Зелето е двугодишно растение, една от важните зеленчукови култури както в частните чифлици и вили, така и в селското стопанство. Отглежда се навсякъде в Русия. На стъблото има големи листа, сиво-зелен цвят. Те са месести, с изпъкнали вени. Те растат от изхода на корена и образуват глава зеле.

Най-добрите сортове

Има много сортове зеле. В държавния регистър на Русия е регистрирано само бяло зеле от 432 сорта.

Продължителността на вегетационния период на зелето може да варира. При растения с ранен период на узряване е 70-130 дни, средно - от 125 до 170 дни, късно - от 153 до 253 дни.

Важно! Ранно узряващите сортове значително се различават от другите - те не могат да се съхраняват дълго време, те са по-малко продуктивни. Това обаче се компенсира напълно от по-ранното узряване, събирането на глави зеле може да се извърши 3-4 месеца след засаждането.

 

Малахит

Струва си да се обърне внимание на следните ранно узряващи сортове:

 1. Юни е изпитан във времето сорт. Главите зеле са средни, с тегло до 2,5 кг, хлабави, не са склонни към напукване. Растат добре на глинести почви.
 1. Малахитът е представител на бялата салата. Много рано. Теглото на главите не надвишава 2 кг. Главата на зелето е гъста.

Зелето със средно узряване дава по-висок добив, главите зеле са плътни, по-леки отвътре. Най-популярните сортове:

 1. Gribovskaya 231 е много неизискващ сорт за почвата, дава добра реколта дори на песъчливи почви. Расте отлично в Централна Европа в Русия и в сухите региони. Средното тегло на зелето е около 2 кг. Подходящ за ферментация.
 1. Sibiryachka - сорт, създаден за северните райони. Той се проявява добре в Карелия, Сахалин и Камчатка, в Западен Сибир, тъй като растенията могат лесно да понасят ниски температури. Узряването може да отнеме до 140 дни. Средното тегло на една глава зеле е 4 кг. Не се напуква, добре се транспортира. С 1 м² можете да съберете 11 кг реколта.

Късно узряващите сортове са най-зрелите и плътни. Огромните глави зеле могат да се съхраняват дълго време без загуба на качество и добре да запазят всички полезни компоненти: витамини, микроелементи и минерали. Сред тях се открояват:

 1. Москва късно - един от най-добрите сортове. Главите на зелето са много големи, някои тежат от 8 до 10 кг. Розетката е голяма, разперена. Сортът е устойчив на различни болести, растенията могат да понасят студове до -5 ° C. Когато се съхраняват правилно, плодовете лежат до следващата реколта.
 1. Amager е сорт, подходящ за индустриално отглеждане. Розетката е полуразпространена, листата са сиво-зелени, с восъчно покритие, краищата им са вълнообразни. Главите зеле растат до 4 кг. Средно добивът е до 6 kg / m². Лесен за пренасяне транспорт. Вкусът постепенно се увеличава по време на съхранение.

Поливане на зеле на открито

Необходимо е не само да можете да отглеждате добри и жизнеспособни разсад, но да продължите да се грижите за растенията, засадени в почвата, с цялото внимание, в противен случай можете да загубите по-голямата част от реколтата. Правилното поливане е основната гаранция за здравето на растенията. Излишната влага обаче също не винаги е полезна.

 

Поливането със студена вода ще бъде пагубно

Липсата на влага се идентифицира лесно визуално. Ако през лятото, в жегата, зелевите листа изглеждат летаргични, увиснали, въпреки факта, че земята под растенията е достатъчно влажна, това означава само едно - кореновата система не работи добре.Това се дължи на увеличеното изпаряване на влагата от повърхността на листата.

Забележка! Съдържанието на влага в почвата е много лесно да се определи, ако извадите малко топче от нея. По състоянието си (запазва целостта си, руши се при натискане, невъзможно е да се образува), може да се прецени колко често да се полива зелето на открито.

Както при всички кръстоцветни растения, зелето трябва да се полива с вода при температура не по-ниска от + 18 ° C и не по-висока от 23 ° C. Ако не спазвате това изискване, кореновата система на растенията ще се развива изключително бавно, поради което зелевите вилици може изобщо да не се връзват или да се окажат малки. Само пътеките могат да се поливат с маркуч, след това отгоре с топла вода от лейка.

За всякакви видове зеле: бяло зеле, пекинско зеле, карфиол, декоративно, поливането със студена вода ще бъде разрушително и със сигурност ще провокира редица заболявания. Това е особено важно за разсад, наскоро засаден на открито.

