Бялото зеле принадлежи към групата зеленчуци, които всички градинари трябва да засаждат на своите парцели. Неговите сортове се делят на ранни и късни. Първият вид растения се консумира веднага след прибирането на реколтата, а вторият вид се скрива за зимата (ферментирал или консервиран).

Информация за културата

Зелените хибриди с късна зрялост спадат към реда на кръстоцветните растения. През първите 12 месеца от живота растението образува глава зеле, а през следващата година пуска стрела, върху която се образуват семена.

Показателите, типични за зеленчука, са както следва:

 • Корените на бялото зеле се разклоняват доста силно. Те се задълбочават в земята с 0,3-0,5 m.
 • Времето за узряване на хибридите, от разсад до реколта, варира от 120-130 до 145 дни. Ако разсадът е покълнал от семена, тогава това време се увеличава до 180-190 дни.
 • Добивът на късните сортове варира от 4 до 10 кг (теглото на една глава зеле).
 • Те се съхраняват без да се вземат специални мерки от 3 до 8 месеца.
 • Бялото зеле не натрупва нитрати. Тя се страхува от нощните пролетни студове.

Те използват зеленчук за приготвяне на различни салати, ферментирали, консервирани с плодовете на други растения.

Късно зеле

Най-добрите сортове късни видове бяло зеле са:

 • Холандски хибрид Aggressor, отглеждан в почти всички региони на Русия;
 • Белоруски сорт Мара, може да се съхранява до 6 месеца;
 • Московско късно зеле (главата тежи до 10 кг);
 • Амагер има сочна глава зеле, подходяща за ферментация;
 • Снежанка се използва за бебешка храна, може да продължи до 8 месеца;
 • Мегатон се отнася до хибриди, които са имунизирани срещу гъбична инфекция;
 • Натруфен човек отлежава за 150 дни, той се противопоставя добре на такива заболявания като фузариум и гниене;
 • Сортът Zimovka е отгледан специално за дългосрочно съхранение, но може да се използва и за ферментация.

Важно! Ако градинарят живее в средната лента или северните райони на Русия, тогава всички тези видове късно бяло зеле се препоръчва да се отглеждат от разсад. Когато зеленчуковата градина се намира в южните райони на страната, тогава при подходящи условия можете да получите реколта чрез директно засяване на семена в лехите.

Методи и време за засаждане

След като изберете един или друг хибрид, за да получите желания резултат, трябва да изберете правилното място за зеленчука. Препоръчително е да изберете земя, богата на органични вещества.

Важно! За бяло зеле е подходяща само глинеста почва с неутрална киселинност. Подготовката на почвата се извършва през есента по време на изкопаването или преди засаждането на растенията през пролетта.

Начинаещите градинари често се интересуват кога да засаждат късно зеле на открито, какъв метод да го направите. Този зеленчук може да се отглежда както в разсад, така и без него.

Трябва да купите зелеви семена от доверен производител. След това те се третират в слаб разтвор на калиев перманганат за повишаване на имунитета.

Засаждане на зеле

За да се получат разсад, подготвеният материал се засява през март или април, като се фокусира върху лунния календар. По-добре е, ако през този период в региона няма да има нощни студове, типични за повечето региони на Русия.

Важно!Бяло зеле не може да се засажда 2 години подред на една и съща земя. Най-добрите предшественици са растенията: моркови, лук, бобови растения, домати, краставици.

За втвърдяване зеленчуковите семена се държат 1/3 час в гореща вода, 60 секунди в студена вода. След това материалът се потапя в разтвор за подобряване на растежа за една нощ.След това те се прехвърлят в парцал и се изпращат в хладилника, където се държат още 24 часа.След втвърдяване на семената на бялото зеле се засяват в кутия или на лехите.

Засаждането на третирания материал се извършва в почвата, която се състои от хумус, речен пясък и торф. В южните райони зелевите семена се засаждат директно в лехите, ако температурата на въздуха е над 15 ° C. Най-ранната дата за директно засяване в земята е средата на април или началото на май. Избира се в зависимост от метеорологичните условия в района, където живее градинарят. Ако температурата пада рязко през нощта, тогава лентата от семена, засадени на леглото, трябва да бъдат покрити със защитен филм. Ако това не бъде направено, тогава цялата реколта от бяло зеле ще умре.

Дълбочината, до която семето трябва да се засее, се избира в диапазона 20-30 мм. Леглата се поливат с топла вода. Ако има опасност от заразяване с гъбички, тогава почвата се третира със слаб разтвор на калиев перманганат. След засаждането на семената кълновете ще се появят след 7-10 дни. Подхранват се с поташ и азотни торове. Когато на разсад се появят 3-4 листа, растенията трябва да се прореждат.

В други региони на страната разсадът се получава чрез засаждане на третирани семена в отделни саксии. Това ви позволява да изключите процедурата за бране от списъка с произведения.

