В света се отглеждат няколко вида зеле: бяло зеле, червено зеле, кольраби, броколи, брюкселско зеле, савойско зеле и карфиол. Първото място в градините е, разбира се, бялото зеле. Използва се за приготвяне на различни ястия, осолени, ферментирали и от него се приготвят вкусни и здравословни салати. Напоследък руските летни жители започнаха да отглеждат карфиол.

Описание на културата

Този вид зеле е здравословен, диетичен и хипоалергенен зеленчук. Карфиолът образува красиви съцветия. Те са най-често бели, но също лилави и жълти. От зеленчука се приготвят вкусни ястия, той се пече с други зеленчуци във фурната, пържени в тиган. Зелето, отглеждано във вашата собствена градина, може да се размрази през зимата и да се приготви, без да се купува в магазина.

Карфиолът е много здравословен продукт. Съдържа много повече хранителни вещества от другите видове. Например, съдържанието на протеини и аскорбинови киселини в карфиола е 2 пъти по-високо, отколкото в обикновеното бяло зеле.

Важно! Съдържа огромно количество витамини, калий, калций, магнезий, фосфор и желязо.

Зеленчукът е популярен сред диетите, тъй като 100 g от продукта съдържат само 25 кали.

Карфиол

Отглеждането на карфиол е по-трудно от другите видове. Не се нуждае от много светлина, за да образува добри глави. Препоръчва се този зеленчук да се засажда в райони, където преди обяд ще има слънце и следобед. Именно при такива условия образува добри съцветия. Мястото за кацане е подготвено от есента. Към градинското легло за изкопаване се добавят вар, дървесна пепел и доломитово брашно. Също така трябва да добавите хумус (1-2 кофи на 1 m²) и минерални торове (урея, калий, фосфор) в размер на 40-50 g на 1 m² градина.

Важно! Зелето расте най-добре на черна почва и глинеста почва. На бедни почви този зеленчук се приема лошо, в резултат на което не може да се очаква добра реколта.

Правилното редуване на културите също е важно. Най-добрите предшественици за сортовете карфиол и хибридите са домати, картофи, краставици, лук, бобови растения и цвекло. В никакъв случай не трябва да го засаждате след други видове зеле, както и ряпа, репички, репички и рутабаги. Всички те имат едни и същи заболявания, което ще се отрази негативно на добива. През целия вегетационен период растението е взискателно към поливането. Трябва да се напоява често и обилно: за 1 храст, 5 литра вода. Веднъж на всеки 10 дни се хранят градински растения, както и разрохкване и мулчиране на почвата.

Най-добрите сортове карфиол: характеристики и грижи

Всички сортове карфиол се разделят на ранно узряващи, средно узряващи и късно узряващи. Ранните сортове и хибриди могат да се отглеждат чрез директна сеитба на открито, а в средния сезон и късните - чрез разсад.

Важно! Ако посеете ранни хибриди на разсад, тогава в средата на лятото можете да разчитате на реколтата от този зеленчук.

Ранно узряващи сортове, кои имена да избера?

Например, Летни жители... Главите са готови за употреба в рамките на 80 дни след засаждането на разсада в градината. Съцветията имат красив снежнобял цвят. Те са леко сплескани, с тегло до 1 кг. Този карфиол е богат на захар и аскорбинова киселина, което го прави вкусен.Тъй като растенията и плодовете не могат да се похвалят с огромен размер, те се засаждат в градината по-често от другите сортове. На 1 м² можете да засадите 5 зелеви разсада на разстояние 50 см един от друг.

Важно! Безспорното предимство на този сорт е, че той се транспортира добре, има отлично представяне и запазва всичките си полезни качества за дълго време, дори когато е замразен.

Още по-рано узряващ хибрид на карфиол - Свобода F1... Този хибрид ще даде реколта още 70 дни след засаждането на разсад на постоянно място. Тоест, чрез засаждане на млади растения в градината в средата на май, узрелите глави могат да бъдат получени вече в края на юли. Хибридът се препоръчва за отглеждане в горещи и сухи райони, тъй като дори по време на суша главите не се влошават, запазвайки първоначалния вид и целия им вкус. Плодът е бял и с впечатляващи размери. При подходяща селскостопанска технология главите често тежат 5 кг. Страхотно за приготвяне на деликатеси.

