Зелето е един от най-популярните зеленчуци, без който е невъзможно да си представим домашна градина. В повечето случаи това заема около тридесет процента от цялата градина. Най-често тази култура се отглежда в централните и северните райони на страната. Как да отглеждаме бяло зеле ще бъде обсъдено в тази статия днес.

За зелето

Зелето се цени заради полезните му качества. Съдържа голямо количество витамини и минерали. Витамин U е особено важен, благодарение на който е възможно да се предотврати язва на стомаха и дванадесетопръстника. Яденето на този зеленчук суров или маринован е гарантирано да осигури на тялото всички хранителни вещества.

Различни сортове зеле

В повечето случаи на парцели земеделски земи се отглеждат само няколко вида зеле. Най-популярните са:

 • зеле,
 • савой,
 • Брюксел,
 • кольраби,
 • цветни,
 • Пекин,
 • броколи,
 • Китайски.

Всеки от тези типове има свой собствен външен вид, който се различава един от друг.

Зеле накъсва, бъбреците й не се развиват. В горната част има единична пъпка, която расте в голяма глава зеле, която се използва за готвене. Разделя се на две форми: бяла и червена.

Савой има полуотворена пъпка, от която расте хлабава глава зеле. Той, подобно на зелето, расте късо, с неразвити странични пъпки. Листата на това зеле са ценени заради високите си хранителни качества.

савойско зеле

Брюксел зеле расте с високо стъбло, върху което се развиват голям брой пъпки, които образуват малки глави зеле. Те се използват за храна.

Колраби има голямо месесто стъбло, което се използва за храна. Пъпката в горната част образува розетка от листа.

Карфиол има пъпка, от която расте месесто съцветие, подходящо за храна.

Зелето се култивира от човечеството повече от четири хиляди години; в Русия е дошло от средиземноморски страни, например китайско зеле от Китай.

Зелените растения също растат диво. В Европа има такива сортове.

Цветните и пекински видове на тази култура са едногодишни растения, докато всички останали видове са двугодишни. За да получи добра реколта, растението се нуждае от плодородна почва. Как правилно да засадите зеле е описано по-долу.

Как да изберем сорт за засаждане

Животновъдите все още не спират да работят по разработването на по-нови добивни сортове бяло зеле. Но въпреки това повечето градинари не спират да засаждат отдавна доказани и обичани сортове.

Бяло зеле

Сред ранните зреещи сортове трябва да се отбележи като:

 1. Юни. Зелето от този сорт расте не повече от два килограма и половина. Освен това растението е устойчиво на някои болести. Но ако не се събира навреме, главите на зелето могат да се напукат.
 2. „Прехвърляне-F1“. Главите зеле от този сорт растат не по-късно от сто и двадесет дни, практически не боледуват и не се напукват. Зелето тежи не повече от един и половина килограма.
 3. Копенхагенски пазар. Нараства до два и половина килограма, почти не боледува и няма тенденция да се напуква.

Има и сортове, които имат средна зрялост. Популярни сортове от този вид зеле са:

 1. Присъства.Нараства до четири килограма и половина, а главата на зелето узрява за сто и тридесет дни. Сортът е устойчив на болести.
 2. „Menza F1“. Една глава зеле може да нарасне до девет килограма само за сто и петнадесет дни. През целия си живот той изобщо не боледува.
 3. "Слава 1305". За сто тридесет и седем дни той расте и развива до пет килограма тегло. През целия този период тя не страда от заболявания като лигавични заболявания и бактериоза.

Късните сортове зеле се отглеждат главно, за да си осигурят обогатен продукт за зимата. Предназначен е за дългосрочно съхранение или консервиране. Сред тези сортове трябва да се отбележи:

 1. Amager. Сортът расте най-малко сто и петдесет дни, теглото на главата на зелето достига пет килограма. Растението не боледува през целия период на растеж.
 2. "Kolobok-F1". Узрява за сто двадесет и пет дни и колчанът тежи поне три килограма. Абсолютно устойчив на болести.
 3. "Валентина-F1". Расте в продължение на двеста дни, узрялата глава зеле тежи не повече от четири килограма, не боледува и не изсъхва.

Как да определите къде да кацнете

Добивът на реколта пряко зависи от състава на почвата, където ще бъде по-добре да засадите зеле. Тя трябва да е плодородна и неутрална по киселинност.

Засаждане на зеле

 

Преди да засадите зеле, трябва да изберете зона, където почвата трябва да е плодородна, а също и оплодена с органични торове като хумус или компост. Киселинността трябва да е неутрална. Освен това при избора на зона за култура трябва да се вземат предвид следните условия:

 1. Засаждането на зеле трябва да се извършва на открито с много слънчева светлина.
 2. През есента торовете трябва да се внасят в почвата в района, който е подготвен за засаждане на зелеви култури. Това трябва да е тор, компост и торф.
 3. През пролетта върху земята се внасят минерални торове, като суперфосфат, калиева сол и калиев хлорид.
 4. При торене почвата внимателно се изкопава.
 5. Наложително е да се вземе предвид сеитбообращението, благодарение на това растенията ще растат здрави, в резултат на това градинарят ще получи отлична реколта.

Важно! Когато избирате къде е по-добре да засадите зеле, трябва да вземете предвид, че не можете да го отглеждате на едно и също място. Предшествениците на тази култура трябва да бъдат лук, краставици, бобови растения, кореноплодни растения. Промяната на зеленчуците трябва да има почивка от три до четири години.

