Днес в почти всяка лятна вила градинарите отглеждат най-различни видове зеле: брюкселско зеле, карфиол, червено зеле, кольраби и савойско зеле. Но нито един от изброените видове по тяхното разпространение и търсене не може да се сравни с бяло зеле. Животновъдите все още работят неуморно за разработването на нови сортове и хибриди от този сорт, въпреки факта, че сега има невероятно разнообразие от сортове. Един от най-често срещаните сортове бяло зеле е Надежда.

Това е хибрид със средна продължителност на зреене. Отгледан е сравнително наскоро - през 1969 г. чрез кръстосване на сорта Плотнокочанная със Слава Енкгойзен в Западносибирската експериментална станция за зеленчуци и картофи. Още през 1975 г. сортът беше оценен от експерти и вписан в държавния регистър на СССР. Сега Надежда се използва активно в 10 региона на Руската федерация: Централен, Далечен Изток, Северозапад, Източен Сибир, Централна Черна Земя, Западен Сибир, Волго-Вятка, Средна Волга, Нижневолжски и Уралски.

Характеристика и описание на сорта зеле Надежда

Първоначално бялото зеле Надежда е било предназначено за регионите от Далечния изток, Сибир, Урал и други северни региони. Но многобройните предимства на сорта бяха по вкуса на много градинари, поради което културата се отглежда активно в почти всички краища на ОНД.

Общо описание:

 • сортът се оценява с високите си нива на устойчивост на болести и стабилен добив;
 • главите зеле са устойчиви на напукване;
 • сорт в средата на сезона - може да отнеме от 80 до 95 дни от засаждането на разсад в почвата до прибирането на реколтата;
 • плодовете са универсални при употребата им;
 • има високи търговски качества, подходящи за мащабно търговско производство;
 • има отличен вкус.

Зеле Надежда

Рейтинг на главата:

 • вътрешният дръжка е къс, главата на зелето е умерено плътна;
 • форма - кръгло-плоска;
 • листата са средни по размер, боядисани в сиво-зелени тонове, заоблени и набръчкани;
 • теглото на всяка глава зеле може да варира от 3 до 3,5 кг;
 • дългосрочно съхранение;
 • може да подлежи на транспорт.

Агротехника:

 • сеитбата е най-добре през април, според препоръчания модел на засаждане от 60 на 60 cm.
 • при ниски температури периодът на узряване може да достигне 110-130 дни;
 • сортовите видове са предназначени за отглеждане в открита почва;
 • дълбочина на сеитба 1,5-2 см;
 • реколтата обикновено се събира през август-октомври;
 • показателите за изобилие на плододаване са високи - на ниво 3,4-10 кг / м2.

Сортът е устойчив на замръзване, не се страхува от суша, има добра устойчивост на болести и нападения от вредители. Продължителността на съхранението е 5 месеца (при спазване на всички правила за съхранение).

Важно! Главите на зелето нямат специално предназначение. Те са универсални в употребата си, което означава, че могат да се консумират както пресни, така и ферментирали.

Това зеле има уникален химичен състав и следователно има много полезни свойства за човешкия организъм. Съдържа витамини, минерали, въглехидрати и протеини. Полезността на зеленчука зависи изцяло от климатичните характеристики, вида на почвата и техниката на отглеждане. При оптимални температурни условия и добро осветление главите на зелето ще съдържат висока концентрация на аскорбинова киселина (витамин С).

Агротехника

Зелето Надежда е много взискателно към осветлението. Препоръчително е да изберете зона, в която слънчевите лъчи доминират дълго време.Необходимо е да се засаждат разсад на места, където през предходната година са растяли пъпеши и нощници.

Характеристики на почвата

Зелето е податливо на вида на почвата - трябва да е плодородно и да съдържа висока концентрация на калий, калций и азот. Мястото трябва да се подготви през есента, като се обогати земята с минерални или органични торове. Предпочитание трябва да се дава на торф, хумус, компост и оборски тор.

Важно! Ако с настъпването на студеното време през есента торове не са били приложени на земята, по време на засаждането на разсад, торенето трябва да се добави към всяка дупка.

Как да засаждате правилно

Разсадът се засажда в почвата, като правило, в средата до края на април, покрит с фолио или агрофибър, за да се предпази от замръзване. Необходимо е да се премахне защитата с настъпването на топлина, така че растенията да не прегреят.

Растението трябва да се напоява с гиберсиб три пъти, което стимулира растежа на културата и увеличава концентрацията на аскорбинова киселина в зелето.

В идеалния случай трябва да напръскате:

 1. При формиране на възрастни 6-8 листа.
 2. При оформяне на глава зеле.
 3. Една седмица след втория спрей.

Грижа за растенията

За да получите добра реколта от зеле, трябва да се придържате към всички правила за грижа за него.

Зелето обича водата, но не бива да я наливате твърде много. В противен случай се увеличава вероятността от развитие на гъбични инфекции. Ако има възможности и възможности, тогава трябва да се има предвид, че през последните години все по-често се използват системи за капково напояване.

Поливане на зеле

Разхлабването и хвърлянето са неразделна част от грижите за сорта Надежда. Растението се нуждае от херметична и лека земя. Само чрез редовно разхлабване ще бъде възможно да се отглежда удобно култура. Не трябва да се забравя, че плевелите трябва да се отстраняват редовно през целия период на отглеждане.

Сортът има слаб пън, така че културата трябва да се разлее. За предпочитане е това да става веднага след разхлабване и поливане.

Важно! Необходимо е да спрете хълбока и разхлабването на растението веднага щом зелевите листа покрият почвата.

Предимства и недостатъци

Търсенето на сорта сред градинарите се дължи на големия брой преобладаващи характеристики на Надежда.

Основните предимства на сорта:

 • Добри показатели за добив. При спазване на всички правила за грижи и благоприятни климатични условия е възможно да се съберат около 1445 центнера на хектар (говорим за отглеждане на култури в индустриален мащаб).
 • Отличен вкус. Главите зеле са гъвкави в употребата си. Това зеле се препоръчва за прясна консумация, лесно се използва за приготвяне на различни салати и супи. Основната цел на Надежда е мариноване, осоляване и мариноване (именно тези ястия съдържат висока концентрация на аскорбинова киселина). Правилно приготвеното ястие излъчва невероятен аромат и хрускане по зъбите.
 • Напукване на главата не се наблюдава.
 • При благоприятни условия главите зеле могат да се съхраняват 5-6 месеца.
 • Възможен е транспорт на зеленчуци на големи разстояния. В същото време зелето не губи своите полезни свойства и представяне.
 • Според многобройните положителни отзиви на градинарите, заслужава да се добави, че сортовете Надежда 455 и 85 са устойчиви на замръзване и не се страхуват от суша. Когато температурата падне до -5 градуса, зелето се чувства доста удобно в почвата. Трябва обаче да се помни, че максималното количество от събраната реколта се наблюдава при температура не по-висока от +25 градуса. При високи температури се наблюдава натрупване на нитрати в главите на зелето.
 • Благодарение на добрата имунна система растенията практически не се разболяват от сиво гниене, черен крак и кил.

Този сорт има своите недостатъци. От най-значимите, струва си да се подчертае податливостта към бактериоза, зелето много го обича.

Сортът Надежда е капризен, но не капризен. С подходящи грижи дори начинаещ агроном може да си осигури добра реколта. Дори и за търговски цели, отглеждането на този сорт е рентабилно.