Отглеждането на разсад от зеле сами у дома е реална възможност да получите щедра и ранна реколта. Чрез разсад можете да отглеждате не само бяло зеле, но карфиол и броколи.

Кога да засаждате и как да се грижите за разсад

Отглеждането на зелени разсад изисква подходящо осветление, температура и влажност. Това е ключът към успеха. Семената трябва да бъдат засети не по-късно от 20 март. Ако сеитбата се извършва на всеки 10 дни, ще бъде възможно да се получи реколта от рано до късно. Ще узрее постепенно, което ще опрости процеса на прибиране на реколтата.

За да се получат силни издънки, първо семената трябва да бъдат проверени за покълване. За целта те се поставят в съд с вода за 20 - 30 минути. Семената, подходящи за покълване на разсад, през това време ще потънат на дъното, тези, които остават на повърхността на водата, не са подходящи за сеитба.

Съвет! За да се подобри кълняемостта, се препоръчва да се накисва в разтвор на натриев хумат (за 1 литър вода, 1 ч. Л. От препарата). В този разтвор семената се държат 30-40 минути.

За да се дезинфекцират семената, те могат да бъдат накиснати в разтвори като Fitosporin или Baktofit.

Кога да засаждате и как да се грижите за разсад

След това семената се изсушават върху марля или плат. Така приготвеният семенен материал може да се засява върху разсад в почвената смес. По-добре го пригответе сами, като смесите равни количества пясък, торф и плодородна почва.

Не забравяйте, че почвената смес трябва да се дезинфекцира. По този начин ще бъде възможно да се предотврати заразяване на разсад с черен крак или други заболявания, чиито патогени се намират във влажна или влажна почва. За да направите това, трябва да се калцинира в горещ тиган или във фурната.

Важно! Можете също така да дезинфекцирате почвата за разсад, като поливате с вряща вода или слаб разтвор на калиев перманганат.

Можете да увеличите плодородието на почвата, като добавите креда или дървесна пепел, суперфосфат или доломитово брашно. За целта добавете 1 супена лъжица към кофата с пръст. л. добавки и разбъркайте старателно. Готовата хранителна смес се поставя в плитки съдове. Можете да използвате пластмасови чаши или кутии с височина на стената не повече от 7 cm.

Необходимо е да се направят канали в почвата, чиято дълбочина не надвишава 2,5 см, а разстоянието между тях трябва да бъде в рамките на 1 - 1,5 см. Семената трябва да бъдат засадени на разстояние 1,5 см едно от друго. По-добре е да поставите контейнери с пръст на светло и топло място, например на перваза на прозореца. Температурата на въздуха в помещението трябва да бъде в рамките на 19 - 24 градуса.

За да се ускори процесът на навлизане на семената, контейнерите трябва да бъдат покрити с прозрачна пластмасова обвивка. В този случай първите издънки ще се появят на 4 - 5-ия ден. След това филмът може да бъде премахнат. Когато първите 2 листа растат върху разсад, препоръчително е да се поръсят пътеките с торф.

Важно! След поникването на семената, стайната температура трябва да се понижи до 7 - 9 градуса. Благодарение на това разсадът няма да се разтегне.

След 10 дни разсадът трябва да се гмурка. Всяко малко растение трябва да бъде засадено в отделен контейнер. Ако зелето не е засадено, то ще се разтегне и ще бъде слабо. Когато се използват пластмасови чаши за засаждане, на дъното им трябва да се направят дупки, през които излишната течност да излиза от почвата при поливане. Контейнерите се пълнят със същата хранителна смес като за засаждане на семена. За да не се повреди кореновата система, почвата трябва да се напои добре преди засаждането. В противен случай разсадът няма да расте добре или може да умре.

Разсадът се нуждае от грижи

След мотика температурата на въздуха в помещението трябва да бъде в рамките на 15 - 19 градуса. Едва след като зелевите разсад се вкоренят добре и станат по-силни, температурният режим се променя и се довежда до 10 градуса.

