Невъзможно е да си представим домашна зеленчукова градина без такава култура като зеле. Най-популярният сорт е бял, но можете да намерите и по-странни сортове: Брюксел, броколи, Савой, Колраби, Пекин и много други. За да получите добра реколта, растението трябва да бъде оплодено навреме. Как да храним зеле? Зеленчукът е много придирчив към определени вещества.

Торове за посеви

Зелето е древен зеленчук. Отглеждан е през каменната ера. Не е известно къде точно е било родното място на културата. Може би това беше Гърция, Италия или Грузия. Едно е ясно, тъй като оттогава културата не е станала по-малко популярна.

Важно! Зелето е не само здравословен и вкусен зеленчук, но и отлична декорация за градината. В Япония например за това се използват декоративни сортове.

За да получите плътна глава зеле, листата на растението трябва да бъдат стимулирани да растат. Торовете допринасят за тази задача. Те започват процеса на правилно формиране на зеленчука.

Как да храним зеле

Накратко, процесът може да бъде описан по следния начин:

 • хранителните вещества се разтварят във вода;
 • след поливане растението абсорбира влагата от почвата;
 • течността се издига по стъблото, прониквайки през листата;
 • под въздействието на слънчевата светлина и водата се образуват въглероден диоксид и органични съединения;
 • благодарение на последните растат клетките и следователно самият зеленчук.

Този процес се нарича фотосинтеза. Без него образуването на зеле е невъзможно. Какъв вид тор трябва да използвате? На различните етапи на растеж растенията избират различни вещества.

Как да храним зеле с разсад? Торовете са тези, които съдържат: желязо, азот, калий, фосфор, магнезий, сяра и калций.

Важно! Недостигът на вода има отрицателно въздействие върху културата. В този случай листата се огъват около краищата, променяйки цвета си в синьо-розов. Но излишната влага също е вредна. Заради него растението бавно се формира и става крехко.

Как да храним зелевите разсад, така че да има пълни стъбла и силни глави зеле? Зеленчукът се нуждае от по-малко микроелементи през този период на растеж. Те включват следното: манган, бор, мед, силиций, цинк и т.н.

Недостигът на фосфор или азотно торене ще повлияе негативно на растежа на растението, като същевременно промени цвета на листата. Формирането на главата е много бавно. Без манган и магнезий растението става много крехко, лесно се чупи. Без медни торове културата ще изчезне дори на етапа на разсад.

Липсата на калций не позволява на стъблото да расте по-силно, зеленината се покрива с бели петна, постепенно изсъхвайки. Недостигът на бор се отразява зле на връзките, много малко от тях се образуват. Главите зеле растат зле, а пъновете вътре често са кухи. Оттук и заключението: културата няма да расте без торове.

Фосфатни торове

Не е достатъчно да знаем как да храним зеле. Също толкова важно е да направите това своевременно, като не превишавате дозата. Например, когато отглеждате разсад от семена, почвата трябва да съдържа фосфор и мед. След като растението има корен, то се нуждае от калий и азот. При връзване на глава зеле не може да се направи без едновременното въвеждане на фосфор, калий и азот.

Грижата за зеле е трудоемка задача. Торовете трябва да се внасят 4 пъти за един сезон. На ранния етап има поне 2 превръзки, през периода на активен растеж, т.е. в началото и в края на лятото, трябва да се добавят още няколко.

Видове торове

Как да оплодим зелето е разбираемо. Но какви торове се предлагат в магазина?

В зависимост от съдържанието на активни вещества, храненето се разделя на следното:

 1. Фосфор. Те са необходими през периода на отглеждане на разсад от семена и при поставяне на глава зеле. Тези торове включват:
 • Суперфосфат. В състава си съдържа и сяра и магнезий в малки количества. Торът се предлага в две версии: единичен и двоен. В първия случай опаковката съдържа 20-25% фосфор от общата маса, във втория - тази пропорция се увеличава наполовина. Сместа не се използва в чист вид. Разрежда се в следното съотношение: 100 g за 1 кофа вода. Слабо се абсорбира в кисела почва;
 • Диамофос (амониев хидроген фосфат). Към праха могат да се добавят органични торове под формата на: оборски тор, пепел или тор. Разтворът трябва да се влива преди употреба. На дупка се разпределят около 20 грама. Такова превръзка добре намалява киселинността на почвата;
 • Амофос. В допълнение към фосфора, той съдържа азот, но в по-скромни количества. Продуктът се абсорбира добре в почвата, като я насища добре. На всяко място за засаждане трябва да поставите 20 грама разреден разтвор.

