Зелето е любим зеленчук на трапезите на руснаците. Той е пълен с много полезни вещества, добре е приложим в диетичните ястия и има лечебни свойства. Расте добре в нашите климатични условия.

Тази култура има много сортове, от които се открояват Топ 10 сортове, най-консумирани и отглеждани. Този списък включва и зелето Blizzard.

Популярни средно късни сортове зеле

Характеристики на популярните средно късни сортове зеле

ИмеСезон на отглежданеОписание на главатаУстойчивост на заболяванияПериод на съхранение
Любими135-140 дниГлавите зеле са плътни, плоско закръглени, жълтеникаво-зелени на цвят, бели на сечениеFusarium увяхване6 месеца
Симфония130 дниГлавите зеле са кръгли, бели, с тегло до 4 кгСъдова бактериоза4 месеца
Присъства120 дниГлава на зеле, средна, с тегло 3-4 кг, кръгло-плоска формаFusarium, черен крак5 месеца
Флорин135 дниГлава на зеле плоско кръгла, с тегло не повече от 4 кгФомоз6 месеца
Доброводская125-130 дниГлави зеле растат кръгли, с тегло около 6 кгСъдова бактериоза, фомоза, черен крак6 месеца
Конкистадор130 дниГлави зеле синьо-зелени, големи (5 кг)Фузариум, некроза и болести на корените7 месеца
Бусони130 дниГлави зеле не повече от 3 кг, тъмнозелено с восъчен цвятФузариум7 месеца
Коронет130 дниСветлозелени глави зеле, достигащи 8 кг теглоНекроза, фузариум и увреждане на корена7 месеца
Мензания130 дниГлавите зеле са закръглени, сиво-зелени на цвят, на висок крак, покрити с восъчно покритиеНекроза7 месеца
Снежна буря130 дниГлавите зеле са кръгли, бели на среза, с тегло до 3 кгНекроза, фузариум и увреждане на коренаОсем месеца

Всички горепосочени сортове растат добре на открито, не изискват оранжерийно засаждане. Те се съхраняват добре и са устойчиви на болести и студ. Този списък включва и бяло зеле Blizzard. Не се различава много от другите късно узряващи хибриди, но все пак има разлики.

Снежна буря

Този вид зеле се отглежда в Сибир. Вписан в Държавния регистър на Руската федерация. Сортът се отглежда добре от руски производители на зеленчуци и земеделски фермери.

Зелена виелица

Описание на сорта на зеленото меле:

  • Вегетационният период от момента на пресаждането в градината е 135-140 дни;
  • Главата на зелето е кръгла, плътна. Има сиво-зелена зеленина с восъчен цвят, с бял цвят на среза;
  • Не се напуква;
  • Съхранява се до 8 месеца;
  • Теглото на една глава зеле е 3 кг;
  • Не претърпява заболявания (съдова бактериоза, фузариум, черен крак);
  • Добри вкусови характеристики.

На бележка. Blizzard е признат за най-дългия и най-добре съхраняван сорт зеле.

Описанието на сорта Vyuga зеле е стандартно. Сортовата характеристика на този вид: способността за дългосрочно съхранение, добро представяне, приятен вкус и свежа зеленина, доведе до висока популярност сред зеленчукопроизводителите и на пазарите.

Използва се както сурово, така и за ферментация, мариноване, туршии. Поради сочността и хрупкавите си листа придава на салатите особен вкус.

В сравнение с други хибридни сортове от същия период на зреене, Blizzard е устойчив на всички болести наведнъж, съхранява се по-дълго от други. Неговият минус ще бъде главата на зелето - не много тежка, както например при сорта Coronet.

Blizzard зелето е устойчиво на всички болести наведнъж

Селскостопанска технология на отглеждане

Blizzard, както и другите сортове, се отглежда по метода на разсад.За да получите добри разсад, няма значение дали е сортът Gift, Blizzard или Conquistador, трябва да посеете правилно семената.

