Ранното зеле се засажда, за да се използва като храна, като се започне в средата на лятото. Такова зеле често образува малки и отпуснати глави зеле с меки зелени листа. Ранните сортове не се използват за дългосрочно съхранение. Младото зеле няма време да събере необходимото количество захар и поради това не се използва за ферментация.

Популярни сортове ранно зеле

Номер едно Gribovsky 147 е високодобивен сорт за ранно узряване с приятелско узряване на главите. Периодът от поникването до пълната зрялост е 100-110 дни. Главите зеле са закръглени, с тегло от 1,2 кг до 2 кг. Вътрешният пън е къс. Сортът има отличен вкус, със сочни, нежни, хрупкави листа. Зониран в цяла Русия.

Златният хектар е ранозреещ сорт, дошъл от Европа. Главата на зелето е кръгла, плътна, с тегло до 3 кг, с висок вкус. Главите зеле имат средно време на узряване от 100 дни след засяването на семената. Сортът е устойчив на болести и напукване.

Юни е добре познат сорт за ранно узряване (90-110 дни). Главата на зелето е със среден размер 2 кг, устойчива на напукване. Пънчето е преминало, плътността на главите е средна. Подходящ за отглеждане на открито.

Ранно зеле

Отглеждане на ранно зеле

За да изберете времето за засаждане на зеле, трябва да вземете предвид продължителността на вегетационния му период, обикновено от сеитбата до появата на 6-7 истински листа, когато можете да засадите разсад в земята, отнема 45-60 дни. По този начин, сеитба на семена в средната лента
Русия се извършва в края на март-началото на април. Засаждането на разсад на открито се извършва през месец май. Кога да засадите ранно зеле, ще ви каже и лунният календар, който се пуска за текущата сеитбена година.

Интересно. Повечето сортове зеле се отглеждат в разсад.

Разсадът може да се отглежда независимо от семена, като се вземат предвид някои от характеристиките на културата. Зелето е влаголюбива култура, поради което има доста разнообразни вредители и болести. За да се предотвратят някои заболявания, семената се третират преди засаждането. Семената могат да се дезинфекцират в разтвори на калиев перманганат или фитоспорин за около 30 минути. За приготвяне семената също се накисват в гореща вода и се покълват във влажна кърпа. Трябва да изберете един метод за обработка.

Характеристика на отглеждането на зелени разсад е, че той не понася стайни температури след покълване, като предпочита по-ниски, около + 10C °. Ето защо най-добрият начин е да отглеждате разсад в оранжерии или на хладни лоджии.

Разсад зеле

Почвата за отглеждане на разсад е подготвена плодородна, рохкава, с добра пропускливост на влагата. Пример за почвена смес: в равни части се вземат градинска пръст, торф и хумус. Можете също да добавите шепи пясък и пепел. В контейнера за засаждане трябва да има дренажна дупка.

Семената се засяват едно по едно семе и се сгъстяват, последвано от пикиране. Мариноване на зеле - пресаждането на разсад в отделен контейнер, се извършва с голямо внимание, тъй като кореновата система на културата реагира много капризно на трансплантацията, зелето може да се разболее и да не пусне корени. Те се гмуркат на етапа на поява на семеделни листа.

Зелеви семена

Препоръчително е да се сеят семена, без да се заравят в почвата.Реколтата не може да бъде покрита с повърхностен слой пръст или поръсена с малко количество пръст. Интересен начин за засаждане е използването на насипен, лек сняг. И така, свежият сняг се полага в кутията за засаждане, върху почвата. Постепенно топяйки се, снегът притиска добре семената към почвата и ви позволява да поддържате желаната влага.

Когато сеитбата на семена се извършва у дома, първоначално контейнерите за засаждане със семена се поставят на тъмно, топло място, покрито с торба или филм. Това създава подходящата среда за появата на първите издънки. Много е важно да не пропуснете момента на появата на разсад, да отворите контейнерите за засаждане по това време и да ги пренаредите на светлина.

Важна информация! Зелевите разсад се появяват бързо и могат да се излюпят в рамките на няколко дни след засяването.

След като издънката се изправи и се появят първите листенца, които не са реални, контейнерите за разсад се прехвърлят на хладно място. Ако температурата на въздуха спадне, разсадът трябва да бъде покрит със спанбонд и в някои случаи допълнително отгоре с филм.

Пресаждане на разсад в открита земя

Преди разсаждането се препоръчва да се закали разсадът, като постепенно се увеличава времето на престой при по-ниска температура и в условия на повече въздух и светлина. За да направите това, отворете прозорците на оранжерията или изнесете разсад на улицата.

