Морковите са често срещан здравословен кореноплоден зеленчук. Широко се засажда от градинари в Русия и други страни. Въпреки това, въпросите "кога да сеем моркови?", "Как да засаждаме моркови правилно?" са подходящи за летните жители, които искат да увеличат реколтата си. Правилното време за засаждане на култури, както и селскостопанската технология, означават много. Спазвайки инструкции стъпка по стъпка, можете да отглеждате голям брой висококачествени сочни кореноплодни растения с минимални разходи.

Кога да засаждате моркови

Засаждането на зеленчукова култура зависи от четири фактора. Между тях:

 • Предпочитания за градинари;
 • Разнообразие;
 • Географски регион;
 • Лунен календар.

Предпочитания на градинаря

Сеитбата на моркови е разрешена през пролетта, лятото, есента. Ако градинарят предпочита да получи ранна реколта, която може да бъде събрана през юни, тогава опцията за засаждане е подходяща за него преди зимата. Основният съвет в този случай е да имате време да засадите семената 7-10 дни преди продължителни студове. Например в региона на Москва това може да се направи през последната седмица на октомври или малко по-късно.

Морков

Кога да засаждате моркови през пролетта? Ако вярвате на народните признаци, най-доброто време за засаждане на моркови на открито е след като трепетликата започне да цъфти. Можете да навигирате до брезата. Ако има разцъфнали листа, морковите могат да бъдат засети. По това време земята се затопля до + 6 ... + 9 градуса. Дневната температура на въздуха не е по-ниска от +8 градуса. Засаждането трябва да приключи 10-15 дни преди черешовите цветове. Често се случва, че щом цъфтят цветя върху череша, започва студено щракане. Морковите ще се справят с това безпроблемно, само ако вече са вкоренени.

Лятното кацане се извършва приблизително през юни. Морковите, засадени през лятото, са подходящи за дългосрочно съхранение. Такива кореноплодни зеленчуци в избата могат да лежат около 7-9 месеца.

Забележка! Ползите от морковите са в съдържанието на голямо количество витамини: А, С, Е, РР, група В. Този кореноплоден зеленчук е необходим за растежа, повишената мозъчна активност и повишения имунитет.

Разнообразие

Има няколкостотин различни сорта моркови. В същото време животновъдите не спират да работят по подобряване на кореноплодната култура. Когато засаждате, трябва да се съсредоточите върху избрания сорт. Обикновено оптималното време за засаждане е посочено на торбата със семена. Сортовете са разделени на три вида:

 1. Ранно;
 2. Средно аритметично;
 3. Късен.

Ранните кацат 2 седмици след топенето на снега, когато средната температура на въздуха е на ниво от + 6 ... + 12 градуса. Периодът на узряване на ранните моркови е 2 месеца. Оранжевият зеленчук може да се събира през юни-юли.

Ранен сорт моркови Karotel Parisian

Средните сортове узряват 3 месеца след засаждането. Обикновено се засяват през пролетта след топлина или лято. Този кореноплоден зеленчук е подходящ за съхранение. Средните сортове, които се характеризират с устойчивост на замръзване, се засяват преди зимата.

Късните сортове се засаждат в началото на юни. Те са предназначени основно за съхранение в избата. Вегетационният период е 4 месеца. Беритбата се извършва през есента, в централна Русия - през октомври.

Географски регион

При засаждането на моркови е необходимо да се вземат предвид климатичните особености на региона, в който градинарят живее.

Средната зона на Русия се характеризира с нестабилна пролет.Снегът се топи в края на март-април. Но дори и след спускането има студове. Най-добре е да се организира засаждането през последното десетилетие на април. По това време цъфти трепетлика и цъфти бреза в Московска област и други региони на централната част на страната. Лятното засаждане се организира през юни, есента - в края на октомври или началото на ноември. Можете да засадите ранни сортове, средни, късни.

Климат в централна Русия

В Урал снегът се топи в средата до края на април. Пролетта, както и в центъра, може да бъде непредсказуема. Прохладното време с дъждове може да продължи до началото на лятото. Обикновено в Пермската територия, Ижевск, Оренбург, Магнитогорск и други градове морковите се засаждат през май. Лятното засаждане се извършва през юни, есента - през октомври. Всички сортове моркови са засадени в този географски регион.

Сибир с краткото лято е идеален за засаждане на сортове в средния сезон. Те се засаждат веднага щом времето стане значително по-топло. Подходящ месец е май. Въздухът и почвата по това време се затоплят до + 8 ... + 10 градуса. Морковът в средния сезон не се страхува от кратко лято. Вегетационният му период не трае дълго. Три месеца са й достатъчни, за да даде качествена реколта.

Климат в Сибир

Южният квартал на страната ни се характеризира с кратки зими без стабилна снежна покривка. Например в Краснодарския край няма сняг вече през февруари. Можете да започнете да сеете моркови в началото до средата на март, в зависимост от времето. Морковите са влаголюбива култура, поради което в южните райони е невъзможно да се забави засаждането, в противен случай земята ще стане твърде суха и морковите може просто да не растат. Въпреки това е разрешено лятното засаждане на моркови. Провежда се през май. В този случай леглото с моркови постоянно се навлажнява. Кацането преди зимата започва в края на ноември. Както южните, средните, така и късните сортове са подходящи за засаждане на юг.