Поливането на разсад е необходимо, тъй като почвата изсъхва. За това се използва утаена вода, чиято температура е в диапазона 18 - 20 градуса.

Важно! Препоръчително е да спрете поливането 6 - 8 дни след пикирането.

Важен момент е втвърдяването на разсад. За това контейнерите с растения се изнасят на улицата. Първият път втвърдяването не трябва да надвишава 1 час. Постепенно времето, прекарано на уличните разсад, се увеличава и се довежда до 7 часа.

За да са здрави зелевите разсад, трябва да се хранят. Необходимо е да се прилагат торове два пъти: 3 дни след гмуркането и след това непосредствено преди засаждането на открито.

Ploho зеле разсад растат, какво да правя?

Може да има няколко причини, поради които зелето расте слабо. Сред най-важните са следните:

  • Лоша почва. Опитните градинари знаят, че ако почвата има високо ниво на рН, зелето ще расте много лошо върху нея. На оформената глава ще има само няколко листа. Зелето ще изглежда като букет. Възможно е да се намали киселинността чрез варуване на земята. Също така е важно какви култури са били отглеждани на мястото преди зелето. Ако лютиче, мента, киселец или живовляк растат върху него, почвата ще има високо рН.
  • Няма достатъчно светлина. Ако голям брой семена са засадени в малък контейнер, отглежданите разсад ще се засенчват взаимно. Често градинарите се опитват да засадят колкото се може повече разсад от зеле на малка площ. Това също ще ограничи равномерното подаване на слънчева светлина към всички растения. За да се запази реколтата, е необходимо засаждането да се разрежда. Високи съседи като слънчоглед или царевица също могат да засенчат района, където расте зелето.
  • Висока температура на въздуха. Градинарите не могат да разберат: защо здравите разсад бързо пожълтяват и изчезват през горещото лято? Този проблем може да бъде отстранен само чрез правилно поливане.
  • Несвоевременно поливане. Може да се каже, че това е основната причина за смъртта или бавния растеж на зелевите разсад. Трябва да се отбележи, че подгизналата почва също може да повлияе на растежа на разсад. В този случай кореновата система просто ще изгние.
  • Липса на хранителни вещества. Разсадът може да отслабне поради минерален глад. Необходимо е да се хранят растенията по време на активния им растеж. За това можете да използвате лекарство като Kemira Kombi. Има кумулативен ефект. Можете също да наторите зеле, като го поръсите с бор и магнезий, йод и суперфосфат, които се разтварят във вода.
  • Вредители. Някои от най-разпространените зелеви вредители включват бълхи, зелеви молци, зеле, листни въшки и други. Всяко от насекомите кара растението да изгние и да умре. Ако признаците на гниене вече са ясно видими, растението ще трябва да се изхвърли. Ако заболяването е в ранен стадий, можете да опитате да пръскате. За да направите това, можете да използвате разтвори като калциев арсенат, инфузия на тютюн или сапунена вода.

За да предотвратите заразяването на вредителите със зелето, е важно да отстранявате плевелите своевременно. Върху тях могат да живеят вредители, които бързо ще преминат към зелевите разсад.

Болестите също могат да застрашат зелето: мухъл, бяло гниене, сиво гниене. За да се отървете от тях, се препоръчва да поливате зелевите разсад с меден сулфат. Можете да използвате и готови продукти (Belofos, Talkord, Anometrin, Etaphos, Cyanox).

Ако зелевите разсад растат бавно, стават слаби и листата му пожълтяват, на първо място е необходимо да се установи причината за този проблем. Само в този случай ще бъде възможно бързото му премахване. Условията, при които се отглеждат разсад, са еднакво важни: осветление, поливане, температурни условия.След като разбрахте какво да правите, ако зелевите разсад не растат, можете да предприемете действия навреме и да приберете добра реколта.