Хибридът Ураган принадлежи към средно късните и късните сортове зеле. Тази зеленчукова култура е идеална за отглеждане в руския климат. Той е доста популярен, особено сред фермите, участващи в индустриалното му производство. Нека разгледаме по-отблизо какво представлява ураганното зеле и как да го отглеждаме правилно.

Информация за културата

Сортовият хибрид Hurricane F1 е с холандски произход. Това е средно късен вид бяло зеле, препоръчва се за прясна консумация, а също и за дългосрочно съхранение. Главите на зелето лежат перфектно. Сортът показва стабилен добив. Целта на хибрида е да бъде универсален зеленчук, подходящ за салати, ферментация и различни ястия.

Думата Ураган се превежда като ураган. Холандското зеле е много популярно в Русия и може да се отглежда в оранжерии и на открито. Животновъдите са отгледали много сортове, които отговарят на условията на отглеждане на нашия климат. Характеристика - културата се нуждае от много светлина, която е лесна за осигуряване на открито пространство.

Ураганско зеле

От разнообразието от сортове е възможно да се разграничи класификацията според метода на селекция: хибриди, получени чрез кръстосване на сортове, и оригинали. Първият сорт е означен като F1 и се характеризира с факта, че растението няма жизнеспособни семена. Трябва да ги купувате за сеитба всяка година. Но те показват устойчивост на болести. Затова много ферми преминават към хибриди. След това ще се запознаем с характеристиките на този сорт зеле.

Характеристики и характеристики на сорта

Харикане се отнася до бяло зеле. Сортът несъмнено проявява устойчивост на студ, но ако климатът се характеризира с късни студове, по-добре е да отглеждате разсад на закрито. Ураганът е късно или средно късно зеле. Узряването му продължава до 100 дни.

На бележка. Това класифицира зеленчука като средно сезонен сорт. От покълването до зрялостта отнема от 140 до 170 дни.

Главата на зелето има тегло 3,5 кг и малък пън. Някои екземпляри обаче достигат 5 кг. От 1 хектар се събират 500 центнера, добивът може да достигне 800 центнера / ха, което позволява зелето да бъде класифицирано като високодоходен хибрид. От един квадратен метър се събират до 8,7 килограма.

Реколта от зеле

Ураганното зеле и описанието на сорта започва с появата. Кръглата форма на главата на зеле включва светлозелени листни плочи с восъчно покритие и жилки, разположени плътно една спрямо друга. Възможността да се съхранява дълго време до 7 месеца е едно от основните предимства пред останалите сортове. Зеленчукът понася добре и транспортирането.

Отбелязват се следните параметри:

 • Повдигнат контакт.
 • Плътна глава зеле, закръглена форма, покрита с външни листа.
 • Разрезът е бял.
 • Навън зелето е зелено или тъмно зелено.
 • Средно восъчно покритие.
 • Тегло - от 2, 5 до 4, 5 килограма.
 • Характеристиката на вкуса е много висока.

Селскостопанска технология на отглеждане

Устойчивостта на хибрида Ураган F1 на студ дава възможност да се засява на открито. Но все пак се препоръчва да го отглеждате с помощта на предварително подготвени разсад. Сеитбите за това зеле са подходящи, ако се намират в южните райони. Но с особеностите на климата - пролетни студове, трябва да вземете мерки, например да покриете насажденията с филм.

Разсад, приготвен на закрито, се засажда в градината в средата на май. По това време се образуват 4 листа, високи до 20 см.

 • Сеитбата се извършва от средата на март до началото на април.
 • Фазата на котиледоните е периодът на бране, засаждане в отделни контейнери.
 • Средата на май - кацане на леглата.

При сеитба в земята (както и при засаждане на разсад) се спазва геометрия 50 на 60 см. Почвата трябва да е питателна, за което през есента в почвата се внасят органични торове. Минералните видове не се добавят, освен ако е известно, че съставът изисква такава добавка. Културата не понася голямо съдържание на азот в почвата. След 3 седмици след пресаждането в градината зелето се изпръсква, като това се повтаря след 10 дни.

Засаждане на зеле

Грижата в периода, когато разсадът укрепва, не е толкова трудна поради мощно развитите корени на растението. Необходими са следните стъпки:

 • Навременно поливане, за предпочитане вечер. При слънчеви условия овлажняването се извършва поне 1 път за 3 дни, а при облачни условия - за 5 дни.
 • Разхлабване сутрин след поливане.
 • Премахване на плевелите.
 • Профилактика срещу болести. От насекоми вредители наблизо се засаждат отблъскващи растения: невен, лавандула, чесън.

При недостатъчна влага в почвата, нищо особено няма да се случи с растението, тъй като то толерира такива условия. Но размерът на главите на зелето ще намалее, което ще влоши показателите за добив. От първите дни на живота зелето се развива интензивно. Частните градинари отбелязват предпочитаното отглеждане на разсад и също така забелязват необходимостта от добавки с калций 3 пъти на сезон. Такава помпа расте, без да претърпява некроза, като има отлично представяне.

Предимства и недостатъци на сорта

Добрите свойства на зелето могат да бъдат обобщени, както следва:

 • Добро запазване на реколтата.
 • Устойчив на редица зелеви болести. Например, увяхването на фузариум не застрашава културата.
 • Главата на зелето не се напуква в градината.
 • Страхотен вкус.

Забележка! Недостатъкът е късното узряване. При прибирането на реколтата в някои райони вече започва слана. Семената на хибрида трябва да бъдат закупени отново, тъй като растението не ги произвежда във форма, подходяща за сеитба и покълване.

Според градинарите свойствата на зелето Hurriken са такива, че с удоволствие го засаждат отново. Например, той присъства на беларуския пазар от дълго време, като се е доказал много добре. Това е среден хибрид, който може да се съхранява приблизително 5 месеца, до февруари. Частните градинари отбелязват устойчивост на вредителя трипс. Kachan със средно тегло от 3 до 4 kg трябва да бъде на пазара, тъй като хибридният сорт е с рядко качество.