Леха за отглеждане на зеле се подготвя предварително. Висококачествена реколта от ранно зеле е възможна само на плодородна почва. Културата не расте на кисели почви; изисква се разкисляване с вар или креда. От органичните торове най-подходящи са оборският тор, хумусът, компостът. Зелето реагира на торенето с пепел. От минералните торове се използват амониев нитрат, амониев сулфат, суперфосфат и калиева сол, сложни съединения. Правилният начин за оплождане и изкопаване на билото, като се започне през есента на предходния сезон, а през пролетта да се разхлаби почвата преди засаждане на разсад.

Амониев нитрат

Зелето се засажда на открито в края на април, началото на май. Схемата на засаждане е разпределена на стъпки, като разстоянието между разсад е 50 см, разстоянието между редовете се поддържа 30 см. За разсаждане на разсад се изкопава дупка, разлива се с топла вода. Разсадът се прехвърля заедно със земна бучка, след това се покрива с пръст от градината и леко се притиска. Ако има голям брой разсад, те се прехвърлят от оранжерията на части, като се правят няколко постепенни насаждения.

След засаждане на открито, зелето трябва да бъде засенчено, например полузатворено в дъги с покриващ материал. Изградената оранжерия ще бъде полезна в случай на повтарящи се студове.

На бележка. Зелето изисква постоянна влажност на почвата, за тези цели е най-благоприятно да се използва капково напояване.

Беритбата започва в средата на юни, като се опитва да избегне късната реколта, в противен случай главите на зелето ще прераснат и може да започнат да се напукват.

Метод за засаждане без семена

Съществува и безразсъден начин за отглеждане на зеле. В края на април семената се засяват чрез директно засяване в земята. Сее се върху добре пролята почва или след дъжд. За покриване на посевите ще ви трябват петлитрови пластмасови бутилки. С помощта на капак от такава бутилка се прави вдлъбнатина в почвата и в една дупка се засаждат няколко семена.

В случай на покълване на няколко разсада наведнъж се оставя един от най-силните, останалите издънки се отрязват внимателно, без да се изваждат, за да не се нарани кореновата система на останалото растение.

Засаждане на зеле

Дъното на бутилката се отрязва и разсадът й се затваря, гърлото трябва да бъде насочено нагоре, след което поливането се извършва през това гърло, без да се премахва подслонът.

Семената, засадени при директна сеитба, се считат за по-силни и издръжливи, но степента им на покълване може да намалее и да остане неизвестна.

Зелени вредители и методи за борба

Зелето има голям брой вредители: различни пеперуди (лъжичка, бял червей, молец), мухи, листни въшки, охлюви, бълхи, общо около 30 вредни насекоми.

Пеперуда лъжичка

Особеността на защитата на зелето от ранна зрялост е, че не може да се пръска с химически инсектициди. Можете да се борите с вредители само с помощта на народни средства. При ранното зеле листните въшки са особено разпространени. Обработката се извършва с инфузия на пепел в размер на 1 супена лъжица. л. пепел на 1 литър вода, разтворът се разбърква старателно и се оставя да се влива през нощта. Рано сутринта се извършва пръскане, след като предварително се филтрира инфузията и към нея се добавят няколко капки течен сапун.

Интересно. Зелето се спасява от кръстоцветна бълха, като го покрива със спанбонд.

За да се отглежда ранно зеле, земята трябва да се копае дълбоко през есента, така че вредителите, зимуващи в почвата, да излязат на повърхността и да умрат по време на спад на температурите през зимата. Почвата трябва да бъде добре почистена от растителни остатъци от изминалия сезон и плевели. Не трябва да засаждате реколта след собственото си семейство Кръстоцветни: всякакъв вид зеле, ряпа, репички и репички.

Съвет.Полезно е да засадите невен в пътеките на зелето. Също така много вредители не обичат миризмите на оцет, амоняк, тютюн и горчица.

Особености на засаждането на ранно зеле

Ранното зеле е култура на дълъг светъл ден, препоръчително е да се засажда възможно най-рано, от средата на април, веднага щом почвата позволи. За засаждане на ранно зеле изберете мястото, където снегът се топи най-бързо: слънчево и топло. За ранните сортове количеството тор, приложено по време на засаждането, трябва да бъде намалено наполовина, за разлика от другите сортове, за да се избегне голямо натрупване на нитрати в главите.

Ранното зеле има свои собствени характеристики: не се използва за дългосрочно съхранение, но с бърз растеж е в състояние да зарадва с витаминни плодове още в края на юни.