Зелето се счита за един от основните зеленчуци на трапезата. Най-ценни са късните сортове култури, които са подходящи за дългосрочно съхранение и се използват за ферментация. Един от тези видове е бялото зеле с каменна глава, но при отглеждането и по-нататъшното му използване трябва да се вземат предвид някои особености на този вид култура.

Описание и характеристики

Този сорт е разработен в Полша преди повече от 20 години. Оттогава се отглежда широко в цяла Русия. Зелето от каменна глава е къснозреещ вид, така че прибирането на реколтата трябва да се извърши през октомври.

Главите зеле се отличават със заоблена сплескана форма, докато теглото на всяка е от 2 до 4 кг. Но ако всички изисквания на културата са изпълнени по време на отглеждането, този показател може да бъде увеличен до 5-6 кг. Диаметърът на една зелева розетка достига 70-80 см, така че тази характеристика трябва да се вземе предвид при засаждане на разсад на постоянно място. Долният ред листа е леко повдигнат.

Зелената каменна глава, според описанието на сорта, се характеризира с плътна структура, тъй като практически няма кухини между листата, поради което дори малки екземпляри са доста тежки.

Каменна глава

Главите зеле са светлозелени отгоре и бели при нарязване. Пънчето е малко, а жилките по зелевите листа са тънки. Добивът на сорта достига 8-10 кг на квадратен метър. Въз основа на сортовата принадлежност, вегетационният период за метода на разсад е 115-125 дни, а при засаждане на семена директно на открито - 140-160 дни.

Поради високите си вкусови свойства, сортът се отличава със своята гъвкавост, поради което се препоръчва за консумация, както прясна, така и преработена.

Забележка! Зелевият сорт Каменная глава се отличава с отлично качество на съхранение, което прави възможно запазването на зелевите глави до април, без да се губят основните параметри и вкус.

Този вид култура не се страхува от краткотрайни студове и следователно е подходящ за отглеждане в райони със суров климат. Но събирането на зеле за дългосрочно съхранение се препоръчва предварително, преди температурата да спадне рязко.

Отглеждащи функции

При отглеждането на каменната глава трябва да се спазват някои земеделски условия, тъй като всякакви грешки могат да доведат до загниване на главите на зелето при продължително съхранение. Ето защо си струва да се запознаете предварително с характеристиките на този сорт и основните изисквания на културата.

Нарастващ

Време за засаждане и подготовка на семената

Този сорт бяло зеле може да се отглежда както с помощта на разсад, така и чрез засяване на семена директно в земята. Използвайки първата опция, можете значително да намалите вегетационния сезон, а втората - да опростите процеса на отглеждане. Кой начин да избере всеки градинар решава сам, въз основа на своите възможности и заетост.

Важно! За всеки метод на отглеждане, посадъчният материал трябва да бъде подготвен предварително, което ще увеличи устойчивостта му на отрицателното влияние на външни фактори и патогени.

Засаждането на разсад може да се извърши през първата половина на март, а на открито - в началото на май. Преди сеитба семената трябва да се калибрират и след това да се потопят във вода за 20 минути, като се загряват до температура от 55 градуса.

След топла процедура семената трябва да се потопят в студена вода за 10 часа, като в нея се разтвори натриев хумат, което ще помогне за максимално покълване.След като изтече времето, посадъчният материал трябва да бъде положен върху хартиена салфетка и поставен в хладилника за втвърдяване за 24 часа.

В края на подготовката трябва да се извърши засаждане. За да направите това, трябва да подготвите специални контейнери, като ги напълните със земна смес:

 • 1 част - копка земя;
 • 1/2 - торф;
 • 1/3 - речен пясък.

След обилно поливане на почвата е необходимо да се засаждат в жлебове с дълбочина 1 см и спазване на разстояние между семената от 1 см. В бъдеще е необходимо да се поддържа леко влажен субстрат, като се избягва преливане и изсъхване. Разсадът се появява в рамките на 7 последователни дни след засаждането.