Важно! Амофосът е универсален тор. Създава добри условия за растеж на дървета, зеленчуци и плодове.

 1. Азот. Добавя се за ускоряване на растежа на листата, образуването на яйчници. В зависимост от формата на азота се разграничават следните групи торове:
 • Нитрати. Веществата са представени под формата на соли на азотна киселина. Те включват следните нитрати: натрий, калций и калий. В допълнение към общия укрепващ ефект върху растението, торовете допълнително ще облекчат почвата с повишена киселинност;
 • Амониев нитрат. Произвежда се под формата на амоний и варо-амониев нитрат. Те се получават в резултат на реакцията на амоняк и азотна киселина. Смесите са взривоопасни, така че трябва да се вземат мерки за безопасност. Солениците се считат за универсални. Те са подходящи за торене на земята по време на пролетно копаене, както и при засаждане в дупка;
 • Амоняк (амоняк). Амонийът се получава в резултат на химичната реакция на солна и сярна киселини, образуват се амониев сулфат и амониев хлорид. Първият вариант съдържа 20% азот и 24% сяра. Вторият вариант съдържа 25% азот и 67% хлор. При редовно използване на прахове киселинността на почвата се увеличава, тъй като азотът се поема от растенията, а киселинните соли остават в почвата. В същото време самите прахове се съхраняват много дълго време, тъй като те абсорбират слабо вода;
 • Амид. Тази група е представена от карбамид и калциев цинамид. Това са бели кристални прахове. Уреята е по-популярна. Друго име за него е карбамидът, тъй като е сол на въглеродната киселина. Прахът има интересен ефект: първо почвата се алкализира, а след това се подкислява;
 • Течен азот. Те се продават в вече разредени контейнери, което ги прави по-лесни за използване. Течностите се разпределят равномерно в почвата, действието им се удължава. Представен под формата на безводен амоняк, амонячна вода, UAN и амоняк;
 • Органични. Азотът се намира в почти всички видове естествени торове: оборски тор, птичи тор, торф и компост от хранителни отпадъци, зелени части на растенията и тиня. Количеството му там е малко, така че е по-добре да се използва неорганично хранене.

Важно! Уреята се счита за ефективно и безвредно вещество. Дори неразредената употреба не причинява изгаряния на растенията.

 1. Поташ. В зависимост от състава те се разграничават на следните видове: сярна киселина и хлорид. Първите са соли на сярна киселина, вторите са различни хлорни съединения.
 • Калиев хлорид. До 40% от състава е хлор. Лекарството се представя под формата на розови кристали, които се разтварят добре във вода. По-добре е да го използвате през есента, така че хлорът бързо да се изпари от почвата. Когато се използва веществото, киселинността на почвата се увеличава, така че трябва да се използва предварително и да се спазва стриктно дозировката;
 • Калиев сулфат.Това е бял кристален прах, който съдържа калций, магнезий и сяра. Поради това сместа не само подобрява характеристиките на растенията, но и им позволява да не натрупват нитрати. Прахът се разтваря много добре във вода, но се абсорбира слабо в кисела почва. Не може да се използва с варови торове;
 • Дървена пепел. Това органично вещество е много популярно сред градинарите. Той е абсолютно безопасен, така че можете да го използвате по всяко време на годината. Пепелта се използва както суха, така и разредена. Но не може да се използва с други органични торове (тор, тор), както и със суперфосфат и азот;
 • Калиева сол. Това е смес от фино смлян силвинит и калиев хлорид. Поради своя състав солта се използва през есента или дъждовната пролет. Водата е в състояние да изхвърли хлора от почвата, оставяйки след себе си калий. За хранене се изисква по-голямо количество от лекарството, отколкото при използване на калиев хлорид;
 • Калимагнезия. Този фин прах е силно разтворим във вода. Не съдържа хлор, поради което е подходящ за всеки сезон;
 • Поташ. Той абсорбира добре водата, но към нея се добавя вар за по-голяма ефективност;
 • Калиев нитрат. Препоръчва се за използване през пролетта и лятото. При ниска влажност се втвърдява, след което не може да се използва.