Зелето не се полива директно от кладенец или чешма. За да направите това, водата се излива в черни бъчви или кофи. В райони с топъл климат това може да доведе до прегряване на водата, което също ще има отрицателно въздействие върху развитието на растенията.

Колко често да поливате зелето

В случай на ненавременно поливане на зелето на открито, не трябва да очаквате висок добив от такова влагозависимо растение. Различните сортове изискват различни модели на поливане, но има общи правила:

 • честотата на поливане зависи от възрастта на растението, разсадът и възрастните растения се поливат по различен начин;
 • в горещо време, поливане по-често, отколкото в облачно време;
 • след сух период не може да се извършва обилно поливане - може да започне напукване на главите на зелето;
 • месец преди прибиране на реколтата, в края на август - началото на септември, е по-добре да спрете поливането напълно;
 • зелето се полива най-интензивно по време на периода на разсаждане и по време на формирането на главата: обикновено няколко пъти на ден в продължение на 2 седмици.

Карфиолът може да се счита за изключение от правилото. За да предизвикате нейния цъфтеж, образуването и растежа на главата, не трябва да се грижите много за нея: разхлабете почвата и я поливайте. Торове, съдържащи азот, не трябва да се използват, за да не предизвикат нарастване на широколистната маса.

 

Край на август - началото на септември, по-добре е да спрете да поливате напълно

При обилно поливане трябва да се следи състоянието на почвата. Тя трябва да бъде достатъчно богата на хумус и рохкава. В този случай няма да има застой на вода и растенията ще получат достатъчно влага и хранене. Ако почвите са тежки, ще настъпи преовлажняване, след което растението може да изгние. Ако този процес се забави, корените ще започнат да отмират.

Забележка! По време на борбата със зелевите болести или профилактика, както и по време на унищожаването на вредители, когато растенията се третират с отвари от бактерицидни растения или специални химикали, не трябва да се оставя листата и стъблата да се намокрят. Поливайте зелето само в корена.

Различни методи за поливане

Всички сортове зеле, както и неговите хибриди, могат да се поливат както следва:

 1. Колкото е необходимо. Полива се директно в дупките около корена, сутрин или вечер, поръсете земята, разхлабете я. Поливането е най-често по време на растежа на листата и формирането на главата. Едно растение се нуждае от 10 литра вода или колко ще отнеме земята.
 1. След засаждане на разсад на лехите се полива ежедневно в продължение на 2 седмици (1-2 пъти, 5-6 литра на 1 m²). След това, веднъж на ден, в размер на 12-15 литра на 1 m². Скоростта, с която растенията се вкореняват и започват да образуват допълнителни корени, зависи от това как се полива зелето след засаждането в земята.
 1. Отчитайки влиянието на метеорологичните условия. При определяне на обема вода за напояване се вземат предвид възрастта на растенията, честотата на валежите и прогнозата за времето за най-близкия период, времето преди прибиране на реколтата.
 1. Допускат се различия в потребностите от вода за различните сортове и хибриди, размера на вилиците и размера на очаквания добив.

Важно! Всеки път след дъжд или поливане трябва да се извършва избиване на растенията в градината, докато листата се затворят, поне 2 пъти на сезон. Това насърчава по-добър растеж на допълнителни корени.

Подхранване

Понякога сухите торове са разпръснати между редовете на растенията. Това насърчава бавен, но постоянен приток на хранителни вещества към корените. Обикновено белоглавите и червенокосите сортове се наторяват с нитрофос (1 супена лъжица), калий (1 супена лъжица), суперфосфат (1 супена лъжица), разтворени във вода. За броколи и цвят, нормата е наполовина.

 

Сухите торове са разпръснати между редовете на растенията

Преди извършването на такава подхранка, съчетана с поливане, земята около растенията се разхлабва добре. Разтворът не трябва да попада върху листата, ако това се случи, той се измива с чиста вода.

В края на август червеното и бялото зеле се обработва с магнезиев сулфат през цялата маса. Отнема 15 g вещество на 10 литра вода. Това решение е достатъчно за обработка на 10 m² легла.

Често обикновеният йод се използва за подхранване на зеле, което действа като стимулатор на растежа на растенията и спомага за увеличаване на добивите и увеличаване на срока на годност на вилиците. Само 10 капки от аптечна йодна тинктура се добавят към 10 литра вода. В самото начало на образуването на глави зеле, около юли, след напояване, допълнително 1 литър такъв тор се излива под 1 растение.

Правилното отглеждане на такава широко разпространена култура в Русия като зеле дава възможност да се осигурят цели региони с ценни зеленчуци. В някои от тях можете да получавате две реколти годишно.