Трудно е да си представим летен жител, който не би се опитал да отглежда такова земеделие като зеле на парцела си. Въпреки факта, че този зеленчук е доста причудлив към метеорологичните условия и към почвата, градинарите, които имат минимални познания за съдържанието на тази култура, успяват да се похвалят с високи нива на добив. Най-важното изискване на зелето е почвата, тъй като тя участва още в самото начало на развитието на зелето, от семената. Формирането на реколтата се влияе от много фактори „почва“, като: киселинност, влага, плътност, структура и др. Оптималният състав на почвата за получаване на висок добив на зеле е разгледан по-долу.

Изисквания към зелевата почва

Много градинари знаят факта, че киселата почва намалява ефективността на много витамини и минерали, които се добавят към нея като торове. Доста е трудно да се отглежда какъвто и да е вид зеле на почви с висока киселинност. Не е само безполезността на торовете.

Киселата почва провокира развитието на болест като кила в земеделието.

Каква почва обича зелето? Няма да се развие добре в почвата, върху която са отглеждани кръстоцветни зеленчуци през предходната година. Има кумулативен ефект на почвата, в който се събират вируси и вредители, които засягат тази конкретна култура.

Също така, почвата няма време да възстанови хранителните вещества, необходими за следващата партида от засаждане на зеле, независимо колко добре е оплодена. Според правилата за засаждане на зеле се препоръчва да се прави почивка на интервали от три години. Позволено е да се засажда зеле в лехите, където преди са растяли картофи, фасул, краставици, моркови, лук, цвекло, грах.

Каква почва обича зелето?

Кръстоцветните предпочитат лека и рохкава по структура структура. Ако планирате да отглеждате разсад, можете да вземете почва от зелевата градина и да я смесите с органични компоненти като: перлит, вермикулит, хидрогел, широколистен хумус, трева, експандирана глина, парчета пяна и др. Това се прави, за да могат малките корени на културата, които току-що са започнали да се развиват, да могат да растат в посоката, в която се нуждаят, и да не се забавят на всяка солидна буца земя.

Характеристики на почвата за кръстоцветни растения

Почвата за зеле трябва да е слабо кисела или неутрална, с високо органично съдържание. Ако планирате да отглеждате зеле по метода на разсад, тогава можете да закупите готовата смес в специализирани магазини. Но, знаейки предпочитанията към земеделието, можете сами да подготвите земята за зеле. За това се взема смес от трева и хумус, в съотношение 1: 1. За да се дезинфекцира почвеният слой, се добавя дървесна пепел в количество 1-1,5 чаши на 1 m². В допълнение към дезинфекцията, този тор ще добави полезни микроелементи към почвата за зеле.

За да не се напука главата на зелето, почвата, в която расте културата, трябва да се навлажни. Зелето трябва да се полива толкова често, за да не се вземе земята на бучка и да не изсъхне. Най-добрият вариант за поливане на червени и бели сортове се счита за многократна употреба, на малки порции.

Капково напояване на зеле

Но за тези летни жители, които не живеят цял ​​ден в страната, тази опция не е приемлива. В повечето случаи се извършва капково напояване за зеле и се наблюдава наличието на вода в резервоара, от която започва напояването.За да се развие правилно карфиолът, поливането трябва да става около 2 пъти седмично. В противен случай ще бъде твърде плитко и воднисто.

Поливането трябва да става по такъв начин, че водата да не застоява в дълбините на почвата. Това може значително да навреди на кореновата система, провокирайки процеси на гниене. За това земеделието се полива в основата.

Важно! Водата не трябва да е твърде студена. Най-добре е да го загреете на пряка слънчева светлина в резервоар или да използвате дъждовна вода. Поливането трябва да се спре 3 седмици преди узряването на зелето.

След всяко поливане, почвата под земеделската култура трябва да се разрохка и да се охлади. Това се прави с цел да се увеличи циркулацията на влагата и достъпът на открит въздух до кореновата система.

Зелето е устойчива на замръзване култура. Но при температури малко над нулата, той трябва да бъде покрит за известно време с парников филм през нощта и отворен през деня. Препоръчително е да правите това, докато преминат резки промени в времето. Това ще помогне на земеделието да изразходва енергията си не за борба със студа, а за неговото комфортно развитие.

