Плодовете броколи са изненадващо здравословни, пълни са с хранителни вещества и витамини. Освен това продуктът е с много ниско съдържание на калории (като повечето зеленчуци), поради което е идеален за диета.

Какво е броколи?

Полезен и необичаен сорт зеле, отличаващ се с изключителен вкус, се появява през 5-6 век в Италия. Най-вече броколито е подобно на добре познатия карфиол, само че има различен цвят и малко по-различна структура. Тези сортове се различават от другите по това, че изобщо не ядат листа, а самите съцветия.

Много градинари и летни жители се влюбиха в здравословната култура на броколи; отглеждането и грижите на открито не изискват специални усилия или условия. В периода след засаждането броколите израстват стъбло, достигайки от 0,5 до 0,8 метра, след което узряването на съцветията започва в горната му част и след това цъфти. За да се получат годни за консумация глави, те ще трябва да се режат преди цъфтежа. Те трябва да станат наситено тъмнозелен цвят, ако започнат да пожълтяват, вече няма да бъдат годни за консумация.

Популярни сортове

В средната лента са популярни сортовете за ранно узряване, тъй като те са идеални за периоди на узряване.

Сортът семена F1 на Young може да узрее в рамките на два месеца след засаждането на разсад в земята, дори при не много високи температури (например, когато се отглежда в Сибир, Урал или други райони с ниски температури). Средният добив на този сорт е 1,2-1,5 кг от 1 кв. М.

Аркадия F1 хибрид

Сортовете броколи Green Magic F1 (Green Magic) имат невероятно големи глави, понякога могат да достигнат почти 1 кг (което е приятна характеристика на сорта), поради което добивът също става много висок. Прибирането на реколтата ще бъде възможно в рамките на 2-2,5 месеца след засаждането в земята.

Един от най-известните сортове броколи, Венера, е устойчив на различни температури и повече от високи добиви. Освен това плодовете винаги имат отличен вкус, узряват навреме и едновременно.

На бележка! Храстите не дават допълнителни странични издънки, но това не е необходимо при такова количество реколта от основния ствол.

Как да отглеждаме и да се грижим за броколи на открито

Повечето сортове броколи са проектирани да растат при средна температура на въздуха (+ 15- + 26). Късно узряващите сортове са способни да издържат на ниски температури и дори на студове (до -9 °). Зеленчуците обаче растат именно защото температурата се повишава. Колкото по-голяма е разликата в температурата и колкото по-висока тя се повишава, толкова по-сочни ще бъдат главите и толкова по-скоро ще узреят.

Дати на кацане

Трябва да започнете да засаждате семена от броколи към края на април - средата на май. На открито в северните и умерените климатични зони трябва да се отглеждат рано узряващи сортове, в противен случай поради краткото студено лято те просто няма да имат време да узреят.

Забележка! В топъл южен район броколите трябва да се засаждат само в началото на пролетта или в навечерието на зимата, в противен случай сортовете ще презреят.

Как да засадите семена правилно (диаграма)

Преди да засадите семена в почвата, трябва да ускорите покълването им.Това може да се направи по начин, близък до естествения, или изкуствен с помощта на стимулатор на растежа. Ускоряването на процеса ще се случи естествено, ако първо потопите семената в топла вода (45-60 ’) и след това ги оставите в студена вода (не по-ниска от 0’) за няколко часа, малко по-топло, идентично на температурата на земята през този период от време, е по-добре. След това те могат да бъдат оставени във влажна кърпа или салфетка в хладилника за няколко часа.

Семена от броколи

Когато семената изсъхнат, можете да започнете да засаждате. Това ще изисква контейнер, на дъното на който е положен тънък слой пясък, камъчета, трева, отгоре вече е покрит със земя, която трябва предварително да се разхлаби. Преди сеитба на семена, в земята се правят бразди с малка дълбочина (до 1 см), такива редове трябва да са на разстояние 2,5-4 см един от друг. Трябва да се полива, най-добрият вариант би било поливането от спрей бутилка. От горе можете да кондензирате малко, но това не е задължително условие.

Грижи за разсад

Семената трябва да дадат първите си издънки при стайна температура; по време на покълването почвата трябва да е леко влажна (периодично трябва да я поливате с пулверизатор). След появата на малки издънки трябва да спрете поливането и за няколко дни, ако е възможно, да увеличите температурата в стаята. След това, в продължение на 7-9 дни, можете да приближите нарастващата температура до естествената (например, вземете саксиите на балкона). Освен това температурният режим се връща към стайна температура, освен това можете да наблюдавате дневния / нощен режим по отношение на температурата и промените в осветлението.

Забележка! Преди да засадите семена, можете да поставите прясно (или развалено) пилешко яйце или черупката му в земята. Яйцето ще започне да се разлага и ще направи отличен тор и подхранване.

По принцип семената на броколи могат да бъдат засадени в средата на април - началото на май на градинско легло в оранжерия, след това до момента на засаждане в открита почва разсадът ще бъде готов и не трябва да се гледа интензивно, да се следи температурата и да се трансплантира.

