Поради необичайния си цвят и привързан характер, сребърните зайци са високо ценени сред животновъдите. Те са непретенциозни към условията на задържане и почти никога не създават проблеми.

Тези животни са отглеждани от съветски животновъди през 50-те години. Този цвят е получен чрез кръстосване на френски зайци шампанско и съветски зайци месо. Зайци шампанско са били внесени от Индия. Тази порода сега е известна като Big Light Silver. Съветските разработки извършват селекция в селското стопанство на Полтавска област. В Украйна животните са известни като Полтавско сребро. В Русия използват името съветско сребро.

Признаци на сребърни зайци:

 • Теглото на възрастен достига 4,5-5 кг. Понякога има по-големи представители с тегло над 6 кг.
 • Гърдите са широки, обемът достига 36 см.
 • Дължина на тялото 54-58 см.
 • Зайците имат хармонични пропорции на тялото.
 • Ушите са вертикални, не повече от 13 cm.
 • Прав гръб.
 • Добре развита мускулатура.
 • Гладки мощни лапи.
 • Очите са светлокафяви.

Зайци сребро

Характеристика на козината

Въпреки огромното разнообразие от нюанси на козината, основното предимство на тази порода е нейният сребърен цвят. Тя е неравна, върховете на ушите, опашката и лапите са по-тъмни от тялото. Пазителното палто има снежнобял цвят, а влакната на пуха са синьо-сини. Козината е мека и дебела. Породата е с висока стойност и продължава да набира популярност.

Забележка. Заешката козина не трябва да е сребърна. Всички продукти, направени от този материал, се продават в естествени нюанси.

Средове от сребърни породи

Има няколко разновидности на сребърни зайци: Полтавско (съветско) сребро, европейско сребро, унгарски (син) заек.

Полтавското сребро се различава от останалите със своя неравен цвят. В сравнение с породата Шампанско, чиито представители станаха прародители на сребърните зайци, жителят на Полтава има по-тъмен цвят.

Съветската порода чинчила е подобна на Полтавския сив цвят на кожата и огромен размер. Те се отличават с факта, че цветът на съветския представител има по-еднороден характер без тъмни нюанси на краката, опашката и главата.

Съветска чинчила

Унгарският син заек е вид от сребърната порода. Отглеждани в Австрия чрез кръстосване на Фландрия и моравски зайци. Той е по-малък от другите представители на сребърната порода, но има подобен цвят.

Европейското сребро или голямото леко сребро (BSS) има общ предшественик с останалите породи - заекът шампанско. Характеристиките на теглото, размера, производителността на породата са същите като тези на другите сребърни породи. Основната разлика е по-светлият тон на козината.

Зайци европейско сребро

Този сорт сребърни зайци е получен от представители на сребърната порода шампанско. След въвеждането на тези животни в Германия, зайците стават популярни като френската порода Big Silver. Немските животновъди се занимаваха с подобряване на характеристиките на породата: увеличаване на плодовитостта, характеристики на теглото, ранна зрялост.

BSS зайците принадлежат към породата с месна кожа. Но в повечето случаи те се отглеждат в името на необичаен цвят на кожата. Породата не е много разпространена в Русия, но е много популярна в Европа. Животните имат плътност, гъста козина. Имат способността бързо да наддават на тегло.

Забележка... За да заекът наддаде 1 кг тегло, той трябва да изяде 3-3,5 кг фураж.

Породата заек BSS има стандартни характеристики, присъщи на породите от сребърната група:

 • Конституцията на тялото е силна, правилна, мускулеста.
 • Тялото е дълго до 55-58 см.
 • Широк гръден кош, прав гръб.
 • Теглото на възрастен варира от 4,5 до 6,5 кг.

Женските се отличават с добра плодовитост. За един окрол можете да получите около 8 зайци. При клане се получават 61% от общото тегло на месния продукт. Месото е крехко и сочно, има малко фибри и достатъчно количество мазнини.

Зайци европейско сребро

Зайци съветско сребро

Съветското сребро и Полтавското сребро са един вид порода, която има две имена. Те са регистрирани през 1952 г. в Полтава. Целта на животновъдите е била да получат зайци с висока степен на плодовитост. Зайци Полтава сребро - описанието на породата не се различава от стандартното - заекът е сребърен:

 • Силна пропорционална конституция на тялото.
 • Дължината на мускулестото право тяло достига 57 cm.
 • Силни крака, добре пропорционални.
 • Средна глава с прави къси уши.
 • Гърбът е прав.

Отличителна черта на тези зайци са тъмните нюанси на цвета на краката, ушите, опашката и тъмните кръгове близо до очите.

Забележка... Необичаен сребрист нюанс на козината дава на зайците комбинация от различни цветове на подкосъма, предпазителя и основните косми. Охранителните косми са снежнобяли, пухкавият подкосъм е светлосив, а основната дълга коса е черна. Сянката се проявява на три до четири месечна възраст при зайци.

Хранене

Зайците са склонни към затлъстяване, така че съдържанието на смесени смеси от зърнени храни в диетата трябва да бъде ниско. Диетата трябва да се основава на прясно сено. Високото съдържание на груби фибри в сеното подобрява храносмилането на животните. Също така има положителен ефект върху равномерното смилане на зъбите.

Зайците ядат добре зелена храна

Зайците ядат добре зелена храна. Нуждата от такава храна идва вечер. Пресната зелена храна трябва да се въвежда в диетата внимателно, за да не предизвика диария и да разстрои храносмилателната система.

Важно! Зелените се измиват и изсушават, след което се хранят на зайци. Същата процедура се прави с плодове и зеленчуци.

В клетките винаги трябва да има прясна вода. Не давайте студена или замразена вода. Храната, мръсотията и екскрементите не трябва да влизат в поилката. Най-добрият вариант са поилките за зърна.

Развъждане

Чифтосването започва, когато женската достигне четиримесечна възраст, ако тежи повече от 2,5 кг. Теч се случва на всеки 8 дни. Продължителността на този период е 5 дни. Възрастните зайци могат да растат до 5 пъти годишно. На мъжки има 8 женски. За чифтосване изберете зайци със средно телосложение: не са дебели и не са слаби.

Кукленият период продължава около месец. В едно котило можете да получите до 18 новородени. Топлината започва при заека 2 дни след раждането. Цветът на козината на бебето при раждането е черен. След 5 седмици зайците започват да показват сребристи нюанси. Зайците бързо наддават на тегло.

Предимства на сребърния гигант:

 • Заекът е непретенциозен в храната.
 • Добре понася студеното време.
 • Заешкото месо е сочно и вкусно, има еднакви мастни слоеве. Месото на тези животни се счита за мраморно.
 • Голям брой новородени зайци, поне 8 индивида.
 • Ранна зрялост, женската е готова за чифтосване на възраст от 4 месеца.
 • Козината е пухкава и топла, има необичаен сребърен оттенък.
 • Според описанието на породата, сребърният заек почти няма недостатъци.

Сребърните зайци са доста популярна порода сред животновъдите в европейските и постсъветските територии. Тези животни са ценени не само заради необичайния си цвят на косата, но и заради бързото наддаване на тегло на бебетата и вкусното месо. Те имат висок процент добив на месни продукти след клане. Заешкият характер е нежен и гъвкав. Животните са подходящи както за разплод в индустриални и лични ферми, така и за отглеждането им като домашен любимец.