Като начало трябва да дезинфекцират и да изберат доброто от лошото. За това е подходяща солена вода или слаб разтвор на калиев перманганат. Можете да ги втвърдите, като ги спуснете първо в гореща вода, след това в студена вода.

Почвата също трябва да бъде обработена с разтвор на манган или вряща вода, ако е взета от градината. Това се прави, за да се премахнат ларвите на вредители или гъбични заболявания, като по този начин се предпазват все още слабите кълнове на зелето. Можете да използвате търговска опакована плодородна почва за разсад.

Разсад

Семената падат на дълбочина 1 см, ширината между тях е най-малко 4 см. Засаждането трябва да се извърши в края на април, разсадът ще бъде готов след 40-45 дни за придвижване до билото, това ще бъде месец май. Поливането трябва да бъде умерено. Само сортове като Amager, Symphony изискват обилно поливане дори на етапа на младите разсад.

На бележка. Помещението с разсад трябва да се проветри.

След като двете листа са прерязани, трябва да засадите растенията от общия контейнер в различни чаши. Когато се движите, не забравяйте да засадите разсад с почвата, в която е растял първоначално, можете допълнително да го храните. Не забравяйте да притиснете кореновия гръбнак.

Когато пресаждате в земята, независимо от сорта на зелето, е задължително да се съобразите с модела на разпределение на дупките. Разстоянието между тях е не по-малко от 30 см, между редовете - 20 см свободно пространство. Главите на зелето растат добре и те се нуждаят от място, тъй като при претъпкани условия разсадът ще започне да се простира и няма да има яйчник на главата, което означава, че няма да има реколта.

Дълбочината на дупката на билото при пресаждане в градината трябва да бъде 2 см пространство без земя. Отдолу трябва да има тор или пилешки изпражнения, добре навлажнени и покрити с плодородна почва. Разсадът се поставя в дупката заедно с почвата от чашата, в която са израснали. Ако има заплаха от замръзване, не забравяйте да я покриете с фолио.

Важно! Мястото в зеленчуковата градина за засаждане на зеле трябва да бъде добре осветено от слънцето.

Правила за отворена грижа за почвата

Зелето изисква добро поливане - последователно 2 пъти седмично и пръскане на листата на всеки две седмици. В много горещо лято поливането трябва да се извършва всеки ден, докато не се стегнат силни глави зеле, и след това да се овлажнява отново два пъти седмично. Ако под зелето има вода и тя не се абсорбира, трябва да вземете мерки, тъй като излишната влага предотвратява достигането на кислород до корените и зеленчукът ще започне да умира. В такива случаи добавете мулч към земята.

Що се отнася до превръзките, те трябва да се извършват с вливания на лопен, пилешки изпражнения, вливания на зелена трева, които са преминали във фазата на ферментация. По време на вегетацията торовете се прилагат около 5 пъти. По-добре е да се хранят по време на поливане.

Подхранване на зеле

Както всяко зеле, Blizzard страда от вредители. Това са листни въшки, гъсеници, охлюви, бълхи, зелева муха. За борба с тях е по-добре да се прибегне до употребата на лекарства като Bicol, Nemabakt, Aktofit. Те също така елиминират гъбични заболявания и нематоди. Можете също така да използвате народни инфузии за обработка на глави от зеле (пепел и катранен сапун от листни въшки, течен сапун и чесън от гъсеници и др.).

В голямото разнообразие от сортове зеле всеки има своите предимства и недостатъци. Средовете от средния сезон (Blizzard, Symphony, Menzania и други) се отличават със своя период на зреене и вкус. Това са сортове с бяла глава, устойчиви на болести, не причудливи в грижите, които се развиват добре във всички региони поради тяхната устойчивост на студ. Blizzard е хибрид, който е най-устойчив на студ и болести, най-добрият и най-дълго съхраняваният.