Чесънът не расте навсякъде. За него трябва да подготвите специално място или да изберете правилното място в градината. Земята и нейните характеристики ще станат важни условия за добра и богата реколта. Спазването на техниката на засаждане, времето на нейното прилагане ще помогне да се избегнат болести по растенията. Поради тези причини любителите градинари и професионалисти предварително откриват какъв вид почвен чесън обича. Въз основа на тази информация те се опитват да подобрят добива на реколтата.

Засаждане на чесън: Правила и условия

Засаждането на култури може да се извършва както преди зимата (зимата), така и през пролетта (пролетта). За растенията, получени след пролетна сеитба, е характерен по-дълъг срок на годност преди нова реколта и няма стрелки. За зимните сортове култура отличителни черти са наличието на голяма глава, бърз период на узряване. В Русия културата се отглежда на открито.

Пролетната сеитба се извършва след пълно топене на снега, за предпочитане през втората половина на април, в зависимост от площта на отглеждане. Температурата на почвата ще бъде важно условие. Трябва да изчакате, докато се затопли до 5 градуса.

Каква почва обича чесънът?

За правилно осветление лехите с чесън са разположени от север на юг. За удобно разхлабване, развитието на кореновата система, разстоянието между растенията е 8 см, а разстоянието между редовете е поне 20 см.

Зимният чесън се засажда от средата на септември до средата на октомври. Формирането на кореновата система трябва да приключи преди настъпването на първата слана, за да може растението да издържа добре на зимните студове.

Важно! Ако земята се затопли повече, образуването на кореновата система ще се забави и добивът ще бъде по-нисък.

Важен момент ще бъде да знаете какъв вид земя обича чесънът. Мястото е избрано на хълм, където чесънът ще бъде добре осветен и затоплен на слънце. Мястото за кацане трябва да се променя ежегодно. Растението трябва да се върне на предишното си място на растеж не по-рано от 4 години. Това ще помогне да се избегнат болести по растенията, заразяване с паразити.

Почвата за чесън трябва да бъде отпочинала, известно време преди засаждането върху нея не трябва да расте нищо. Културата изисква много място, но на малки площи може да се добавя към ягоди, краставици, да се засажда до храсти от касис, цариградско грозде, малини.

Почвата трябва да е отпусната

Характеристики на почвата

Почвата за чесън е избрана лека, рохкава. Тежката, глинеста почва се разрежда с пясък, използва се експандирана глина. Полезен е в райони с прекомерна влага.

Киселинността на почвата за лука и чесъна е еднаква. Предпочитание се дава на неутрална или слабо кисела почва. Ако е възможно, анализът на почвата трябва да се направи със стойност на pH над 6,5 (неутрална). За нивото на киселинност се съди по плевелите, които растат на мястото. Живовляк, хвощ, мента, мокрица или лютиче показват киселинност. Коприва, лайка, метличина и детелина растат на неутрална и слабо кисела почва.

Повишената киселинност ще доведе до факта, че растението не абсорбира азот, калий, фосфор, магнезий и други елементи, във високи дози ще абсорбира токсични вещества. Растенията се развиват слабо с него, особено кореновата им система. Ако се установи висока киселинност непосредствено преди засаждането, в почвата може да се добави дървесна пепел.Използването на минерални и органични торове може да се извърши не по-късно от две седмици преди засаждането.

Подхранване с минерални торове

От есента деоксидацията се извършва с креда, доломитово брашно или калциев нитрат. Те неутрализират киселата почва за чесън. Лаймът може да се използва много внимателно. Излишъкът му води до изгаряне на корените на растенията. След като сте решили да подкислите почвата с варовик, трябва да се помни, че торовете не могат да се използват едновременно.

Важно! Въвеждането на пресен оборски тор, излишни минерални торове във вече засадения чесън ще доведе до увеличаване на зелената маса, а не на луковицата, което ще намали добива.

Освен това въвеждането на пресен оборски тор непосредствено преди засаждането ще доведе до разпространение на вредители или болести в земята, които биха могли да се съдържат в тора от този тип.

Алкалните почви трябва да се подкисляват напротив. Възможно е почвата да се подкисели чрез прилагане на минерални торове, така че използването им трябва да бъде внимателно калибрирано и строго дозирано.

Почва за добра реколта от чесън

Каква почва е необходима за лука и чесъна е средно глинеста, черноземна, лека глинеста. Високата киселинност на почвата ще доведе до разпространение на болести по растенията. Културата расте добре там, където е била отглеждана преди:

 • тиквички;
 • касис;
 • бобови растения;
 • зърнени храни;
 • зеле;
 • малини.

Лошите предшественици за растението ще бъдат домати, лук, картофи, моркови.

Засаждането в подготвена зона със зелен тор би било идеално. Така че, за зимните култури, зелените торове се засаждат през юли, като се косят преди цъфтежа. Ако използвате горчица или флацелия, тогава маслата, отделяни от кореновата им система, ще помогнат за освобождаване на почвата от паразити. Зелената маса култури, изкопана със земята и след това навлажнена, насища почвата с микроелементи, обогатява я с кислород, прави я рохкава.

Погребване на зелен тор

Погребване на зелен тор

Можете да получите добра реколта само на правилно подготвена земя, затоплена и умерено влажна. Като се има предвид, че културата има слабо развита коренова система, изборът на почва играе важна роля. Добивът зависи от неговата разхлабеност и влага, нивото на киселинност и спазването на схемата за засаждане.

Съвети и трикове

Земята, върху която е планирано засаждането на растението, трябва да бъде подготвена предварително. Не трябва да избирате сухо място, прекомерната влажност също е противопоказана.

Каква почва е необходима за чесън? Изборът на почвата се извършва, като се фокусира върху показателите:

 1. Равномерността на сайта. Низината ще се превърне в място за натрупване на разтопена и атмосферна вода, което ще доведе до гниене на луковиците. На повишено място вятърът ще издуха снега през зимата, което ще доведе до замръзване на зимните насаждения;
 2. Осветяване. Градинските лехи, засенчени от дървета или къщи, не са подходящи за отглеждане на култури;
 3. Влажност на земята;
 4. Липса на плевели или своевременното им отстраняване;
 5. Растения-предшественици.

Забележка! В зависимост от характеристиките на избрания обект, земята трябва да бъде подготвена (оплодена, окислена, разрошена).

За пролетните култури почвата се подготвя през есента. Трябва да копаете дълбоко в земята, като добавяте торове, например калиева сол и хумус. Можете да оплодите земята с помощта на оборски тор, като я добавите преди засаждането на предшественика.

3-4 седмици преди засаждането или от есента (за пролетните култури), почвата за чесън се прекопава дълбоко (с 20 см) и едновременно се внасят минерални торове. Почвата, която е склонна към излугване на микроелементи, редовно се полива с пепелен разтвор след засаждането.

Нека обобщим:

 1. Чесънът се засажда в подготвената почва предварително (не по-рано от 2 седмици преди засаждането);
 2. Можете да получите висок добив на неутрални или слабо кисели почви;
 3. Слънчево, плоско парче земя се затопля перфектно и ще ви позволи да получите добра реколта;
 4. Изборът на предшественици ще облекчи въпроса за подготовката на площадката.

Видео