Зелето е род растения, които принадлежат към семейството Зелеви. В допълнение към зелето, той включва горчица, ряпа, рутабага, репички, репички и ряпа. Известни са над 50 вида представители на рода, които са разпространени по целия свят. За храна зелето се отглежда в древен Египет, както и в Гърция и Рим - то започва да се използва за храна преди повече от 4 хиляди години. През XIX век един от водещите руски производители на зеленчуци Ритов може да назове повече от 22 сорта зеле. Отглеждането на зеле в страната изисква спазване на определени правила за засаждане и грижи. Нека се запознаем с правилата как да отглеждаме и да се грижим за зеле.

Най-добрите сортове зеле: описание и характеристики

Днес има голямо разнообразие от сортове зеле, но на които трябва да се обърне внимание от агрономите. Какъв вид зеле да засадите в страната? Освен това, най-популярните сортове, които са устойчиви на болести, са отлично запазени и не губят вкуса си по време на обработката.

Агресор F1

Представител на бялото зеле, което е силно устойчиво на фузариум и трипс, не се нуждае от скрупульозни грижи и лесно понася високи температури. Освен това главите на зелето не се напукват, а сортът дава големи добиви. Характерните характеристики на този сорт включват:

 • способността да се засажда реколта чрез директна сеитба;
 • продължителността на вегетационния период варира от 115 до 120 дни;
 • доста голямо тегло на всеки плод, от 3 до 5 кг;
 • характеризира се с бърз растеж и отлична пластичност.

Отглеждане на зеле

Центурион F1

Не само красиви, но и вкусни плодове, от които излиза несравним квас. При спазване на всички правила за засаждане и грижи за реколтата, тя практически не боледува и дава добри показатели за добив. Всяка глава зеле има плътна структура, тънки нежни листа и къс покер. В допълнение, хибридът има следните характерни черти:

 • добре развита коренова система;
 • продължителността на вегетационния период варира от 100 до 110 дни;
 • листата внимателно предпазват главата на зелето от агресивни фактори на околната среда;
 • теглото на главата може да достигне 3-3,5 кг;
 • има приятелско узряване на плодовете.

Блокиране

Сортът, устойчив на трипс и фузариум, е непретенциозен по природа. С подходящи грижи дава богата реколта, която може да се съхранява до 7 месеца. А също така културата се характеризира със следните характеристики:

 • хибридът се характеризира с еднородност на главите на зелето;
 • продължителността на вегетационния период е от 125 до 130 дни;
 • теглото на всяка глава зеле достига 2–2,5 кг;
 • може да се почиства пневматично.

Блокиране

Колраби

Плодороден сорт, подходящ за отглеждане в открита и затворена почва. Първо трябва да се засади под филмови заслони, така че растението да се втвърди. Бялото зеле е компактно в сечение, има приятен цвят и кръгла форма. Листата са покрити с восъчно покритие, а също така са нежни и тънки. Характеристика:

 • добре развита коренова система;
 • средно късен сорт, продължителността на вегетационния период е 110-120 дни;
 • теглото на глава зеле може да достигне 3-5 кг;
 • има приятелско узряване на глави зеле.

Избор и подготовка на място за кацане

Много начинаещи и опитни градинари се чудят как да отглеждат бяло зеле в страната, както и брюкселско зеле, пекинско зеле и др., Как расте зелето.По време на есенното копаене на лятната вила, веднага трябва да отделите място за зеле, да премахнете всички плевели и да нанесете тор. Най-оптималните торове: тор-торфен компост или обикновен тор, дървесна пепел. Почвата трябва да бъде изкопана на дълбочина 15 cm.

Отделената за зеле площ трябва да е равна (разрешен е малък югоизточен или южен склон), слънчева и открита. Препоръчва се културата да се засажда в почва с добра степен на задържане на влага, слабо кисела или неутрална реакция и висока концентрация на органични вещества.

Важно! Най-оптималните предшественици на културите са: картофи, бобови растения, кореноплодни растения, зърнени храни, лук и краставици.

Препоръчва се зеле да се засажда на едно място не повече от две години подред, тогава ще е необходим интервал от 4 години.

Как да засадим култура правилно

Как правилно да отглеждате зеле у дома? Засаждането на зеле на разсад на постоянно място на открито трябва да падне на 25 април - 5 май (времето зависи от климатичните условия). За да съберете добра реколта от зеле в градината, трябва да изберете район, където рутабага, кресон, ряпа, репички, ряпа, репички и зеле не са растяли през последните няколко години. Преди засаждане е необходимо да изкопаете леглата, да разхлабите земята с гребло и да направите дупки с лопата на разстояние:

 • за карфиол - 25 на 50 см;
 • за броколи - 30 до 50 см;
 • за Савоард - 40 на 60 см;
 • за Брюксел - 60 на 70 см;
 • за хибридни / ранни сортове зеле - 30 х 40 см;
 • за средни и късни сортове - 50 на 60 см.

