Много удивителни плодове и зеленчуци са резултат от кръстосването на близки или не много свързани култури. Един от интересните зеленчуци беше зелето Романеско (от италиански. Romanesco, което означава римско зеле). Италианците отглеждат необичаен вид глава зеле още през 16 век, но едва в края на миналия век той печели място сред зеленчуците сред кулинарните експерти на други страни.

Обща информация за културата

Романеско (зеле Романо, романеско броколи) е едногодишна култура от семейство Кръстоцветни. Появата си дължи на многобройни експерименти за кръстосване на познати сортове. Това е хибрид от здрави карфиол и броколи, въпреки че се е появил без човешка намеса (според една версия).

Подобно на най-близкия роднина - карфиол - главата на Романо от зеле се състои от големи съцветия-глави, разделящи се от своя страна на по-малки - до отделни цветни пъпки. Прави впечатление, че всички те, групи и отделни цветя, са подредени по спирала, откъдето идва и другото наименование на зеленчука - фрактално зеле.

Интересно! Има версия, че човек е искал да постигне идеалната красота на глава от броколи или карфиол, защото конусовидни съцветия, образуващи ясен фрактален модел, очароват. Но природата е щедра с логаритмични спирали, това е естествен начин за развитие на всички живи същества, така че ясната математическа красота на Романеско едва ли е заслуга на животновъдите.

Културата обича умерената топлина, взискателна е за поливане, хранене. Стандартното тегло на глава зеле може да надвишава 1,5 кг (без листа), но ако се спазват всички правила на селскостопанската технология, се получават по-големи екземпляри с тегло до 2 кг или повече.

Характеристики и характеристики

Фракталното зеле се смята за идеален зеленчук за поддържане на здравето и красотата. Голямо количество витамини, микроелементи, деликатни фибри, нискокалорично съдържание са основните предимства на това невероятно растение.

100 g съцветия (общо 25 kcal) съдържат:

 • протеини - 2,9 g;
 • мазнини - 0,4 g;
 • въглехидрати - 6,5 g;
 • пепел - 0,9 g;
 • вода - 89гр.

Добре изглеждащ

Химичният състав е уникален, включително, освен витамините и минералите, характерни за всяко зеле, фолиева киселина, холин, витамин Н1, селен, цинк.

Кораловото зеле (както стана известно с външната си прилика с колония от полипи) има положителен ефект върху кръвоносните съдове, ускорява метаболизма, подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт, облекчава запека, хемороидите, нормализира състава на кръвта, повишава устойчивостта на организма към инфекции.

Romano се яде само след термична обработка, приготвя се по аналогия със свързаните карфиол или броколи. Гастрономите го оценяват заради деликатния му вкус с орехова нотка, но без горчивината, характерна за всички кръстоцветни.

Фракталът има само два недостатъка:

 • Кратко, до една седмица и половина, съхранение на пресни съцветия без измръзване или консервиране;
 • Ограничение за употреба при проблеми от кардиологичен характер, нарушения на щитовидната жлеза.

Характеристики на грижите

Броколи Романеско се отглежда според общите правила за отглеждане на своите роднини. Но отглеждането на деликатни екзотични видове има редица характеристики, които се вземат предвид, за да се получи добра реколта.

Забележка! Културата е причудлива, неспазването на правилата за грижи може напълно да лиши летния жител от реколтата.

Фракталът се отглежда на открито.На юг семената обикновено се засяват директно върху подготвени лехи, докато северняците предпочитат да растат чрез разсад.

Дати за сеитба на семена

Тъй като Романеску не поставя висококачествени глави зеле при нестабилно или горещо време, времето за засаждане на семена се третира с изключително внимание.

Времето за сеитба се избира така, че по време на формирането на главата на зелето температурата на въздуха да не надвишава 18 ° C. Оптималното време за сеитба се определя от условията на техническа зрялост на избрания сорт и времето, необходимо за отглеждане на разсад - от 45 до 60 дни.

Опаковка за семена

Забележка! Реномираните производители на семена винаги посочват на опаковките си предпочитани дати за засаждане. Ако няма такава информация, по-добре е да откажете да закупите семенен материал.