Зеленчукът много обича светлината. Областите, които не са засенчени, равномерно осветени от слънчевите лъчи, са идеални. Също така трябва да се има предвид, че с малко количество светлина онези органични торове, които са били внесени в земята преди засаждането на земеделска култура, се абсорбират много по-бавно в кореновата система на растението и се обработват от него.

Подготовка на почвата за зеле

Каква земя е необходима за зеле?

Забележка! Ако рН е под 7 в градината, тогава почвата трябва да се смеси с гасена вар или да се изостави засаждането на зеленчук в полза на друга земеделска култура, което е приемливо за тази киселинност.

Зелевата вар се използва в много случаи. В допълнение към гасената вар, креда, доломитово брашно, торфена пепел и др. Ще помогнат за понижаване на киселинно-алкалния баланс. Ако киселинността намалява специално за засаждане на зеле, по-добре е да използвате доломитово брашно, тъй като съдържа такъв елемент като калций, който е от съществено значение за зелето. Друго предимство на доломитовото брашно е, че то може да се прилага върху почвата по всяко време на годината, за разлика от вар, който се използва само през есента.

Зелето има малко правила за отглеждане, но всички те са изключително важни за добрата реколта. Ако засаждането на зеленчук е планирано за пролетта, то торенето на почвата е желателно през есента. Зеленчукът възприема положително органичните торове, поради което се препоръчва добавяне на изгнил тор или компост към почвата по време на есенното копаене. Също така се препоръчва да се добави една чаша дървесна пепел на 1 м² площ, изкопана за засаждане.

Компостиране на почвата

Зелето не реагира много добре на минерални торове, тъй като има тенденция да натрупва нитрати в големи количества. Торовете, съдържащи азот, трябва да се използват особено внимателно, по-добре е да ги откажете напълно. С приложената органична материя количеството минерални торове може да бъде значително намалено. За 1 м² можете да добавите 30 гр. суперфосфат и 50 калиеви тора.

Какви земи обича зелето? Кръстоцветните обичат плодородната почва. Почвата, която е в състояние да подхрани кръстоцветната коренова система с минерали и витамини, необходими за развитието, е най-подходяща.

Как да се увеличи плодородието на почвата за зеле на открито? Това може да стане по естествен начин, без да се използва химия, която културата не възприема добре. Например, поставете глисти върху градинско легло. За да имат някакъв резултат, броят на индивидите на 1 m³ трябва да бъде поне 600. Те естествено ще разбият големи буци пръст, ще наситят почвата с вермикомпост, ще обработят торове. Те няма да могат да навредят на почвата с различни заболявания, тъй като самите те не са податливи на тях.

За да се увеличи образуването на полезни свойства в състава на почвата, лечебни билки могат да се засаждат до кръстоцветни. Пореч, исоп, мента, копър, градински чай, естрагон са подходящи за зеле.Освен че подпомагат правилното развитие на зеленчука, тези билки могат да се използват в готвенето.

Оптимална почва за зеле

По отношение на оптималната почва за зеле трябва да се вземат предвид някои особености. Например, не забравяйте какво е нараснало на това легло, преди да планирате засаждането и да разделите парцелите. Използването на органични торове е важно. Това не само ще помогне на зелето да расте добре и бързо, но и ще увеличи плодородието на почвата.

Много е добре зелето да се засажда на отпочинала почва. Отнема една година, докато почвата почине. За това върху него не се засаждат култури, а се внасят само органични торове. Този процес се нарича "пара".

Преди засаждането мястото трябва да се почисти от многогодишни плевели, тъй като те ще отнемат както влагата, така и хранителните вещества от кръстоцветните. Почистването може да се извърши непосредствено преди засаждането, няколко дни преди това. Можете също така да почиствате парцелите през есента, по време на прибирането на реколтата.

Зелеви вредители

Не само почвените и метеорологични условия влияят върху растежа и развитието на тази земеделска култура. Той също трябва да бъде защитен от различни вредители и много болести, на които е склонен. Не е толкова трудно да се направи това, дори начинаещ в областта на отглеждането на различни видове кръстоцветни растения ще се справи с тази задача.

Зелето е много популярна и широко разпространена култура. Използва се в готвенето както като основно ястие, така и като добавка в някои рецепти. Освен всичко друго, той има много полезни свойства. Когато го отглеждате, трябва да обърнете внимание на важните детайли, тогава зелето ще ви зарадва с разкошна реколта.