Репичките принадлежат към семейството Зелеви или Кръстоцветни, както и репички, зеле и ряпа. Репичките са една от най-старите кореноплодни култури, известни в Русия от XIV век. Има европейски, китайски и японски сортове репички. Европейската пикантна репичка, която се отглежда най-често от всички градинари, сладката китайска репичка се нарича лоба, а японската репичка се нарича дайкон.

Описание на културата

Репичката е едногодишна или двугодишна билка. Двегодишната репичка образува кореноплодна култура през първата година, а семената през втората година. В биологично отношение репичката е подобна на репичка, но с по-мощна коренова култура, с тегло от 200 g до 3 kg, с различни форми. Има различни цветове кожи от репички: зелено, бяло, розово и черно.

Репичката има големи листа, разнообразни по форма, размер и степен на пубертета, врязани или цели. До края на вегетационния период розетата има 6-12 листа, дължината на които може да достигне 60 см. Зреенето в ранните сортове трае 55-90 дни, а при къснозреещите сортове - до 120 дни. Времето за засаждане е от пролетта до средата на лятото.

Репичките се консумират пресни, в салати.

Черната ряпа се счита за най-ценна заради своите лечебни и хранителни качества. Черната ряпа винаги е само двугодишно растение. Често срещани сортове: Зимна кръгла черна, Султан, Ладушка.

Зимна кръгла черна ряпа

Това е плодотворен и непретенциозен вид за отглеждане. Черната ряпа се появява в ранните, средните и късните периоди на узряване. Кореноплодните култури са кръгли, с гладка, леко набраздена повърхност, с тегло 250-600 g, дълга 9-11 см. Пулпът е бял, с остър вкус. Зимният сорт е предназначен за дългосрочно съхранение и показва добро качество на съхранение.

Кога да сеете черна ряпа зависи от зреенето на сорта:

  • рано узрели - могат да бъдат засадени през март;
  • в средата на сезона - сеят в средата на юни;
  • за късно узряване, правилна сеитба - в средата на юли.

Интересно. Черната ряпа е лечебно растение, сокът й заедно с меда се използва в борбата срещу уролитиазата, като холеретично средство и за лечение на настинки. Но остротата на кореноплодни култури не е подходяща за хора със стомашно-чревни заболявания, за разлика от daikon.

Европейските сортове се отличават с остър вкус, горчивина и специфичен рядък аромат. Типичен сорт засята репичка е кръгъл и овално удължен, бял и черен на цвят.

Китайската репичка лобо или маргелан е растение главно с непрекъснати листа, което допълнително го отличава от останалите видове. Културата може да бъде с едногодишен и двугодишен растеж. Lobo трябва да се сее от средата на лятото. Кореноплодни с червен или зелен оттенък, кръгли или овални. Вкусът е по-мек от европейската ряпа.

Daikon е репичка от японски произход, не съдържа синапено масло, подобно на европейското, поради което има най-мекия вкус от всички разновидности на културата. Формата на корените е удължена, дълга, достигаща размер до 60 см, месото и кожата са бели.

Дайкон

Агротехника на културата

Репичките са кафяви, закръглени. За сеитба вземете здрави, чисти семена. Преди сеитба семената се калибрират по размер и тегло. Големите екземпляри имат висока кълняемост, дават приятелски силни издънки. За да изберете семена, те се поставят във вода със сол, плаващите семена са празни, те се отстраняват.

Различни гъбични и бактериални заболявания могат да се предават през банката на семената.За дезинфекция семената се накисват в разтвор на калиев перманганат за 18 часа.

За да се увеличи кълняемостта, семената могат да бъдат предварително покълнати преди сеитбата на открито.

Важно! За да не се натрупват болести в почвата, струва си да се наблюдава редуването на посевите и да не се засаждат репички след зеле, репички, ряпа, морков и кресон.

Обикновено засаждането на репички се извършва чрез директно засяване в земята. Но в някои случаи репичките се отглеждат чрез разсад, особено когато липсва място. Разсадът се засява предварително във високи саксии, след което се засажда на места с вече събрани ранно узряващи култури, например чесън. Репичките могат да се отглеждат без отделно легло, но заедно с краставици, картофи и лук. Също така, реколтата може да се отглежда в оранжерии.

Репички в градината

Ранните сортове репички се отглеждат за консумация през лятото, когато се засаждат майските репички, а по-късните сортове се използват за съхранение през зимата. Ранните сортове могат да се засяват през първата декада на март. Репичките са студоустойчиво растение, разсадът може да издържи на студове до -3 ° С, а възрастните растения - до -5 ° С. По-късните сортове се засяват в края на юни и началото на юли.

Допълнителна информация. Репичките от късни сортове за съхранение през зимата растат по-сочни и по-големи и са в състояние да лежат на хладни места почти до появата на нова реколта.

Засаждането на репички в открит терен със семена от сортове като лобо и дайкон се извършва само в началото до средата на юли, тъй като обраслите корени стават празни вътре и имат горчив вкус.

Репичките са чувствителни към продължителността на светлата част от денонощието и при продължително осветяване избледняват, затова е важно да изберете правилното време, когато засаждате репичките на открито със семена.

За успешния растеж на културата са необходими плодородни глинести или песъчливи глинести почви. За да се предотврати деформация на плодовете, в почвата не трябва да има костилки. За бедните земи ще е необходимо допълнително хранене. Пресните органични вещества не се използват за торене. По-подходящо хранене се прилага в течна форма, например, птичи тор се разрежда 1:10 и оборски тор се разрежда 1: 4. Разходът на торове в този случай ще бъде 25 литра на 10 m². Репичките не толерират преовлажняването на почвата; в Московския регион е по-добре да го засадите на високи хребети.

