Юнското зеле е регистрирано в държавния регистър на семената през 1971г. Тази култура обаче е изведена през 1967 година. През това време сортът успя да се докаже отличен. Зрее бързо, главата зеле е голяма, съдържа огромно количество витамини и хранителни вещества.

Характеристика и описание на сорта юнско бяло зеле

Юнското зеле (понякога погрешно наричано юлско зеле) е най-популярното от ранните зреещи сортове. Той е надарен с отличен вкус и бърз период на узряване.

На бележка! Юнското зеле съдържа голямо количество витамин С.

Устойчивост на замръзване

Разсадът е в състояние да издържи на студени удари до -5 ° C, така че този сорт ще се вкорени в почти всяка област.

Добив

Юнското бяло зеле е ранно узряващ сорт. Минават приблизително 2 месеца от момента, в който разсадът е засаден в градината, докато се отреже главата на зелето. Можете да използвате математически метод за определяне на зрялостта на ранен сорт. Около 2 месеца след засаждането, юнското зеле се събира на открито.

Важно! Това трябва да се направи навреме, тъй като по главите на зелето могат да се образуват пукнатини, микробите ще проникнат вътре и ще започнат гнилостни процеси.

Зелето се изважда от корена, докато външните листа се отрязват и стъблото се отрязва, оставяйки долния пън (приблизително 5 см). Така вилиците ще останат пресни дълго време, но такова зеле може да се съхранява в избата или в мазето само до есента.

Растене на зеле

Според описанието на зелето от началото на юни добивът е до 6 кг от 1 квадратен метър.

Параметри на растенията

Културата има доста привлекателен външен вид. Горните листа са светлозелени, вътрешният разрез е бяло-жълт. Главите на зелето са кръгли, равномерни, плътност над средната. Главата на зелето тежи от 0,9 до 2,4 кг. Пънче със средна дължина. Диаметърът на розетката е 40-50 cm.

Устойчивост на вредители и болести

Юнското зеле рядко страда от нападения на зелева муха. Наранява се главно от гъсеници зеле и листни въшки. Неподходящите метеорологични условия могат да провокират появата на такива опасни заболявания:

 • Черен крак. Стъблото на разсада в основата става черно и започва да гние. Растението спира да расте и умира. Болестта може да унищожи всички разсад.
 • Кийла. По корените се образуват израстъци, които пречат на малките корени да растат. В крайна сметка разсадът се развива бавно, не се вкоренява добре на открито, долните листа с времето изсъхват.
 • Фалшива брашнеста роза. Болестта често се среща при млади растения, особено под покрив с филм. Горната част на листата е покрита с жълти петна, отдолу се появява сив цвят. Заразените листа променят формата си и умират.

Ранно юни зеле: отглеждане

Най-добре е да не сеете всички семена наведнъж. Това трябва да става на части, с двуседмични почивки, така че реколтата да узрее малко. Това ще осигури постоянна доставка на прясно зеле.

Много е важно да знаете кога да засадите юнско бяло зеле върху разсад и да изберете правилното място за кацане. Разсадът не се развива бързо, така че не са необходими големи саксии. Можете да вземете малки контейнери, да засадите семена в тях и да трансплантирате разсад за узряване след месец. След около 30 дни се засажда на открито.

Външен вид на сорта

Събраните семена трябва да бъдат сортирани и дезинфекцирани. За да направите това, те трябва да бъдат поставени в гореща вода, след това в студена вода за няколко минути и изсушени.

На бележка! Купените в магазина семена обикновено не се нуждаят от обеззаразяване, тъй като вече са обработени.

Преди да засадите зеле, трябва да подготвите:

 • В деня преди сеитбата семената трябва да се накиснат във вода (температура около 2 ° C). Това ще помогне да се ускори процесът на покълване и същевременно да се увеличи устойчивостта на семената към ниски температури. Закупените семена не трябва да се накисват, те се засяват на сухо.
 • За да определите правилно времето за засаждане, трябва да решите кога искате да получите реколта. Има общи насоки за изчисляване на броя дни, необходими на зреенето на разсад, преди да ги засадите на открито. За бялото зеле от сорта юни ще отнеме 2 месеца.

Има някои характеристики на отглеждането на зеле от началото на юни:

 • Земята трябва да е плодородна.
 • Зелето предпочита влагата и светлината и е устойчиво на ниски температури.
 • Почвата трябва да е рохкава и лека. За това се препоръчва да се използва торф.
 • За засаждане на разсад, почвата е идеална, която включва торф, трева и пясък. Добре е да използвате кокосов субстрат.
 • Неразделна част от селскостопанската технология е висококачественото осветление, тъй като зелето е чувствително към светлина. При негово отсъствие семената узряват неравномерно.
 • Поливането на разсад трябва да бъде умерено (с излишна влага, кореновата система може да умре), тъй като горният капак на земята изсъхва.
 • Необходимо е редовно да се проветрява помещението, където семената покълват.

Грижа за зеле

За да получите добра реколта, трябва правилно да се грижите за зелето.

Поливане

Трябва да поливате зелето постоянно, по време на суша - по-интензивно. По време на узряването трябва да поливате по-малко, за да не се напукат главите на зелето.

Подхранване

Трябва да се подхранва с минерални и органични торове:

 • 1-во хранене на 20-ия ден след засаждането;
 • 2-ри 12 дни след първия;
 • 3-ти 12 дни след втория.

Добър вариант за торене е пилешки тор, разреден във вода. Препоръчва се почвата около растението да се мулчира с хумус или компост.

Вредители

Народните средства помагат в борбата срещу вредителите. Поръсете зелето ефективно с натрошена дървесна пепел. Кладенците могат да се разлеят с колоиден разтвор на сяра преди засаждането. Ако нападнатите гъсеници, можете да използвате специални средства (Iskra D, Fitoferm).

Поливане с колоиден разтвор на сяра

Предимства и недостатъци на сорта

В допълнение към ранното узряване, предимствата на юнското зеле включват устойчивост на напукване. Щедрото поливане не й вреди, а напротив, увеличава сочността и плътността на вилиците. Сред очевидните предимства можете да подчертаете и тънките, меки листа на зелето. Вкусът им е страхотен, особено в пресни летни салати.

Юнското зеле е добро със своята устойчивост на ниски температури. Поради това може да се отглежда навсякъде, дори в Южен Урал.

Забележка! Зелевата муха не е страшна за този сорт, за разлика от други ранно узряващи кръстоцветни култури.

Сред недостатъците на юнското зеле си струва да се отбележи:

 • Ниски нива на съхранение, което е присъщо на повечето ранни сортове
 • Не е подходящ за ферментация и препарати. Поради бързото си узряване той няма време да натрупа достатъчно количество захари, необходими за процеса на ферментация.

Най-полезно е да го консумирате прясно. Той узрява в момента, когато човешкото тяло се нуждае от витамини и минерали, които са огромни в това зеле.

Опитните градинари и фермери предпочитат отглеждането на юнско зеле повече от дузина години. И това не е изненадващо, тъй като сортът е напълно непретенциозен и освен това вкусен и витаминен.