През пролетта по рафтовете на пазарите и магазините могат да се видят малки вилици от ново реколта зеле. Това е ранно зеле, отглеждано от животновъди специално за бързо узряване. Листата в главите на зелето не са толкова плътни, колкото при късните сортове зеле, но вкусът и ароматът са най-запомнящи се, защото е първият!

Качества на ранните зеле популярни сортове

Основното предимство на ранните сортове зеле е бързото им узряване (от 100 до 120 дни от момента на засаждането в земята), устойчивост на студено време и устойчивост на напукване. Вилиците обикновено са с малки размери и често хлабави. Основният недостатък на ранните зреещи сортове е краткият срок на годност. Но в резултат на успешното отглеждане вече могат да се намерят сортове зеле с дълъг срок на годност (до 5-6 месеца).

Забележка! При неправилно съхранение ранното зеле може бързо да изчезне и да загуби качеството си.

Ранно зеле

Зеленчукопроизводителите различават следното сред сортовете ранно бяло зеле:

 • Юни - узрели глави зеле с леко тегло 1-2,5 кг със зелени листа, заоблени. Зеленчуците узряват за 100 дни и този момент пада на юни. Оттук и името.
 • Зелен пазар в Копенхаген - кръгли плътни глави зеле узряват за 58-65 дни до тегло 1,5-2,5 кг.
 • Transfer F1 е хибрид, обичан от много производители заради бързото му узряване (100-110 дни), плътни и сочни вилици с ниско тегло до 1,5 кг. Можете да правите салати от него.
 • Kazachok е ранно узряло зеле със период на узряване 106-112 дни. Сортът е предназначен за отглеждане на открито.
 • Dumas F1 - отнася се до хибридни сортове ранозреещо зеле. Плътните вилици имат жълтеникави нежни листа отвътре, зелени отвън, тежат 0,8-1,5 кг. Периодът на узряване за този сорт е 90-100 дни.
 • Етна зелето е средно узряващ хибрид, който може да се съхранява за кратко време (до 3 месеца). Вилиците са плътни и имат висок добив (80-100 т / ха).
 • Златен хектар - основната сортова характеристика е възможността за дългосрочно съхранение, за разлика от много ранни сортове бяло зеле. Главите зеле с тегло 1,6-3,3 кг имат кръгла форма, светло зелен цвят, не се напукват, узряват за 100-110 дни.
 • Rinda F1 - хибридът узрява за 75-80 дни, главата на зелето е кръгла и плътна, тежи 3,0-7,0 кг. Сортът е подходящ за лятна сеитба.
 • Tobia F1 е много продуктивен хибрид (9-10 кг / кв. М), узрява за 3 месеца. Вилиците (5-7 кг) са покрити със зелени листа отгоре, а вътре имат жълтеникави листа. Главите зеле не се напукват, дори и да прераснат. Недостатъкът на сорта е невъзможността за дългосрочно съхранение на реколтата. Ако температурата на съхранение не се спазва, тя може бързо да се влоши и да порозовее.

Особености на отглеждането на ранно зеле

Познавайки периода на узряване на ранните сортове зеле, можете да изчислите времето, когато е по-добре да сеете семена в различни региони. Обикновено реколтата е напълно готова за прибиране на реколтата 80-120 дни след сеитбата.

Ако в Украйна семената на ранното зеле се засяват в средата на февруари (през април разсадът вече може да бъде засаден на открито), тогава в Урал и Сибир, където пролетта идва по-късно, е по-рационално да се сее в средата на април.

Ранните зелеви семена се засяват по различни начини:

 • в кутии за разсад;
 • в касети;
 • в чаши,
 • в торфени саксии;
 • използване на торфени таблетки;
 • в биоконтейнери;
 • в охлюв.

Ранно зеле в градината

За да получите най-ранната реколта от зеле, специалистите препоръчват да се отглежда в оранжерии. В този случай семената се засяват за разсад в края на февруари и трябва да се използва изкуствено осветление.

Условия, необходими за отглеждане:

 • Качествените семена са половината от успеха. Семената се купуват най-добре от специализирани магазини. Не забравяйте да обърнете внимание на срока им на годност (трябва да бъде 3-4 години, не повече).
 • Изберете разнообразие от ранно зеле, което съответства на климата на растежа.
 • Сместа за засаждане на разсад трябва да бъде лека и влажна. Зоните за засаждане на зеле трябва да имат достатъчно осветление. След образуването на 3-4 листа, разсадът се засажда на открито.
 • Оптималната схема за засаждане и грижи за зелевите разсад е 30 × 60 cm.
 • Когато засаждате в лехите, корените на разсад не са заровени дълбоко.
 • Редовното обиране е ключът към добрата реколта от зеле.
 • Ранните сортове не понасят добре горещото време, изискват често поливане.
 • Зелето трябва да се подхранва с торове, като първото подхранване се извършва, след като разсадът пусне корени в лехите.
 • За да може разсадът след разсаждането да не се разболява и да може да се подобрява всеки ден, малки количества дървесна пепел се разпръскват под корените.

