Савойското зеле е много популярен зеленчук, който е вид традиционно зеле и може успешно да се отглежда в нашия климат. За да получите реколта, трябва да се придържате към всички правила на селскостопанската технология и отглеждане.

Описание

Савойското зеле, чието отглеждане и поддържане на открито ще бъде разгледано, е друг вкусен вид градинско зеле, което принадлежи към групата на сабуада.

Интересен факт. Родното място на културата е Северна Африка и западното Средиземноморие. През 18 век италианските животновъди развиват сортове от това растение за отглеждане в Европа, където те се разпространяват широко.

Като цяло, зелето наподобява познато традиционно такова. Той също така образува глави от зеле, но листата му са гофрирани и много тънки в сравнение с нормалните. Това е практически единствената външна разлика между зелето и традиционните видове. Голямото предимство на тази култура е добрата й устойчивост на замръзване. Савойското зеле има тъмнозелен цвят и не оставя вени.

Савойско зеле. Нарастващ

Главите зеле имат деликатен пикантен вкус. Много често това растение се избира за приготвяне на салати и котлети. Трябва да се отбележи, че този вид зеле не е подходящ за мариноване и домашни приготовления.

Савойското зеле се отглежда за 2 години. През първия сезон на масивно стъбло расте малка розетка, чиято маса не надвишава 1,2 кг. Още през втората година се образуват по-големи глави зеле, достигащи 3 кг. А вкусът през втората година на културата е по-изразен.

По стъблото могат да се образуват и съцветия със семена. Те са идеални за събиране и по-късно използване като посадъчен материал. Семената, при спазване на правилата за събиране и съхранение, могат да се използват до 5 години.

Химичен състав

Този зеленчук има голяма стойност заради уникалния си състав, полезен за човешкото тяло:

 • минерални соли - 0,85%;
 • захар - 4-7%;
 • суров протеин - 1,7-4%.

Освен това, всеки 100 грама зеленчук съдържа:

 • витамин А - 0,3-0,7 mg;
 • витамин С - 2-90 mg;
 • витамин Р - 3-4 мг.

Важно! Има списък с противопоказания. Не използвайте зелеви глави от този тип за храна при наличие на язва, патологии на щитовидната жлеза, дванадесетопръстника, гастрит и други заболявания на храносмилателната система. Важно свойство на този продукт е, че той провокира увеличено производство на газ.

Сортове

Савойското зеле има няколко вида. Най-често класификацията на културата се извършва според периода на узряване:

 1. Ранните разновидности на културата включват Юбилей 2170, Юлий F1, Виена в началото на 1346;
 2. Сред най-популярните сортове в средния сезон трябва да се подчертае Sphere, Melissa F1;
 3. Късните разновидности на културата са не по-малко популярни, например Morama F1, Ovasa F1, Verosa F1.

  Разрез на савойско зеле

Относно разсад

Савойското зеле, което е местно за страни с по-топъл климат, има определени характеристики на отглеждане. За да получите реколта, ще трябва да засадите това растение със семена и да засадите разсад на открито.

Подготовка на семена и сеитба

За да получите ранна реколта от савойско зеле в началото или средата на юли, ще трябва да придобиете ранни сортове на растението. Сеитбата в този случай се извършва през месец март. По-късните сортове за разсад трябва да се засяват малко по-късно, през април.

За да се увеличи кълняемостта на семената и техния имунитет, трябва да се извърши превантивна обработка на посадъчния материал преди сеитбата. Процедурата се извършва на няколко етапа:

 1. Първо семената се поставят във вода, загрята до 50 градуса за 15 минути;
 2. След това те потъват в ледена вода за минута;
 3. Последният етап от обработката ще бъде поставянето на семена в стимулатор на растежа. Семената се държат в разтвор с микроелементи за около 12 часа.

Важно! След като изтече определеното време, посадъчният материал се измива с топла вода и се подсушава малко, така че семената да не залепват по ръцете.

Подготовка на разсад

За засяване на семена от савойско зеле се използва питателна почва, която първо трябва да се пролее с разтвор на калиев перманганат. Най-добре е да използвате смес от пясък, дървесна пепел и торф. Всеки компонент се приема в равни количества. Между редовете се поддържа разстояние от 3 см, семената се намират на разстояние 1 см едно от друго и се засаждат на дълбочина 1 см.

Оптималната температура за покълване на семената е 18 градуса. Важно е да се организират парникови условия, например покриване със стъкло. След появата на разсад, контейнерите с кълнове се отварят и прехвърлят в помещение с температура не по-висока от 8 градуса.

Савойско зеле. Разсад

Процедура за избор

След появата на първия истински лист разсадът трябва да бъде засаден в отделни саксии.

Важно! Преди да започнете да берете, трябва добре да поливате засаждането. Това ще помогне да се запази максимално кореновата система, тъй като когато зелето се отстрани от почвата, коренът става три пъти по-къс.

Веднага след брането, разсадът трябва да се полива със слаб разтвор на калиев перманганат. В продължение на няколко дни културата не трябва да расте на пряка слънчева светлина. Докато разсадът пусне корени, температурата трябва да бъде около 17-18 градуса, след което трябва да се поддържа в рамките на 13-14. След формирането на втората истинска листовка, трябва да се направи подхранване. Чаена лъжичка сложен тор и 1 таблетка с микроелементи се разреждат в 2 литра вода.

