Зелето е един от най-популярните зеленчуци у нас, има много разновидности от него. Най-любимият сорт бяло зеле сред градинарите се нарича Rinda, той се купува и отглежда много по-често от всички други сортове. Поради отличния си вкус, както и добрия добив и непретенциозността, зелето Rinda има много почитатели както сред градинарите любители, така и сред сериозните фермери.

История на създаването

Сорт зеле Rinda се получава чрез хибридизация на бяло зеле в средата на сезона от холандския агроконцерн Monsanto, продаван на пазара под марката Seminis. Руският учен В.И. Болгов. Хибридът е включен в Държавния регистър на развъдните постижения на Русия през 1993 г., тъй като е преминал сортови изпитания, с регионализация в Централния и Волго-Вятския регион на Русия, и е получил сертификат за сортово качество. Много подобен сорт, който често се бърка с Rinda, е зеле Rinza.

Rinda зеле

Характеристики и характеристики на сорта

Този хибрид се счита за средно узряващ вид бяло зеле. От момента, в който се появят първите зелени издънки до възможността за събиране на зеле, преминават 4-4,5 месеца, а от засаждането на разсад на открито - от 80 до 85 дни.

Зелевите вилици са доста мощни, леко повдигнати в основата на дръжката, разстилането на листа е средно. Стъблото - пън изправен, разклонен, висок до 0,15 м. Долните листа са черешови, образуват компактна розетка, горните са приседнали.

Главите зеле са кръгли, жълто-бели на цвят. Вътрешността на зелето е плътна, с ясна вътрешна структура. Всеки зеленчук тежи поне три килограма, има “рекордьори” от 8 килограма.

В центъра на вилицата е къс прът - пън. Листата на Ринда са хлабави, но еластични и разперени, нежни и сочни, листните жилки минават по заоблената листна плоча, средният й размер е 0,4-0,5 сантиметра.

Характеристики и характеристики на сорта

Срокът на съхранение на събраните глави зеле е кратък - от няколко седмици до цял месец. Вкусът е много приятен, не съдържа горчивина. Този зелен зеленчук е богат на витамини А, РР, С, група В, както и на незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи (калий, фосфор, калций, желязо, манган). Плодовете от зеле от зеле могат да се използват в прясна храна, за ферментация, както и за приготвяне на пълнено зеле, задушаване и пържене. Също така, този сорт бяло зеле стои перфектно върху лозата (следователно е възможна късна реколта), има свойството да не се напуква, дори когато е напълно узрял, почти не стреля и е много пластичен.

Често срещан белоглав вид сортово зеле едва през втората година образува цъфтящи издънки с жълти гроздовидни цветя, кръстосано опрашвани от насекоми. От тях се образуват семена - кръгли, сферични, черни, с диаметър до два до три милиметра, много подобни на червеи, горчица или ряпа. Rinda обаче е хибрид, така че не се отглежда преди цъфтежа и семената се купуват всеки път преди засаждането в специализирани магазини.

На бележка. При спазване на правилата на селскостопанската технология, можете да получите доста висок добив на зеле от един квадратен метър лехи - до 10-12 кг.

Селскостопанска технология на отглеждане

Можете да засадите този сорт зеле, като използвате както методи за разсад, така и за разсад. Когато отглеждате директно от семена, трябва да се погрижите за избора на правилното място за бъдещи лехи, за предпочитане през есента:

 • изкопайте щик за лопата;
 • за производство на вар в размер на ½ kg на един квадрат. парцел метър;
 • направете биологично хранене, най-добре - торфено-хумусна смес, една кофа на квадратен метър.

Засаждането на семена се извършва през пролетта: през третото десетилетие на април - първи май. Препоръчително е семената да се накисват предварително във физиологичен разтвор за до 10 минути, след още 30 минути в обикновена вода, загрята до 50 градуса. Това се прави за дезинфекция на семената. На подготвеното място е необходимо да се направят вдлъбнатини от два до три сантиметра, във всяка от които се изсипват по 5-6 семена.

Важно! Стъпката трябва да бъде най-малко 0,3 метра, а между каналите - до метър, като се вземе предвид размерът на узрялото зеле.

Последният етап е мулчиране на почвата с дървени стърготини или изгнил конски тор. След известно време лехите със засадените семена трябва да се третират с средства за борба с плевелите, например хербицид или Ramrod / Semeron (половин грам на 1 квадратен метър).

