Зелето е една от най-популярните култури в лехите на всеки градинар. Използва се в препарати за зимния период, консумира се прясно и от него се приготвят топли ястия. Получаването на добра реколта от зеле може да бъде трудно, тъй като растението е нападнато от вредители и е податливо на много фактори на околната среда.

Струва си да се помисли при засаждане на каква температура издържи зелевите разсад. Зависи колко скоро ще се вкорени младо растение, а също така се образува глава зеле.

Описание на зелето

Зелето по произход е двугодишно растение. През първата година тя дава глава зеле, а през втората година - семена. В индустрията някои ферми отглеждат култури, за да получат семена, но градинарите се занимават с отглеждане само за получаване на реколта от глави.

Допълнителна информация. Броколите и карфиолът добиват под формата на съцветия, те се различават по това, че първото е зелено, цветното дава реколта от бели, розови, жълти съцветия, подобни на топка. Друг популярен представител на тази култура е колраби. От нея се бере не листът (зелето), а самият корен. Сочните коренни глави се използват в салати, дори се мариноват.

На каква температура могат да издържат разсад от зеле

Популярни видове и сортове

В по-голямата си част навсякъде се отглежда бяло зеле. От огромния списък от сортове най-популярни са:

 • Белоруски 455;
 • Платно;
 • Казачок,
 • Слава 1305
 • Москва късно;
 • Dietmarscher Fruer.

Всички те са придобили своята популярност сред летните жители, благодарение на техния вкус, добро съхранение и устойчивост на екстремни температури, щети от вредители и болести.

Сред екзотичните видове, например, броколите са популярни сортове:

 1. Късметлия;
 2. Лазаров ден;
 3. Маратон;
 4. Господи;
 5. Батавия.

Те растат добре на открито и в оранжерии. Издържат на температурни спадове до минус 20C. Стойността на сортовете се крие в бързото формиране на глави и продължителността на съхранението.

Важно! Най-големият проблем при карфиола е запазването на качеството, той започва да потъмнява и по-късно да гние. Следователно трябва да се съхранява на хладно място (хладилник, фризер или специален склад).

Популярни сортове от този вид:

 • Бяла красавица;
 • Америго;
 • Movir;
 • Коза Дереза;
 • Експрес;
 • Снежна топка.

Колраби зеле

През последните години кольраби започна да се яде в постсъветското пространство. В по-топлите райони се отглежда дори на открито. Стойността му е коренната глава. По отношение на витаминния състав и съдържанието на диетични фибри, той не отстъпва на белоглавия вид.

Често срещани сортове:

 1. Теменужка;
 2. Гигант;
 3. Деликатес бял;
 4. Голиат е бял;
 5. Виенско синьо;
 6. Виенско бяло.

Селскостопански правила

Важно! Грешният подход към отглеждането на култури може да доведе до смърт на разсад, дори в оранжерии. Растението може да бъде охладено при най-малкия надзор при отглеждането.

Пролетната сеитба, която се провежда в началото на април (в топли зони - 2-3 седмици по-рано), трябва да бъде придружена от втвърдяване на посадъчния материал. Семената се потапят в съд с топла вода. Отнема около половин час, за да ги задържите в него. След това се изсушават леко и се прехвърлят в хладен съд.По време на процеса на втвърдяване ецването може да се извърши чрез добавяне на фунгицид към течността.

След засяването на разсад на открито е задължително културите да бъдат покрити със спанбонд или филм. Това ще предпази разсад от замръзване в началото на пролетта. Ако има страх, че почвата ще замръзне и семената няма да покълнат, можете да ги засеете в чаши. Можете да държите в тях млади растения, докато растенията не станат тесни.

Постепенно контейнерът с културата може да бъде изнесен на улицата за втвърдяване и по-късно прехвърлен в неотопляема оранжерия. Подправените разсад вече няма да могат да замръзнат. Този метод на отглеждане за разсад е добър и с това, че не е необходимо да се засаждат всеки картоф поотделно, като по този начин има по-малко нараняване на младите разсад.

Забележка! Реколта се засажда на постоянно място в средата на май, когато почвата се затопли добре, заплахата от продължителни отрицателни температури ще отшуми и вече не е необходимо да се покриват посевите.

