Съдържание:

Често градинарите са изправени пред проблема с жълтите листа на зелевите разсад. Растенията с жълтеница показват неправилна грижа за разсад или болест. За летните жители е важно да разберат защо листата на зелевите разсад пожълтяват и какво да правят в тази ситуация.

Правила за грижа за зелевите разсад

За да се получи щедра реколта от зеле в незащитена зона, е важно да се спазват изискванията:

 1. Влажност. При засаждане на зеленчукови разсад на открити лехи, предпочитание се дава на низината.
 2. Осветление. Растението харесва слънчевата светлина. За кацане е избрана осветена от слънце зона. Липсата на осветеност заплашва липсата на оформени вилици.
 3. Вредители. Зеленчукът е обичан както от хората, така и от паразитите. За да получите реколта, ще трябва активно да се борите с вредители.
 4. Смяна на реколтите. По-правилно е да засадите зеле на предишните лехи след 3 години. Най-добри предшественици: краставици, бобови растения, лук и моркови, зелено торене и картофи. Не засаждайте зеле след цвекло и кръстоцветни роднини: репички, ряпа, горчица, репички, ряпа.
 5. Клас. Взима се предвид регионът на отглеждане на зеле, периодът на узряване. Ранно узряващите сортове се характеризират с нисък добив, тегло на главата до 1500 g, лошо качество на съхранение. Видовете в средния сезон се мариноват и осоляват, съхраняват се дълго време.
 6. Засяване на разсад. Късните сортове се засяват до средата на април, средните - от 20 март до края на април, ранните - последните дни на февруари или първото десетилетие на март.
 7. Тара. Те се засаждат в кутии на редове със стъпка 4 см, дълбочина на засяване - 1 см. В отделни касети - по 2 семена, след което отслабените разсад се отстраняват. Покриването с найлоново фолио създава парников ефект.
 8. Подхранване. На 2-листен етап с течен лопен или пилешки изпражнения. Или пригответе разтвор от 10 литра вода, където се смесват амониев нитрат (20 g), суперфосфат (25 g), калиев хлорид (5-10 g). Следващото захранване се извършва след 10 дни. След 3 седмици, ако е необходимо, зелето се опложда отново.
 9. Втвърдяване. Извършва се 2 седмици преди засаждане на постоянно място.
 10. Кацане на открит терен. Ранните разсад са на възраст 45-55 дни. За средни и късни сортове - 35-45 дни. Културите се засаждат с развити корени, силно стъбло и твърди листа. Височината на засаждане варира от 18 до 25 cm.

Причини за пожълтяване и изсушаване на зелевите разсад

 

Разсад зеле

Когато зелевите разсад пожълтеят и изсъхнат, какво трябва да правят градинарите? Важно е да се разберат причините, за да се вземат адекватни мерки.

Неподходящи условия

Неподходящите условия се дължат на факторите, поради които листата на зелевите разсад изсъхват и изсъхват.

Отглеждането на зеле разсад се извършва в оранжерии, както и на прозорец у дома. Те се придържат към специфични правила, независимо от мястото на растеж на семето.

Жълтеникава зеленина върху разсад се появява поради:

 • недостатъчно осветление;
 • неправилно избрана почва;
 • излишък или недостиг на хранителни вещества в земята;
 • неподходяща вътрешна температура у дома.

Лоша грижа

За да растат нормално, да се развиват и да не падат, разсадът се нуждае от подходящи грижи. Често летният жител е виновен за пожълтяването на зеленчука. Листата на младите култури могат да изсъхнат, ако:

 • недостиг или излишък на вода в земята;
 • кислородно гладуване на корените;
 • неграмотно хранене с торове.

Излишъкът на влага в почвата причинява подкисляване. Освен това кореновата система не получава кислород в необходимия обем. Зелевите кълнове увяхват и умират. Липсата на поливане причинява сухи листа.

 

Излишъкът на влага в почвата причинява подкисляване

При отглеждане на зелеви разсад от семена в питателна балансирана почва не се изисква допълнително подхранване. Излишното оплождане има пагубен ефект върху леторастите - листата пожълтяват и изсъхват.

Фитозаболявания и вредители

Основните причини, поради които листата на разсад пожълтяват и се извиват, са болестите. Сред често срещаните заболявания са:

 • черно гниене;
 • черен крак;
 • фузариум;
 • кил.

Ако зелевите разсад страдат от тези фитозаболявания, те трябва да бъдат третирани незабавно, за да се предотврати смърт.

Черно гниене

Болестта е лесна за идентифициране. Друго име на заболяването е съдовата бактериоза. Предаването на патогени става чрез:

 • земя и органични вещества;
 • вода и вредни насекоми.

Болестта се проявява, ако:

 • зелевите листа пожълтяха отдолу;
 • по листата постепенно се появяват черни петна;
 • растението почернява отвътре (от пънчето).

Развитието на болестта се причинява от:

 1. Неблагоприятни метеорологични условия. Зелените насаждения са силно засегнати от черно гниене, ако външната температура е над нулата и има продължителни дъждове. Съдовата бактериоза се развива бързо при температура от + 26 ... + 30 ° C.
 2. Температурните спадове също водят до черно гниене, но симптомите не изглеждат свръх бързи - само когато температурата се повиши.
 3. Нискокачествен посадъчен материал. Понякога той крие заплаха - заразяване на семена с гниене. Когато е засегнато бактериално заболяване, зеленчуците се отстраняват от почвата и се изгарят от градината.
 4. Вредители. Те се считат за носители на спори на съдова бактериоза. Ето защо се оценява навременното изхвърляне на вредни насекоми върху зелето. Полезно е да се ангажирате с предотвратяването на инфекция с паразити или бактериални, вирусни патологии.

