Зеле Харков през зимата късно - сортът е отгледан от украински животновъди чрез кръстосване на два сорта Dauerweis и Amager 611. Първоначално е засаден само в Украйна, в Харков. Градинарите оцениха новия сорт, неговите положителни качества и започнаха да го отглеждат в Европа и Азия.

Характеристика и описание на сорта

Понася неблагоприятни метеорологични условия. Липсата на влага не намалява добива. Понася топлина до + 40 ° С, студове до -3 ° С. Можете да прибирате до късна есен. Устойчив е на вирусни заболявания на зелето.

Харковското зеле е добро в прясно и кисело зеле, съхранява се дълго време, не се влошава по време на транспортиране. Подходящ за салати, мариноване, мариноване, заготовки за зимата.

Присвояване на сортаУниверсален
Кочан (външен вид)Закръглена плоска, плътна, не се напуква
ЦвятЗелено
Размерът85-115 см
Тегло на вилицата2-3,6 кг
Време за узряване155-160 дни
Производителност на квадратен метър11-12 кг

Важно!Зелето се съхранява в тъмна изба до 6 месеца. За да се удължи този срок на годност, главите на зелето не се изрязват, а се изскубват и окачват за пънчето надолу.

Селскостопанска технология на отглеждане

Късно зеле в Харков се отглежда по два начина:

  • Засяване на семена в земята, тоест по безсемен начин.
  • Rassadny.

Предимства на метода без семена:

  • Разсадът не се трансплантира на ново място; растенията не трябва да свикват болезнено на открито.
  • Засяти със семена, растенията се вкореняват по-бързо и плодовете узряват по-бързо.
  • Главите зеле достигат пълна зрялост 2-3 седмици по-рано.

Зелен харков разсад

В южната слънчева територия на градинския парцел трябва да се отдели място за засяване на зеле. Зелето на едно място трябва да се отглежда след 4 години, то расте добре след лук, картофи, краставици и бобови растения. В зависимост от метеорологичните условия на региона семената се засаждат в земята в края на април - началото на май.

Сухата почва се навлажнява ден преди сеитбата. Семената се засаждат на редове, разстоянието между които е 65–75 см. Дълбочината на сеитба е 1,5–2 см. Не се препоръчва семената да се поставят по-близо до повърхността на земята - това ще повлияе на покълването им. Когато семената поникнат, малките и излишни издънки се изхвърлят, като остават само най-силните растения.

Грижи за разсад: поливане, подхранване, разхлабване.

Метод на разсад за отглеждане на късно зеле

За да отглеждате разсад, трябва да подготвите почвата, ястията, семената. Почвата може да се подготви от есента и зимата и да се съхранява до пролетта. Препоръчително е да купите готова почва или да я смесите сами от торф (75%), трева и пясък. Препоръчително е да дезинфекцирате такава смес седмица преди сеитбата.

Подготовка на семената

Оразмеряването е необходимо, за да се изберат най-големите и най-качествените семена. Те трябва да се накиснат в 3% разтвор на сол. Белите дробове ще плуват, тежките ще потънат на дъното. Водата със светли семена се отцежда. Големите се измиват и подсушават. За дезинфекция накиснете за 25 минути в 1% разтвор на калиев перманганат.

Харковско зеле

Семената се накисват за един ден във вода (+ 15 ... + 20 ° С), поставят се на топло място, след 4 часа водата се сменя и семената се смесват. След набъбване зърната се поставят върху влажна кърпа и се охлаждат за 24 часа в хладилник при температура от + 1 ... + 3 градуса.

Подготовка на контейнери за разсад

За сеитба и отглеждане на разсад у дома се използват чаши, саксии, кутии, касети. В дъното на съдовете трябва да има дупки, така че водата да не застоява.

За дезинфекция на контейнери: 5 g калиев перманганат се разтварят в кофа с гореща вода, този разтвор се използва за обработка на съдове за разсад и всички инструменти за засаждане.

Сеитба и грижи

Семената се засаждат 45-50 дни преди разсаждането в открита почва. За пълен растеж разсадът на зеле се нуждае от слънчево място (+ 18 ... + 20 градуса).

Грижите за разсада са стандартни: поливане, подхранване, плевене, разрохкване. Разсадът се нуждае от интензивно поливане през първата седмица. След пресаждането в открит терен, поливайте първата седмица всеки ден, по-късно 1-2 пъти седмично.

Важно е да знаете!Азотсъдържащите торове влияят отрицателно върху качеството на главите на зелето. Азотът разхлабва листата; зелето започва да гние през първите дни на съхранение. Торовете с фосфор и калий удължават срока на годност.

