ветеринарния лекар. Можете да разпознаете болестта и у дома.

Общо има четири заболявания на ушите при зайци.

Псороптоза (ушна краста)

Инфекциозно заболяване, причинено от кърлеж. Насекомото живее в ушния канал и е трудно да се открие в началото.

Болестта може да бъде разпозната по основния симптом - появата на повърхността на слуховите органи на люспи, акне и абсцеси, които при спукване освобождават гной. Изсушеното, гнойно отделяне се превръща в струпея, причинявайки дискомфорт на домашния любимец.

Краста на ушите

Можете също така да разпознаете псороптозата по подути уши, на засегнатите области може да се появят струпеи. Температурата на органите на слуха става по-висока от тази на тялото.

За изследване на кърлежа се използва лупа. Често паразитът се предава от заека на зайците, възрастните домашни любимци се разболяват след контакт с болни индивиди.

Важно! Необходимо е незабавно да се започне лечение, за да се намали страданието на ушите и да се предотврати по-нататъшното предаване на паразита.

Гноен отит на средното ухо

Вирусно заболяване. В началния етап е много трудно да се разграничи от краста на ушите поради подобни симптоми. Грешките в диагностиката са изпълнени с увреждане на мозъка и смърт на домашния любимец.

Важно! Болестта се развива зад тъпанчето, така че визуалният преглед не разкрива присъствието му.

Основният симптом е гнойно отделяне, което се разпространява в цялата ушна мида. Възможно е заболяването да се разпознае и по неизправност във вестибуларния апарат - ушастият може да започне да се блъска в предмети, главата му ще се люлее от време на време, очите му постоянно се въртят или гледат изключително хоризонтално.

Измръзване на ушите

Декоративните зайци са много деликатни животни, така че престоя в студените стаи често води до измръзване на слуховите органи.

Измръзване на ушите

Симптоми: Намаляване на температурата на ухото, подуване, болка, образуване на мехури, сухота и лющене на епитела.

Миксоматоза

Сериозно заболяване, при което тревопасното животно развива твърди подутини по ушите.

Медикаментозно лечение

При първите признаци на развитие на болестта животното трябва незабавно да бъде поставено под карантина. Следващата стъпка е консултация със специалист. Важно е да разпознаете болестта своевременно и да започнете да я лекувате.

Специалист може да прегледа болен домашен любимец у дома.

Преглед от специалист

За да идентифицирате кърлеж, имате нужда от вазелин, инструмент за изстъргване, стъкло и лупа. Вазелинът се загрява до 40 градуса, а след това в него се поставя стържене. Получената проба се поставя върху стъкло и се изследва под лупа - обикновено роенето на кърлежи е ясно видимо. Този метод е подходящ, ако не е възможно да се изведе домашния любимец за лабораторен анализ.

Заешките уши имат струпеи - как да се лекува? Те подхождат към унищожаването на ушна акара по сложен начин, като използват лекарства с общи и местни ефекти. Добре е да се използват лекарства под формата на пяна и аерозол в борбата срещу псороптозата:

 • Acrodex;
 • Псороптол;
 • Дикресил;
 • Циодрин;
 • Акаромектин.

Лекарството се напръсква върху засегнатите области 2-3 пъти на ден, в продължение на 5-7 дни. Курсът на лечение се повтаря след 7 дни.

Лекарството "Акаромектин"

За лечение на инфекции се използва Baymek или 1% разтвор на Ivomek. Лекарствата се прилагат чрез инжекции, дозата за всяко животно е индивидуална и се изчислява въз основа на телесното му тегло.

Ефективността на такова лечение е, че лекарствата убиват не само възрастни паразити, но и ларвите. Домашният любимец често се чувства по-добре след няколко дни. Лекарството Декта също се показа добре - не само унищожава паразитите, но и намалява възпалителните процеси.

Ветеринарните лекари не препоръчват лечение на гноен среден отит у дома. Няколко вида бактерии могат да причинят заболяването наведнъж, поради което, преди започване на лечението, е необходимо да се идентифицират патогените и да се изберат подходящите лекарства. Най-ефективните антибиотици за отит на средното ухо са Prednazolone и Albendazole, необходимата доза се изчислява от лекаря.

Лечение на заек

При измръзване на ушите използвайте Alusprey. Лекарството се предлага под формата на спрей, което опростява процедурата за прилагането му. Лекарството се използва след обработка на участъци от измръзване: премахване на косми, секрети и изсушен епител.

Внимание! Забранено е лечението на ушите на тревопасното животно с алкохол, както и с йод и брилянтно зелено. Алкохолните разтвори могат да изгорят деликатните тъкани на слуховите органи.

Защо е важно да започнете своевременно лечение? Засегнатите уши могат да повлияят на координацията на движенията. Животното може да умре поради развитието на усложнения и проникването на инфекция в мозъка. Обикновено тревопасното животно може да бъде излекувано от краста в ушите в рамките на една седмица.

Народни средства за защита

С псороптоза е възможно да се намали сърбежът и да се отървете от кърлежа чрез третиране на засегнатите области с разтвор на терпентин, креолин, керосин и слънчогледово масло или глицерин, сместа се прави в размер на 1: 1. За нанасяне на продукта се използва спринцовка за еднократна употреба, от която първо се отстранява иглата.

Домашно лечение за заешки уши

След това ушите на заека се масажират и коричките се отстраняват. Преди да се отстрани особено голяма кора, корите се омекотяват с глицерин и йод, сместа се прави със скорост 4: 1. Разтворът може да се прилага върху повредени места през ден.

На бележка! За измръзване използвайте гъша или свинска мазнина. Засегнатите области са покрити с безсолна мазнина. В случай на тежки повреди, сухите участъци се обработват с 1% камфоров мехлем.

Профилактика на ушни заболявания

Развъдчикът може редовно да извършва профилактика у дома, насочена към защита на животното от появата на струпеи в ушите.

 • поставяйте нови домашни любимци в месечна карантина;
 • добавете витамини към храната за подобряване на имунитета;
 • осигуряват удобни условия за съхранение;
 • премахване на течения и влага;
 • поддържайте температурния режим;
 • спазват санитарните стандарти;
 • лекувайте животните с противоглистни средства;
 • редовно проверявайте и почиствайте ушите си;
 • третирайте клетките и инвентара с дезинфектанти.

Важно! Експертите препоръчват да се обърне специално внимание на обработката на тревопасните уши. Процедурата трябва да се извършва за бременни зайци 14 дни преди раждането.

Ако фермер поддържа стадо зайци, важно е да си измиете ръцете след преглед на болен домашен любимец. Забранено е да се докосват здрави индивиди с мръсни ръце, тъй като това често води до предаване на болести. Защита срещу ушни акари е третирането на стаята и заешкото оборудване два пъти годишно. Най-добре е да се извършват превантивни мерки през зимата, тъй като кърлежите извън тялото на гостоприемника не понасят добре студа.

Развъдчиците на зайци знаят, че е по-добре отново да извършите профилактика, отколкото да лекувате домашен любимец. Растителноядни нежни животни, склонни към ушни заболявания. Спазването на санитарните стандарти и осигуряването на комфортни условия ще предпази домашния любимец от инфекциозни заболявания и редовна дезинфекция от акари. Ако заек има рана в ухото, е необходимо да го покажете на специалист и незабавно да започнете лечението.