В съвременния свят много жители на страната предпочитат да отглеждат домашни птици в техния район. Най-често това са пилета, тъй като поддръжката им не е толкова скъпа, но във фермата винаги има месо и яйца. За да осигурите на себе си и семейството си органични продукти и да отглеждате само здравословни домашни птици, трябва да следвате основните изисквания. Един от тях е уютна пилешка писалка, както и подходяща грижа.

Правила за грижи за пилета

По принцип всеки собственик на пилета ще трябва да съсредоточи усилията си върху създаването на подходяща температура, влажност, осветление, вентилация и правилна диета. Всичко трябва да се прави на етапи.

На първо място, трябва да изберете най-силните и здрави пилета. В крайна сметка, ако първоначално са слаби, колкото и да се опитва собственикът, всички няма да могат да си тръгнат. Обикновено нежизнеспособните пилета неизбежно умират след известно време.

След сортирането можете да започнете основите на грижите. Първите 24 часа са най-критични. През този период незрелите пилета са най-беззащитни срещу всякакви болести. Следователно те трябва да осигурят комфортна среда.

Пилешка писалка

След излюпването бебетата се прехвърлят под крилото на опитна кокошка. Ако не, брудер ще го замени перфектно. Докато пилетата се установяват, те трябва да подготвят постоянно местообитание. Хората обикновено го наричат ​​кокошарник.

Основните изисквания за тази стая са както следва:

  1. Сухи и чисти.
  2. Температурата през първите дни не е по-ниска от 32 ° С, през следващите дни - не по-ниска от 21 ° С.
  3. Удобно осветление и вентилация.

Отначало всичко изглежда доста сложно, но всъщност самата птица ще ви каже дали собственикът е организирал всичко правилно. Ако пилетата се скупчат, значи са студени. Ако перата се бутат и спускат надолу, е горещо.

Що се отнася до осветлението, препоръчително е първо да държите лампите денонощни. Това ще даде на бебетата повече време за активен растеж и развитие. След това светлината се изключва за 15 минути, като всеки ден се увеличава периодът на почивка.

Най-важният аспект се счита за избора на правилната диета. Колкото по-рано пилетата започнат да се хранят, толкова по-добре за тяхната аклиматизация. Първо дават твърдо сварено яйце, след това добавят варено просо и след това царевица. Основното нещо при въвеждането на нови продукти е да се проследи реакцията на тялото.

Защо да разхождаме пилета

Разходките за пилета са също толкова важен момент в отглеждането им. Без него птицата става по-малко активна, не получава необходимото количество витамини и минерали, включително витамин D, който е необходим за производството на калций.

Защо да разхождаме пилета

Ако пилетата, особено бройлерите, се държат постоянно заключени, те ще започнат да дебелеят, да ядат повече, да се разболяват и да отслабват по-често. Много е важно да организирате правилно зоната за ходене. Опитните птицевъди препоръчват изграждането на преносим кокошарник за пилета. Първо, младите не трябва да се роят наоколо на многолюдно място. На второ място, птиците се нуждаят от трева за добро развитие. Ако писалката е неподвижна, е много вероятно до средата на сезона да остане без растителност. Има много огради за пилета. За начинаещ е трудно да избере измежду цялото разнообразие от вариации. Но ако проучите всеки вид в детайли, можете да изберете правилния за всеки отделен случай и да намерите универсален отговор на въпроса как да направите разходката за пилета най-ефективна.

Направи си сам волиера

Ако въпреки това решите да отглеждате пилета и да организирате разходката им, трябва да започнете с изграждането на кошара за пилета със собствените си ръце.

В зона със свободно пространство, най-добре е да направите ограда от окото на веригата. Благодарение на нея е възможно да се организира полусвободно ходене, както за възрастни, така и за малки пилета. В крайна сметка това е не само голяма зона за ходене, но и надеждна защита от хищници. Чудесно е, ако едната страна е направена от дъски или шперплат. Така птицата ще бъде затворена от ветровете. За да не се страхува от дъжд и горещина, можете да построите навес.

Важно! Всяко лице трябва да има поне 2 квадратни метра територия в заграждението.