Подхранване за зеле разсад

Детската стая също се нуждае от хранителни вещества.

Като цяло те се внасят три пъти:

 1. След появата на втория лист. Приготвя се смес от 5 грама калиев хлорид, 15 грама амониев нитрат и 20 грама суперфосфат. Добавете 5 литра вода и оставете разтвора да престои малко. Не можете да излеете много, за да не изгниете нежните корени. Трябват ви не повече от 60-70 грама течност.
 2. 1 месец след появата на листа. Добавете около 100 грама разтворен азотен тор.
 3. Седмица преди пресаждането в земята. Смесете 20 грама калиев хлорид, 35 грама амониев нитрат и 70 грама суперфосфат. Добавете 10 литра вода. Растението се нуждае от около 1 чаша течност.

Азот

Комбинираните комплекси, например Polyfid-SL, Piksa или Kemira-Universal, имат положителен ефект върху зелените разсад. Използвайте ги стриктно в съответствие с инструкциите.

Важно! При слаб растеж на разсад, той може да се пръска с Nitrofoska. Разрежда се във вода в съотношение 15-20 g вещество на 5 литра вода.

Бране на разсад в земята

Когато засаждате зеле, какво да добавите към дупката? Първо, трябва да изкопаете земята през есента и да добавите органично торене. Ако киселинността е висока, тогава разтворите на азотен нитрат ще подобрят характеристиките на почвата. На второ място, ако почвата е подготвена, тогава тя може да не бъде оплодена. Ако не, тогава трябва да подготвите полезен комплекс.

Има две възможности:

 1. В дупката се изсипват 0,5 кг хумус, 30 г пепел и 30 грама суперфосфат.
 2. 1 чаша хумус (или тор) се смесва с 3 с.л. пепел. Всичко трябва да се постави на дъното на дупката.

Важно! Късно узряващите сортове торове се нуждаят от двойно повече.

Как да храним зеле за растеж

3 седмици след пикирането към разсада се добавя следващата порция микроелементи. Това обаче е при условие, че откритата земя не е била подготвена през есента.

Тор карбамид

След това направете хранителна смес от следните елементи:

 • Тор или тор - 200 грама;
 • Урея - 15 грама;
 • Калиев тор - 25 грама;
 • Суперфосфат - 20 грама;
 • Дървена пепел - 50 грама;
 • Амониев нитрат - 20 грама.

Съставките се смесват в 10 литра вода. Разтворът трябва да се влива. Всеки храст се нуждае от 0,5 литра от приготвената смес. Растението се храни при без слънце или през нощта.

Важно! Ако почвата е много суха, тя може да се полива с 0,5 литра вода след оплождането.

Хранителна помощ за формиране на главата

През този период от време растението се нуждае от редовно поливане. Един храст абсорбира около 1 литър вода. Освен това не забравяйте да разхлабите и сгушите земята. Как да оплодим зеле?

Има няколко опции за хранителна смес:

 • 200 грама тор, 30 грама фосфор и калий на прах;
 • 50 грама нитрофоска;
 • 200 грама тор и същото количество пепел;
 • 200 грама изпражнения и 200 грама пепел;
 • 200 грама пепел.

Съставките се смесват в една кофа вода. Всяко растение се нуждае от 0,5 литра.

Хранителна помощ за формиране на главата

Торове за различни видове зеле

Бялото зеле е най-често срещаното зеле за отглеждане, поради което са посочени препоръки за този сорт. Те са приложими за други разновидности на културата, но с незначителни предупреждения.