Преди засаждането трябва да поставите няколко шепи хумус във всяка дупка, 0,5 ч.л. нитрофосфат, 50 г дървесна пепел, както и пясък и торф, изсипете много вода. За да се предотврати образуването на почвена кора, е необходимо кореновата система да се разпредели по цялата площ на дупката, след което да се поръси с влажна и суха почва.

Поръсете със земя

Ако прогнозата за времето обещава да дойдат слънчеви дни, засенчете разсад. Това може да се направи с листа от репей, нетъкан текстил или вестник.

Забележка! В рамките на 5-7 дни след засаждането на зелевите кълнове те трябва да се поливат внимателно с помощта на дюза за пръскане, така че да пусне корени.

Грижи и отглеждане

Как да отглеждаме зеле, за да съберем богата реколта в края на вегетационния сезон. Следва алгоритъм стъпка по стъпка.

Разсадът се отглежда от семето. Някои агрономи се чудят как изглеждат зелевите разсад. Един лист с бледозелен оттенък се отчупва от земята. Когато засаждате разсад под заслон "къща", трябва внимателно да наблюдавате състоянието на растението, да изчакате, докато се вкорени в открита почва. По-нататъшните грижи се състоят в редовно обилно поливане, разрохкване на почвата, плевене, редовно подхранване и навременна превантивна обработка срещу паразити и болести. След засаждането, след три седмици, растенията се изпръскват, след което след още 10 дни процедурата се повтаря.

Зелето обича влагата, така че отглеждането в открита почва изисква редовно, обилно поливане. Поливането се препоръчва вечер, при горещо време с интервал от 2-3 дни, в облачни дни, интервал от 5-6 дни. На площадката след поливане е необходимо да се разхлаби почвата, като същевременно се хълмират образуваните глави зеле.

Разсад зеле

След бране на разсада за една седмица, трябва да въведете първата горна превръзка, която се състои от 2 g амониев нитрат, 4 g суперфосфат и 2 g калиев тор. Полученият състав се разрежда с 1 литър вода, този обем трябва да е достатъчен за обработка на 60 разсада. За да се предотврати появата на изгаряния, главите зеле трябва да се наторят след обилно поливане. Второто хранене трябва да бъде след две седмици, използват се едни и същи компоненти, само че трябва да има 2 пъти повече от тях, с изключение на водата.

Важно! Високото съдържание на калиеви торове допринася за добрия процент на оцеляване на разсад в открита почва.Ако агрономът не разполага с време, можете да използвате готови хранителни смеси.

Първият път след засаждането в почвата, разсадът се третира с пепел с тютюнев прах - този състав предпазва растението от атаката на охлюви и бълхи. Употребата на пестициди е силно обезкуражена, тъй като говорим за хранителен продукт. Съществуват алтернативни растителни лечения, като инфузия на лукова обвивка, която е ефективна срещу гъсеници и листни въшки.

За борба с ларвите на бръмбар бръмбар, зелева муха или лъжичка на мястото се привличат мравки. Това може да стане с мед или сладко.

Ефективна превантивна мярка е засаждането на розмарин, невен, босилек, мента, кориандър или градински чай в близост до зелето. Пикантните растения отблъскват вредителите, като зеле.

Можете да засадите близо до кориандъра, за да изплашите зелето

Как да съберем добра реколта: тайните на опитни градинари

Глави зеле могат да се отглеждат от разсад или чрез засяване на семена в открита почва. В зависимост от използвания сорт, първата реколта може да бъде събрана за 65-100 дни.

Зелето обича влажната почва и въздуха, но прекомерната влага води до смърт и разпадане на кореновата система, може да се развие опасно заболяване, бактериоза. Ако лятната вила се намира в блата, е необходимо да засадите зеле във високи лехи или хребети.

Когато се грижите за растение, е наложително да откъснете плевелите, да разрохкате почвата и водата. Берете, когато зелето е достигнало характерния си цвят и размер.

 1. За да се предпази зелето от вредители, се препоръчва накисването на разсад в разтвор на Aktara преди засаждане.
 2. Ментата и исопът са ефективни срещу охлюви.

Моля, обърнете внимание! Не трябва да отлагате прибирането на реколтата, в противен случай главите на зелето могат да се напукат.

Не се разстройвайте, ако вашите очаквания не бяха оправдани през първата година. Само чрез проби и грешки ще бъде възможно да станете първокласен агроном и да съберете големи зелеви култури.