Карфиолът е здравословен диетичен зеленчук, богат на фибри, превъзхождащ бялото зеле по съдържание на хранителни вещества. Главите зеле съдържат много витамини и микроелементи от група В, като същевременно са нискокалоричен продукт. Тази култура е известна от XI-XII век - отглеждана е в Испания, Средиземно море, след това в Централна Европа. В Русия този зеленчук започва да се засажда в ерата на Екатерина II. Изобщо не е трудно да отглеждате зеле в лятна вила, просто трябва да знаете няколко характеристики на селскостопанската технология на това едногодишно растение.

Сортове зеле

Сортовете карфиол се разделят на ранни, средни и късни сортове според периода на узряване. От момента на засаждане на семената до узряването на главата на зелето, отнема 100-125 дни за ранното зеле, 126-135 дни за средно узряване и 145-170 дни за късното зеле. Когато избирате сорт за засаждане, трябва да се съсредоточите върху климатичните особености на района: в северната част на Русия, в Ленинградска област е по-добре да отглеждате ранни сортове, в Москва, в централните региони - ранни и средни, за южните региони също са подходящи късните сортове. Като правило много опитни градинари знаят кои сортове зеле да засадят в лятна вила.

Забележка! Ядливата част на зелето е глава зеле, образувана от неразвити дръжки от бял, жълт, зелен или лилав цвят.

За съжаление често се откриват фалшиви семена на местни и чуждестранни компании: зеле, отглеждано от такива разсад, или не съответства на сорта, или изобщо не произвежда глава зеле - цялата работа е надолу! Ето защо, за начинаещи, които отглеждат този зеленчук, е по-добре да си купят колко различни видове с неравно време на узряване, като внимателно прочетете инструкциите на торбичката със семена или използвате интернет отзиви при избора.

Карфиол Vinson F1

Vinson, Fremont, Movir 74, Koza-dereza, Snezhok се считат за едни от най-надеждните сортове днес. Хибридите често дават най-добри добиви - F1 винаги е посочен до името им.

Важно! Карфиолът е доста светлоизискващ. За оптимален растеж и формиране на главата температурата не трябва да надвишава 25 ° C, оптималната е 15-18 ° C.

В същото време зелето предпочита висока влажност, често обилно поливане. Ако по време на формирането на главата на зелето падне горещо, сухо време, реколтата едва ли ще бъде изобилна: главата на зелето ще бъде малка или изобщо няма да бъде вързана. За да се поддържа влагата, почвата около растенията трябва да се разхлаби и мулчира, така че да не се образува коричка, която предотвратява проникването на влага в корените. Трябва обаче да се помни, че прекомерната влага в почвата провокира гниене, следователно при голямо количество валежи е по-добре да не се поливат леглата.

Когато главата на зелето се е завързала и е нараснала до желания размер, превръщайки се от зеленикаво бяло, трябва да счупите листата над главата, създавайки допълнително засенчване. Така че зелевата глава леко ще се увеличи, освен това ще бъде възможно да се избегне "закрепване" - съцветието няма да стане зелено, да се разтегне и да стане жилаво.

Важно е да режете зелевите глави навреме. Правилният плод трябва да бъде еднороден на цвят (в съответствие със сорта, например бял), а съцветията да са с еднаква височина. Ако започнат да се удължават и стават зелени, това означава, че главата е „закрепена“, ставайки презряла. Зелето ще има по-вкус.

Засаждане на семена за разсад

Зелевите семена не покълват добре на открито, така че винаги се отглеждат в разсад.Можете да сеете зеле в оранжерия, или да го отглеждате у дома в контейнери.

По правило съвременните производители третират семената по специален начин, покривайки ги със зелено или оранжево вещество, така че такива семена не е необходимо да се накисват преди засаждането. Ако зелевите семена не се третират, тогава преди сеитбата те могат да се накиснат за един ден: сложете мокра салфетка или парцал и се уверете, че не изсъхват, в противен случай зелевите семена ще загубят кълняемостта си.

