Зелето е витаминен зеленчук, без който мнозина просто не могат да си представят диетата си. Продуктът се използва за приготвяне на салати, топли ястия, консервиране. Въпреки факта, че във всяка градина има култура, не всички летни жители обръщат необходимото внимание на поливането. Поради това растението расте слабо, често се разболява, а понякога дори не връзва глави зеле. Как да поливаме зелето, за да съберем най-щедрата реколта?

Информация за културата

Зелето е градинско растение с големи листа, които се сближават, за да образуват плътна глава зеле. Културата ще даде плодове изобилно, ако водата и торенето се прилагат своевременно. Когато избирате вид за отглеждане, трябва да вземете предвид неговите характеристики, метеорологичните условия.

Младо зеле

Кои сортове са най-търсени:

 • Юни е ранозрял сорт, чийто глави узряват 60-65 дни след разсаждането. Максималното тегло на гъсти светлозелени глави зеле е 2,5 кг;
 • Cossack F1 е ултра ранен сорт. Главите зеле узряват след 65-70 дни след сеитбата. Тегло на плодовете - 1,5 кг. Видът е устойчив на гъбични заболявания и вредители;
 • Aggressor F1 е късен високодобивен сорт. Масата на кръгла плоска глава зеле често достига 4,5 кг;
 • Amager 611 е късен сорт, чийто вегетационен период продължава 150-160 дни. Главите зеле са плътни, зелено-бели. Тегло - 4-5 кг;
 • Снежанка - продължителността на вегетационния период е 145-160 дни. При внимателна грижа главите зеле растат до 4 кг. Поради плътната си структура може да се съхранява 6 месеца;
 • Центурион е хибридно растение. От момента на засаждането до прибирането на реколтата изминават 100-110 дни. Теглото на една глава зеле варира от 3 до 3,5 кг. Притежава висок имунитет към много заболявания от семейство Кръстоцветни.

Как да поливаме зелето правилно

Важно! Препоръчва се зелето да се полива с хладка вода. Оптималната температура на течността за овлажняване на почвата в градинско легло с растения от семейство Кръстоцветни е + 18- + 23 С. Ако поливащият разтвор не е топъл, а студен, растенията изпитват силен шок и спират да се развиват. Освен това, поради редовното напояване с ледена вода, главите зеле се образуват бавно или изобщо не.

За да доведе течността до желаната температура, ден преди манипулацията, тя се излива в черни бъчви, които се поставят на добре осветено място. В южните райони контейнерите се поставят на полусянка, тъй като водата прегрява под парещите лъчи. Не можете да използвате топла вода за поливане на зеле.

Колко често да поливате зелето? Интервалът зависи от климатичните условия на растежа и метеорологичните условия на текущата година. Колкото по-висока е средната дневна температура, толкова повече влага е необходима на културата за нормален растеж. В дъждовно време водата се поднася под растенията само от време на време или изобщо не.

Поливане на първите кълнове зеле

Колко често да поливате разсад от различни сортове зеле? За да улеснят растенията да пуснат корени, водата се добавя 2-3 пъти на ден. Най-доброто време за поливане е сутрин и вечер. Невъзможно е да се напояват растенията през деня, тъй като водата бързо ще се изпари и няма да има време да ги насити. Според тази схема зеле от всички видове се полива в продължение на 2 седмици. Ако за постоянно местожителство е избрана оранжерия, честотата на напояване се регулира въз основа на състоянието на почвата. За да се позволи излишната влага да се изпари бързо, стаята трябва да се отвори.

Как да поливаме зелевите разсад правилно? Почвата, която съдържа касетата или кутията за разсад, се навлажнява внимателно с малка лейка.Поливането се извършва, докато субстратът изсъхне.

Забележка! Поливането на сортовото зеле след засаждането трябва да бъде редовно, но умерено. През този важен период излишната влага е също толкова вредна за културата, колкото и липсата ѝ. Тъй като засаждането на открито е решаващ етап, от който зависи дали градинарят ще има домашно отгледани зеленчуци, процесът трябва да се подхожда много педантично.

