Известният метод за отглеждане на моркови включва няколко изтъняване. Това се прави така, че най-силните растения да получат свободно пространство и да могат да се развиват нормално. Ако плътните насаждения не се разреждат, това ще доведе до факта, че корените ще растат малки и слаби. Въпреки това, за да може градинарят да се отърве от допълнителни неприятности, можете да използвате метод, който включва засяване на моркови без изтъняване или значително опростяване на процедурата за отстраняване на слаби растения.

Как да засадите моркови, за да не се изтъняват

Разсадът от моркови трябва да се разрежда поради факта, че растенията са твърде близо един до друг. Плътните насаждения влияят негативно на реколтата.

Обичайният метод на засаждане, когато семената се засяват в дупките чрез щипка, дава плътни издънки. Те трябва да бъдат изтънени. Това се прави два пъти: първият - веднага щом растенията се изпънат от земята с 3 см. Това се случва приблизително един месец след приключване на засаждането. След това визуално слабите разсад се отстраняват. В резултат на това разстоянието между храстите трябва да бъде 3-4 см. Вторият път процедурата се извършва 2 месеца след засаждането. По това време върховете на морковите ще се простират до 10-13 см. Слабите растения се отстраняват отново. Останалите трябва да са на разстояние 6-8 см един от друг.

Морков

Забележка! Големи, богати на витамини кореноплодни растения се произвеждат само когато имат достатъчно свободно пространство и могат да поемат всички необходими хранителни вещества от почвата.

И двата процеса отнемат доста време. Градинарят може по невнимание да извади здраво растение от земята или да повреди корените на леторастите. Най-добре е да използвате трика и веднага да засадите семената отделно едно от друго. Това не е лесно да се направи в нормален режим. Тоест е трудно да се вземат по едно семе наведнъж и да се полагат в плитки окопи на разстояние 3-6 см. Семената от моркови са мънички, калпането с тях е проблематично. За да се улесни процесът, има 10 начина за засаждане на моркови със семена на открито, за да не се разреждат:

  1. Гранули;
  2. С паста;
  3. На хартиени ленти;
  4. В торбички от плат;
  5. В яйчни клетки;
  6. Заедно с пясъка;
  7. С вода;
  8. Солницата;
  9. Индустриална лента със семена;
  10. Сеялка.

Гранули

Този метод е най-лесният и бърз. В специализирани магазини можете да си купите сашета, съдържащи гранули от семена от моркови. Обикновено цветът на гранулите е бордо. Черупката съдържа хранителни вещества, стимуланти на растежа, фунгицид. Гранулите са няколко пъти по-големи от семената. Една гранула има диаметър 2-3 мм. Лесно е да поставите такъв продукт в жлебовете. Разстоянието между гранулите е 6-7 см. Обикновено всички семена трябва да поникнат заедно. Не е нужно да ги разреждате. Недостатъците на това засаждане са, че гранулите са по-скъпи от обикновените семена, покълват по-дълго, имат нужда от ежедневно поливане.

Гранули от моркови

С паста

Пастата се вари. За един литър вода се вземат 3 супени лъжици картофено нишесте. Поставете водата в тенджера на огъня и я заври. По това време нишестето се смесва с топла вода в количество от 100 грама. Получената смес се излива във вряща вода на тънка струя. Водата непрекъснато се разбърква. Решението се оказа прозрачно. Веднага след като изстине, става плътен, като желе, към охладената паста се добавят около 4 грама.семе. Взима се всякакъв сорт.

Поставете

Изсипете семената внимателно, постепенно, като непрекъснато бъркате пастата. Необходимо е семената да се смесват равномерно с течността. В допълнение към морковите можете да добавите семена от репички. Репичката ще излезе първа и ще ви покаже къде трябва да дойдат морковите. Веднага щом се появи репичката, леглото се плеви.

Плевене

Пастата за семена трябва да се излее в пластмасова бутилка или чайник, черпак с чучур, лейка. В подготвената бразда се поставя сложен тор, дълбок 2 см, той се разлива с вода. След това полученият разтвор на нишесте и семена се излива там на тънка струя. Разтворът трябва постоянно да се смесва, така че семената да се разпределят равномерно. Освен това земята се полага на тънък слой в жлеба.

Важно! Основното предимство на този метод е в бързото покълване. Минус - възможно е насажденията частично да се окажат дебели и поне веднъж ще трябва да се разреждат.

На хартиени ленти

Как да сеем моркови, за да не изтъняваме по-късно, използвайки хартиени ленти? Това е доста лесно. Можете да приготвите такива панделки през зимата, за да освободите време в началото на градинарския сезон.

Взема се тоалетна хартия. Нарязва се на ленти с еднаква ширина и дължина. Ширината се взема около 2-3 см. Дължината се измерва, в зависимост от дължината на леглото. Или можете да направите няколко парчета по 100 см. Забелязано е, че тоалетната хартия е най-оптимална за приготвянето на такива ленти. Този материал се разтваря бързо и не забавя покълването на семената в земята.

Засаждане с тоалетна хартия

Пастата се вари. Може да се направи с нишесте или брашно. Ако е избрана опцията с брашно, тогава една супена лъжица брашно се разтваря в 1 литър вода. Контейнерът се поставя на огън и се готви 5-7 минути след кипене. Разтворът трябва да се сгъсти. След като се охлади. Към гела могат да се добавят сложни торове, които да стимулират растежа на посевите, вещества, които предпазват морковите от вредители и болести.

