Бялото зеле е една от най-популярните култури в Русия. Трудно е да си представим руската кухня без традиционен борш или сола. Зелето е богато на витамин ° С, минерали и протеини. 100 г зеленчук съдържа само 30 калории.

Видове сортове

 • Ранно узряване. Реколтата може да бъде събрана за 50-60 дни. Различава се в отпуснатостта на главата. Това включва ранното зеле Tochka.
 • Средно рано. Узрява за 70 дни. Зелето се използва в салати и основни ястия. Тези сортове са юни, подарък, златен хектар.
 • Среден сезон. Това ще отнеме до 1,5 месеца. узряване. Подходящ за ферментация, но не съхраняван дълго време.
 • Средно късно. Периодът на узряване е около 80 дни. Популярни хибриди са Съдия 146 и Краснодар 1.
 • Късен. Реколтата ще узрее след 6 месеца. Зелето се съхранява до пролетта и е многофункционално в употреба. Сортовете Moskovskaya в края на 15, Amager 16, Женева се доказаха добре. F1.

Описание на сорта зеле Tochka

 • Тегло на реколтата - до 1,7 кг.
 • Узрява за 2 месеца.
 • Формата е конична, с вълнообразен ръб на зелевия лист.
 • Диаметърът на розетката е до 70 см.
 • Броят на листата - до 18 бр.
 • Добивът на зеле достига 8 кг / м2.
 • Имунитет срещу черен крак и лигавична бактериоза.
 • Изисква се профилактика срещу фузариум и вредители от насекоми.
 • При готвенето се използва прясно.

Отличителна черта е устойчивостта на напукване.

Как да расте

Семената на ранно бяло зеле Tochka се засяват в края на март. Първо, трябва да ги втвърдите: увийте ги в мокра марля и ги дръжте в хладилника за 24 часа. След това изсипете подготвената почва в саксиите, задълбочете семената с 1 см, оставяйки разстояние между редовете от 2 см. След появата на 2 листа, пресадете разсада в отделни контейнери.

Зелен посадъчен разсад

За сеитба е за предпочитане низина, където се натрупва вода. Добре е на това място по-рано да са вирели моркови, краставици, лук или чесън. Ако почвата е кисела, добавете 250 g креда на m2. През пролетта мястото трябва да се разхлаби, да се разбият бучки и да се навлажни почвата.

Щом растат 5-6 пълноценни листа, е време да прехвърлите разсада на мястото. Оптимален модел на засаждане: 30 см х 40 см. Процедурата трябва да се извършва при облачно време, а след засаждането разсадът трябва да бъде защитен от слънчева светлина.

На бележка. По-добре е да поръсите засаденото зеле със суха почва. Това ще спести почвата от изсъхване и образуване на корички.

Подхранването насърчава бързото узряване. По време на формирането на листа, зеленчукът се нуждае от азотно торене. В периода на обвързване - калий. 5-7 дни след засаждането, залейте зелето с разтвор на карбамид: 50 ml на 5 литра вода. Водата трябва да се полива 4 пъти седмично. След всяко напояване е важно да се разрохка почвата и да се сгушат растенията.

Борба с насекоми и профилактика на болести

Вредителите и гъбичните заболявания са основните врагове на добрата реколта. За ранното бяло зеле ларвите на зелевата муха са опасни. Признак за увреждане е синкав оттенък на листата и увяхване на слънце. За унищожаване на ларвите се използват прах от хексахлоран и прах от DDT. Напръскайте зелето с разтвори 2 пъти на всеки 2 седмици. За почвата се меси пясък и нафталин.

Зелевата точка е отличен избор; при подходящи грижи реколтата със сигурност няма да разочарова.

Ранното зеле е идеално за пресни салати и борш, сола. Когато избирате сорт, трябва да се съсредоточите върху устойчиви на болести хибриди. В крайна сметка, влаголюбивите култури са особено привлекателни за насекоми и гъбични спори. Най-популярните сортове са устойчиви на замръзване, болести и вредители.