Всяка домакиня мечтае за висок добив на зеле. Ранните, средните и късните разсад се засаждат в градината. По този начин за цяла година в диетата на всеки човек има този склад на витамини и хранителни вещества. През лятото салатите с прясно зеле ще бъдат на масата, а киселото зеле през зимата.

Всичко за зелето

За да се отглежда тази култура, семената първо се засяват за разсад. Може да се отглежда както в оранжерия, така и на открито, но трябва да знаете дали можете да засадите зелето на сянка. Времето за засяване на семена за разсад зависи от времето на узряване на културата:

 1. Ранните зелеви семена се засяват за разсад от петнадесети до двадесет и пети април. След четиридесет и пет дни може да се засади на постоянно място;
 2. Зелето в средния сезон се засява от двадесет и пети март до дванадесети април. Растението расте в разсадник в продължение на тридесет и пет дни;
 3. Късно узряващите сортове трябва да бъдат засети за разсад на 12 април. Отглеждат се един месец.

Също така в градинското легло могат да се засяват късно узряващи и средно узряващи сортове, но така че разсадът да не умре от последните студове, леглото е покрито с найлоново фолио.

Почвата в детската стая трябва да бъде закупена в магазина или самостоятелно подготвена. За това трябва да вземете:

 • малко копка земя, количеството му не трябва да надвишава двадесет процента от цялата почва;
 • торфът трябва да бъде най-малко седемдесет и пет процента;
 • и само шест процента от речния пясък.

При тестване на почвата за киселинност, резултатът трябва да бъде неутрален. Само при тези условия зелето ще расте и ще даде висок добив.

Засяване на зелеви семена

Популярни сортове зеле

Преди няколко десетилетия семената от зеле се събираха самостоятелно. Напоследък семената се внасят от чужбина. Този материал има добри качества, едно от тях е устойчивостта на растението към вредители и болести.

Важно! Зелето обича влажната почва, така че привлича вредители и патогени. Отглежданите хибриди с устойчивост на гъбички и насекоми са божи дар за градинаря.

Както вече споменахме, сортовете зеле са разделени на три вида:

 • рано;
 • в средата на сезона;
 • късен.

Най-популярните късни сортове, които са склонни да запазят свежестта си дълго време, са следните.

Агресор

Този хибрид е разработен от холандски животновъди. Сортът има особеността да устоява на фузариум, не се страхува от гъбички и не се нуждае от специални грижи. Културата се развива в продължение на сто и двадесет дни. Освен това може да се засява директно в открит терен. Една глава зеле нараства до три или дори пет килограма. Можете да го запазите свеж до пет месеца. Подходящ за ферментация.

Зеле агресор

Amager

Това зеле расте четири месеца до пълна зрялост. Едната му глава може да тежи четири килограма. Различава се с добро качество на съхранение. В същото време перфектно запазва своята презентация.

Валентин

Валентин расте не повече от сто осемдесет дни. Една глава може да тежи около четири килограма. Има леко цъфтеж по листата, което им придава характерен цвят. Може да се съхранява до следващия сезон. Не се страхува от болести и не се напуква по време на процеса на растеж.

Валентин зеле

Москва

Този сорт е отгледан от местни животновъди. Следователно при създаването на сорт бяха взети предвид всички особености на местния климат, както и възможни нашествия на вредители.Реколтата може да бъде събрана в рамките на сто и четиридесет дни след засаждането. Една глава зеле може да нарасне до седем килограма и да не се напука през периода на растеж. Този сорт зеле може да лежи поне осем месеца и въпреки това да запазва всички витамини и минерали.

Възможно ли е да засадите зеле на сянка

Повечето градинари, които тепърва започват да работят в градината, се интересуват къде е по-добре да засаждате зеле на слънце или на сянка? Както знаете, това растение е устойчиво на студ, тя ще хареса присъствието на светлина. При отглеждането му е по-добре да разберете по-подробно дали зелето обича слънцето или сянката. Ако се отглежда неправилно, тогава можете да останете без реколта. Сянката влияе върху качеството на зелевите глави.

