Морковите са продукт, без който е много трудно да си представим супа, борш или пролетна салата. Подобно на лука, цвеклото и картофите, този зеленчук е много популярен във всяка страна в Европа. Ето защо не е изненадващо, че много руснаци се интересуват от въпроса кога да засаждат моркови в Сибир.

Сибирски климат

Говорейки за Сибир, повечето хора си представят силни студове и снежни преспи. Това обаче не е напълно вярно. Разбира се, Сибир е доста студен, но няма толкова екстремни условия, че да е невъзможно да се засадят моркови, цвекло или някои други зеленчуци. Освен това времето има тенденция да се променя. Зимата в региона е много по-мека, отколкото преди сто години. Точно както в останалата част от Руската федерация, годината може да се окаже по-топла или по-студена. За сравнение е достатъчно да се вземе поне информация за последните 3 години: 2016, 2017, 2018.

Сибир е огромен регион на Евразия, простиращ се от бреговете на Северния леден океан до Монголия, Китай и Казахстан. Ясно е, че не всяка част ще има еднакъв успех в отглеждането на моркови.

Моркови се отглеждат в Сибир

Моркови се отглеждат в Сибир

В Западен Сибир

Тази част от региона има най-мекия климат. Алтайските планини действат като огромна естествена бариера, която не позволява на студените казахски ветрове да преминат. Блатата Васюган, простиращи се на стотици километри, овлажняват добре въздуха, правейки летните жеги не толкова непоносими.

Температурата на въздуха през зимата варира от -15 ºС до -30 ºС. През лятото можете да разчитате на температури от +15 до +35 ºС. При такива условия могат да се засяват голям брой топлолюбиви овощни растения, включително зеленчуци. Важно е да се уверите, че те се засяват в определено време от животновъди и технолози, тогава човек може да се надява на добри плодове.

В Източен Сибир

Въпреки че общата годишна температура тук е само 0 градуса, през тази зима в тази част е много по-студено, отколкото в западната част на региона. Слънцето може да не се появява през зимата цял месец (така наречените полярни нощи). Снегът започва да вали през 20 октомври. Лятото е достатъчно слънчево. Температурата на въздуха може да се затопли до +15 ºС, но рядко вали.

Така че засаждането на късно узряващи зеленчуци тук няма смисъл. Плодовете може просто да нямат време да узреят. За лятото собствениците могат да избират онези сортове моркови и лук, които обичат слънцето, но не изискват топлина.

Северни територии на Сибир

Всъщност е тундра. Районът се различава в най-строгите условия. Лятото в северната част на Сибир почти никога не се случва. Маркерът на термометъра пада до -40 ºС или дори по-ниско през зимата. В някои летни дни въздухът може да се затопли до +10 ºС. Разбира се, за каквато и да е сеитба не може да се говори. Въпреки че животновъдите са се погрижили за устойчиви на замръзване храсти и зеленчуци, те просто нямат шанс да бъдат засадени, тъй като земята тук се размразява много бавно и след това за кратък период.

Кога да засаждате моркови и лук

Как да изберем период

Сибирските градинари много добре знаят кога да засаждат моркови в Сибир. Те отделят пролет и есен за това занимание. Не бива обаче да бързате прекалено много: в началото на пролетта все още може да се появят слани, които ще замразят растението, предотвратявайки го да нарасне до желания размер.

Важно! Разсадът от моркови може да издържи до -4 ºС.Температурата от -8 ºC обаче ще промени състава на зеленчука и нишестето ще се превърне в захар. Следователно морковът не може да се съхранява дълго време.

Най-успешните дати за засяване на зеленчуци зависят от конкретния сорт, желаната продължителност на съхранение и готовността за засаждане на самата почва.

Как се отглеждат и гледат морковите в Сибир

Как се отглеждат и гледат морковите в Сибир

Пролетно кацане

Това е най-често срещаният вариант в Сибир. Въпреки че плодовете, както уверяват местните фермери, няма да бъдат толкова големи, колкото след есенното засаждане, те могат да бъдат запазени и замразени за дълго време.

Експертите наричат ​​април и май най-добрите месеци за засаждане на моркови. Трябва да се съсредоточите върху температурния режим. Въздухът трябва да се затопли възможно най-много, а почвата да изсъхне. Ако почвата се размрази за продължителен период, паразитите, бактериите и вирусите ще започнат да се размножават в почвата. Не забравяйте да третирате почвата със специални антисептици през този период.

Важно! По-добре е да не засаждате моркови и лук, ако земята е все още много влажна и прилича повече на блато, в противен случай семената ще изгният.

По-добре е да засявате зеленчука на открито и слънчево място. Морковите не обичат сянката, както и едно и също място. Посадъчният материал често се засажда в район, където преди са растяли други зеленчуци.

