Морковите са вкусен и здравословен кореноплоден зеленчук; отглеждат се в Русия. Богата реколта може да се получи без много усилия. Помислете кога да засаждате моркови през пролетта на открито, кой сорт да изберете, изисквания към почвата, третиране на семена, как да отглеждате растение, правила за грижи.

Времето за засаждане на моркови в градината

Засяването на семена от моркови на открито се извършва през пролетта. Ако планирате да засадите разсад от моркови в градината, тогава съществува риск от увреждане на корените по време на трансплантацията и получаване на неравномерни кореноплодни растения.

Времето за сеитба зависи от избрания сорт моркови:

 • Ранен (парижки каротел 443);
 • Среден сезон (Самсон, Шантан, Витамин);
 • Късно (Валерия, Форто, московска зима, Вита Лонга).
Само от градината

Само от градината

За да покълнат семената, температурата на въздуха трябва да бъде 4-6 градуса. Семената не се страхуват от измръзване, те могат да издържат на температури до -4 градуса. Можете да започнете да засаждате семена в градината веднага щом температурата е над нулата.

Препоръчително време за засяване на моркови на сайта:

 • Средносезонен и късен зеленчуков сорт се засажда от третата декада на април или началото на май;
 • Ако почвата е лека, тогава можете да посеете семена през втората половина на май, реколтата ще узрее навреме;
 • За южните райони оптималното време за засаждане е началото на април, ако в северния регион е по-добре да се засажда след 20 май или в началото на юни.

За северните региони е по-добре да изберете ранни и средно-сезонни сортове моркови. Когато засаждате семена на открито, трябва да се съсредоточите не само върху календара, но и върху метеорологичните условия в региона.

Подготовка на площадката за засаждане

Правилно избраният парцел за градина с моркови е ключът към добрата реколта.

Съвети за избор на сайт:

 • Повърхността трябва да е равна, без наклони;
 • Рихлата, лека почва с неутрално ниво на киселинност е най-подходяща за засаждане на семена. В твърда почва корените растат малки и криви;
 • Сайтът трябва да свети. Ако леглото е на сенчестата страна или светлината е блокирана от дървета, растящи наблизо, това ще се отрази негативно на развитието на морковите;
 • Добри предшественици за морковите са: краставици, домати, зеле, тикви, картофи, лук, чесън;
 • Не се препоръчва да се засаждат морковени семена, ако: в градината растат пащърнак, кимион, фасул, магданоз, копър, копър, моркови.

На бележка. Ако мястото има солидна почва, тогава торфът, изгнил оборски тор, пясък и компост ще помогнат за намаляване на плътността. За да се намали нивото на киселинност, към почвата се добавят вар, доломитово брашно и дървесна пепел.

Преди засаждането почвата се подготвя предварително. Подготовката започва през есента. Избраната зона е добре изкопана на дълбочина 30-35 см. Необходимо е да се премахнат остатъците от плевели, ненужни корени. Земята се наторява с изгнил оборски тор, хумус, компост.

Можете да използвате подхранване:

 • Кариес тор;
 • Суперфосфат;
 • Азотен тор.
Моркова пантация

Моркова пантация

През пролетта мястото се разхлабва с гребла.

Правила за засаждане на семена

Агротехническите мерки за отглеждане на моркови се извършват на няколко етапа:

 • Избор и подготовка на обекта;
 • Обработка на семена;
 • Засаждане на моркови чрез семена на открито;
 • Грижа за растенията;
 • Прибиране на реколтата.

Те не са трудоемки, дори градинар, отглеждащ моркови за първи път, може да се справи с тях. Семената се обработват по няколко начина преди засаждането.

Възможности за третиране на семена:

 • Накисване в пепелен разтвор. Водата, смесена с пепелта, ще помогне за подхранването на семената. За да приготвите разтвора, добавете 10 g пепел към 1 литър вода, разбъркайте добре. Накиснете семената в разтвора, след това ги изплакнете с чиста вода, увийте ги в памучна кърпа, поставете ги в хладилника за два дни;
 • Накиснете семената във вода. Оптималната температура на водата за накисване е 30 градуса. Потопете семената във вода, оставете за 24 часа. Препоръчително е да сменяте водата на всеки 4-5 часа. След това сложете семената върху плат и оставете в хладилник за един ден. По-добре е да изберете тъкан, която е обикновена и лека;
 • Втвърдяване. За да се втвърдят семената, те се поставят в малък чувал от памучен плат и се погребват в открита земя на дълбочина 20 см за 10 дни;
Външни моркови

Външни моркови

За да могат засадените семена да растат бързо и пълноценно, е необходимо да се спазва технологията на сеитба.

Препоръчително разстояние:

 • Между редовете - 10 см или повече;
 • Дълбочината на потапяне на семената е не повече от 3 cm.

