Брюкселското зеле принадлежи към семейство Кръстоцветни. Това растение не се среща в дивата природа. Предшественикът на културата се счита за кейл, който е израснал в Средиземно море и е бил опитомен преди хиляди години. Отгледан е в Белгия, в чест на агрономите на страната, и сортът е кръстен. Тогава той уверено покори градовете Холандия, Германия и Франция. В Източна Европа зелето не пусна корени, тъй като за него има неблагоприятни климатични условия. Днес брюкселското зеле се отглежда с търговска цел в САЩ, Канада и Западна Европа.

Избор на място за засаждане на брюкселско зеле на открито

Количеството и качеството на събраната реколта до голяма степен зависи от мястото на засаждане и спазването на правилата за засаждане на културата. Изборът на мястото и подготовката му влияят на покълването и развитието на растенията дори повече от грижите.

 • Брюкселското зеле и бялото зеле обичат добре затоплена почва. Следователно е необходимо да се засаждат разсад, когато вероятността от замръзване вече се доближава до нула. Най-подходящото време за засаждане е края на май или началото на юни. В средната лента се препоръчва да се даде предимство на отглеждането на разсад.
 • Зоната, предназначена за брюкселско зеле, трябва да бъде добре осветена, разположена от югоизточната или южната страна.
 • Преди засаждането трябва да запомните какви култури растат в тази област. Брюкселското зеле не желае да расте след всякакво разнообразие от зеле, цвекло, домати и репички. Възможно е този сайт да се използва за отглеждане на култури само след няколко години. След бобови растения, лук, краставици и картофи се наблюдава отлична реколта.
 • Необходимо е да започнете подготовката на почвата през есента. Най-големи добиви са събрани от плодородни глинести глини със средни нива на киселинност. С ниска киселинност, вар се добавя към почвата през есента.

брюкселско зеле

Брюкселското зеле е двугодишно растение, което цъфти и произвежда семена през втората си година от живота.

Характеристики и модел на кацане

Засаждането на зеле на открито изисква определени умения. Необходимо е да се засаждат разсад на постоянно място, когато в разсада се образуват 4-5 зелеви листа. Интервалът между всеки разсад трябва да бъде най-малко 0,6 m, така че да не се получава засенчване по време на процеса на растеж. Разстоянието между редовете е около 0,7 m.

На бележка! Брюкселското зеле расте дълго време, така че между растенията могат да се засаждат краставици или зеленина.

Седмица преди очакваната дата на засаждане на разсад на лехите, те спират да го поливат, а непосредствено преди засаждането се полива обилно. Препоръчително е да се засажда в облачен ден или вечер.

Разположението на дупките е 60 на 60 см. Дупките трябва да побират цялата коренова система на разсад, но земята първо трябва да бъде обогатена с торове. Разсадът се отстранява внимателно от контейнерите и се поставя в дупката, след което се покрива първо с мокра и след това суха почва. След уплътняването реколтата трябва да се полива добре.

Преди да засадите зеле, лехите трябва да бъдат добре напоени

Отглеждане на брюкселско зеле на открито

Много градинари се чудят как да засаждат, отглеждат и да се грижат за зелето. Брюкселското зеле е може би най-непретенциозното за грижи. Отглеждането му не изисква никакви умения и колосален опит.

Основни правила за грижи:

 • Трябва да се борим с плевелите и вредителите, да отделим време за разрохкване на почвата и плевене. След засаждането на зеле се препоръчва да се третира района с дървесна пепел. Това ще се отърве от един от основните вредители - кръстоцветната бълха.
 • Редовно и обилно поливане. По правило броят на поливанията за целия вегетационен период е 8-10. За 1 кв. м. необходимо е да се излее поне 40 литра вода. Обемът на водата се увеличава през периода на активен растеж.
 • Брюкселското зеле се препоръчва да се отглежда в плодородни почви. При недостиг на хранителни вещества в него, растението се нуждае от редовно подхранване, органично или минерално. Първото подхранване трябва да се направи през първите 7 дни след засаждането. За целта използвайте нитрофоска в размер на 1 лист зеле = 1 ч.л. решение.
 • Когато върху растението започват да се образуват глави зеле, е време за второто хранене. Прави се с разтвор на суперфосфат и калиев сулфат. За всеки храст трябва да се излее приблизително 1 литър.

Важно! Според правилата на селскостопанската технология, месец преди прибиране на реколтата, е необходимо да се премахне апикалната пъпка, в противен случай стъблото ще продължи да расте на височина.

Отглеждане на брюкселско зеле на открито

Профилактика на заболяванията

Всички без изключение представители на кръстоцветните болести и вредители са често срещани. Ето защо не се препоръчва да се отглежда една култура на едно място в продължение на няколко години подред.

От вредителите кръстоцветната бълха може да причини най-големи щети, както и:

 • бръмбар от изнасилване,
 • бабануха,
 • градински / зелени телени червеи,
 • кълнове мухи,
 • зимни лъжички,
 • черни и вълнообразни бълхи,
 • мечка,
 • зеле бяло и други.

Борбата с тях трябва да започне с превантивни манипулации, защото е по-лесно да се предотврати появата им, отколкото да се справим с тях.

За да направите това, ще трябва да спазвате сеитбообръщение и да спазвате всички правила на растителната земеделска технология. Преди сеитба се препоръчва семената да се третират с антисептици, например разтвор на калиев перманганат. Навременното отстраняване на растителните остатъци също е важно.

Ако се появят вредители, по-добре е да се използват нетоксични препарати, тъй като хранителният продукт се отглежда.

Кръстоцветна бълха

Брюкселското зеле най-често страда от следните заболявания:

 • мозайка,
 • лигавични и съдови бактериози,
 • брашнеста мана,
 • кил,
 • сухо и бяло гниене,
 • пръстеновидни и черни петна,
 • черен крак и лен.

Брюкселско зеле - вкусно, диетично синьо

Най-добрият начин да се предотврати прогресирането на болестта е да се следват същите превантивни мерки, описани в параграфа за вредителите. Ако болестта все още засяга растението, препоръчително е да се използват фунгициди, например Maxim или Fundazol. Ако говорим за бактериални или вирусни лезии, едва ли ще бъде възможно да се излекува културата; по-добре е да се отстранят засегнатите сегменти и да се изгорят. Не трябва да се страхувате от склонността й към заболяване, ако се спазват всички превантивни мерки, ще бъде възможно да се предотврати развитието на проблема.

Брюкселското зеле е не само вкусно, но и много здравословно. Отглеждането му на лятна вила не изисква много време, усилия и много опит, следователно начинаещ агроном може да го направи! Само чрез проби и грешки можете да станете първокласен агроном.