Такава структура може да бъде от 2 вида: преносима и фиксирана. Струва си да избирате въз основа на площта на сайта. Но във всеки случай е по-добре да го издигнете директно в близост до птицефермата, така че пилетата да могат свободно да се разхождат.

Направи си сам пилешка волиера

По същата схема се изгражда мобилна или стационарна писалка. Единствената разлика е в размера и транспортируемостта.

Като начало трябва да вземете решение за строителната площадка. Трябва да се пази от погледа, тъй като тъпчената от пилета земя не е най-доброто решение за ландшафтен дизайн.

Когато разберете местоположението, можете да започнете строителството:

  1. За стационарна писалка е оптимално да запълните основата.
  2. Следващата стъпка е да се издигнат опорни стълбове. Те могат да бъдат или метални, или дървени.
  3. След монтажа в предварително изкопани ями, дълбоки до половин метър, височината на носещите конструкции трябва да бъде най-малко 2 метра.
  4. Към основата на стълбовете са прикрепени ъгли. Това е необходимо за по-нататъшния монтаж на стените и тавана на писалката.
  5. Мрежата обикновено се изтегля отгоре, плавно се придвижва към стените. Последните се препоръчват да се припокриват, за да се предотврати разминаването им. Не забравяйте да закрепите с тел.
  6. Задната стена или сенник могат да бъдат направени от велпапе или поликарбонат. Това ще увеличи експлоатационния живот на сградата.

Има много малки неща, които трябва да се вземат предвид при изграждането на къща за пилета или птици. Те са по-ясно показани в чертежите и схемите за изграждане на пилешки къщи.

Отзиви на опитни птицевъди

Развъждането на пилета е много печеливш и надежден бизнес. Месото и яйцата са винаги под ръка. Вярно е, че ако птиците не са оградени, те могат да причинят значителни щети на градинските и градинските култури. Отначало всички неопитни птицевъди страдат от това. Клонките се скитат из мястото, потъпкват и разбъркват всички култури. Но след като изградите малко заграждение за тях, всички проблеми са решени. Когато кокошките изчезнат цялата трева, просто трябва да преместите заграждението за пилета на ново място.

Най-трудно е да отгледате птица, когато мястото е разположено близо до гора. Тук не можете без ограда. В противен случай пилетата не могат да бъдат защитени от лисици и други хищници. Занаятчиите го изграждат със собствените си ръце от мрежеста мрежа, следвайки инструкции стъпка по стъпка. И кокошките, и стопаните са щастливи.

Пилета

Сред птицевъдите има много привърженици на свободно отглежданите пилета. Те препоръчват да се даде пълна свобода на птицата. На сутринта излезте от кокошарника на улицата и не го затваряйте, докато пилетата сами не се уредят за нощта. Пилетата обикновено влизат в 21:00 през лятото. Но по цял ден ходят сами в дивата природа. Разбира се, все пак трябва да се грижите за тях, за да не отидат далеч.

Друг ценен съвет е да държите лешниците в бившата овчарница. Като вход и изход можете да направите малка дупка в една от стените. Всяка мацка сама решава кога да излезе на разходка и кога да се върне. С напредването на възрастта пак ще трябва да ограждате зоната за ходене. Пилетата ще започнат да се разпръскват и може да се изгубят. По-добре е да направите височината на живия плет най-малко 2 метра, в противен случай порасналата птица ще прелети. През лятото можете да го държите вътре в оградата, а през есента следобед да го пуснете.

Изграждането на кокошарник и кошара за птици няма да бъде караница и ще отнеме много малко време. Но това ще позволи да се създадат всички необходими условия за млад растеж за нормално развитие и ще ги предпази от хищници, както и от неблагоприятно време. Освен това можете дори да прецизирате територията, ако организирате строителството по някакъв оригинален начин.Основното е наличието на желание и много идеи. Колкото по-добре стопаните се грижат за кокошките си, толкова по-активни и здрави ще бъдат. Това означава, че те ще ви позволят да усетите всички предимства на отглеждането на домашни птици. Вече не е нужно да купувате продукти от птиче месо на пазара или в магазина. Всичко винаги ще е под ръка.