Градинарите, които отглеждат зеле, добре знаят, че ранните сортове са полезни за консумация веднага след узряването, но късните сортове са добри за дългосрочно съхранение и прибиране на реколтата. За да си осигурите реколта за дълъг период, трябва да знаете кога да засаждате късно зеле. Тези сортове са идеални за ферментация.

Информация за културата, популярни сортове

Късното бяло зеле принадлежи към семейство кръстоцветни. През първата година образува глава зеле, за което се отглежда основно, а през втората образува семена. Коренът на тази култура се разклонява и отива на дълбочина около половин метър.

Сортовете, които узряват късно, имат свои собствени характеристики:

 • Отнема им от 120 до 140 дни;
 • Продължителността на съхранение е 3-6 месеца;
 • Добри показатели за добив;
 • Не натрупвайте нитрати в себе си;
 • Подходящ за прясна консумация и приготвяне.

Най-популярните сортове късно зеле:

 • Агресор.

Агресор F1

Хибриден сорт от холандски произход. Неизисква се да се грижи, не се напуква. Устойчив на много болести и вредители. Идеално подходящ за ферментация и дългосрочно съхранение.

 • Мара.

Разнообразие от беларуска селекция. Главите зеле с тегло 4 кг узряват в рамките на 170 дни. Може да се съхранява до май. Главата на зелето има восъчно покритие. Този сорт има отлична устойчивост на гниене и различни видове механични повреди.

 • Москва.

Сорт с много висок добив. Теглото на една глава зеле достига 10 кг. Главата е леко сплескана, с плътна структура. Този сорт е устойчив на килове. Има много дълъг срок на годност - до следващата реколта.

 • Amager.

Сорт с високи добиви. Главите на зелето са сочни, идеални за прибиране на реколтата. Плодовете с тегло около 5 кг узряват за 160 дни. Зелето от този сорт е взискателно към влагата.

 • Megaton F1.

Холандските животновъди са направили този сорт устойчив на гъбички и насекоми. Има добра транспортабилност. Той се съхранява добре 5 месеца, а в селскостопанската технология изисква да се спазва режима на напояване.

 • Натруфен човек.

Сорт, който дава високи добиви и узрява 150 дни след засаждането. Главата е кръгла, с тегло около 5 кг. Има висока устойчивост на болести. Сортът Kolobok има малко горчив вкус, когато узрее, но горчивината изчезва по време на съхранението.

 • Зимуване.

Развитието на домашните животновъди се характеризира с дълъг срок на годност - 8 месеца. Освен това зелето не претърпява некроза и напукване по време на узряването. Може да се ферментира.

Познавайки информацията за всеки сорт, можете да решите кой да засадите на сайта.

Агротехника на културата

За да може един зеленчук да донесе културите, декларирани в характеристиките на сортовете, той трябва да се гледа правилно. Изборът на местоположение също е важен при отглеждането на зеле; почвата трябва да е глинеста, с ниска киселинност.

Изборът на място е важен при отглеждането на зеле

Важно! Препоръчва се зелето да се бръсне два пъти - 3 седмици след засаждането в земята и след това след още 2 седмици.

Културата предпочита органични торове. Можете да ги добавите през есента или пролетта, преди да засадите зеленчука. Късно зеле се отглежда на открито и с разсад.

Зърнените култури, бобовите растения, морковите, доматите, краставиците и лукът са добри предшественици за зелето. Не можете да засаждате зеле два пъти подред на едно и също място, а също така да го поставяте след зеленчуци от едно и също семейство.

Когато избирате сорт, трябва предварително да помислите дали се планира да се използва прясно зеле или като заготовки.

Как да отглеждаме зеле разсад

Семената на разсад се засаждат през март или април, в зависимост от метеорологичните условия. Времето трябва да се изчислява, като се вземе предвид факта, че 1-месечни растения се засаждат на открито. Младите зелеви растения са изложени на студено време, така че трябва да изчакате засаждането на топлината.

Ако семената са събрани от собствената им градина, те трябва да бъдат обработени - 20 минути в гореща вода, минута в студена вода, една нощ в хранителен разтвор и 24 часа в хладилника.

Когато се появят 4 истински листа, зелето трябва да бъде засадено в градината

Необходимо е да се сеят зелевите семена в почвата от пясък и пръст с торф или хумус. Ако вземете земя от градината, тя трябва да бъде дезинфекцирана. Препоръчително е да засадите веднага в отделни контейнери, така че по-късно да не нараните растенията с гмуркане. При сеитба в една кутия разстоянието между семената е 2 см едно от друго. След това контейнерът се покрива с фолио и се поставя на топло място. Уверете се, че температурата на въздуха не е под + 19 ° C. След излюпването на кълновете те се отварят, температурата се понижава до + 10 ° C и се прави 12-часов светлинен ден.