Ако няма отделни контейнери, използвайте кутия. В него се засаждат семена по схема 20 X 20 mm. След това контейнерът се покрива с филм и след това се прехвърля в стая, където температурата се поддържа на ниво не по-ниско от 19 ° C. Когато се излюпят първите издънки, филмът се отстранява. Кутията се поставя под изкуствена светлина и температурата в помещението се намалява до 10 ° C. Средната дневна светлина за разсад се поддържа 12-14 ч. Кълновете се поливат на всеки 4 дни с топла вода, добавяйки малко суперфосфат и калиеви торове в почвата.

За да разберете кога да засаждате късно зеле на открито с разсад, трябва внимателно да наблюдавате развитието на растенията. Те ще бъдат готови за разсаждане на лехите, когато на всеки разсад се образуват поне 4-5 листа.

Важно!Ако градинар живее в Черноземния регион, той трябва да вземе предвид факта, че разсадът от бяло зеле се прехвърля на леглата, когато тя навърши 30 дни.

Разсадът се втвърдява 14-15 дни преди посочената дата на засаждане. За да направите това, кутия с кълнове се прехвърля на балкон или улица. Там те трябва да са 8-10 часа на ден.

Препоръчва се да се засаждат разсад на леглата съгласно схемата 0,6 X 0,7 или 0,5 X 0,4 м. В повечето региони на Русия тези работи се извършват през първата седмица на юни. За да направите това, изберете облачен ден или вечер.

По-нататъшни грижи

Грижата за бялото зеле започва с подхранване на разсад с торове. Можете да отглеждате пълноценни глави зеле, като им давате хранителни вещества 3 пъти през целия вегетационен период.

Това се прави по следния начин:

 • за първи път разсадът се подхранва, когато върху тях се развият 5 листа (ако растенията са засадени на открити лехи) или 15 дни след засаждането на разсада;
 • следващото хранене се извършва, когато се оформят изходите;
 • последният - по време на формирането на главата на зелето.

За тези процедури се използват органични смеси (тор, пилешки тор) или препарати като терафлекс, раксолин ABS.

Зелето се нуждае от добри грижи

Необходимо е не само да се засадят разсад от бяло зеле, но и да се предпазят разсадът от плевели. За целта леглата се блъскат 2 пъти месечно. Първият път процедурата се извършва 21 дни след засаждането на растенията, а след това още 14-15 дни по-късно. Срещу плевелите се използват хербицидите lontrel и butisan.

Почвата в лехите се мулчира с торф, чийто слой трябва да бъде най-малко 4-5 см. Хибридите обичат поливането и разрохкването. Поливането се извършва веднъж седмично. Препоръчително е тази операция да се извърши рано сутринта. В различни периоди на узряване на бялото зеле напояването на разсад отнема от 19 до 60 m³ вода.

Важно!Поливането се извършва с топла вода, която е била утаена на слънце. След всяка хидратираща сесия трябва да разхлабите почвата.

За да се предпазят растенията от болест на черните крака, се препоръчва използването на слаб разтвор на калиев перманганат. Изсипва се върху растенията на всеки 15 дни. Зелевият кил и други заболявания се елиминират с помощта на специални противогъбични и антибактериални лекарства. Как да ги използвате, можете да разберете от анотацията към тези вещества, приложена към опаковката.

С градинските вредители се бори, както следва:

 • мухите се убиват с базудин;
 • гъсениците на бели бръмбари, листни въшки и бълхи се унищожават с инсектициди чрез искра, сенпай, нокдаун, инта-вир;
 • охлювите се плашат с дървесна пепел или металдехидни препарати и меден сулфат.

За профилактика на насекоми и различни заболявания, можете да третирате леглата с посеви с биологични вещества агровертин, фитоверм и други подобни на тях лекарства.

Важно!Болести и вредители се появяват в градината почти едновременно, така че борбата срещу едно зло носи успех за премахване на друга опасност.

Събиране на зеле

Препоръчително е да се берат главите на късни белоглави сортове, когато достигнат пълна зрялост. Само в този случай е възможно да се запази реколтата в пълен размер. Когато берете зеленчуци, не е нужно да чакате настъпването на есенните студове. Въпреки че хибридите могат да понасят лек спад в температурата на въздуха, най-добре е реколтата да бъде събрана в последните дни на септември или първата седмица на октомври.

След изрязване на главите на зелето, те се поставят в изба или хладно помещение, където температурата не се повишава над 8 ° C. Зеленчуците се инспектират предварително, така че върху тях да няма следи от бактериална инфекция. Ако се открият повредени листа, те трябва да бъдат отстранени от главата на зелето, в противен случай те ще заразят всички останали копия

Дори начинаещ градинар може да отгледа желания добив на късно бяло зеле, ако отглежда правилно разсад. Грижата за растенията е проста, най-важното е да се извърши напояване и други агротехнически мерки навреме.