Зелето се счита за много полезен и популярен зеленчук сред руснаците. Отглежда се добре и се използва за храна. Тази култура дойде при нас от Западна Европа, още през 5 век пр.н.е.

Зелето съдържа много витамини С, D, A, както и каротин, калий, магнезий, фосфор. Има лечебни свойства. Използва се за ядене сурово, в салати, яхнии, кисели краставички, кисели краставички, в диетични и много други европейски ястия.

Кога да засаждате зеле на открито

Основните критерии за доброто развитие на тази култура в нашите климатични ширини са добрите грижи и спазването на датите на засаждане.

За да получите добра реколта, трябва да знаете кога да засаждате зеле на открито в предградията.

Времето на засяване на зелевите храсти на билото в градината зависи от неговия сорт. По-често срещаният вид е бялото зеле, което е:

  • Ранно узрели;
  • Среден сезон;
  • Късно узрели.

Дали реколтата ще бъде здрава, се решава от навременните дати за засаждане.

Отглеждане на зеле

Условия и условия за кацане

Ранното зеле се засажда в средата на май, средно сезонното зеле в последните дни на май, късно узряващото зеле се засажда в началото на юни, понякога до 15-ти. В северните ширини тези периоди се движат с 1-2 седмици, в зависимост от метеорологичните условия, докато по-южните райони могат да засадят 10 дни по-рано от стандартните.

Интересно. Хората вярват, че времето на засаждане на зеле зад увяхващите птичи череши. Този знак е оправдан от факта, че до този момент нощните студове могат да ударят и да съсипят разсад.

Някои зеленчукопроизводители търсят датите, кога да засаждат зеле на открито, препоръчани в лунния календар. Той съдържа специални марки за засаждане в Московска област и други региони. В този случай все още трябва да вземете предвид метеорологичните показатели и дали разсадът е готов.

Кога да засаждате зеле в района на Москва според лунния календар:

  • семена, разсад трябва да се засяват във фазата на нарастваща луна;
  • не е най-доброто време за кацане на новолуние или пълнолуние.

От народните знаци е по-добре да се засажда в сряда или в петък и е нежелателно да се засажда в четвъртък. Трябва да трансплантирате в градината с добро настроение и позитивни мисли.

Разсад зеле

Препоръчително е разсадът да се прехвърли в почвата по време на облачно време или при лек дъжд. Това не трябва да се прави при екстремни горещини и силно слънце. По-добре да засаждате вечер, след 18.00.

Правила за засаждане и грижи

Кога да засаждате зеле на открито с разсад в района на Москва? Когато засаждате разсад от дома в градината, в допълнение към периода от време, е необходимо да се вземе предвид състоянието на самите разсад. Зелевите храсти трябва да са здрави, с вече оформена коренова система, втвърдена. Разсадът трябва да има 4-5 листа, височината му е 15-20 см. Такова състояние на разсад настъпва от деня на засяване на семената в 40-45 дни за ранни и средносезонни разсад. Късните сортове се засаждат най-добре след 45-50 дни.

По време на периода на отглеждане на зеле на открито, както в Московска област, така и в други региони, е важно не само правилното време за засяване на разсад в градината, но и добре направена проверка.

Отглеждането на разсад и засаждането, така че те да растат добре, е важно. Дори ако времето за засяване на зелето е спазено правилно, но то не е преместено правилно в земята или расте по-нататък, без да напуска, няма да има реколта.

Посейте семена не по-дълбоко от 1 см, по-добре е да използвате торф-хумус, предварително обилно напоена почва.Контейнерът със семена е покрит с фолио или хартия, така че водата да не се изпарява. Въздухът в помещенията - не по-висок и не по-нисък от + 20 ° С.

Зелеви семена

Първите издънки се появяват след 5-7 дни, филмовото покритие се отстранява и температурата в стаята пада до 10 ° C. Кутии с млади разсад се поставят на прозореца, за да свикнат със слънчевата светлина. След поникването на първия силен лист температурата се повишава до 18 ° през слънчевото време на деня, а при облачно време не трябва да е по-висока от 15-16 ° С, през нощта - максимум 10 ° С. След 4-5 седмици разсадът трябва да се втвърди, но така, че да няма проникващ вятър.

Разсад една и половина до две седмици след появата на първия лист, гмуркане, ако сеитбата е била в един общ контейнер. Тъй като се появяват 5-7 листа и стъблото се простира на 15-20 см височина, то се премества в открита почва.

На бележка! Първо трябва да се подготви земята на билото. Зоната за зеле не трябва да е прозрачна и слънчева през целия ден.

Почвата на билото трябва да бъде подготвена предварително. За ранните видове са подходящи глинеста и пясъчна почва. Колкото повече киселинност в почвата, толкова по-ниска е степента на оцеляване на зелето. Мястото трябва да бъде изкопано през есента, оплодено с хумус, дървесна пепел, нитрофосфат.

Зелето се засажда по схема 30 на 40 см за хибридни и ранни сортове, 50 на 60 см - за средна зрялост, плюс още 10 см - за късни сортове.

Схема за засаждане на зеле

Не ви трябват никакви специални знания за това как да отглеждате зеле в района на Москва на открито. Благодарение на основните правила за отглеждане на зеле, независимо от вида му, можете да получите здравословна и голяма реколта.

Вече узрелите разсад се преместват в градината в оплодената почва заедно с почвата от чашата и се поливат обилно. Последващото поливане се извършва през 5-6 дни вечер. При горещо време се полива за 2-3 дни. След като културата се полива, се извършва мулчиране и унищожаване.

Зелето се подхранва, като не се засаждат разсад, калиев тор (2 g), суперфосфат (4 g) и амониев нитрат (2 g) на 1 литър вода. Още веднъж - след 2-3 седмици, но с ферментирал течен тор (1:10). Последното оплождане се извършва два дни преди засаждането в градината. Вече в земята под храста се прилага амониев нитрат (10 g на 10 литра). Когато главите на зелето започнаха да залепват, на 10 литра вода се добавят урея (4 g), двоен суперфосфат (5 g) и калиев сулфат (8 g).

За да се предпази от вредители, растението трябва да се поръси с прах от пепел и тютюн. За да се отървете от листни въшки, охлюви, гъсеници и други вредители, можете да третирате растението със складови продукти или самостоятелно приготвени настойки или просто сапунена вода.

Торене на зеле с пепел

Характеристики на района на Москва за засаждане на зеле

Московският регион практически не се различава от другите региони по отглеждането на зеле и датата на засаждането му. Взема се предвид времето на сеитба, разликата ще бъде само при северните райони, в които е по-добре да се отглеждат ранно узряващи сортове от всички култури поради прогнозите за студено време.

Например датите, когато трябва да се засаждат зелеви разсад на открито в Ленинградска област и в Московска област, не се различават, както и правилата за преместване в градината. Единствената разлика ще бъде при отглеждането на различни сортове. И така няма особени трудности как да отглеждате зеле в Московска област на открито, било то бяло зеле, карфиол или броколи.