Интензивността на напояването пряко зависи от вегетационния период. И така, новозасадените разсад и растения, които образуват главата на зелето, се нуждаят най-много от влага. Що се отнася до времевата рамка, най-обилното поливане на късното зеле пада през август-септември, а ранното зеле - през юни.

За да не страдат корените от контакт с хранителни вещества, обемът на водата се увеличава по време на всяко хранене. През всички останали дни от вегетационния период почвата трябва да е умерено влажна. Невъзможно е леглото да се доведе до състояние на блато или пустиня. Колко вода се нуждае от тази култура? Средният показател за възрастно зеле е 12 литра на 1 кв. м площ, 2 пъти седмично.

Важно! Поливането се спира 2-3 седмици преди беритбата, тъй като излишната влага провокира напукване на главите. Това правило важи особено за късно узряващите сортове, плодовете на които се оставят за дългосрочно съхранение.

Зелеви лехи

Методи за овлажняване на почвата

Има няколко начина да добавите вода към вашата градина. Характеристики на всеки от тях:

 1. На браздите. Водата се вкарва в каналите, направени в пътеките. Този метод се използва само за напояване на зрели храсти. Основното предимство е оптималната влага за залепване и узряване на главите на зелето, недостатъкът е, че можете да преовлажните почвата;
 2. Поръсване. Как се полива зеле? Поливането се извършва върху растенията, в резултат на което се овлажняват не само почвата и листата, но и въздухът в градината. Този метод се счита за най-оптимален, тъй като е почти невъзможно да се пренасити почвата с влага. Освен това поливането може да се комбинира с торене и инсектициди. Но методът има и недостатъци: почвата е неравномерно напоена, кора след поливане;
 3. Капково напояване. Най-новият, но не по-малко ефективен от предишните два метода за напояване на градинските растения. Същността му се състои във факта, че водата се подава директно под корена чрез напоителния маркуч с малки дупки. Такава система може да се използва на труден терен и при неблагоприятни метеорологични условия. Освен това за поливане на зеле се изисква много по-малко вода, отколкото при използване на други методи. Капковото напояване също има недостатъци: високата цена на оборудването и необходимостта от пречистване на водата.

Кой е най-добрият начин? Всички те са ефективни, така че изборът на най-добрия за вашите растения следва от вашите собствени предпочитания, физическо и финансово състояние.

Методи за комбиниране на поливане и хранене

Забележка! Така че коренът на зелето да не страда от проникването на концентрирани торове, сместа се разрежда или прилага само едновременно с поливането.

Следните са много популярни като торове:

 1. Амоняк. Добавете 50 ml от веществото към 5 литра вода и поливайте разсада под корена. Такова хранене насища растението с необходимите микроелементи и изпълнява функцията на инсектицид. Всеки вредител заобикаля „ароматната“ градина;
 2. Йод. По време на образуването на листа и узряването на главите на зелето, зелето се подхранва с разтвор от 5 капки йод и 10 литра вода. Обработката се извършва след поливане или дъжд. За да се избегне контакт с концентрата, зелето се полива в защитен костюм;
 3. Комбинирана смес. За да приготвите разтвора, добавете 15 g карбамид и калиев хлорид, 23 g суперфосфат към стандартна кофа;
 4. Суперфосфат и дървесна пепел. Разбъркайте 3 супени лъжици в кофа вода. фосфат, 1 с.л. пепел.

Видовете пекинско зеле реагират особено добре на комбинацията от приложение на вода с въвеждането на сложни минерални торове.

За да съберете добра реколта от зеле, трябва да се грижите правилно за растенията, един от основните етапи на които е поливането. Водата за зеленчукова култура се внася въз основа на метеорологичните условия и вегетационния период. Много е важно да се придържате към златната среда, когато поливате зелето, така че преди да завършите плана си за поливане, трябва да проверите състоянието на почвата.