Плевелите се отстраняват при необходимост и почвата се разрохква. Харковското зеле расте добре, ако се храни навреме и правилно. Торовете се внасят 2-3 пъти през сезона. Най-добре е да се прави превръзка по време на интензивен растеж на листата и формиране на главата. За подхранване се използват минерални торове.

Вредители и болести

Късното зеле на Харков упорито се противопоставя на основните болести на този зеленчук. Тя не се страхува от лигавична бактериоза и некроза. Устойчив на фузариозно увяхване в ранна възраст. Зелето рядко се засяга от гниене. По листата не се появяват листни въшки или градински бълхи.

Ако се отглежда неправилно на кисели и тежки почви, той може да бъде засегнат от кил. За профилактика трябва да изберете правилното място и почва за засаждане.

Вредители: охлюви, гъсеници - могат да увредят растението.

Охлюви и охлюви

За да се борите с охлювите, трябва да вземете литров буркан дървесна пепел, 2 супени лъжици готварска сол, 2 супени лъжици смлян черен пипер, 2 супени лъжици горчица на прах, разбъркайте и поръсете върху зелевите лехи.

Правила за прибиране на реколтата

Харковското зимно зеле се отличава с висок добив и дълъг срок на годност. Когато зелето е узряло, е много важно реколтата да се събере правилно и да се изпрати на "зимуване" - съхранение.

Харковското зеле понася добре топлината и студа, така че няма нужда да бързате с прибирането на реколтата. Главите зеле растат до късна есен и не се напукват. Те не се страхуват от леки студове до -6 ° С. Но излагането на такива ниски температури не трябва да бъде дългосрочно, в противен случай главите на зелето ще изгният по време на съхранението.

Реколта от зеле

Не можете да оставяте нарязани глави зеле дори при замръзване от -1 градуса, замразените листа и пънове на разфасовките ще изгният и ще развалят цялата реколта.

Не прибирайте зеле веднага след измръзване. Главите на зелето трябва да се размразят в пъпката за 5 дни.Ако отрежете наведнъж замръзналите глави, те ще изгният след месец и ще се появят черни листа.

Събраните глави зеле не могат да бъдат поставени веднага в избата за съхранение, дори ако беритбата е била в слънчев топъл ден. Преди съхранение зелето трябва да се суши поне 5 часа под навес, но не на слънце. Зелето изсъхва на пряка слънчева светлина.

Времето за прибиране на реколтата в регионите е различно, в зависимост от метеорологичните условия.

След прибиране на реколтата е необходимо сортирането и отстраняването на зелевите отпадъци. Яжте първо малки нестандартни глави зеле, оставете листата за храна на добитъка, сложете останалите зелени боклуци в компоста.

Предимства и недостатъци на сорта в сравнение с други сортове

Харковското зимно зеле се различава от другите сортове по компактността на гнездото за листа. Размерът на листата й е среден, почти без корени, издигнат над повърхността на градината, така че растението заема малка площ в сравнение с други сортове. Харков зимата може да се засажда по-плътно от Москва късно.

Къснозрелите в Харков образуват глави зеле в края на лятото, но от друга страна, той може да бъде в градината до замръзване, без да страда от студа и без да пука главите. Вкусът на зелето само ще се подобри през това време.

Първите есенни студове няма да навредят на реколтата.Зелето става само по-сладко и тогава киселото зеле е особено вкусно.

Покривните листа прилепват плътно към главата на зелето и предпазват ядливата част. На разфасовката цветът на главата на зелето е бял, дръжката е голяма, но не дебела. Вътре в щепсела няма твърди вени. Отпадъците са малко.

Зелето е много здравословно и вкусно

93% от ядливата глава зеле се използва за храна. Листата са сочни, сладки, ароматни. В зелето има много полезни вещества: витамин С, фибри, микроелементи - калий, сяра, цинк.

Основната употреба на зеле от Харков: съхранение и ецване. Но дори и пресни, можете да готвите много ястия от него: пресни салати, зелева супа, борш, зелеви кифлички, пълнеж за пайове.

Домакините харесват киселото зеле през зимата най-вече по студения класически начин, защото е сочно и оцелява през зимуването без промени във вкуса. Има и горещи начини за събиране на зеле за зимата. Ако зелето, заедно с други зеленчуци, се свари и навие за зимата, тогава цялото семейство ще се наслаждава на вкусни салати и закуски до пролетта.

Купувачът може да закупи семена във всеки магазин, за да отглежда в Харков късно зимно зеле на своя сайт. Понякога градинарите сами отглеждат семена от зеле, ако харесват сорта на сорта.