Червена ряпа

Биологичната особеност на репичката е, че при наличието на голяма коренова култура има слаба коренова система, поради което почвата за градината се изкопава дълбоко, разхлабена. Когато се засажда репичка, семената се смесват предварително с пясък или дървени стърготини. За сеитба се очертават редове, дълбоки 2 см, с междуредие 30-40 см, жлебовете се разливат с вода. Семената на Daikon се полагат на дълбочина 5-6 cm.

Разпръснатите в дупките семена се поръсват с пръст отгоре. Сортовете за сеитба в средата на лятото се правят по-редки. Поливането е необходимо за покълване на семената. След засяването, в някои случаи засаждането на репичките се покрива с филм до поникване, което може да замени поливането. Оптималната благоприятна температура за покълване на семената е от + 20 ° C до + 25 ° C, а за растежа на кореноплодни култури - + 20 ° C.

Грижа за културата

Отглеждането на репички и грижите на открито изискват адекватно поливане, тъй като реколтата е чувствителна към сух въздух. При относителна влажност до 40% растежът на кореноплодната култура спира и качеството на плодовете се влошава. През горещото лято репичките могат да произвеждат отпуснати плодове с кухини, които впоследствие ще бъдат зле съхранявани. Образуват се кухини поради факта, че зелената част на растението абсорбира влагата от кореноплодната култура, когато липсва в почвата и въздуха.

Хубаво

По време на суша, влаголюбивата репичка също може бързо да се превърне в цвят и да загуби до половината от реколтата, корените стават груби и стават горчиви. В същото време при продължителна влажност на почвата кореноплодните растения стават воднисти. За прибиране на реколтата е важно да изберете правилното място преди засяването на репичките, където влагата няма да се задържи.Добър метод за напояване на култура е капковото напояване, което можете да направите сами.

Поливането трябва да се комбинира с разхлабване. Разрохкването се извършва, когато почвата стане груба и веднъж на 2 седмици се извършва дълбоко разхлабване на междуредията, на дълбочина 4-6 см, без да се докосва кореновата част. След разхлабване подхранването е добро. В ранна възраст репичката може да се храни с каша, суперфосфат или калиев хлорид. Азотните торове не се използват, те могат да навредят на кореноплодни растения.

За да се получат по-сочни и големи плодове от европейския сорт репички, понякога се използва методът за люлеене на кореноплодната култура. По време на растежа, с малко люлеене, страничните корени са частично отрязани в корена и храненето започва да тече през централния корен.

Допълнителна информация. Мулчирането е полезно за културата, което предотвратява изтласкването на кореновата култура от почвата на повърхността и напукването ѝ. Можете да мулчирате с трева, хумус или специални материали, например, спанбонд.

Удебелено засаждане също ще провокира цъфтеж и влошаване на качеството на плодовете, поради което е необходимо прореждане. Първото изтъняване се извършва във фазата на 2 истински листа, оставяйки 10 см между корените. При второто изтъняване, когато са се появили 4 листа, се оставя разстояние от 15-20 см.

При ранно засаждане ряпата се събира избирателно, а при прибирането на реколтата за съхранение - наведнъж и преди настъпването на слана. Почистването се извършва при сухо време. Върховете се отрязват, оставяйки пън от 2 см. По време на съхранението и транспортирането зеленчуците изискват внимателно боравене, травмата на кореноплодната култура води до заболявания по време на съхранението.

За да се получат семена за следващата година, кореноплодната култура може да бъде изкопана и съхранена по същия начин, както за ядене - на хладно място. Така нареченото майчино растение е кореноплодна за отглеждане на семена, засадено в началото на пролетта, в условия на дълъг цветен ден, ще цъфти бързо. След като репичката цъфти, семената ще започнат да се образуват, когато станат жълто-зелени, те могат да бъдат събрани. Стъблата се изтеглят и се сушат, докато семената спонтанно окапнат.

Маргеланская

Болести ивредители

Растителните вредители са различни: насекоми, гризащи листа, охлюви, зелева муха, белокрила зелева пеперуда. Кръстоцветната бълха заразява посевите през периода на покълване и може напълно да унищожи реколтата. Разсадът се напръсква с хлорофос разтвори или тиофос емулсия. От естествени пръскачки се използват настойки от чесън, тютюн или лукови кори. От народните средства срещу бълхи се използва поръсване с пепел или прах, но не трябва да използвате много пепел, когато отглеждате репички.

Кийлу е заболяване на кореновата система на репичките, провокирано от кисели или свръхтвърдени почви. За предотвратяване на киела почвата трябва да се дезоксидира чрез варуване. Варовирането се извършва през предходния сезон, преди зимата по време на есенното копаене. Hilling зеленчуци също помага от болестта. Растителните остатъци след увреждане на кила в бъдеще не се използват в ями за компост.

За да се избегнат заболявания като фомоза, гниене на копчета, семената се загряват на слънце в продължение на няколко часа, преди да бъдат засадени на открито или поставени в термос с гореща вода за половин час.

За да се предотвратят различни заболявания, почвата се изкопава на дълбочина 40 см преди засаждането.

Репичките са непретенциозна и много полезна зеленчукова култура. Репичките се отглеждат най-често за дългосрочно съхранение през зимата, защото не губят витаминната си стойност. Не е трудно да се отглеждат различни сортове репички, ако се спазват датите на засаждане, а когато се съхраняват зимни сортове, кореноплодната култура може да се консумира почти през цялата година. Зимата се характеризира със сезона на настинките, а репичките с мед имат антимикробно действие и се превръщат в естествено лекарство за лечение на кашлица при деца и възрастни.