Растението, наречено зеле, е известно от незапомнени времена и принадлежи към семейство Кръстоцветни. Можете да го срещнете в почти всички летни вили, по-голямата част от градинарите се занимават с отглеждането му.

Зелето расте във всички страни, с изключение на някои, основното за него е, че климатът е повече или по-малко умерен. На територията на Русия в по-голямата си част този зеленчук се разпространява в онази част на Сибир, която е нечерноземна.

Зелето може да има набръчкани или гладки листа. При първите вените по листата са силно маркирани, които имат по-светъл оттенък по-близо до центъра на листа. Този зеленчук има много добре развита коренова система, има силно разклонение.

Зеле

Зелето се използва в готвенето и съперничи на картофите в това. Зеленчукът се използва и в козметологията и при производството на народни лекарства. Популярността му се дължи на наличието на много хранителни вещества и основни витамини в състава. Тези хора, които следят теглото и фигурата си, може да не се страхуват да ядат зеле, тъй като то се счита за нискокалоричен продукт.

Сортове зеле

Този зеленчук има доста голям брой сортове, които в момента могат да бъдат преброени около 50. Това включва всички растения, които по един или друг начин принадлежат към семейството на зелето. Много сортове растения имат способността да се съхраняват дълго време, достигайки цяла година. Основните типове ще бъдат описани по-долу.

Белоглав

Първият сорт, който несъмнено е познат на всеки градинар и купувач, се нарича бяло зеле. Тя може лесно да бъде разпозната по кръглата глава зеле, която се намира в центъра на растителната розетка. Този сорт се отглежда за приготвяне на салати през лятото, а главите зеле също се съхраняват добре през зимата. Зелето е идеално за мариноване.

Допълнителна информация. В редица страни съществуват традиции, свързани с киселото зеле. Съвместно изсичане на зеле се извършва в Русия в края на всеки септември, след което започват народни празници, така наречените скици.

Бяло зеле

Бялото зеле съдържа много голямо количество различни витамини, необходими за човешкия организъм, включително и доста редки. Отбелязва се и наличието на киселини и фибри, калций и желязо, фосфор, сяра и цинк.

Червенокоси

Той се различава от предишния сорт по цвета на главата. Цветът на такова зеле е червено-лилав както отвън, така и отвътре, само пънчето и жилките, които се появяват, са бели. Червеното зеле съдържа пигмент, чието присъствие обяснява такъв цветен спектър.

Забележка. Стойността на червеноглавия сорт е, че, използвайки го дълго време, е възможно да се постигне нормално налягане и еластичност на кръвоносните съдове.

За предпочитане е това зеле да се отглежда в много добре осветена зона. Забележително е, че този сорт съдържа два пъти повече витамин С от бялото зеле.

Но червеното зеле има своите недостатъци. Листата му са по-груби и когато се приготвят, той променя цвета си на кафяв и изглежда по-малко апетитен.

Цветни

След сорта с бяла глава карфиолът се нарича най-популярен, преди всичко благодарение на своите хипоалергенни и диетични свойства.Расте под формата на съцветия, които се събират в един вид букет. Карфиолът се предлага в различни цветове.

Карфиол (външен вид)

Този вид зеле не изисква голямо количество слънчева светлина, с неговото изобилие съцветията могат да станат груби, така че градинарите прибягват до засенчването им с листа, разположени отстрани. Карфиолът се приготвя чрез задушаване, използва се в салати, може да се замрази.

Броколи

Този вид е подобен на карфиола, но се различава по цвят. Съцветията на броколи са със зелен цвят, нежни са и имат голямо количество витамини в състава си.

Този цвят на броколите показва, че съдържа голямо количество витамин С. Зеленчукът съдържа и много витамин А, тази стойност надвишава тази на всички останали растения от семейството на зелето.

Брюксел

Това е белгийски сорт, който има силно стъбло, което може да нарасне до 60 см височина. Върху него има множество малки глави зеле, буквално от ядка. Тази култура се нуждае от много светлина и достатъчно пространство и не се засажда често.

Брюксел

Тези малки зеленчуци съдържат синапено масло, така че имат необичаен вкус. Те могат да бъдат пържени, използвани в супи и замразени за бъдеща употреба.

Пекин

Нарича се китайска салата. Пекинското зеле заслужава внимание заради външния си вид, който представлява листна розетка с назъбени листа.

Интересно. Това зеле има голяма хранителна стойност, включително всички витамини, които се намират в бялото зеле, но го надминават по съдържанието на аскорбинова киселина.

Вредители

Има голям брой вредители, които атакуват зелето на открито, от които се разграничават най-опасните и често срещаните.

Лъжичка

Една от първите може да се нарече зелева лъжичка, която се занимава не само с увреждане на този зеленчук, но и с други култури, включително цветя и овощни растения.

Зелевата лъжичка е опасен вредител

Основната вреда на зелето се причинява от гъсеници на този вредител. Пеперудите не се разкриват по никакъв начин, прекарвайки деня на огради и на други места, само вечер стават активни. През целия летен период лъжичката е опасна, тя може да произвежда огромен брой яйца на сезон. Яйцата се слагат от долната страна на зелевия лист.

Гъсениците се излюпват след няколко дни и се справят с културата, оставяйки само скелета. В регионите на южна Русия този вредител може да се размножава до 3 пъти.