Сеитбата в оранжерия трябва да бъде избрана само ако има постоянна възможност за поливане на разсад. Ако в началото на пролетта не е възможно да пътувате често до селската къща, по-добре е да сеете семена на перваза на прозореца в апартамента.

Важно! Кореновата система на карфиола е много крехка, лесно е да се нарани, когато се пресажда разсад на открито. Растение с повредени корени ще застоява дълго време. Ето защо е по-добре да сеете семената веднага в отделни саксии. Можете да използвате саксии за фрезоване за еднократна употреба, но когато засаждате в земята, е по-добре да направите няколко дълбоки прореза на дъното на контейнера, така че корените на растението да излизат по-лесно от контейнера.

Времето за засаждане на семена за разсад у дома зависи от времето на узряване на сорта зеле:

  • ранните сортове се засяват най-добре през март;
  • средно и късно - от средата на април до средата на май.

По-добре е да сеете семена от карфиол в неотопляема оранжерия малко по-късно - в средата на април - началото на май. Но е важно да знаете, че тези термини са приблизителни, поради което могат да бъдат изместени с 1-2 седмици в зависимост от региона и метеорологичните условия. Зелето трябва да се засажда на открито 1-1,5 месеца след сеитбата за разсад. Следователно, ако зимата е дълга и снегът определено няма да се стопи до втората половина на април, засаждането на семена може да бъде отложено за няколко седмици.

Засаждане на семена от карфиол

Понякога те практикуват засаждане на семена по различно време, за да получат нова реколта през лятото и началото на есента. Същият резултат може да бъде постигнат чрез сеитба на няколко сорта едновременно с различни периоди на узряване.

Всяка обикновена почва за разсад от градински магазин е подходяща за засаждане на семена. Ако почвата се приготвя сама, тогава преди сеитбата на семената тя трябва да се дезинфекцира чрез пара в гевгир (земята се поставя върху тензух в гевгир, поставя се във врящ тиган) или се калцинира във фурната. Дезинфекцията ще намали вероятността от разпространение на плесени и гъбични заболявания, които измъчват зелевите разсад.

Ако не е възможно да се засадят разсад в отделни саксии, тогава можете да сеете зеле в кутия. За да направите това, трябва да направите плитки канали в земята, да поставите семената на разстояние 3-5 см, да ги поръсите с пръст и да покриете с лутрасил. Засаждането може да се отвори само след появата на разсад. В този случай малките растения с две двойки листа се потапят най-добре в отделни саксии. За да спестите време, за да не се заяждате с кирката, по-добре е веднага да увеличите разстоянието между семената.

Зелевите издънки ще се появят след 1 седмица. Те трябва да се държат в продължение на 4-5 дни при хладна температура около 10 ° C. След това постепенно го увеличете до 15-18 ° C (например разсадът може да се държи в апартамент на перваза на прозореца под прозорец).

Важно! 30-35 дни след засаждането на семената, зелето може да бъде засадено на открито. Този период може да варира в зависимост от характеристиките на селскостопанската технология: основното е, че младото растение трябва да има 5-6 листа и удебелено стъбло, да изглежда силно. Високите, тънки, обрасли разсад ще бъдат много слаби.

Засаждане на карфиол на открито с разсад

Когато избирате място за засаждане на зеле на открито, трябва да вземете предвид, че всички кръстоцветни растения са лоши предшественици за тази култура: зеле, цвекло, ряпа. Тези растения имат често срещани болести и вредители. Растението предпочита почвата, богата на хранителни вещества, поради което преди засаждането на открито почвата в лехите трябва да бъде специално подготвена: добавете пепел, съдържаща калий и хумус, богат на азот. Можете да добавите гранули суперфосфат в размер на 70 g на 1 m².След това почвата трябва да се изкопае добре.