За да може зелето да расте и да се развива добре, трябва да получи голямо количество светлина. Ако културата ще расте не на открито, а в парникови условия, тогава оранжерията трябва да бъде поставена по такъв начин, че да се намира от изток на запад. Така тя ще бъде максимално осветена през целия ден. В стаята трябва да има отопление и допълнително осветление.

Не трябва да се допуска прекалено горещо в оранжерията, в противен случай ще се създаде парников ефект, това ще навреди значително на растението. През този период влажността на въздуха се повишава значително, което е вредно за зелето. В такава среда бактериите, които заразяват културата, обичат да се развиват.

Засаждане на зеле

За да избегнете подобни проблеми, трябва да създадете частична сянка за зелето и да организирате проветряване. В този случай не трябва да има чернови. Зелето обича да расте на тихо, удобно място с малко сянка. Тогава растежът му е по-активен.

Важно! Зелето е много чувствително към липсата на слънчева светлина. Ако някой е забелязал, тогава във време, когато времето е облачно и дъждовно, главите растат много по-бавно.

Зелето обича ли сянка? Това е въпрос, който интересува всички. Много хора засенчват разсад, като ги засаждат под дърво. Но такова събитие може да доведе до спад в очаквания добив. Също така си струва да се отбележи фактът, че при липса на слънчева светлина листата на главата не прилепват плътно един към друг. По този начин главите зеле не могат да се съхраняват в мазето дълго време. Още в края на есента и в началото на зимата те започват да гният и да се влошават.

Освен това трябва да направите правилното планиране на засаждането на разсад. Необходимо е да се вземе предвид фактът, че растението, с активен растеж, започва да заема голяма площ. Не засаждайте зеле много близо един до друг. Разсадът се засажда най-малко четиридесет и пет сантиметра един от друг. Между редовете не трябва да има повече от седемдесет сантиметра.

Преди да изберете къде да засадите карфиола си на слънце или на сянка, трябва да знаете следното:

 1. Ако не осигурите достатъчно количество светлина на зелевите разсад, той няма да се излее, а, напротив, ще се разтегне и ще стане неподходящ за засаждане;
 2. Когато започнат да се появяват истински листа, растението спира да се развива;
 3. Всеки млад и свеж лист започва да изсъхва и изсъхва;
 4. Така наречената точка на растеж изчезва в зелето, така че самото зеле не дава добра реколта.

За да расте растението и да развие главите си, е необходимо да му се даде необходимото количество светлина по време на фазата на разсад. В сенчестите разсадници разсадът ще се разтегне и дори ако бъде засаден на открито, няма да има реколта.

Ако растението е засенчено, тогава на кореновата система ще се появи изсъхнал земен буци. Ако има твърде много влага, тогава растението може да изгние, което има отрицателен ефект върху добива. Растението може да се разболее от заболявания като:

 • черен крак;
 • късна болест;
 • болест на кластероспориум.

Трябва да направите правилното планиране за засаждане на разсад

Ако има достатъчно светлина, причинителите на тези заболявания ще умрат.

Излагането на района на слънце влияе върху появата на вредители. Работи по следния начин:

 • Зелето, което постоянно расте в сенчести райони, е изложено на нашествието на охлюви и охлюви. Слънчевата светлина не позволява на вредителите да атакуват зелето.Ако въпреки това инвазията се повтори, тогава можете да се отървете от нея с помощта на пепел и сапунена вода;
 • Листните въшки също са едно от вредните насекоми. Поради листните въшки, изпити от листата, растението изсъхва и изчезва;
 • Зелето все още се страхува от бълхи. Това насекомо уврежда листата.

Трябва да се има предвид, че малка сянка, падаща върху растението, е добра среда за развитие на вредни насекоми.

Ако въпросът е дали зелето може да расте на сянка, най-добре е да засадите растението в район с добра слънчева светлина. Освен това зелето не обича течения. Следователно трябва да го засадите на място, където няма вятър. В противен случай градинарят не само няма да получи добра реколта, но растението ще умре от само себе си. Така че може ли зеле да се засажда на сянка? Най-добре е да се въздържате от сенчесто покритие.