Зелето е често срещана земеделска зеленчукова култура, която може да се отглежда в почти всички региони на страната. Устойчив на замръзване, обича влагата, расте в слънчеви райони и не обича засенчването. Съдържа малко калории и много растителни фибри. Следователно, това е любим зеленчук в кухнята на домакинята.

Градинарите и градинарите са щастливи да засадят тази култура в техния район. Особеността на зелето е, че може да се засажда в началото на пролетта и след това да се бере от средата на лятото до късната есен. Един от най-интересните и продуктивни методи за отглеждане на растения е засаждането на зеле на открито под бутилки. Преди да говорим за този метод на засаждане, струва си да поговорим за нещо друго.

В зависимост от сортовете се отглеждат ранно, средно и късно зеле:

 • Ранните сортове - малка и рохкава глава зеле, влизат в употреба веднага, тъй като бързо се напукват и губят вкуса си.
 • В средата на сезона - главата на зелето е гъста, по-голяма, използва се за ферментация, но също така не е подходяща за съхранение.
 • Късни сортове - подходящи за съхранение през зимата, ферментация, главата е голяма и еластична. Ако се съхраняват правилно, зеленчуците ще издържат до следващата реколта.

Засаждане на зеле на открито под бутилки

При избора на зеле се обръща внимание на сортове, които се развиват добре и дават високи добиви в района на пребиваване. Можете да закупите посадъчен материал в специализирани магазини или да поръчате доставка по пощата.

Подготовка на почвата

Какъвто и метод на засаждане на зеле да избере градинарят: семена, разсад, зеле под бутилки, почвата се подготвя през есента. Плевелите се отстраняват от избраната област, торовете (тор, птичи тор) се нанасят върху почвата, земята се изкопава и се оставя за зимата. През пролетта земята отново се изкопава и се добавя дървесна пепел.

В зависимост от сорта на зелето, разстоянието между храстите е различно. При ранните растения храстите са малки, така че могат да бъдат засадени по-близо един до друг, на разстояние 25-30 см. При средните и късните сортове зелевият лист е голям - растението трябва да бъде засадено, като се държи на разстояние 35-45 см. Добър вариант би било засаждането на зеле на два реда към градината. Разстоянието между леглата е най-малко 30 cm.

Интересно е! Копърът може да бъде засаден в едно легло със зеле - това ще спести място в градината.

Как да засадите зеле под пластмасови бутилки

Засяването на зеле със семена на открито започва в началото на пролетта, когато слънцето загрява земята и пролетните работи могат да започнат. Ориентировъчно това е края на март - началото на април. Подходящ вариант е засаждането на зеле под бутилки. Предимствата на този метод са, че ако има студове, младите разсад лесно ще ги преживеят. В същото време влагата остава под бутилката, растението е защитено от болести, вредители, изсушаване от почвата.

Как да отглеждаме зеле на открито, тайните на опитни градинари са да се използват прости евтини пластмасови бутилки. Отглеждането на зеле със семена под нормални пластмасови бутилки е прост и икономичен начин за запазване на повечето от растенията в началото на отглеждането.

За кацане ще ви трябва:

 • семена;
 • Стъклена бутилка;
 • пластмасови бутилки (по броя на храстите);
 • вода.

Зеле под бутилки

Дъната на пластмасовите бутилки се отрязват, но капаците не се отстраняват (през тях ще има поливане и проветряване на разсад).Преди засаждане е препоръчително семената да се третират със слаб разтвор на калиев перманганат. Такова лечение унищожава вредните микроорганизми и възможните спори на болестта и се извършва дезинфекция. След това посадъчният материал трябва да се изсуши.

Внимание! Най-често закупените зелеви семена не се нуждаят от обработка - те са готови за сеитба.

За да дезинфекцирате земята, можете да използвате друг доказан метод: вземете чаша сода за хляб, добавете чаена лъжичка черен пипер, разбъркайте в кофа вода. Полейте земята с този разтвор, преди да засадите зеле. Продуктът ще помогне да се предпазят растенията от кили и черни крака; пипер в състава прогонва мушици, листни въшки, насекоми. След това можете да продължите към слизане.

Засаждаме зеле под пластмасови бутилки - инструкции стъпка по стъпка:

 1. В началото в земята се прави малка вдлъбнатина - дупка.
 2. Подравнете краищата на кладенеца със стъклена бутилка, като леко уплътнявате почвата.
 3. В центъра на дупката се засяват семена. Те са много малки и не е много удобно да избирате един по един. Но трябва да се опитате да вземете възможно най-малко. В бъдеще все още трябва да оставите само едно кълнове (останалите се премахват).
 4. За покриване на семената се приготвя смес от торф и пръст в равни пропорции. Можете да закупите тази смес в магазина или да направите своя собствена.
 5. С това сеитбата завършва - дупката е покрита с горната част на бутилката, с гърлото нагоре. Капакът остава затворен.

Важно! Бутилката не се отстранява, докато не дойде време за отваряне на разсада за по-нататъшно безплатно отглеждане на открито.

Първият път след засаждането на семената не е необходимо да ги поливате. Факт е, че под бутилката се образува определен микроклимат, влагата остава, температурата на въздуха е по-висока от външната. При този метод на засаждане се наблюдават ранни и приятелски издънки. След няколко дни се появяват първите издънки.

Кога да премахнете капачките на бутилките

Когато се появят първите издънки, капаците започват да се отварят ежедневно, като постепенно увеличават времето за проветряване. През гърлото на бутилката растението се полива внимателно, в същото време навлиза свеж въздух, разсадът се втвърдява. В същото време вредителите и носителите на зелевите болести не попадат там.

Важно! Ако навън е прекалено горещо, трябва да проветрявате зелето по-дълго и по-често. В противен случай разсадът в бутилки ще поникне.

Отваряне на разсад за отглеждане на открито

Основното поливане се извършва по ръба около бутилката. В този случай водата се абсорбира напълно в земята и преминава под бутилките. Опитните градинари препоръчват използването на дъждовна вода. Въпреки това, при липса на такава, обикновената вода е напълно подходяща - но тя трябва да бъде защитена.

Зелето е растение с големи листа и се нуждае от много кислород. Ето защо, когато на разсад се появят няколко двойки листа, подслоните трябва да бъдат премахнати. И изсипете пръст или хумус в останалите кръгли дупки.

Отглеждане на разсад под бутилки

Забележка! Растенията растат добре и бързо под пластмаса. Ако се излюпят 3-4 кълна, рано е да се вдига подслонът. Трябва да изчакате да се появят поне 6-7 истински листа.

Когато почиствате оранжерията на бутилката, тя се вижда ясно на разсад - определено няма достатъчно място за големи листа. В този момент бутилката се отстранява, като внимателно се отстраняват излишните растения, оставяйки само един, най-силният и най-големият храст. Останалите издънки не се изваждат, но внимателно се изрязват с ножици, за да не се повреди коренът на основното растение. Освен това разсадът расте на открито.

Зелето се изпръсква, създавайки могила земя възможно най-високо до долния лист. В този случай храстът ще пусне допълнителни корени под земята и ще укрепи повече. Отначало е препоръчително поливането на разсада с добре утаена, топла вода. По-нататъшните грижи са същите като за всички зеленчукови култури.

Не е трудно да отглеждате зеле на открито под пластмасови бутилки. Достатъчно е да наторите почвата с добро качество, да изберете слънчев парцел за градината, да поливате обилно, да храните малко и да я предпазвате от вредители.

След като са разбрали как да засаждат зеле под пластмасови бутилки, дори начинаещи градинари лесно ще съберат добра и богата реколта от зеленчуци.