Сега китайското зеле стана много популярно сред градинарите. Но навремето този зеленчук по никакъв начин не искаше да разпознае. Затова отначало започнаха да го наричат ​​салата. Скоро тя се влюби във всички. В крайна сметка се оказа много вкусно, способно да замести марулята, има голямо количество полезни минерали в състава си.

Всичко за китайското зеле

Пекинското зеле е известно не само в Русия, но и далеч извън нейните граници. Китай се счита за родно място на това растение, тъй като именно там този зеленчук се отглежда от няколко хиляди години. Никой не знае: зелето е засадено за първи път в Пекин или извън него, но е кръстено на този град. В други страни китайското зеле се нарича китайска салата. Тя наистина много прилича на това растение.

В кулинарията пекинското зеле се използва за приготвяне на салати, яхнии. Оказва се много вкусно, ако салатата е подправена с майонеза. Всички хранителни вещества, съдържащи се в зелето, са много полезни за човешкия организъм. Включва:

 • калий;
 • калций;
 • желязо;
 • протеини;
 • витамин Ц.

За да го отглеждате във вашата градина, трябва да създадете оптимални условия, при които той да расте и да се развива добре. Това растение е способно да се развива при температура на въздуха от шестнадесет до двадесет градуса. Дневните часове трябва да са кратки. Само в този случай можете да получите качествен продукт.

Зеле на открито

Пекинското зеле изглежда, че има дълги листа, които се събират в глава зеле. Те обаче не прилягат плътно един към друг. Цветът на листата е светло зелен с нежни сочни жилки.

Пекинското зеле обикновено се разделя на три групи:

 • лист;
 • озаглавен;
 • хибрид.

Прието е да се отглеждат листни сортове пекинско зеле в началото на пролетта. Расте много бързо. След месец вече можете да започнете да прибирате.

Зелето може да се отглежда директно в градината или да се засява в оранжерия за разсад. В този случай трябва да изберете сортове, които дълго време не пускат стрелки и не цъфтят. Пекинското зеле се отглежда най-добре в началото на есента, когато нощите стават по-дълги. Преди първите слани, тя ще има време да расте и да зарадва градинаря с добра реколта.

Хибридните сортове също се препоръчват да се засяват през есента. Най-доброто време за сеитба е първото десетилетие на август. Освен това този зеленчук се държи добре през зимата.

От голямото разнообразие от сортове пекинско зеле трябва да се отбележи зеле Cha cha.

Китайско зеле Ча ча

Пекинско зеле Ча ча принадлежи към сортове, които узряват бързо. След засяване на семена в открит терен, узрелите глави зеле могат да бъдат събрани след петдесет дни. Ча ча расте до три килограма. В допълнение, този сорт зеле е адаптиран за отглеждане в средните региони на Русия.

Важно! За да отглеждате пекинско зеле Chach a, трябва да посеете разсад през март. Есенна реколта може да се получи, когато семената се засяват в края на юни. Но не всеки успява да отгледа пълноправен продукт, тъй като пекинското зеле е много взискателно както по отношение на условията на отглеждане, така и в грижите.

За да получите добра реколта, трябва предварително да подготвите почвата. Разсадът е най-добре да се засява в торфени саксии. Тъй като Chach не обича да се премества от едно място на друго, тогава подобен пот би бил отличен вариант за решаване на този проблем.

Почвата, където ще расте китайското зеле, трябва да бъде добре разрохкана и оплодена.Такава почва се приготвя от трева и хумус. Семето е заровено на един сантиметър дълбоко в почвата. След това леко напръскайте почвата с пулверизатор. Контейнерите се покриват с фолио и се оставят на топло място за няколко дни. В този случай разсадът трябва да се появи точно след определеното време.

Първите издънки на разсад

Когато семената покълнат, контейнерът се прехвърля на слънчево място. Поливането на почвата трябва да се извършва само когато възникне необходимост. Веднага след като първите четири листа се появят на растението, то се отваря и прехвърля в градинското легло.

Площта за засаждане на китайско зеле се подготвя предварително. Мястото трябва да бъде добре осветено, така че да се напоява навреме и да се поддържа хладно. Това са всички условия за отглеждане на този вид зеле. Ако температурата на въздуха падне до +13 - +14 градуса, растението спира да расте. Ако въздухът се затопли до +25 градуса, това също не е благоприятно за зеленчука. За да регулирате температурата, можете да използвате нетъкан капак.

На бележка.Половин месец след като разсадът е засаден на открито, почвата в близост до него трябва да се мулчира. Благодарение на това плевелите няма да растат на мястото и почвата ще изсъхне по-малко. По време на процеса на растеж растението трябва да се съживи. За това се използват билкови настойки или лопен и птичи тор, разредени във вода.

Трябва да се има предвид, че във всеки регион земята за посеви се отоплява по различен начин. Поради тази причина се използва капак за регулиране на температурния режим. Освен това температурата ще трябва да следи целия вегетационен сезон на зелето. Ако това състояние не се спазва, зелето ще започне да цъфти и няма да даде реколта.

Основните причини за цъфтежа могат да бъдат:

 1. При пресаждането корените на растението са повредени. За да се предотврати това, най-добрият вариант би бил да сеят семена директно в земята или в торфена саксия;
 2. Внезапните промени в температурата също са една от причините за стрелба и цъфтеж;
 3. Дългото излагане на слънчева светлина може да повлияе на зелето и да насърчи цъфтежа. За да оформи главата на зелето, един ден трябва да продължи не повече от дванадесет часа;
 4. Висока плътност на засаждане. Необходимо е да се поддържа разстояние от двадесет и пет или дори тридесет сантиметра между растенията. В този случай разстоянието между редовете е най-малко шестдесет сантиметра. Ако редовете са плътни, тогава зелето ще има тенденция да се размножава;
 5. Тъй като корените на китайското зеле са в горните слоеве на почвата, то трябва да се полива, тъй като този слой изсъхва много бързо. За да образува глава зеле, почвата трябва постоянно да се разрохква и полива.

Ако се придържате към всички тези препоръки, тогава няма да е толкова трудно да отгледате зеленчук.

Болести и вредители

Китайското зеле може да бъде повредено от насекоми като кръстоцветни бълхи и охлюви. За борба с тези вредители специалистите препоръчват да се използва покривало, но да не се използват химикали. Единственото лекарство, което може да се използва, е дървесна пепел. От него се прави смес и тютюн и леглата се поръсват. След като засадите растения като петуния, чесън и картофи близо до зелето, не можете да се притеснявате за бълхата.

За да може зелето да даде добра реколта, първо трябва да се запознаете с неговото описание, характеристики и характеристики. Само в този случай растението ще започне да дава плодове.