Според вида зеленчук, торовете за зеле могат да бъдат както следва:

 • Червенокоси. Той е устойчив на замръзване, има по-плътна и полезна структура и е по-малко вероятно да страда от заболявания. Тя се нуждае от полезни микроелементи като бяло зеле. Зрее бавно, следователно се нуждае от повече вещества;
 • Цветни. Предпочита фосфор, а калий и азот - само в малки количества. Зеленчукът ще бъде благодарен за птичи изпражнения. Разрежда се 1:20. Един храст изисква около 1 литър разтвор;
 • Листни. Различава се с неизискващ характер. Хранят го два пъти с разтвор на оборски тор и вода;
 • Пекин. Този вид се опложда само веднъж преди засаждането. Какво да добавите към дупката при засаждане на зеле? Използвайте смес от: 5 кг лопен, 15 грама двоен суперфосфат и 30 грама калиев сулфат. Зелето харесва ли тор? Да, но в комбинация с други хранителни съставки;
 • Броколи. Сортът е много придирчив към състава на почвата. Той няма да расте в условия на висока киселинност, така че добавете суперфосфат, азот или калиев сулфат през есента, когато изкопавате земята. След пресаждането растението отнема много време, за да свикне с новите условия, така че в дупката не се добавя торене. Те ги носят след няколко седмици. Реагира добре на разреден тор. Внася се два пъти: в момента, в който се появи изходът и когато главата на зелето е завързана;
 • Савой. Нуждае се от допълнителни хранителни вещества два пъти. Първият - при бране, използвайте сложен тор (калий, фосфор и азот), вторият - когато се появи глава зеле, трябва да поливате почвата с разтвор за оборски тор;
 • Брюксел. За този сорт почвата се подготвя предварително. Когато копаете през есента, добавете гасена вар или смлени черупки от яйца. Добавете 1 ч. Л. Към зеленчука през пролетта. нитроамофоски, през август - разредена смес от суперфосфат, калиев сулфат и нитроамофоски (по 25 грама);
 • Колраби. Най-доброто хранене за този вид е карбамиден разтвор и разреден оборски тор. Те се въвеждат два пъти: при бране и с активен растеж на зеленина.

Торене на зеле: народни рецепти

Зеленчукът расте скокообразно, ако използвате домашни методи за хранене на почвата. Такива методи са не само ефективни, но и безопасни за растенията и хората.

Сред тях са следните:

 • Борна киселина. За да се осигури бърз растеж на листата, растението се напръсква с разтвор на това вещество в началото на юли. За да го приготвите, ще ви трябва само 1 ч.ч. киселина. Запарва се в чаша вряща вода и след това се добавя към кофа с вода;
 • Бирена мая. Те са ефективни за растежа на разсад. За решението ще ви трябват 100 грама сух прах. Разредете го в 10 литра вода. Маята е лош съсед за калция. Те абсорбират минерала от почвата, така че след няколко дни трябва да добавите пепел. Когато поливате растението, земята трябва да е топла. Трябва да прилагате тази техника не повече от 2-3 пъти;
 • Мая и сладко. 300 грама мая и 0,5 литра кисело сладко се добавят към 10 литра топла вода. Сместа се поставя на топло място за 10 дни. Тази течност ще помогне за развитието на глави от зеле и листа;
 • Сода за хляб. 20 грама прах се разреждат в една кофа топла вода. Каква е ползата от тази течност? Тя ви позволява да запазите целостта на главата на зелето, а самият зеленчук ще се съхранява дълго време;
 • Амоняк. Използва се, ако няма под ръка азот. В кофата се добавят само 3 супени лъжици, не повече. Трябва да поливате внимателно, в корена;
 • Коприва. Той може да замести оборския тор, а младата трева е по-ефективна. Половината от контейнера се пълни с растение и след това топлата вода се събира до ръба. След 4 дни инфузията ще бъде готова. Отново се разрежда във вода (1:10) и след това разсадът се полива. Тази запарка може да се използва вместо 4 превръзки;
 • Банан.Този плод е с високо съдържание на калий. За разтвора използвайте кора, 1 парче на 1 литър вода. Настоявайте 4-5 дни и поливайте леглата.

Какви торове да използвате за вашия сайт, градинарят сам решава. Всеки има свои предимства и недостатъци. Струва си обаче да се помни, че отначало зелето се нуждае от азот, а при определяне на глава зеле - калий и фосфор.