На масата се поставят хартиени панделки. Капки паста се нанасят върху тях с тънка пръчка. Необходимо е да се спазва разстояние от 2-5 см. Едно семе се поставя в граха, получен от пастата. След половин час, когато продуктът изсъхне, може да се съхранява на тъмно и сухо място до пролетта. Или, след като пастата изсъхне, лентите се поставят в подготвени плитки окопи в градинското легло и се поръсват с пръст. След като леглото се полива обилно.

Засаждане с паста или тоалетна хартия

В торбички от плат

Семената на всеки сорт моркови се поставят в специално изработена торба от плат. Платът за чантата е взет от естествен материал. Можете да вземете тензух и да направите сноп от него. Чантата е заровена в земята. За него се прави плитка дупка - максимум 10-15 см. За да не забравите къде е заровено семето, можете да залепите колче на това място или да поставите идентифициращ обект до него.

След 2 седмици тъканта със семената се изкопава. Пакета ще съдържа подути семена, готови за поникване. Семето се изсипва в съда. Там се добавя и картофено нишесте. Количеството нишесте е 3-4 супени лъжици. Можете да използвате обикновен пясък вместо нишесте. И двете вещества се придържат към семената. Удобно е да ги засадите в тази форма.

Платни торбички за семена

Приготвените траншеи с дълбочина 2-3 см се поливат. Там се поставят подути семена. По-добре е да поддържате разстояние от 6-9 см, за да не премахвате половината от растенията по-късно. Траншеите са покрити с градинска пръст. За да се предотврати втвърдяването на земята, няма нужда от допълнително поливане след засаждането. Този метод дава приятелски издънки за 4-6 дни.

В яйцеклетките

Засаждането на моркови в яйчни клетки е оригинално решение, което не изисква специални умения и допълнителни атрибути. Трябват ви само семена от всякакъв сорт и контейнери за яйца, изработени от тънък картон.

Всяка тава е разположена на леглото, така че да няма свободно пространство между тях. Контейнерите ще заменят семенните бразди.Преди засяването на моркови на открито, без изтъняване, клетките на контейнерите се пълнят с плодородна почва. Земята е изложена на тънък слой. Освен това в клетките се поставя 1 семе. По-добре е да поставяте семена не във всяка дупка, а след една. Можете да поставите няколко семена. След като всяка клетка е покрита със земя.

Отглеждане в яйчни клетки

Ако картонът е дебел, тогава преди касетата да е на леглото, дъното трябва да се изреже във всяка клетка. Ако е тънък, не е нужно.

Допълнителна информация. Тавите за яйца могат да се използват за оформяне на дупки в земята. За това контейнерите се притискат в почвата и се отстраняват. На градинското легло след такава процедура се получават дори дупки. В тях се поставя семето.

Заедно с пясъка

Друг добър метод за засаждане на моркови, за да не се разреждат по-късно, е смесването на семената с пясък. Подходящ е груб речен пясък. Методът прилича на кацане с паста.

Вземете 2-4 грама семена. Смесват се с пясък. За 2 грама трябва да вземете 10 грама пясък, за 4 грама - 20 грама пясък. Позволено е леко да се навлажни получената смес или да се остави суха.

Засаждане на моркови с пясък

Приготвената смес се изсипва в подготвените окопи с дълбочина 2-3 см върху щипка. Ще бъде по-добре, ако покриете семената с пясък не с обикновена градинска пръст, а с торф. Позволено е да покривате градината в продължение на няколко седмици със спанбонд. Такова отглеждане на кореноплодни култури ще донесе бърза и висококачествена реколта.

С вода

Това е доста оригинален, древен и рядък метод. Много градинари се колебаят да го използват. Моркови семена се смесват с вода. Можете да вземете 2 сашета от 2 грама на 0,3 литра преварена топла вода. Семената се разбъркват старателно във водата. Изсипва се в чаша. Водата от чаша се изтегля в устата и се изплюва в браздите. По този начин семената се разпределят по подготвените канали на достатъчно разстояние, за да спасят собственика на парцела от изтъняване на разсад.

Солница

Друг стар лесен метод за засаждане. На помощ ще дойде солничка. Можете да използвате цедка. Семената трябва да преминават през дупките в приборите, но само по едно. Семето се поставя в солницата. След това я разклащат в бради, изтръсквайки семената на правилното разстояние. Освен това каналите са покрити с пръст, внимателно навлажнена. Трябва да се внимава семената да не са на земята след поливане.

Засаждане на моркови със солница

Индустриална лента със семена

Как да засаждаме моркови през пролетта, за да не изтъняваме? Можете да си купите индустриална лента със семена в магазина. Това е готов заготовка за засаждане. Такава покупка ще спести време, прекарано в градината и ще ви спести от изтъняване на насажденията. Има недостатъци, например високата цена на продукта. Обикновените семена са няколко пъти по-евтини. Освен това има вероятност семената в колана да са изтекли. Доходността в този случай ще бъде минимална.

Сеялка

Може да се закупи специална сеялка. Ръчното закрепване бързо ще посади семена на определено разстояние и дълбочина. Единственият недостатък на такова устройство е високата му цена. Цената започва от 2 хиляди рубли.

Ръчна сеялка за моркови

Не е толкова важно кой от предложените методи ще използва градинарят. Важно е да го правите правилно, внимателно. Тогава грижите за реколтата ще бъдат минимални, а реколтата - прилична.

Видео