Слизане и грижи на открито

За да се отглежда добра реколта от броколи, традиционно се извършва засаждане на открито, когато на разсад на така нареченото второ ниво се появят 4-5 листа. Можете да изберете място, което е доста ветровито, но с достатъчно слънчева светлина, за да затопли добре почвата. Обилното поливане трябва да започне седмица след засаждането на разсад в почвата. Оформленията на разсад в лехите обикновено осигуряват доста плътно засаждане, тъй като честотата на засаждане не влияе върху добива на броколи.

Много хора имат въпроса как да засадят броколи в страната без оранжерия, така че да даде добра реколта. Спазването на земеделските стандарти играе съществена роля. Броколите изискват правилно, много обилно поливане. Почвата винаги трябва да е влажна, поливането се извършва през ден (при горещо време всеки ден), необходима е и висока влажност. Без това състояние зелето може да спре да расте и да дава плодове, при липса на влага храстите просто ще спрат да се развиват и втвърдяват. Също така броколите не понасят кисели почви, този вид зеле не е особено придирчив към торовете и хелирането, но в плодородна почва реколтата ще бъде много по-богата и по-вкусна.

Подхранването може да се извърши няколко пъти, като първият път почвата се наторява веднага след засаждането, след това след 2-3 седмици. Последното попълване с торове или оборски тор се извършва, когато съцветията започнат да се образуват, но не по-късно от този път.

Забележка! Броколи могат лесно да се отглеждат дори на балкона.

Паразити и методи за справяне с тях

Броколите са много слабо податливи на инфекция от различни заболявания или увреждане от вредители, но трябва да се вземат превантивни мерки. Преди засаждането почвата трябва да бъде обилно заплевена и разхлабена. Веднага след засаждането на открита почва почвата ще трябва да бъде покрита със спанбонд, за да се избегне появата на мушици или зелеви мухи.Тези мухи обикновено снасят яйцата си в почвата около стъблата, така че трябва да се прави задълбочена проверка на земята около веднъж на 1-2 седмици. Ако се намерят яйца, те трябва да бъдат унищожени, допълнително поръсени със земя около стъблото и отгоре с пепел или пепел.

Съвет! Можете да засадите разсад в гниещи саксии, това ще намали вероятността от мухи.

Много неприятно насекомо, освен това, бързо се размножава и разваля реколтата, е листната въшка. Появява се на места, където има хумус, вероятно останките от миналогодишните растения в почвата. Също така, появата му е възможна поради силна сянка, висока влажност и наличие на плевели. Отърваването от хумус и правилното плевене на почвата може да помогне за предотвратяване на листни въшки. В други случаи ще трябва да го махнете на ръка и да го изгорите заедно с листата.

Беритба на броколи

Голям фен на развалянето на зелевите листа и самата реколта е, разбира се, гъсеници. В края на пролетта и началото на лятото много пеперуди (някои особено често) снасят яйцата си в кореновата почва, върху листата или върху съседните растения. След известно време от тях се появяват гъсеници и започват бавно да унищожават реколтата. Най-ефективният метод за контрол по време на снасянето на яйца е задълбочен преглед на листата (през този период все още има доста от тях) и почвата. Има и много химикали, насочени към унищожаване на вредните насекоми.

Що се отнася до болестите, зелето най-често се заразява с черен крак. Както подсказва името, след известно време стъблото на растението започва да потъмнява, върху него се появяват петна, то постепенно отслабва, гние. В същото време растението престава да получава хранителни вещества, корените и храстите отслабват и умират.

Забележка! Най-често черният крак се развива в условия на висока влажност, растенията са застрашени, ако са отблизо засадени.

Сянка, прекомерното поливане влияе негативно, логично е, че при такива условия зелето ще изгние. Ако първите симптоми започнат да се проявяват или растенията вече са засадени в не особено благоприятни условия, почвата може да се третира със слаб разтвор на калиев перманганат.

Прибиране на реколтата

Можете да съберете реколтата вече два месеца след засаждането на открито. Главата трябва да бъде отрязана, преди да започне да омеква, съцветията не трябва да започват да цъфтят, в противен случай срокът на годност и вкусът ще бъдат изключително ниски. Главата не се отрязва в самата основа, а заедно с част от стъблото. Размерът на изрязаната част директно зависи от размера и теглото на главата. Разрезът върви около няколко сантиметра след разклоняването на стъблото. При големите главни глави височината може да достигне 20 cm, тъй като разфасовките от страничното стъбло са около 6 cm.
Броколите ще ви радват с обилна реколта неведнъж.

Съвет! След като главите от основното стъбло бъдат отрязани, не трябва да бързате да прибирате върховете; в рамките на доста кратко време могат да се появят бързо развиващи се странични стъбла, които също ще дадат реколта. И само след прибирането им растението може да бъде напълно унищожено.

Реколтата не се съхранява много добре, но колкото по-силна е главата, толкова по-лесно е да се транспортира и съхранява. Броколите обикновено се държат в хладилник, но трябва да се замразят, за да се запазят дълго, поради което зелето се продава най-често замразено.

След като се справихме със засаждането и грижите за броколи на открито, няма да е трудно да получим добра реколта.