Първото споменаване на зелето Amager (Megera или Almager) в СССР датира от последния век на 40-те години. Той влезе в регистъра на семената в разгара на Първата световна война и се отглежда в целия бивш Съветски съюз, с изключение на региони със студен и мразовит климат. Въпреки това се търси и през 21 век. Репутацията на този вид зеле доведе до факта, че той се купува не само за частно отглеждане, но и за промишлени цели. В градинските магазини най-често можете да намерите семена на Amager 611, а в южните райони на Русия - само Amager.

Описание на зелето Amager

Като се има предвид времето на узряване, зелето Amager принадлежи към късните сортове. Периодът от сеитбата до прибирането на реколтата е средно 140 дни.

Отличителни характеристики на зеленчука:

 • Полуразпространяваща се розетка от листа;
 • Високо ниво на производителност (около 7 кг зеленчуци могат да бъдат събрани от един квадратен метър);
 • Голяма глава зеле (2 до 4 кг);
 • Листата не са в контакт със земята, а са насочени нагоре;
 • Дръжки до 15 см;
 • Сянката на листата е светло зелена. Всички листа от бяло зеле Amager имат восъчно покритие;
 • Без набръчкване;
 • Понася добре транспортирането.

Допълнителна информация. Вкусът на листата на Алмагер е сладък, с горчивина, но по време на съхранение през зимата горчивината изчезва, но сочността остава.

Зелето Megera има висока степен на уязвимост към различни вредители и болести. Поради това се използват различни разтвори и препарати за запазване на реколтата.

За да се намали вероятността от увреждане на листата, трябва да се вземат следните мерки:

 • Ако се намери зеле, заразено с вредители, е необходимо незабавно да го изкопаете и незабавно да го изгорите. Това допълнително ще предпази останалите растения от разпространението на болестта;
 • Сменете почвата и почистете почвата с 5% меден сулфат;
 • За да се увеличи устойчивостта към болести, могат да се използват различни биологични агенти, например Имуноцитофит.

Amager зеле

Отглеждане на разсад

Разсадът на Алмагер се засажда в края на февруари или през март. Саксията със семена трябва да бъде покрита с фолио, за да се осигури парников ефект. При температура 20-25 градуса разсад се появява на петия ден.

След това трябва да се пренесе на хладно място. Ако това не бъде направено, растението може да изсъхне и да умре. След 2 седмици разсадът може да бъде засаден в отделни контейнери.

Важно! Необходимо е поливането на разсад всеки ден сутрин с топла вода.

Когато се появи третият лист, можете да подхранвате тора веднъж, а с четвъртия - втория.

Прехвърлете в почвата

Периодът на растеж на разсада достига около четиридесет дни. В началото на април в южните райони вече е възможно да се прехвърлят кълнове на открито, а в студените региони трансплантацията трябва да се направи в края на месеца.

Важно! Vixen се засажда на разстояние 50 см един от друг, дълбочината на засаждане е 2 сантиметра.

Преди засаждане, лехата трябва да бъде изкопана, разхлабена и отстранени плевели.

Отглеждащи функции

Зелето Almager много обича влагата, така че трябва да се полива обилно поне два пъти седмично. Ако коренната област е мулчирана, можете да поливате веднъж седмично. Тъй като листата на растението са повдигнати нагоре, от време на време трябва да се хвърлят, за да се осигури богата реколта.

Също така зелето трябва да се подхранва с различни торове средно 4 пъти на сезон. След засаждането на открито, трябва да отнеме около две седмици преди първото хранене.

Тор може да се закупи в магазина или да се направи сам.За да направите това, смесете 15 g калиев тор, суперфосфат, както и 10 g карбамид, разредете с вода и изсипете 1 литър под всеки храст. Добавката ще допринесе за бързото и висококачествено развитие на зеленчука.

Преди второто хранене трябва да минат поне 2 седмици след първото. Във всяка ямка се изсипва по един литър тор, например разтвор от пилешки тор.

Важно! Препоръчва се растението да се храни във влажна почва, като се избягва попадането на разтвора върху листата.

Необходимо е да се оплоди трети път след 10 дни по същата схема. Последното подхранване се извършва две седмици преди прибиране на реколтата, за да се подобри качеството на вилиците.

За борба с вредителите се използва дървесна пепел, която се поръсва със зелеви листа, а кореновата система се полива с инфузия. Тази процедура за поддържане също ще осигури растежа на високи глави зеле и сладки листа.

Времето за прибиране на реколтата зависи от степента на узряване на главите на зелето. Обикновено градинарите събират Алмагера в средата на есента, а не в дъждовно време. Този тип е идеален за маркиране през зимата.

Съхранение

Преди да поставите зелето в избата за съхранение през зимата, трябва да бъде внимателно проверено. Екземпляри с признаци на влошаване не могат да се поставят в мазето с останалите!

Съхранение на зеле в мазето

В избата Мегера може да претърпи различни заболявания. Например, сивото гниене се развива добре в условия на висока влажност и резки температурни колебания. Необходимо е редовно да се проверява реколтата и своевременно да се отстраняват развалените вилици, за да се избегне по-нататъшното развитие на болестта.

Ползи

Предимствата на зелето Amager включват факта, че то запазва вкуса си дълго време, има дълъг срок на годност, обикновено до април.

Освен това предимствата включват:

 • Устойчивост на замръзване;
 • Устойчив на транспортиране;
 • Висока производителност.

недостатъци

Недостатъците включват следните фактори:

 • Податливост към различни заболявания;
 • Лошо развитие при условия на висока температура. Само обилното и ежедневно поливане ще помогне да се спаси растението в горещ регион;
 • През зимния период на съхранение рискът от болести по растенията с черно гниене и съдова бактериоза е висок.

По този начин отглеждането на зеле Amager, при спазване на определени правила, не е трудно. Обилното поливане, навременното хранене и профилактика на различни болести и паразити ще помогнат да се осигури богата реколта.