Местните летни жители с право смятат зелето за една от най-капризните култури. За да получите добра реколта, е необходимо да осигурите на растението прилични условия, като обърнете специално внимание на поливането и храненето. Също така този зеленчук често страда от вредители и паразити. За да гарантирате добра реколта без караница, трябва да засадите на сайта сорта Подарък.

Бърза справка за културата

Настоящето е средно късен сорт бяло зеле. Понякога се нарича и зеле-сюрприз (да не се бърка със съвсем различен сорт - ранно зеле-сюрприз). Поради относително евтините разходи за семена и ефектния външен вид на главите на зелето, този сорт отдавна се е превърнал в чест "гост" в вилните къщи в руското Централно платно и в по-северните региони. Подаръкът от зеле има силен имунитет срещу болести, вредители и реагира добре на храненето.

Историята на създаването на сорта

Този сорт е отгледан от местни животновъди през 1961 г., особено за северните райони на СССР. Станцията за размножаване на Грибовская се счита за неговата "родина". Оттогава този сорт бяло зеле се счита за един от най-популярните в Русия. Подаръчното зеле перфектно се конкурира с по-модерните сортове.

Устойчивост на замръзване

Растението може да се отглежда както в оранжерия, така и на открито. Този сорт е устойчив на студено време и лесно понася внезапни студове, така че подарокското зеле се отглежда успешно дори в Сибир. Растението се развива добре, когато е засадено със семена на открито, тоест не е необходимо да се отглеждат разсад. Този сорт, с подходящи техники на отглеждане, винаги дава добра реколта, независимо от времето. Можете да засадите семена и разсад при температура на въздуха от +4 до +12 градуса. Преди засаждането почвата трябва да бъде оплодена с тор и торф.

Забележка! Късно подаръчно зеле, отглеждано с разсад, не се нуждае от допълнително втвърдяване, за разлика от много други сортове.

Добив

Подаръкът принадлежи към средно късните сортове. От момента, в който се появят първите издънки, трябва да минат около 130 дни. Масата на узрелите глави зеле е от 3,5 до 5 кг. Ако 75% от почвата е торф, добивът се увеличава значително и от 1 квадратен метър може да се съберат до 10 кг зеле. Главите зеле, готови за съхранение и транспортиране, обикновено се поставят в дървени кутии.

Подарък от зеле

Параметри на растенията

Можете да разберете как изглежда подаръчното зеле от описанието на сорта: лесно е да го намерите в специализирана литература за градинари. Добър стар клас Подаръкът е познат на почти всеки летен жител. Не е никак трудно да го разпознаете. Подарък от бяло зеле веднага привлича вниманието в градината. Ето основните характеристики на сорта:

 • Височината на растение за възрастни е до 60 см;
 • Размери на гнездото - диаметър до 1 м;
 • Формата и цветът на главата са заоблени, леко плоски. Цветът е бял, с лека пожълтяване на среза;
 • Размерите на листата са средни;
 • Формата и цветът на листата са пера, с изразени резници и жилки.

Забележка! Също така, една от основните характеристики на сорта е неговата висока плътност на главите. Зрелите плодове запазват своето представяне дълго време, поради което сортът Gift често се отглежда за продажба.

Устойчивост на вредители и болести

За да предотвратите заболяването на зелето от гъбички и вируси, можете да засадите до него чесън или домати. Можете да се борите с вредителите с индустриални инсектициди, но пепелта дава най-добри резултати. Пепелта се поръсва върху земята около корена и мокрите листа на растението. Това ви позволява да изплашите опасни вредители като:

 • Зелева муха;
 • Зелена листна въшка;
 • Медведка;
 • Lurker.

Пръскането с разтвор на сапун за пране също дава добри резултати. Като правило, след едно или две пръскания, зелевите вредители не се връщат на старото си място; мразят миризмата на пране и особено катранен сапун.

Характеристики за кацане

След като сте купили изненадани зелеви семена, можете да разберете основните правила за засаждане от описанието на културната селскостопанска технология, представено на опаковката. Растението обича влажна и плодородна почва. Най-добре е да отглеждате разсад или семена в почва с висок процент торф. В руската централна лента и на север е най-добре да се използва методът за отглеждане на разсад. В по-южния климат можете спокойно да засаждате на открито и семена. Най-подходящото време за засяване на разсад е края на април - началото на май, когато заплахата от нощни студове и внезапни снеговалежи вече е преминала.

Засаждане на домат

Седмица след засяването на семената, първият лист се появява на разсад. След като на всяко растение се появят поне 4 листа, засаждането се извършва на открито. Това обикновено се случва през последното десетилетие на май - началото на юни. След засаждането разсадът се полива внимателно, опитвайки се да не замъгли корена. Неприемливо е да се засаждат млади растения близо един до друг, тъй като този сорт не обича плътността. Същото важи и за семената, ако градинарят е решил да ги засее на открито.

Основни грижи

Списъкът на основните дейности за грижа за Подарък от зеле включва:

 • Поливане;
 • Hilling;
 • Плевене;
 • Контрол на вредителите и болестите;
 • Подхранване.

Грижа за зеле Подаръкът е доста прост. Когато главите на зелето започнат да залепват, поливайте зелето поне два пъти седмично. В открито поле растението трябва да се полива по-често, отколкото в оранжерия. Водата трябва да е топла, след поливане е препоръчително да се разхлаби за по-добро усвояване на влагата. Хелинг и плевене трябва да се правят на всеки 3 седмици. Подхранват се три пъти през сезона: азот, комплексно минерално торене и калиев тор. Вместо индустриални калиеви торове е добре да се използва пепел. Преди хранене пепелта трябва да се пресее през сито, за да се отстранят примесите.

Пепелта се счита за органичен тор

Плевенето е важна мярка за грижи. Трябва да се има предвид, че много зелени вредители живеят не само върху самото растение, но и върху плевелите. Следователно тук работи просто правило: колкото по-често плевите зелето, толкова по-малко вредители и паразити ще има върху него. След плевене плевелите трябва да бъдат изгорени. Ако го занесете в купчината компост, вредителите ще се разпространят отново в целия обект.

Важно! След прибиране на реколтата зелевите върхове също трябва да бъдат изгорени, особено ако корените показват признаци на кил или „черен крак“.

Ползи

Сред основните предимства на сорта са следните:

 • Плътните, твърди глави зеле се съхраняват добре, лесно се транспортират;
 • Плодовете са с висок вкус и съдържат голямо количество витамини;
 • Сортът е устойчив на болести и вредители;
 • Издържа добре на температурните промени.

Също така, несъмнените предимства включват факта, че главите на зелето са много удобни за мариноване и ферментиране. Зелето се оказва вкусно и хрупкаво по зъбите.

недостатъци

Въпреки редица очевидни предимства, този сорт има и недостатъци, например:

 • Растението не расте добре на сянка и е много взискателно към слънцето;
 • Подаръкът от зеле трябва да се полива често;
 • Този сорт ще расте слабо в бедна на хранителни вещества почва;
 • Семената не винаги покълват добре.

Също така, недостатъците включват факта, че разсадът не се вкоренява добре на открито, ако пролетта-лятото се оказа дъждовно и ветровито.

Подаръкът от зеле отговаря на името си. С подходящи техники на отглеждане, растението със сигурност ще зарадва летния жител с отлична реколта.