Лунен календар

Лунният календар за засяване ще ви помогне да определите подходящо време за засаждане на моркови. Той е съставен, като се вземат предвид фазите на спътника на Земята. Смята се, че лунните фази и четвърти влияят върху ритъма на градинарските култури. Ако организирате засаждане съгласно това ръководство, можете да увеличите добива. Въпреки това, преди да изберете благоприятен ден в календара, си струва да вземете предвид климатичните особености на региона, времето извън прозореца и разнообразието от култури.

Лунният календар на семената за 2018г

Как правилно да засаждаме моркови през пролетта

Засаждане на моркови през пролетта, сеитба, кога да се сее, как да се засажда правилно? Засаждането на моркови е лесно. Опитен градинар и начинаещ ще се справи с него. За да получите много сочни кореноплодни зеленчуци, трябва да знаете как правилно да засаждате моркови. Селскостопанската технология за отглеждане на моркови се състои от следните етапи:

 • Избор на сайт;
 • Обработка и подготовка на почвата;
 • Подготвителна работа със семена;
 • Разстояние между семената;
 • Сеитба.

Избор на седалка

В централната част на обекта е избрано легло за кореноплодни растения. Тя трябва да бъде добре осветена от слънчевите лъчи. Без подходящото количество слънце морковите ще станат крехки, върховете им ще закърнеят, а корените им ще се изтънят. По-добре е земята на това място да е равна, без наклон.

Място за засаждане на моркови

Морковите предпочитат неутрална, рохкава почва. Културата расте добре в глинеста почва с достатъчно количество пясък. Киселата и алкална земя абсолютно не е подходяща за нея.

Добра реколта от моркови може да се получи, ако до нея се отглеждат гъсти грах, репички и домати. Тези култури не потискат, а напротив, влияят положително взаимно.

Важно! По-добри предшественици: зеле, лук, картофи, краставици, домати. Лоши предшественици: копър, магданоз. Не се препоръчва да засаждате моркови в същата градина, където са израснали миналата година.

Обработка и подготовка на почвата

Най-добре е да приготвите морковено легло 6-9 месеца преди засяването на морковите. Ако сеитбата е планирана през пролетните месеци, тогава мястото се обработва през есента. Леглото се изкопава на дълбочина 20-40 см. Всички плевели, камъни и чужди предмети се отстраняват от земята.

Морково легло

Торф, пясък, дървени стърготини се добавят към тежката глинеста почва. Така земята ще стане по-рохкава, ефирна. Морковите обичат плодородната почва. На 1 квадратен метър се въвеждат 4-5 кг хумус.

За да се деоксидира почвата и да се приближи стойността на рН до 6 рН, се въвежда доломитово брашно, креда в размер на 1 стъкло на 1 квадратен метър.

Допълнителна информация. Не се препоръчва торенето на морковеното легло с оборски тор. В противен случай количеството азот в земята се увеличава. Поради това морковите се разклоняват, губят сладостта си.

През пролетта на градинското легло се поставят торове: калиев сулфат, карбамид, гранулиран суперфосфат. За 1 квадратен метър се вземат 15-25 грама от всяко вещество. Леглото е добре изкопано, така че торовете да са на дълбочина 10-20 см. След това се бранува с гребла. След 1 седмица морковите могат да бъдат засадени в градината.

Подготвителна работа със семена

Семена в гранули, индустриални колани със семена могат да бъдат засадени веднага. Те не се нуждаят от предсеитбена подготовка. По-добре е да приготвите обикновени семена, това ще отнеме 3-4 дни.

 • Първо семената трябва да се изсипят в чиния и да се изследват. Бракът се премахва;
 • Семето се поставя в топла вода за половин ден. Ако след този период някои семена изплуват, те трябва да бъдат изхвърлени. Те няма да поникнат;
 • Семената се поставят върху памучна вата или марля. Кърпа или памучна вата е добре навлажнена с вода. Необходимо е материалът да се държи във влажна среда за 3 дни. Марлата се излива с вода, ако е необходимо. След три дни семената трябва да набъбнат. Корените им ще се излюпят. Те са готови за кацане.

Разстояние между семената

Моркови семена са много малки. Тези зърна са трудни за засаждане поотделно. Често семената просто се засяват на струйка в браздата. След това трябва да се изтънят. Можете да опитате да поставите 1 семе в изкоп. Тогава препоръчителното разстояние между тях е 3-4 см.

За да не изтъняват разсад, градинарите използват трик. Има няколко опции за засаждане на моркови, така че някои от храстите да не бъдат извадени. Например използването на гранулирани семена. Те имат дебела обвивка от хранителни вещества и са много по-големи от нормалните семена. Засаждането на такъв материал не създава проблеми. Това е най-бързият метод за засаждане.

Разстояние между семената от моркови

Популярен метод е засаждането в яйцеклетки. Картонените яйца се вземат и се поставят върху градинското легло. Всяка клетка е покрита със земя, но преди това дъното се изрязва. В една клетка се поставя 1 семе.