Втвърдяване

Преди да прехвърлите разсад от зеле Savoy на постоянно място в откритата земя, е важно да ги закалите, така че зелето да се вкорени много по-бързо. Те започват да втвърдяват разсад 14 дни преди засаждането, на няколко етапа:

 1. Първите два дни е достатъчно просто да отворите прозореца за 4-6 часа;
 2. След това в продължение на 8 дни растенията се изнасят на лоджията и балкона, засенчвайки разсад от слънцето. През нощта разсадът се изважда обратно в стаята;
 3. 4 дни преди прехвърляне на постоянно място, разсадът може да се остави в лоджията за цял ден.

Важно! Поливането трябва да се спре една седмица преди прехвърляне на разсад в градината. Разсадът в контейнери се полива много силно 2 часа преди засаждането.

Преместване на савойско зеле на открито

Почвата, където ще бъде прехвърлена на открито място за отглеждане на разсад, трябва да бъде подготвена през есента. Първо, отглеждането се извършва чрез изкопаване, защо да се чака време, докато плевелите поникнат. Те се отстраняват внимателно и почвата се варува. След това парцелът за отглеждане на савойско зеле се изкопава отново.

Важно! Парцелът, където се планира да се отглежда савойско зеле, трябва да бъде с плодородна почва и добре осветена. Най-добре е предшествениците да са домати, патладжани, картофи, лук, краставици.

Засаждане на зеле в земята

През пролетта се внасят торове за всеки квадратен метър:

 • 3-4 кг изгнил компост;
 • 200 гр. дървесна пепел;
 • 35 гр. минерални торове.

След въвеждането на такива вещества лехите се изкопават отново и се подготвят за засаждане.

Можете да трансплантирате разсад при следните условия:

 • разсадът трябва да има 5-6 истински листа;
 • височината на растението вече е достигнала 18-20 см;
 • цветът на растенията е ярко зелен;
 • кореновата система е оформена и силна.

Прехвърлянето на разсад от зеле Savoy трябва да се извършва вечер, когато няма пряка изгаряща слънчева светлина. За засаждане на разсад трябва да се направят малки дупки (еквивалентни на размера на контейнера, където се отглежда зеле) на разстояние 35-40 см между растенията. Между редовете се поддържа разстояние от 0,5 м. Преди засаждане редовете се поливат старателно. Разсадът се заравя в пръст до първия лист.

Отглеждане на грижи

Важно! Принципите на грижа за савойското зеле не се различават от правилата на селскостопанската технология за всеки вид тази култура. Савойското зеле също се нуждае от разрохкване, плевене, поливане и торене.

Първото разрохкване се извършва веднага след засаждането на дълбочина 5-7 см. Следващото разрохкване се извършва след седмица на дълбочина 12-14 см. Препоръчително е да се извършва разрохкване с пълно отстраняване на плевелите всяка седмица. След около месец се извършват засаждания на хълм. За по-късните сортове се препоръчва да се гушкате два пъти по време на периода на растеж.

Поливането също трябва да се извършва по определен модел. Първо, засаждането се полива след 1 ден. Поливането постепенно се намалява до 1 път седмично. Освен това честотата на поливане се определя в зависимост от характеристиките на времето. Ако валежите са редовни, но поливането ще е рядко.

За да се получи добра реколта, също е необходимо редовно подхранване. Първият път, когато насажденията се хранят, след като разсадът се укрепи и започне да расте. 1 литър лопен се разрежда на 10 литра вода. След като главите на зелето започнат да се връзват, подхранването се повтаря, но с минерални торове (за 10 g вода ще са необходими 15 g карбамид, 25 g калиев сулфид и 60 g суперфосфат).

Вредители и болести

Савойски зелеви болести

Савойското зеле, както и другите членове на това семейство, е склонно към всички типични заболявания. За да осигурите възможно най-много засаждането си, на първо място е важно стриктно да спазвате всички правила на селскостопанската технология.

Важно! Ако са нанесени щети от болести като мозайка и черно петно, засегнатите растения трябва да бъдат премахнати. Тези заболявания не са лечими.

Гъбичните заболявания се лекуват чрез третиране на насаждения с фунгициди.

Вредителите също могат да атакуват зелето. Най-често обичат да пируват със зелеви листа:

 • тел;
 • кръстоцветна бълха;
 • бели и лъжички;
 • дървеници;
 • листна въшка;
 • охлюви;
 • пролетна зелева муха.

Когато откриете първите признаци на присъствие на насекоми, трябва да отидете в магазина и да купите специални препарати.

Прибиране на реколтата

В зависимост от сорта на зелето се извършва прибиране на реколтата. Събирането на савойско зеле трябва да започне през юли. Използва се предимно за салати, зелеви кифлички, котлети. Дълго време няма да работи за съхранение на савойско зеле от ранни зреещи сортове, особено у дома.

Прибирането на късните видове се извършва през октомври. Най-добре е да съхранявате глави зеле, чието тегло не надвишава 500 грама. За да запазите зелето по-дълго, трябва да оставите три листа и да поръсите главата на зелето с натрошен креда. На сухо и хладно място главите зеле се оставят за 2-3 дни и се закачат за съхранение. Влажността трябва да се поддържа до 95% при температура на въздуха +3 градуса.

Както можете да видите, отглеждането на савойско зеле не е твърде лесно, но ако спазвате правилата за отглеждане, може да се направи. Основното е да се гарантира, че растението не прераства и не получава цялото необходимо количество влага и хранителни вещества.