Летни жители

Карфиол Парижки се отнася до средно ранни сортове. Неговите съцветия са готови за консумация 110-120 дни след поникването. В резултат на това, ако този сорт се засява за разсад в началото на април, тогава реколтата може да бъде събрана още през първото десетилетие на август. Отличен за отглеждане в студени райони, тъй като е устойчив на резки промени в температурата на въздуха и други неблагоприятни метеорологични условия. Главите са големи, теглото им достига 2 кг и са снежнобяли.

Важно! В продължение на няколко месеца реколтата се съхранява перфектно в замразено състояние.

Ранно узряващите сортове с период на узряване 70-75 дни включват карфиол Алфа... Главите зеле също са бели и имат заоблен вид. Съцветията имат прилично тегло - до 1,5 кг. Алфата съдържа голямо количество каротин и витамини. Добър за супи и консерви. Заема малко място в градината, така че растенията се засаждат на разстояние 40-50 см едно от друго.

Сортове карфиол за Централна Русия и Сибир

Популярните късни карфиоли включват Кортес и Америго... Най-често те се отглеждат в южната част на Русия, но в условията на Централната ивица и Московския регион те също ще дадат добра реколта.

Забележка! В Сибир е по-добре да откажете късно узряващите сортове, като ги замените с ранно узряващи и средно узряващи сортове и хибриди.

Кортес е високодоходен, късно узряващ карфиол хибриди. Той е оценен от градинарите за неговата устойчивост на много болести и неблагоприятни метеорологични условия. Така го създадоха животновъдите. Този хибрид обаче се нуждае от добро хранене, което трябва да се произвежда веднъж на всеки 10-14 дни. Това ще позволи на растението да образува големи глави (2-3 кг). Необходимо е да се засаждат разсад в градината по-рядко от ранните сортове: разстоянието между растенията трябва да бъде най-малко 70 см подред, а редовете един от друг да са на разстояние 80 см.

Карфиол Америго

Друг късен сорт карфиол е Америго. Специалната му стойност е, че се противопоставя на много вредители и болести. Също така има висока устойчивост на замръзване: съцветията могат да растат преди измръзване, понася добре температури до −2-4 ° C. Представими глави, бели. По време на отглеждането не трябва да се забравя за подхранването и обилното поливане, особено в горещо време.

Сортове карфиол за Сибир

В условията на кратко сибирско лято и кратка пролет е най-добре да се отглеждат ранозреещи сортове. Най-често срещаните са Movir, Express и Goodman зеле.

Зеле Movir - хибрид, който толерира резки спадове на температурата и расте бързо. Съцветията са с малки размери - средно 500-700 g, но някои екземпляри нарастват до 1,5 kg. За разлика от някои други хибриди, този не може да се похвали с добър имунитет към болести, но има отличен вкус. Растенията са засадени в градината доста гъсто. Оставете 40-50 см между растенията в един ред и оставете около 60 см между редовете.

Гудман зеле

В описанието на сорта зеле Добър човек казва се, че е известен с високия си добив, снежнобялите и гъсти съцветия. Теглото на главите е относително малко - от 1 до 1,5 кг. Вкусът обаче е добър. Сортът узрява бързо - в рамките на 70 дни след засяването на семената.

Сортове карфиол за втората реколта

В топлите райони и в Централна Русия карфиолът може да се отглежда 2 пъти на сезон. В този случай се използват само ранно узряващи сортове и хибриди. Например Express. От покълването до началото на плододаването минават средно 60-65 дни. Това означава, че дори в условията на Московска област, с подходяща селскостопанска технология, можете да получите 2 култури на лято. Най-важното е да се сеят семена рано - в края на март - началото на април и да се сеят за втората реколта не по-късно от края на юни. Разсадът в градината също се засажда рано - през първата половина на май.

Важно! Отначало леглата са покрити с покривен материал от повтарящи се студове.

В един ред растенията се засаждат плътно на разстояние 25-35 см едно от друго. Проходите са разположени на разстояние 60 см. Опитните летни жители препоръчват да се правят няколко превръзки за този сорт през лятото, както и да се третират от вредители и болести. Освен това се нуждае от обилно поливане и плевене. Спазвайки всички тези прости принципи на селскостопанската технология, можете да разчитате на 2 добри реколти от карфиол Експрес за 1 сезон.

Който и сорт карфиол да избере градинарят, не забравяйте за принципите на правилното засаждане и отглеждане на зеленчук. Важно е да се вземат предвид предишните предшественици на място, броят на поливанията и да не се пропуска реколтата!