Можете предварително да приготвите ленти за тоалетна хартия със семена. Тоалетната хартия се нарязва на ленти с ширина 2-3 см и дължина един метър. Пастата се прави от брашно или нишесте. Капките паста се нанасят върху лентите. В тях се поставят семена. Разстоянието между тях трябва да бъде около 3-5 см. След като пастата изсъхне, лентите се изваждат на сухо място или се засаждат.

Схема на засяване

За да сеете правилно моркови, трябва да се придържате към някои правила. Струва си да изчакате добър ден. Когато времето е спокойно и сухо, в градинското легло се правят бразди, дълбоки 2-3 см. Разстоянието между браздите е 10-20 см. Дупките се поливат с гореща вода. Всяка бразда е покрита с летяща пепел. След това там се засяват семена. Дълбочина на засаждане - 2 см. Поръсете внимателно материала с рохкава пръст.

Схема за засяване на моркови

Препоръчва се насажденията да се покрият с фолио или спанбонд. След няколко дни градината може да се отвори или да изчакате, докато се появят кълнове. Разсад може да се види след 7-9 дни.

Ако част от семената не са покълнали, семената могат да бъдат засети след появата на кълновете.

Кацане преди зимата

Как да засаждаме моркови през есента? При засаждане преди зимата схемата на сеитба е подобна на пролетната. Само семената се задълбочават в земята с 3-4 см. Семената трябва да са сухи. Той не се нуждае от подготовка. След като градинското легло се мулчира. Стърготини, сено ще направи. Можете допълнително да поставите смърчови клони на върха на мулча.

Грижа

Отглеждането на портокалов зеленчуков корен изисква правилно поддържане.Състои се в разреждане, поливане, подхранване, плевене, разрохкване, защита от болести, вредители.

Ако се избере обичайният метод за засаждане, морковите ще трябва да се разреждат. Това се прави на два етапа: след поникване и 15 дни след първото изтъняване. Слабите храсти се отстраняват за първи път. Разстоянието между издънките трябва да бъде 2-3 см. При второто изтъняване крехките растения също се отстраняват. Разстоянието между кореноплодните култури е около 5-8 см. Зеленчукът се нуждае от свободно пространство, за да се развива нормално.

На бележка. Поливането се извършва на всеки 3-5 дни. На квадратен метър се използват 20-35 литра отделена вода. Поливането спира 2 седмици преди прибиране на реколтата.

Поливане на моркови

Торенето на морковите се препоръчва два пъти през вегетационния период. Използват се течни смеси. Първият път тор се прилага един месец след засаждането, втори път - 1,5 месеца след първата процедура. Морковите обичат нитрофосфат, урея, калиев нитрат. Те трябва да се разреждат във вода и да се въвеждат в земята, следвайки инструкциите.

Съвет. Най-добре е да разхлабите почвата и да премахнете плевелите след дъжд или поливане. Честотата на процедурите е 1 път на 20 дни.

Ако върховете започнат да изсъхват, възможно е моркова муха да е нападнала посева. Можете да го премахнете с помощта на препарати от карате, актеллик.

Когато се засажда правилно и се грижи за него, кореноплодната култура рядко страда от вредители или болести. Превенцията обаче не трябва да се пренебрегва. Най-добрата профилактика срещу болести и вредители е поливането на леглата с течност от Бордо.

Как да получите максималния добив от моркови

За да се отглежда вкусен, сочен кореноплоден зеленчук в големи количества, трябва да се спазват редица условия:

 • Купувайте само висококачествени семена;
 • Проведете подготовка преди засаждане. Изберете и накиснете семената за няколко дни;
 • Изберете слънчево място за засаждане;
 • Подгответе градината през есента. Изкопайте, добавете хумус, дървени стърготини;
 • Изберете оптималното време за засаждане;
 • Корените на зеленчука отиват в земята за 1 метър или повече. Ето защо трябва внимателно да копаете градината. Подходящата дълбочина е 20-40 см;
 • Леглото трябва да е равно, а не наклонено. Трябва да се пробие;
 • Не засаждайте моркови в кисела почва. За деоксидиране на земята се използват креда, доломитово брашно;
 • Важно е да се спазва сеитбообръщение. Не можете да засаждате моркови няколко години на едно и също място. Най-добрите предшественици: зеле, лук, картофи, краставици, домати;
 • Морковите не могат да се развият нормално без своевременно обилно поливане. Трябва да поливате на всеки 3-5 дни;
 • В същото време не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. Стагнацията на водата за кореноплодни растения е разрушителна;
 • Важно е разредите разсад, така че корените да получават достатъчно хранителни вещества и влага;
 • Морковите се хранят с торове два пъти на сезон. Подходяща нитрофоска, урея, калиев нитрат.

Следвайки всички препоръки за отглеждане на моркови, можете да получите прилична реколта. Ако обърнете внимание на засаждането и след това се грижите за кореноплодни растения, резултатът ще зарадва всеки летен жител. При правилна работа от квадратен метър могат да бъдат събрани 4-7 кг избрани моркови.

Видео