Много е важно почвата да е влажна, но да не е подгизнала. Освен това не трябва да засаждате зеле в пясъчна почва.

Дати за сеитба на семена

За семенен метод за отглеждане на реколта трябва да знаете как да получите семена от зеле. Това може да стане през втората година от вегетационния период на растението, когато то произвежда дръжка, след което върху него се образуват кутии, откъдето се получават семена. В повечето случаи много градинари избират времето за засяване на зеле, според лунния календар.

Ако растението се отглежда по безсемен начин, тоест семената се засяват директно на открито, тогава трябва да се спазват правилата, как да сеем зеле:

 • Ранозрелите сортове зеле трябва да се засяват в почвата през последното десетилетие на април - началото на май;
 • Култура в средния сезон се засява през двадесетте години на май - началото на юни;
 • Късният сорт трябва да се засява от 10 май до края на месеца.

Този метод е добър, тъй като коренът на растението се запазва, което означава, че зелето ще може да извлича влага от по-дълбоките слоеве на почвата при сухо време.

Оранжерийно зеле

Повечето фермери предпочитат да отглеждат зеле в разсад. За това семената се засяват в оранжерия. Ако сеете директно в открита почва, тогава леглото трябва да бъде покрито, за да предпазите разсад от температурни промени.

Датите на сеитба трябва да бъдат както следва:

 • Ранните сортове култури се засяват в началото на март;
 • Средновековни сортове - от края на април до средата на май;
 • Късните сортове трябва да се засяват в земята от петнадесети март до петнадесети април.

Важно! Времето за засяване на семена може значително да се измести на едната или другата страна, в зависимост от региона, в който планирате да засадите зеле. В този случай трябва да следите времето.

Преди да засадите зелени разсад, трябва да направите следното:

 • Преди сеитбата материалът трябва да се накисне за малко в топла вода;
 • След това семената се накисват във вода, към която са добавени микроелементи за дванадесет часа;
 • След това семената се изсушават и едва след това се засяват в земята;
 • Веднага щом се появят първите истински листа, разсадът трябва да се съживи с минерални торове;
 • Когато културата започне да се втвърдява, тя се напръсква с разтвор на карбамид и калиев сулфат с вода.

Когато засаждате зеле на открито, трябва да се придържате към правилната схема. Разсад от култура за ранно узряване се засажда на разстояние тридесет и пет сантиметра. Растенията в средния сезон се засаждат на половин метър разстояние, късните сортове трябва да бъдат засадени не по-малко от седемдесет сантиметра.

Кой метод е по-добър, може да определи само човек, който отглежда зеле. Той също така трябва самостоятелно да избере времето за трансплантация на разсад в открита земя.

Зеле на открито

Грижа за културата

Грижата за зеле включва торене, поливане, предотвратяване на болести и контрол на вредителите. Не забравяйте за плевене и разрохкване на почвата.

Подхранване:

 1. Първото хранене на растението се извършва не по-рано от половин месец след засаждане на разсад на открито. По това време се въвеждат урея, суперфосфат, калиева сол.
 2. За втори път зелето трябва да се подхранва по време на фазата на формиране на главата. Към земята се добавят само карбамид и калиева сол.

Препоръчително е да поливате зелето заедно с торенето. В допълнение, в средната зона на страната Русия, зелето трябва да се напоява поне пет или дори шест пъти. Освен това почвата около главата на зелето трябва да се разхлаби и да се плеви, за да се премахнат плевелите.

За да бъде добивът на зеле висок, трябва също да следите здравето на растението. Най-добре е да се погрижите да предотвратите появата на болестта. За това се използват специални лекарства, които трябва да се използват с цел превенция.

Култура като зеле много обича насекомите и охлювите. Ето защо е много важно растението да се предпази от неканени гости. Зелето се нуждае от такава защита през целия период на растеж и развитие.

Подхранване на зеле

Охлювите ядат зелеви листа и по този начин причиняват непоправима вреда на растението. За да се отървете от тях, трябва да поставите капани или да ги съберете на ръка.

За борба с бълхите се използват лекарства със специално предназначение, като например:

 • "Actellik",
 • "Банкол",
 • "Карате",
 • "Решение",
 • Би-58.

Зелевата муха, която засяга растението толкова много, че кореновата система на първо място страда, след това цялото растение изчезва напълно, се страхува само от ДДТ и хексахлоран.

Срещу молец, който уврежда розетката на зелето и причинява изсъхване и умиране на разсад, можете да приложите:

 • "Лепидоцид"
 • "Дендробацилин",
 • "Битоксибацилин",
 • "Дипел",
 • "Бактоспеин".

Прибиране на реколтата

Ранните сортове зеле се събират избирателно от градината. Избират се само узрели глави зеле. Ако няма нужда да отрежете всички растения, тогава, за да не се напукат главите, те се огъват малко встрани. Късните и средносезонните сортове трябва да се избират заедно, тъй като с настъпването на студеното време културата може да умре. Освен това тези сортове се поддават на консервация за дългосрочно съхранение.

Засаждането на зеле изобщо не е сложна операция. Основното нещо е да знаете как да изберете сорт, който ще даде добра реколта у дома. Освен това трябва да имате представа как правилно да засаждате зеле и как да се грижите за него. Тогава можете да бъдете спокойни и в крайна сметка само да се наслаждавате на резултатите от работата си.