Разсад от зеле Rinda се отглежда в специални контейнери за засаждане на кубчета или малки саксии. Първо семената трябва да се държат в топла вода, след което се поставят в субстратната смес на сантиметрова дълбочина. Преди да се появят първите зелени издънки, препоръчителната температура на околната среда не е по-висока от +22 градуса, след покълването трябва да се намали до плюс 10, така че разсадът да не се разтегне напразно и за да се втвърди бъдещото зеле.

След няколко седмици разсадът трябва да се гмурка, т.е. засадете твърде гъсто покълнали разсад в различни контейнери. Тази процедура дава възможност да се развият най-здравите и жизнеспособни растения.

Важно! Преди да засадите разсад на ново място, той трябва да се разлее добре с топла вода.

Когато се освободят първите 6-8 зелени листа, разсадът може да бъде преместен на постоянно място в открити лехи. Почвата, както при метода без семена, трябва да бъде изкопана и обогатена с органично торене.

Според описанието за зеле като Rind и Rinza, максималният брой растения на гнездо от 10 "квадрата" е 4 дузини. Ако тази норма бъде надвишена, добивът ще бъде много по-нисък. Препоръчителното разположение на главите на зелето е 0,35 на 0,5 метра.

Зелето трябва да се полива веднъж на 5-7 дни, като такова ранно поливане се извършва в размер на 10 литра вода на 1 квадратен метър лехи, а с развитието на зеленина - до 14 литра. Тъй като главите на зелето растат и се развиват, напояването на храстите трябва да се увеличи до 1 път на 4 дни, което ще допринесе за увеличаването на плодовете.

Забележка! Всяко нанасяне на влага трябва да се завърши чрез разхлабване на дълбочина 0,1 м, което ще даде на зелевите корени допълнителен кислород за дишане. Освен това леглата също ще трябва да се разхлабят след дъждове, за да не се образуват корички на земята.

Не трябва да забравяме и за премахването на плевелите, които черпят хранителни вещества от почвата, като по този начин изчерпват храненето на младото зеле, а също така допринасят за привличането на вредители от насекоми.

Друга процедура, която е включена в задължителните грижи за зелето Rinda, е хлинг, т.е. разграбване на могила пръст до кореновата зона на растението. Извършва се поне няколко пъти: първата - две седмици след слизане, втората - след 4 седмици. Извършването на хелинг правилно и навреме помага на разсад да се развие и се отървава от плевелите.

Храненето на растенията се извършва с помощта на торф, хумус (10 килограма на 1 квадратен метър) или смес от дървесна пепел (половин килограм), суперфосфат (0,04 кг) и карбамид (0,01 кг). Вторият път можете да добавите смес от вода и карбамид - на етапа на развитие на разсад. Крайното хранене се състои от разтвор от кравешки тор и се извършва по време на развитието на главите на зелето.

Торове суперфосфат

Хибридът Rinda бяло зеле в описанието казва, че обикновено е имунизирано срещу болести, но при неправилна грижа или неблагоприятни условия растенията могат да страдат от заболявания като:

 • брашнеста мана;
 • Кил брашнеста мана;
 • черен крак;
 • зелева листна въшка и кръстоцветна бълха.

Можете да се борите с тези заболявания с помощта на течност от Бордо, оцетна киселина, дървесна пепел, сапунен разтвор, тютюневи трохи, както и препаратите "Granosan" и "Actellic". Най-добре е обаче да се извършват превантивни мерки.

Бордо течност

Предимства и недостатъци на сорта

Характеристиката на сорта включва неговите положителни и отрицателни качества. Предимствата на зелето Rinda са:

 • отличен сладък вкус и сочна каша;
 • високи норми на добив;
 • дълготрайно представяне, добро качество на съхранение и едновременно узряване на глави зеле със същия размер;
 • непретенциозност към условията на отглеждане и състава на почвата;
 • лесно се адаптира към температурните разлики;
 • висока устойчивост към типични заболявания.

Недостатъците на този зелев хибрид са както следва:

 • няма устойчивост на дълъг безводен период, както и на стагнация на влагата;
 • повишена нужда от инсолация, при липса на такава, главите зеле може да не бъдат вързани;
 • могат да бъдат засегнати от охлюви и бълхи;
 • поради популярността съществува риск от придобиване на фалшиви семена.

Основната характеристика на средно узрялото зеле Rinda е лекотата на поддръжка, както и добрият добив, което го прави подходящ за отглеждане в различни климатични зони на Русия. Това гарантира на Rinde заслужена популярност сред градинарите, въпреки огромния избор на бяло зеле на пазара.