Карфиолът е едногодишна култура. Коренът се намира близо до повърхността на земята. Височината на стъблото е 20-70 сантиметра. Главата се състои от горната част на стъблото, която е обрасла и е в преходна фаза към цъфтежа. Главата може да бъде от следните цветове: бяло, жълто, лилаво. Листата са насочени нагоре и извити във форма на спирала. Броят на листата на растението е от 15 до 20 броя. Формирането на главата започва, когато растението вече има 10-12 листа.

Агротехника

Културата е устойчива на замръзване и изисква светлина. По този начин тя може да бъде засадена в Урал, Сибир и Ленинградска област. Помислете за отглеждане на карфиол на открито.

За да отглеждат зеле в страната, те използват семена или разсад. С помощта на семена зелето може да се отглежда само в региони с топъл климат, защото културата обича топлината. Почвата се полива преди засаждането и се правят ями с дълбочина 2 сантиметра. Разстоянието между семената е 60 сантиметра, между редовете - 30.

Важно! Времето, когато са засадени разсад, зависи от сорта. Ранните сортове се засаждат със семена през март, разсадът се засажда на открито два месеца по-късно.

Средовете сортове семена в средния сезон се засаждат в средата на пролетта (края на април-началото на май), засаждането става след 40 дни.

Карфиол

Срокът за засаждане на късни семена е в края на пролетта, растенията се засаждат на открито на възраст 35 дни.

Отглеждане на карфиол в Московска област

Помислете за отглеждане и грижи за карфиол на открито в Московска област. В московския климат е за предпочитане да се отглеждат ранни и средносрочни култури. Важно е да направите правилния избор на сорт семена. Метод на засаждане - използване на разсад.

Най-добре е да сеете семена веднага в отделни саксии, тъй като проблемите с развитието на кореновата система не са необичайни.

Забележка! Преди да засадите разсад директно в градината, те трябва да се закалят. За целта саксиите се изнасят навън за една седмица.

Засаждане на зеле и грижи на открито

След засаждането растението се нуждае от слънцезащита през първите няколко дни. След две седмици разсадът е готов за подхранване и изхвърляне. Разреденият лопен и пепелта се използват като торове. Пепелта има не само оплождащи свойства, но и елиминира паразитите. При изчислението се консумира пепел - една чаша на квадратен метър.

Засаждане на карфиол и грижи на открито

Растението също трябва да бъде защитено от слънцето в горещо време (при температури над 25 градуса), тъй като може да започне да цъфти преди време, а също и да се изгори. Подслон може да се направи от зелеви листа.

Реколтата трябва да се полива често и обилно. За да запази влагата в почвата за дълго време, тя трябва да се разхлаби. За същата цел покрийте почвата под главата на мулч.

Първото торене (лопенът се използва като подхранване) се извършва две седмици след засаждането на разсада. Трябва да минат две седмици преди следващата превръзка. Тук се използват пепел и нитрофоска. През периода, в който главите на зелето започват да залепват, се прилагат следните торове: суперфосфатни, нитратни (амониеви) и калиеви торове.

Забележка! Прекомерното торене е вредно за културата и може да промени вкуса и свойствата му.

Карфиолно заболяване

Карфиолът може да изгние, да пожълтее или да изсъхне по време на растежа. Тези проблеми възникват от различни заболявания.

Alternaria се характеризира с появата на тъмни петна по листата. Често това гъбично заболяване се проявява през лятото, когато е горещо и влажно. За борба с алтернариите се използват фунгициди (течност от Бордо, меден сулфат и други).

Друго гъбично заболяване е пръстеновидното петно. По листата и стъблата се появяват точки, след което се увеличават, което води до пожълтяване на листата. Също така, болестта засяга главата. Третира се с фунгициди. Ако няма резултат, културата се отстранява от мястото и мястото се дезинфекцира.

Растението е склонно към гъбична жълтеница. Инфекцията блокира съдовата система на растението и поради това настъпва деформация на главата, последвана от нейната смърт. За лечение използвайте Fundazol или Fitosporin-M.

Карфиолно заболяване

Когато се намокри, на растението се появява гниене. Болестта се появява и с механични повреди. При висока степен на увреждане растението се отрязва и се почиства от гниене.

Болестта на кила засяга корените и блокира доставката на хранителни вещества. Разтвор на доломитово брашно и пепел ще помогне срещу това заболяване. За профилактика градинарите препоръчват използването на хидратирана вар при засаждане.

Важно! Ако зелето е заразено с кил, тогава е възможно зелето да бъде засадено отново на мястото само след 6 години.

В допълнение към разглежданите заболявания има и други: пероноспороза, черен крак.

Отглеждане на карфиол в различни региони

Отглеждането на карфиол в Урал е за предпочитане пред семена директно в земята. Засаждането се извършва от средата до края на май. Леглата са покрити с фолио.

Климатът в Ленинград се характеризира с кратко и хладно лято. Най-подходящият метод за засаждане е разсад. Трябва да се избират ранни сортове. Тази област се характеризира с валежи, така че не е необходимо често поливане. Отглеждането на лехи за култура се извършва през есента. Засадените растения се поливат в корена, температурата на водата е 10 градуса.

Отглеждане на карфиол

Карфиолът е устойчив на замръзване, но не е дългосрочен. Поради тази причина е възможно да се отглежда в сибирски климат. За този регион растението се отглежда с разсад, а засаждането в градината се извършва в средата на лятото. Особеността на отглеждането е използването на студена детска стая. Дървена кутия, която няма дъно, служи като място за размножаване. Кутията се поставя върху подготвено легло и се покрива с филм или рамка със стъкло, която може да се отвори.

Съвети и трикове

Карфиолът е подходящ за съхранение в изба. За да направите това, препоръчително е да изкопаете зеленчука заедно с корена през есента. В избата те се съхраняват или в състояние, окачено надолу, или коренът е заровен. Срокът на годност по този начин е 3 месеца.

На бележка. Лятните жители се съветват да засаждат карфиол до невен. Такъв квартал ще помогне в борбата срещу всякакви вредители.

За отблъскване на вредителите се препоръчва да се напръскат разсадът с оцетен разтвор. Разтворът се прави в размер на 10 литра вода 1 супена лъжица оцет.

Тайната на добрата реколта от карфиол, според агрономите, се крие в засаждането на култури на места, където преди това са вирели зърнени култури или пъпеши и кратуни (тиквички, тикви, тиква). Можете също така да засадите на лехи домати, картофи, цвекло, лук, краставици и бобови растения. Мястото, където са растяли зеле, рутабага, репички, репички, ряпа не е подходящо.