Разсадът трябва да се засажда в земята, ако разсадът има 5 истински листа. Засаждането трябва да се извършва при температура на въздуха най-малко 12 градуса, като се спазва схемата: разстоянието между редовете - 55 см, а разстоянието в един ред - 65 см.

Избор на седалка

Изборът на правилния парцел за зеле Каменната глава е основната гаранция за добра реколта. Следователно засаждането трябва да се извършва на открито, добре осветено място. Глинестата почва с ниско ниво на киселинност и високо съдържание на хумус се счита за оптимална.

Въз основа на сортовата принадлежност се препоръчва да се засажда зеле с каменна глава след такива предшественици:

 • бобови растения;
 • краставици;
 • ранни картофи;
 • морков;
 • люцерна;
 • домати.

Важно! Повторното отглеждане на сорта на едно и също място е допустимо след 3 години.

По-нататъшни грижи

След засаждането зелето се нуждае от постоянно поливане, което гарантира пълното развитие на главите. Освен това, докато расте, нуждата от вода непрекъснато се увеличава. Ето защо, веднага след засаждането е необходимо да се излеят 7-9 литра на квадратен метър, а в бъдеще количеството влага трябва да се увеличи и честотата на поливане да се намали до 2 пъти седмично.

Грижата за зеле също предполага постоянно разрохкване на почвата, когато се образува кора след дъжд. И също така е необходимо постоянно да се премахват плевелите, докато главата на зелето се оформи напълно. След като разсадът се вкорени на ново място, е необходимо да се извърши превантивна обработка с инсектициди срещу кръстоцветни бълхи и зелеви мухи. Впоследствие пръскането трябва да се повтори, когато се оформят главите.

Първото хранене трябва да се извърши 2 седмици след засаждането в земята. В този случай се препоръчва използването на органични торове. Вторият етап на подхранване се извършва 2-3 седмици след предишния, като се използват минерални и органични торове в комплекса. И последният етап трябва да се извърши не по-късно от 3 месеца преди прибиране на реколтата, но е необходимо да се изключат азотните торове и да се даде предимство на фосфорно-калиевите торове.

Зелето се нуждае от постоянно оросяване на разсад, поради което първоначално процедурата се извършва седмично, а по-късно - веднъж на 14 дни.

Събиране и съхранение

Важно! Поливането трябва да се спре 2 седмици преди прибиране на реколтата и корените на зелето да се изложат, за да се предотврати напукване.

Беритбата се препоръчва в сух ден. Готовността на зелето за прибиране на реколтата може да се определи чрез изстискване на главата на зелето, докато формата не трябва да се променя.

Преди да съхранявате зелето за дългосрочно съхранение, то трябва да се изсуши в сухо проветриво помещение. И след това го прехвърлете в избата, където температурата не трябва да надвишава +1 градуса, а влажността трябва да бъде в рамките на 90%.

Зелето трябва да се подрежда с дръжки надолу върху дървени палети, поръсени с дървени стърготини. При такива условия този сорт бяло зеле може да се съхранява добре до пролетта.

Прибиране на реколтата

Предимства и недостатъци

Както всеки друг вид зеленчук, каменната глава има своите предимства и недостатъци.

Основните предимства на гледката:

 • универсалност на приложението;
 • устойчивост на студ;
 • плътна структура на плодовете;
 • висока устойчивост на фузариум и гниене;
 • дълъг период на съхранение;
 • устойчивост на напукване на главата;
 • възможност за транспортиране без загуба на търгуеми качества.

Единственият недостатък на вида са жилавите листа, така че сортът няма сочност.

Бялото зеле от сорт Каменная Голова е оптималният вид култура за дългосрочно съхранение. В същото време той абсолютно не е взискателен в грижите, което ви позволява да отглеждате добра зеленчукова реколта без много трудности.