Температурен режим

Отглеждането на разсад изисква стриктно спазване на температурните условия:

 • Засятите семена изискват постоянна дневна и нощна температура от 20-22 ° C за успешно кълване.
 • Когато поникнат всички семена, режимът се променя: 8-10 ° през деня, 6-8 ° през нощта.

Осветление

През целия период на отглеждане разсадът изисква добро осветление, продължителността на светлинните часове е 8-10 часа.

Място с добро слънце

Поливане, хранене

Разсадът се полива умерено, но се уверете, че почвата е постоянно мокра.

Възрастните растения, трансплантирани в лехите, също се нуждаят от редовно обилно поливане, особено при образуване на листни розетки и съцветия. Изсъхването от почвата е неприемливо. За да не застоява водата на повърхността на почвата, тя незабавно се разхлабва.

Съвет.Засаждането се подхранва 2-3 пъти на сезон.

7-10 дни след засаждането на разсад, добавете инфузия на лопен с пълен минерален комплекс в размер на 1 литър инфузия и 1 супена лъжица. л минерали на 10 л вода. Това подхранване е необходимо, ако торовете не са били внесени предварително.

14 дни след първото подхранване (3-3,5 седмици след засаждането), добавете следния състав:

 • 30 g амониев нитрат;
 • 2 g калиев хлорид;
 • 40 g суперфосфат;
 • 2 g борна киселина;
 • 10 литра вода.

С началото на формирането на цветната глава се използва комплекс:

 • 10 литра течен лопен 1: 8;
 • 30 g суперфосфат;
 • 30 g амониев нитрат;
 • 20 г калиева сол.

Подготовка на почвата

Кораловото зеле категорично не понася кисела почва, така че лехите се подготвят през есента, като се добавят тор и вар за копаене. Поръсете с доломитово брашно или пепел през пролетта в размер на 200-400 g / m2.

За есенното копаене се въвеждат минерални комплекси, които не съдържат микроелементи, мед, молибден. През пролетта торете с органични вещества (тор или компост). Разходна норма - 2 кофи / кв.м.

Схема за кацане

Схема на засаждане: междуредово разстояние 50 см, стъпка 70 см.

На бележка! Ароматните билки, засадени между зеле (копър, целина, мента), както и невен, изплашват зелевите вредители.

Сортове зеле от романеско

Важна информация! Дебатът за ботаническата идентичност на фракталното зеле не е приключил. Справочниците често идентифицират Романеско като сорт карфиол със съответния етикет. Подобна тенденция може да се проследи и в Държавния регистър на семената.

Ранни сортове (100-1205 дни):

 • Амфора F1 - жълто-зелени съцветия с грациозна форма. Средно тегло на глава зеле е 400 г. Подходящо за замразяване.
 • Шанън F1 - реколтата се събира в рамките на 100 дни от поникването. Главата е плътна, светло зелена на цвят, тежи от 900 до 1300 g.
 • Слонова кост - плътни глави от слонова кост. Тегло до 1400 г. Яжте прясно или замразено, подходящо за консервиране.
 • Emerald Cup F1- малки светлозелени глави зеле с тегло около 500 г. Предназначени за употреба в прясно или замразено състояние.

Сортове в средния сезон (120-135 дни):

 • Вероника F1 - високодоходен хибрид, теглото на една глава зеле е до 2 кг. Съцветията са със златисто зелен цвят.
 • Puntoverde F1 - нисколистен сорт със зелени съцветия, средно тегло - 1,2-1,5 кг.
 • Египетски пирамиди - средното тегло на жълто-зелените глави е 1-1,2 кг. Предназначен за готвене на топли или студени ястия. Възможно е замразено съхранение.

Късни сортове (от 145 дни):

 • Перла - плътна зеленикава глава с тегло до 800 г. Те са замразени за в бъдеще.
 • Наталино - светлозелени глави с тегло до 1 кг, подходящи за консервиране.

След като научи какво е - зеле от Романеско, как да го отглежда, рядък летен жител ще откаже да отглежда този полезен зеленчук. Богат на хранителни вещества, Romano е идеален за бебешки и диетични храни, помага за справяне с проблема с наднорменото тегло, запазва естествената красота на кожата и косата.