Черен крак

Черен крак

Гъбично заболяване често засяга зелевите разсад. Когато са заразени, разсадът умира на етапа на котиледоновите листа. Възрастните могат да бъдат спасени чрез поръсване на пръст над засегнатата точка. Зеленчуците обаче ще изостават в растежа и развитието си.

Болестта се провокира от:

· Удебелени посеви;

· Намокрена земя;

· Студена вода при напояване;

 • резки температурни скокове;
 • лоша аерация;
 • кисела и тежка почва;
 • недостатъчно осветление;
 • прекомерно хранене с азот, биологични фунгициди Radiance, Baikal EM-1.

Забележка. Пепелта, която се използва за обработка на семена и пръст, ще помогне да се предотврати появата на черен крак и да се предотврати изчезването на разсад.

Фузариум

 

Фузариозно увяхване на зеле

Гъбична инфекция се нарича още жълто зеле. Спорите на гъбичките навлизат в разсад през корените или наранените места, разпространяват се през съдовете на културата и възпрепятстват движението на водата. В резултат на това разсадът губи своята еластичност, болната листа изсъхва и пада. Зелевите листа имат зелено-жълт цвят, който се изразява повече в зелената част. Понякога горната част на вилицата изсъхва, а по-късно гние. Главата на зелето губи листата си и се огъва.

Когато разсадът е повреден, болните растения се елиминират. Подготвяне на пара на почвената смес е подходяща дезинфекция на почвата с калиев перманганат. За профилактика и лечение на гъбични заболявания се използват биологични продукти:

· Gamair;

 • Глиокладин;
 • Алирин;
 • Трихоцин.

Кийла

Ранният и карфиолът са податливи на кил. Симптомите на заболяването се проявяват чрез отоци и израстъци, израстъци вместо корени.

Кийла стига до мястото с животински тор, докарва се със семена. Отглеждането на растения на кисела почва допринася за развитието на болестта.

Терапията на заболяванията включва:

 • смяна на сеитбооборота;
 • проследяване на киселинността на почвата;
 • избор на сорт, устойчив на кил;
 • обработка на почвата със смес от Бордо;
 • борбата с плевелите (изнасилване, свербиг, овчарска торба, кресон - носители на паразитни гъби).

На бележка. За да не се разпространява болестта около градината, по-добре е да се засадят зелеви разсад в тесни лехи, чиито пътеки не са изкопани.

Вредители

Зелените разсад със сигурност ще пожълтеят, когато се появят вредни насекоми. Подземните паразити вредят на зелето:

 • зимна лъжичка;
 • Май Хруш;
 • зелева муха.

Вредителите унищожават корените на разсад, така че листата на растенията пожълтяват и изсъхват, след определен период от време растенията ще умрат. Зеленчуковите разсад изчезват, ако са избрани от листни въшки и кръстоцветни бълхи. Бялото зеле, което се храни със зелеви листа, е не по-малко вредно. За да не падат растенията, но моля със здрав вид, те се противопоставят на паразитите навреме.

Инсектицидите ще помогнат в битката с кръстоцветните бълхи и листни въшки. Intavir има широк спектър от ефекти, ефективно унищожава 50 вида вредни насекоми.

Предпазни мерки

 

Водолюбиво растение побелява в суха почва и пада

За отглеждане на здрави зелеви разсад се набляга на:

 1. Компетентно поливане. Водолюбиво растение побелява в суха почва и пада. Не е добре обаче да се залива земята. Стагнацията на влагата провокира гниене на корените. Необходимо е систематично разрохкване на почвата.
 2. Плевене.
 3. Температурни и светлинни условия. Приемът на разсад за отглеждане на зеле се нуждае от достатъчно количество светлина - поне 12 часа трябва да бъде продължителността на светлата част от деня. Подсветката е важна. В жегата младите разсад са засенчени от слънчевите лъчи. Това не се отнася за кольраби, която обожава слънцето. Ако кольраби се засади през първите десет дни на май, те го правят на открити лехи и растат, без да се гмуркат.

Внимание! При продължително студено време кольраби може да цъфти.

 1. Тор. Появата на бледи листа е сигнал за хранене с ферментирала каша. Хранителната почва служи като аргумент срещу храненето.
 2. Дезинфекция. Така че зелевите разсад не побеляват и не падат, семето се третира преди засаждането.
 3. Защита срещу паразити и фитозаболявания.

Кога да не се притеснявате

Понякога зелевите разсад променят цвета си: те започват да пожълтяват. Но това не е причина летните жители да се притесняват и притесняват. Стресът е виновен за пожълтяването на долните котиледонови листа.

Важно! Засаждането на разсад на пряка слънчева светлина е опасно за растенията. Горещите летни дни ще повлияят на цвета на листата и ще я направят жълта.

Пожълтяването на листата при гмуркане не е извинение за паника. Явлението е свързано с увредени корени по време на трансплантация. Ето защо трябва незабавно да отрежете пожълтелите ненужни листа и да напоите обилно зелевите разсад.

Отглеждането на силни зелеви разсад без жълти листа е по силите както на опитни, така и на начинаещи градинари. Полезно е да спазвате правилата за грижа за зеленчук, да изберете подходящо място и своевременно да предотвратите заболявания при отглеждане на перваза на прозореца и в личен парцел.