Когато се появят 4 истински листа, зелето трябва да бъде засадено в градината. Преди това посадъчният материал се втвърдява за около 2 седмици - изнася се на улицата, балкона или проветрява помещението, където се намират разсадът.

В открито поле

Времето, в което си струва да се сее късно зеле на открито, е края на април или първите дни на май. Ако студът не премине, струва си да отложите кацането. Те чакат топлото време да се уталожи и почвата се затопли достатъчно. В случай на измръзване леглата са покрити. Дълбочината, на която семената трябва да бъдат засети, е около 3 см. Когато на растението се появят 4-5 листа, засаждането се разрежда.

Не се препоръчва да се засажда гъсто

Разликата между късните сортове зеле от ранните и средносезонните е, че не се препоръчва да се засаждат дебело. Впоследствие главите зеле се нуждаят от много светлина за добро узряване. Най-често срещаните модели за кацане са:

 • 60 × 70 см;
 • 50 × 40 см.

При такова разстояние се получава оптимална комбинация от необходимите условия за растежа на зелето и рационалното използване на пространството в лехите.

Грижа

Късното зеле е особено взискателно към хранителните вещества. Дозата на тора се изчислява въз основа на състава на почвата и колко почвата е изчерпана от предишни насаждения.

Внимание!По съвет на опитни градинари, 80% от хранителните вещества трябва да влязат в почвата с основното торене и 20% с горната превръзка.

Късното зеле се нуждае от торене през вегетационния период, съгласно следния график:

 • Когато се появят 5 листа (или 2 седмици след гмуркането на разсад);
 • По време на формирането на изхода;
 • В началото на формирането на главата.

Зелето се нуждае от поливане

Зелето не понася присъствието на близките плевели. Също така, културата изисква в срок поливане. След поливане почвата трябва да се разхлаби. Препоръчва се да се направи 5 см мулчиращ слой торф. Той ще предотврати повърхностните корички и ще предпази растението от топлината.

Реколтата се събира, когато зеленчукът е напълно узрял. По-добре да сте навреме преди измръзване, въпреки че това не е критично. Датите за прибиране на късно зеле са втората половина на септември и началото на октомври.

Зелеви вредители

Доста много вредители атакуват зелето. И въпреки че много сортове имат определена устойчивост на техните атаки, е невъзможно да се защити напълно културата от подобни ефекти. Основните насекоми, които паразитират зеле:

 • Листни въшки.

Всмукващ вредител, който живее от долната страна на листата. През пролетта преминава към зеле от плевелите, които растат наблизо. Най-активните и многобройни листни въшки са през юни и август.

 • Трипс.

Много малки насекоми, които изсмукват сок от зелевите листа и оставят черни петна по тях. Избелването на листата е признак за увреждане на растенията от трипси. Трипсът е активен през сухи периоди.

 • Кръстоцветни бъгове.

Тези насекоми са ярко оцветени.Повредете листа, като изсмуквате соковете от него, което води до пожълтяване и увяхване на растението. Дървениците са способни да унищожат младо растение и образуването на глава зеле спира върху зрелите.

 • Зелена муха.

Нагризващ вредител на културата. Неговите ларви причиняват вреда, като се хранят с листа. Тяхното присъствие се проявява чрез външното увяхване на растението.

 • Зелен молец.

Зелен молец

Това е малка кафява пеперуда. Неговите гъсеници активно ядат листа. За едно лято се появяват 5-6 поколения вредители.

 • Бяла пеперуда.

Голям молец с петна по крилата. Неговите гъсеници са в състояние да изядат листа до вените.

 • Бълхи.

Те са опасни за всички кръстоцветни растения. Движат се чрез скачане. Бълхите могат да унищожат разсад или млади растения.

Зелето не може да се третира с химикали, в противен случай ще бъде неподходящо за храна. С вредителите се бори с помощта на земеделски практики. Това са превантивни мерки, тъй като те не унищожават съществуващи насекоми.

Тези мерки включват:

 • Почистване на почвата от отломки и плевели, копаене;
 • Преди засаждане на разсад се препоръчва да се провери почвата за вредители;
 • Около мястото трябва да косите тревата, защото върху нея живеят насекоми и цветята, които след това ще се преместят в зелето.

Биологични продукти на основата на гъбички и бактерии се използват срещу вредители по зелето. Те ефективно унищожават вредителите, но са безопасни за хората.

Ако спазвате всички правила на селскостопанската технология и те не са много сложни, можете да получите голяма реколта от късно зеле. Здравите глави зеле при подходящи условия за съхранение могат да продължат 6 месеца или повече.