По-добре е да засаждате разсад от карфиол на открито в хладно и спокойно време, така че растението да се вкоренява по-добре. Необходимо е да се направят малки дупки с лопата с дълбочина до 10 см - 1/3 от щик за лопата (в зависимост от размера на разсада). Разстоянието между дупките трябва да бъде около 40 см, а между редовете - 50 см. На дъното можете да поставите малко хумус, 5-7 г нитрофосфат. Всяка дупка трябва да се разлее добре с вода.

Младите карфиолни растения трябва да се изваждат внимателно от саксията, за да не се счупи стъблото и да се унищожи земната топка, като се повредят корените. Растението се поставя на дъното на дупка, направена в градинското легло, внимателно покрито с пръст. Вратът на зелето трябва да бъде леко задълбочен, за да се уплътни почвата около растението. Разсадът трябва да е в центъра на малък "кратер" - дупки със страни, за да се улесни поливането. След пресаждането в открита земя карфиолът трябва внимателно да се полива, ако е възможно, напръскайте с епин Този имуностимулатор ще помогне на растението да се излекува по-бързо след трансплантация. Винаги се препоръчва да се използва Epin, ако разсадът е бил замръзнал, страдал от гъбични заболявания, няколко дни след трансплантацията те са започнали да променят цвета си (потъмняват или пожълтяват) и отделят листата си.

Важно! Първите няколко дни след пресаждането от саксии на открито, трябва да се уверите, че младите растения не изсъхват. В горещо сухо време можете да засенчвате растенията с лутрасил за няколко дни. Това ще намали изпарението на влагата и ще предотврати карфиола да „изгори“ като филм. 2 седмици след засаждането на открит терен, разсадът трябва да се хлади.

Подхранване

Карфиолът реагира положително на торенето, така че е по-добре да се хранят растенията 3-4 пъти на сезон. 2 седмици след засаждането на открито, зелето може да се полива с инфузия на лопен, богата на азот. Този елемент е необходим за натрупване на листна маса преди цъфтежа.

Азотните торове трябва да се внасят преди образуването на главата на зелето, но много внимателно, тъй като при излишък на този микроелемент главата на зелето ще бъде разхлабена или изобщо няма да бъде вързана. Азотното торене може да се направи два пъти. По-добре е да не въвеждате азот преди цъфтежа, защото зелето ще "влезе в листата" и няма да образува глава от зеле.

Торовете трябва да се внасят преди да се отправите.

По време на формирането на зелевата глава трябва да използвате фосфорни и калиеви торове: 80 g суперфосфат и 20 g калий на 10 литра вода. За добра настройка на главите зеле, разсадът, отглеждан през месец на открито, може да се подхранва 1-2 пъти с бор. Можете също така да поръсите със сложни торове, съдържащи мед, молибден, магнезий.

Отглеждане на зеле у дома

Домашните градинари отглеждат карфиол у дома на первази и балкони. Реколтата в този случай може да се получи чисто символична. Селскостопанската технология в този случай се различава малко от правилата за отглеждане на карфиол на открито поле, описани по-горе: растенията трябва да са на добре осветено място, в южния, югозападния или югоизточния прозорец. Необходимо е да се поддържа висока влажност. За съжаление, карфиолът дава малки глави зеле в апартаментни условия, понякога оставя собствениците напълно без реколта. Ето защо, преди да засадите това растение у дома, е по-добре да сравните времето и труда, които ще бъдат изразходвани за отглеждане, с крайния скромен резултат.

Нюансите, които е желателно да се спазват при засаждане на карфиол на открито с разсад, изглеждат многобройни и трудни само в описанието. На практика отглеждането на този зеленчук изобщо не е трудно. В заключение, струва си да подчертаем още веднъж, че тук много зависи от качеството на семената и разсад, тъй като засаждането на сортове, които са неподходящи за района или нискодоходни сортове растения, ще обезсмисли цялата работа на летния жител. Ето защо си струва да разгледате по-отблизо избора на посадъчен материал и навременното засаждане на разсад в земята.