Около седмица преди сеитбата си струва да се погрижите за почвата. Леглото се изравнява и почвата се полива с топла вода. Както градинарите посочват във видеоклиповете си, самите семена първо трябва да бъдат почистени от етерични масла. За целта те трябва да бъдат добре изплакнати с много топла (до +50 ºС) вода, след което да бъдат изсушени по естествен път.

Важно е да се сеят семената равномерно. Поради това те понякога се смесват с дървени стърготини или се залепват върху хартия.

Семената от моркови се залепват върху хартия, засяват се

Семената от моркови се залепват върху хартия, засяват се

Назовавайки предимствата на засаждането на моркови през пролетта, сибирците посочват:

 • максимално насищане на зеленчука с витамини;
 • дълъг период на съхранение.

Основният недостатък е необходимостта от борба с плевелите, защото те растат особено активно през пролетта.

Засаждане на моркови през есента

В Сибир морковите и лукът често се засаждат през есента. Реколтата може да бъде събрана през следващата година. Оптималният период за събиране на тези зеленчуци е април-май. Често плодовете от моркови са единственият пресен зеленчук през този период. Ако есента е топла, сеитбата на морковени семена също е разрешена в средата на ноември. Повечето градинари обаче не са изложени на риск и сеят в края на октомври.

За добри добиви трябва да се погрижите за правилната подготовка на почвата.

Торенето е задължително, например:

 • суперфосфати;
 • фосфати;
 • калиева сол.

Важно! През есента не се използва органично торене (хумус, оборски тор, компост).

За разлика от пролетната сеитба, есенната сеитба не предвижда измиване на семената. Те трябва да са сухи. Въпреки че семената от моркови са много малки, най-добре е да ги сеете на голямо разстояние едно от друго, за да не се налага да премахвате част от градината по-късно. Оптималното разстояние между есенните плодове е 15 см. Семената се въвеждат в земята през есента на дълбочина 2 см.

Някои собственици се опитват да покрият морковите с уволнение за зимата. Така че трябва да расте през цялата зима, можете да отворите зеленчука, след като снегът се разтопи. Това обаче не е задължително.

Някои сибирци предпочитат есенното засаждане на моркови, определяйки неговите предимства:

 • самите плодове са много по-големи по размер от пролетните;
 • няма нужда от предварителна подготовка на семена;
 • есенните плодове са по-устойчиви на болести и вредители;
 • липса на плевели, които отнемат силата на плодовете.

Препоръки на астролозите

Астролозите също дават своите съвети за това кога да засаждат моркови в Сибир през пролетта. Предотвратява лунния календар да засява лук и моркови по време на пълнолуние. В такива дни кореновата система на растението е много слаба и чувствителна към всякакви действия. Земята не дава добра реколта. Разрохкването на почвата е нежелателно, както и разреждането на морковите, които вече са се отлепили.

Вегетационните процеси също се забавят значително в дните на новолунието.Нито земята, нито семената близо до новолунието няма да донесат очаквания резултат.

Най-благоприятният период ще бъде времето, когато земният спътник постепенно ще започне да намалява в диаметър, това е така наречената намаляваща луна. Всички сокове от върховете започват да текат в различна посока и да насищат кореновата култура с полезни елементи. Семената, засети по това време, ще се отлепят лесно и ще дадат добри плодове.

В допълнение, астрологичната прогноза също показва влиянието на съзвездието, в което пада Луната. Можете да разчитате на добра реколта от моркови и лук, ако ги засадите през периода на активност на знаците: Козирог, Дева, Телец. Всички те принадлежат към елементите на Земята.

Най-добрите сортове за Сибир

Селекционерите се погрижиха за добра реколта в различни части на Руската федерация и разработиха някои устойчиви на замръзване сортове моркови, предназначени за отглеждане в Сибир.

Най-популярните от тях са:

 1. Настена е сладка. Този сорт моркови е най-добре да се засажда през май. Има сладък вкус (откъдето идва и името), поради което най-често се използва за получаване на сок;
Богата реколта от моркови в Сибир

Богата реколта от моркови в Сибир

 1. Алтай съкратен. Използва се за пролетно засаждане. Въпреки че плодовете са с малки размери (до 120 грама), те могат да се съхраняват дълго време;
 2. Кралицата на есента. Може да се сее както през есента, така и през зимата. Плодовете са с ярък цвят. Може да се съхранява дълго време, използва се за обработка или приготвяне на всяко първо или основно ястие;
 3. Даяна. Сортът е отгледан за зимно засаждане. Плодовете са едри и раждат добре.

Както става ясно от всичко казано по-горе, морковите могат да се отглеждат в Сибир по същия начин, както в Московска област или Урал. Сибирската реколта е устойчива на много растителни болести и вредители.