Съвети за засаждане на семена от моркови и грижи на открито, инструкции стъпка по стъпка:

 • Разхлабете почвата добре преди засаждане;
 • С помощта на градински инструменти трябва да се образуват плитки канали;
 • Изсипете гореща вода върху всеки ред от лейка;
 • Напудряйте редовете с пепел, това предпазва кореноплодни растения от болести и вредители;
 • Засадете моркови. Семената трябва да бъдат разпределени възможно най-равномерно;
 • Напълнете жлебовете със земя, набийте малко почвата с ръце;
 • За да може разсадът да се излюпи по-бързо, леглото е покрито с найлоново фолио или агрофибър;
 • Веднага след появата на разсад, покриващият материал се отстранява. Това се прави, за да се предотврати появата и развитието на патогенни микроорганизми, които могат да повлияят отрицателно на кореноплодната култура. Морковите, които започват да нараняват, няма да дадат реколта, така че болните растения веднага се отстраняват, за да се избегне разпространението на болестта.

Алтернативни опции

В допълнение към класическия метод за засаждане на семена на открито, има и други методи, които са не по-малко ефективни.

Най-популярни методи:

 1. Кацане на лента. В специални магазини се продават готови панделки със семена за засаждане. За да направите лентата сами, трябва да вземете тоалетна хартия с правилния размер, да я навлажнете с нишесте и да поставите семената на разстояние 3 см. Лентите се поставят в градинското легло. Разстоянието между тях трябва да бъде 10-15 см. Поръсете всяка лента с малък слой пръст.
Моркови на мързеливи

Моркови на мързеливи

Тази схема за засаждане ви позволява да избегнете неравномерни разсад и изтъняване. Морковите растат на оптимално разстояние един от друг.

 1. Слизане по метода на Галина Кизима. Същността на кацането е, че не е необходимо да се съставя градинско легло, да се правят редове. След появата на разсад не се изисква изтъняване на лехите. Кацането се извършва по следния начин. Малко тор и 30 г семена се изсипват в кофа с пясък. Торът и пясъкът трябва да са сухи. Съдържанието трябва да се разбърка добре, да се направи легло. Пресейте пясък със семена по цялата площ на градината, поръсете със земя, налейте малко топла вода;
 2. Сеитба в картонени кутии. Кутиите за яйца, направени от разградим материал, са подходящи за това. За да направите това, трябва да подготвите картонени тави. Долната част на всяка клетка е отрязана, важно е кореновата култура да се развива нормално в бъдеще. Поставете кутиите на палети, изсипете малко пръст на дъното на всяко отделение. В отделенията се поставят 1-2 семена, поръсени със земя. След като кутията се прехвърли на подготвено място. Всеки се полива от лейка и внимателно се набива земята;
 3. Семена в гранули. Гранулираните семена се продават с обвивка от микроелементи и хидрогел. Когато семето започне да покълва, гранулата се унищожава. Тези семена са удобни за засаждане, те са ярки и доста големи, така че могат да бъдат равномерно разпределени в браздата без усилие. Засаждането на гранули не изисква изтъняване на разсад.

Методите се оказаха прости по отношение на засаждането и плододаването.

Реколта от моркови

Реколта от моркови

Грижа за моркови след засаждане

По-нататъшната грижа за зеленчуковата култура ще зависи от метода на засаждане.Ако семената са засадени на колан или в клетки, тогава не се изисква изтъняване.

Моркови засаждане и грижи на открито през пролетта, основните правила:

 • Поливане. Почвата трябва да бъде добре навлажнена, но водата не трябва да застоява. Правилното умерено поливане ще позволи на кореноплодната култура да се развива нормално. Веднага след засаждането, градинското легло се полива със скорост 3 литра вода на 1 м. Полива се при нужда. След образуването на буйна наземна част се изразходват 20 литра вода на 1 m. 1,5-2 месеца преди началото на събирането на морковите, поливането се намалява до 10 литра на всеки 2 седмици. Не поливайте 2 седмици преди прибиране на реколтата. Важно е да се вземат предвид метеорологичните условия. По време на дъждовния сезон поливането се отменя, а в сухите дни, напротив, почвата се навлажнява по-често;
 • Премахване на плевелите, разхлабване. Тревната трева отнема от почвата хранителните вещества, необходими за кореноплодни растения, така че е важно да се събират своевременно. Разрохкването се извършва при плевене, това е добър и безопасен начин за проветряване на почвата. Освен това можете да използвате подходящ градински инструмент за процедурата. Разхлабете внимателно, около кълновете, на дълбочина 5 см;
 • Изтъняване. След появата на разсад се забелязват места, където семената са засадени плътно. Препоръчителното време за процедурата е 2 и 3 седмици след покълването. Допълнителните издънки се отстраняват. Ако не разредите, тогава плътно засадените семена няма да дадат добра реколта, кореноплодната култура няма да може да расте нормално;
 • Контрол на вредителите. Най-опасният вредител се счита за моркова муха. За да се спаси реколтата от вредителя, се използват инсектициди и народни средства. Повечето градинари предпочитат народни методи, тъй като те не влияят върху качеството на реколтата, корените остават екологични след обработката.

Ефективни средства за защита:

 • Мулчиране на леглата със слама или окосена трева;
 • Напудрете почвата с тютюнев прах;
 • Пръскане на люти чушки в района, където растат морковите.

Дори начинаещи градинари могат да засаждат моркови на открито. Агротехническите мерки са прости и не изискват много усилия и умения. За да отглеждате сами красиви, вкусни и здравословни оранжеви кореноплодни зеленчуци, достатъчно е да изучите няколко правила за засаждане на семена, да изберете желания сорт и да извършите необходимите манипулации за грижа за растението.