Допълнителни характеристики на ранните сортове

За да се даде предимство на всеки сорт ранно зеле за отглеждане през летните вили, струва си да се проучи информация за тях.

Зелен пазар в Копенхаген

Главите зеле са доста плътни, с красива заоблена форма. Сочните листа от светло зелен цвят са много нежни и доста приятни на вкус. Възможно е зелето да се използва не само при приготвянето на домашни ястия като супи, гарнитури, салати, но и за осоляване.

Зелен пазар в Копенхаген

Плодовете узряват почти едновременно, 115 дни след поникването на леторастите и 60-65 дни след засаждането на разсад в земята. Главите зеле са големи в сравнение с други ранни сортове (1,3-2,5 кг). Добивът на сорта достига 4,5 кг / кв. м.

Когато описвате копенхагенското зеле, не може да не отбележите основните му предимства: то толерира добре пролетни студове и главите на зелето не са склонни да се напукват, когато почвата е подгизнала. Недостатъкът е краткият срок на годност на плодовете.

юни

Сортът юни има отличен показател - висок добив от 6,4 кг / кв.м. Вилиците със средна плътност са кръгли или кръгло плоски и тежат 1,2-2,4 кг. Зелените външни листа стават светлозелени към средата на главата. Вкусът на зелето е деликатен и е популярен сред потребителите.

Вегетационният период на сорта е 90-100 дни, вилиците узряват едновременно, което е удобно за бързо бране на плодове.

Важно! Сортът е студоустойчив, може да понася студове от 2-5 ° C без повреди, което е много удобно за ранно засаждане на открито.

Основният недостатък на сорта е склонността към напукване, когато почвата е подгизнала. Това трябва да се вземе предвид от градинарите при отглеждането на юнски сорт ранно зеле.

Прехвърляне F1

Прехвърляне на сорт зеле е регистрирано през 1993 г. в държавния регистър на Руската федерация. Разрешено е да расте в цяла Русия, с изключение на северните региони. Теглото на кръглата, със средна плътност на главите зеле е малко: 0,7-1,5 кг.

Засаждане на зеле

Външните листа са зелено-бели с восъчно покритие. Ръбът на листата е вълнообразен. Зелето узрява за 100 дни, добивът е висок - 7 кг / кв. м. Листата са податливи на атака от кръстоцветна бълха. Невъзможно е да се осоли и ферментира. Не се съхранява дълго време.

Казак F1

Сортът Kazachok е особено ценен от градинарите заради високата му устойчивост на различни вредители. Отличава се от останалите сортове с широка листна розетка. Зряла глава зеле с диаметър 60-65 см има височина само 22-28 см. Листата на заоблен плод са отвън тъмнозелени със синкав оттенък и леко восъчно покритие.

Вътре сърцевината е боядисана в бяло с кремав нюанс. Сочните листа са оценени като добри и отлични. Вилиците тежат 0,8-1,2 кг, добивът на сорта е до 4,6 кг / кв.м. Техническата зрелост пада в дни 105-112.

Не се наблюдава напукване на главите при висока влажност. Добре се противопоставя на лигавична и съдова бактериоза и черен крак. Нямаше особени недостатъци по време на отглеждането.

Етна

Етна зелето, описанието на което е дадено на пакетчето със семена, принадлежи към сортовете със средно узряване, но за разлика от други ранни сортове се съхранява малко по-дълго - до 3 месеца. Вегетационният период е до 115 дни от момента на появата.

Етна

Главите зеле достигат тегло 2-3,5 кг, когато узреят.

На бележка! Този сорт е устойчив на фузариум.

Зелето може да расте дори на изтощени почви, при условие че насажденията му не са удебелени. Основният недостатък на много ранни сортове зеле е неговият кратък срок на годност. За да се удължи периодът на използване на такова зеле, се препоръчва да се сеят семена за разсад на части, а не едновременно.

В резултат на селекцията бяха отгледани сортове средно късни хибриди, които се съхраняват дълго време, узряват през лятото, като ранните сортове, но малко по-късно. Например, сортът Aggressor е обещаващ хибрид, добър за отглеждане в стресови условия и има добра устойчивост на болести като фузариум. Също така е позволено да се отглежда това зеле като късен сорт.

Ранното бяло зеле, подобно на сортовете карфиол, е истинско богатство от фибри, витамини и протеини, които са полезни в началото на лятото, за да запълнят дефицита на тези елементи. А да го отгледате сами на вашия сайт или да го купите в магазин е въпрос на вкус за всеки. След изучаване на ранните сортове бяло зеле, имена и характеристики, няма да е трудно да се получи добра реколта.