Зеле и замразено

Разсад зеле

Леките спадове на температурата могат да издържат на разсад от всякакъв вид култура. Краткосрочното потискане няма да попречи на развитието на растенията и по никакъв начин няма да повлияе на образуването на листа или главата. Възрастно зелево растение може да издържи студове до 7 градуса през есента. Сега по-подробно за това как зелето толерира студове и как да смекчи влиянието им върху културата.

Има много доказани начини за защита срещу замръзване:

 1. Дим. Използва се както в началото на пролетта, когато температурата все още е нестабилна, така и преди прибиране на реколтата. Малки огньове са разположени на няколко места (по краищата на леглата). Димната завеса омекотява отрицателната температура;
 2. Пръскане. Културите се напръскват с топла вода с помощта на фин спрей. В процеса на замразяване на пръсканата вода се отделя топлина, която растенията получават;
 3. Топлоизолация. Изкуствено покриване на легла с фолио, плат, хартиена защита - всичко това помага да се предотврати замръзване на земята и замръзване на растенията;
 4. Подхранване. Храненето спасява градинарите в северните зони. Торенето с фосфорно-калиеви торове повишава устойчивостта на младите растения до замръзване до 5 градуса.

Важно! Преди да се заемете с отглеждането на определен вид зеле, струва си да проучите каква температура разсадът на зеле издържа на открито. Това ще опрости отглеждането и ще реши проблемите с грижите за разсад.

Отрицателни температури

Мразът засяга различните сортове и разновидности на тази култура по различни начини. Някои са в състояние да издържат до минус 10 градуса, други не могат да понасят дори при минус 1, започват да стават крехки, да се разболяват и да се нуждаят от спешна рехабилитация. Ето защо е трудно да се даде точен отговор дали зелето се страхува от замръзване, тъй като всичко е индивидуално.

Какви отрицателни температурни условия зелето може да издържи:

 1. Белоглавата по време на развитието е в състояние да издържи до 5 градуса на замръзване. Ако температурата е по-ниска, добивът ще бъде много по-лош. Преди прибиране на реколтата, образуваната глава зеле може да се държи добре дори при минус 10;
 2. Пекинското зеле (разсад) толерира температури до минус 2 градуса. Зряло (възрастно) растение може да издържи на студове до минус 5 градуса;
 3. Карфиолът не е толкова стабилен, на всеки етап от развитието е максимално способен да издържи до 2 градуса на замръзване и не повече от 2-4 дни;
 4. Броколите във фаза на разсад, ако пролетта е студена, могат да понасят добре температури от минус 2 градуса. Едно растение за възрастни култури се чувства добре при минус 5 градуса.

Бяло зеле

Зелето, особено сортовете бяло зеле, толерира добре студове, така че днес може да се види на парцелите на градинари и летни жители в почти всички региони на страната, дори в Арктика. Какви отрицателни температури зеле може да издържи на различни етапи на развитие е споменато по-горе.

Явление като измръзване не доставя удоволствие на градинарите по време на пролетно засаждане или преди прибиране на реколтата. Как да намалим възможните загуби и зелето издържа на студове в етапа на развитие на разсад до колко градуса, е описано в тази статия.

Разсад за добра реколта

За да получите отличен материал за гмуркане или кацане на открито, трябва да следвате редица правила:

 1. Струва си да направите временна покривна оранжерия - под филм или агрофибър. Това ще спести време за втвърдяване, което ще трябва да се извършва редовно след поникването и докато растежът расте;
 2. Посейте семена в добре навлажнена, наторена почва. Земята трябва да е "лека", тогава разсадът ще расте по-бързо;
 3. Когато семената поникнат, е необходимо да се създадат условия, при които температурата не трябва да се повишава над 7-10С през първите 2-3 дни. В същото време се увеличават вентилацията и осветеността, в противен случай растението ще започне да расте, силно се простира нагоре. С такива разсад добрите разсад няма да работят и всичко ще трябва да се засее отново;
 4. Необходимо е да се следи повишаването на температурата през нощта - те трябва да се избягват, поради което тя трябва да се поддържа на 4-5 ° C под деня. Когато разсадът стане по-силен и очевидните "любими" ще бъдат видими, струва си да поръчате градинското легло и да премахнете слабите растения.

Важно! При такива условия се образуват силни корени, големи листа "клякам" и разсадът увеличава степента на оцеляване на основното място за засаждане.

Колко градуса на замръзване може да издържи зелето е подробно описано по-горе. Градинарите трябва да са наясно с ефекта на замръзване върху развитието на растенията, така че това да не води до загуби в добива.