Зелена муха

Към края на пролетта този вредител поставя снасени яйца близо до растението. След раждането ларвите атакуват стъблото на растението. Те се справят с увреждане на стъблото отдолу и отгоре. За собственика е много трудно веднага да забележи действията на зелевата муха. Това обикновено се случва, когато растението е близо до смъртта.

Молец зеле

Зелевият молец е донякъде подобен по описание на лъжичката. Тя също може да произвежда яйца през сезона и да снася много от тях. Многобройните му гъсеници ядат листата на културата без прекъсване, т.е. денонощно.

Зелено бяло

Тези зелеви пеперуди, както и техните гъсеници, са познати на много летни жители. На външен вид зелевата белокрилка е молец, с бели крила в черна точка. Получени от голям брой яйца, гъсениците вредители са в състояние да ядат зеле буквално цели, оставяйки само вени. Когато са на зеле, те отделят лошо миришещо вещество, така че зеленчукът, който е напечен от насекомо, е лесно да се помирише отдалеч.

Кръстоцветна бълха

Тези вредители се наричат ​​бълшари, защото са много любопитни и бързи. Ако просто докоснете растението, те се разпръскват. Кръстоцветните бълхи нанасят по-големи щети на младите растения, главно вредители по зелевите разсад, интересът им към големите растения е много по-слаб.Тези бълхи се размножават много добре, след като са пълни със зеле, прекарват зимата в земята или непочистени растителни остатъци.

Други гризащи вредители

Сред другите зелени вредители, които гризат листа и стъбла, се отделят охлюви, които ядат листата на растението през нощта, и мечка, която уврежда корените на растението. Има и телени червеи, резултатът от които са гниещи корени, и зелевият бръмбар.

Всмукателни вредители

Листни въшки

Умножава се, започвайки през юни, когато започват да се раждат нови ларви на вредителя. Това е малко насекомо, зелено на цвят. Имайки много кратък живот, листната въшка веднага след раждането започва да изсмуква соковете от листата на растението.

Листни въшки върху зеле

Трипс

Зелето като растение започва да губи привлекателния си вид веднага щом трипсът го нападнат. Листата й започват да променят цвета си, изсъхват и падат. Най-забележимият и тревожен признак на атака е белият цвят на листната плоча.

Кръстоцветна буболечка

Счита се за един от най-големите вредители на зелето. Той може безстрашно да е от горната страна на зелевите листа, тъй като не е храна за птиците. Зелевата буболечка се храни със соковете на културата, а главите на зелето изобщо не растат.

Методи за контрол

Интересувате се от зелевите болести и вредителите, които се борят с тях? Ако знаете за превенцията и развитието на вредителя, както и прибягвате до обработка на зеле, можете да намалите популацията на насекомите до минимум. Необходимо е да се унищожат плевелите, върху тях могат да се размножават зелени вредители.

Опрашването с нафтал се използва през пролетта

Химическите мерки не са добро решение. Веществото, с което е обработено, не се измива напълно от главата на зелето и това може да бъде опасно за домакинствата, които консумират зеленчука.

Когато ситуацията се приближи до бедствие, зелевите вредители и борбата с тях могат да се извършват с помощта на химия, но е по-добре зелето да се обработва, преди главата на зелето да започне да се формира. През пролетта се използва опрашване с нафталин или се използват разтвори Aktara или Decis. По-близо до лятото е по-добре да преминете към по-щадящи методи. Насекомите могат да се събират на ръка или можете да използвате нещо от народните методи.

Биологичните препарати се използват и за борба с вредителите по зелето. Те се комбинират добре, те се използват за приготвяне на смеси за вредители, които присъстват и могат да се появят само върху растенията. Тези средства се наричат ​​контактни или системни, те засягат нервната система на вредителя и умират за по-малко от ден. От такива лекарства се изолират Nembact, Aktofit и други.

Народни средства за защита

Зелени вредители, как да се справим с тях, използвайки народни методи? За да изплашат вредните насекоми, някои градинари използват миришещи растения, например копър, магданоз, невен и други. Кръстоцветните бълхи бълхи се изплашват добре от дървесна пепел и суха горчица, които според съветите на опитни летни жители, например Октябрина Ганичкина, трябва да се изсипват не върху растения, а около леглата. Тези естествени методи са най-добри за борба.

Градинарите използват ароматни растения

На бележка. Содата за хляб помага много добре срещу гъсеници, изсипва се върху зелеви листа, но основното тук е да не се прекалява.

Капаните се използват за лечение на охлюви и охлюви. Земята се навлажнява и покрива с вестници или парцал, който е бил напръскан с квас и бира. На сутринта се събират вредители.

Можете да разпространите дафинов лист близо до корените на зелето. Помага при зелевата муха. Срещу различни вредители растението се третира с амоняк.

Градинските лехи могат да бъдат защитени с оцет. Не вреди нито на растението, нито на човека. Смята се за много ефективно средство и помага в борбата срещу зелевите бъгове и други насекоми.

Устойчиви сортове

По-устойчиви на вредители се отличават от сортовете зеле:

  • Сортът Aggressor практически не се влияе от листни въшки, бълхи и гъсеници;
  • Сортът Magaton е устойчив на много вредители;
  • Също така сортът в Женева се отличава с малко поражение от вредни насекоми.

Всеки метод за контрол от описанието може да бъде ефективен в борбата с вредителите по зелето. Но трябва да направите всичко своевременно и да се придържате към определени правила. При такива условия зеленчукът ще се развие добре и ще даде добра реколта.