Бройлерите са месна порода птици в домакинството на фермери. Най-популярните хибриди са:

 • Коб-500,
 • Коб-700,
 • Рос-308,
 • Рос-708
 • Крос Хъбард.

Бройлерът достига максималното си тегло след 3 месеца. По тази причина селекционерът ежедневно претегля пилетата, контролира теглото и съдържанието на калории. Така че можете да коригирате недостатъците в растежа и да се доближите до нормата. Диаграмата за растеж на бройлери ще ви помогне да контролирате наддаването на тегло.

Правила за домашни грижи

Пилетата-бройлери изискват повече грижи от обикновените кокошки. Топла къща и ясен режим на дневна светлина са важни. Помещението се измива и варосва, монтират се поилки и хранилки, осигурява се осветление и отопление, монтира се термометър. На пода се поставя одеяло от дървени стърготини. През първите 2 седмици трябва да осигурите денонощно осветление и температура от + 30 градуса. В бъдеще намалете температурата с 2 градуса седмично до +22 ° C. Когато бройлерите са на възраст от един месец, дневните часове трябва да са 14 часа, осветлението се изключва за 10 часа.

1 м2 не трябва да има повече от 13 глави. Ако има повече добитък, трябва да оборудвате плевнята с клетки.

На бележка... Подът в кокошарника винаги трябва да е сух и чист. Птицата може да се разболее от влага.

Има 2 начина за отглеждане:

 • Интензивен. Младите животни се придобиват през цялата година на всеки 4 месеца.
 • Обширен. Класическият начин е, когато птицата се купува през пролетта и лятото и се отглежда до есенния сезон.

Пилетата са в птицефермата

Пилетата се държат в птицефермата, не се разхождат и използват специални фуражи.

Важно!Бройлери не се отглеждат повече от 70 дни. Тази възраст се характеризира със забавяне на растежа, което означава, че фуражите няма да се изплатят.

Диетата на малките пилета включва просо, грис, варени яйца, ечемик и овес. В този случай по-голямата част от зърното трябва да бъде. 3-дневните пилета могат да се хранят с нарязани билки, зърнени храни и яйца 8 пъти на ден. От 20-ия ден можете да добавяте варени картофи, костно брашно и креда, честота - 4 пъти на ден. Витамини могат да бъдат закупени в специализирани магазини. След месец е достатъчно да дадете твърда храна. Важно е пилетата винаги да имат чиста, топла питейна вода. През втория месец протеините се отстраняват от диетата и обемът на тревата се увеличава.

За да се предотвратят проблеми с храносмилателната система, на пилетата трябва да се дава разтвор на калиев перманганат. Финият чакъл също ще помогне.

Къща Съвети

Преди да се заселите в пилета, помещението трябва да се дезинфекцира. Бълхите и кърлежите са истински проблем за фермерите. Превантивната процедура се извършва веднъж годишно, независимо от наличието на паразити. За тези цели можете да използвате вар. Максималният ефект се получава при обработка на кокошарника с формалин. Важно е да използвате специален защитен костюм и ръкавици.

Внимание! Веществото е опасно за птиците и хората. Защитете дихателната система на човека и дръжте пилетата извън помещението за няколко дни, докато се проветри.

Кошарата трябва да бъде оборудвана с подвижни кацалки и палети. Това ще опрости процеса на почистване. Не трябва да се допуска висока влажност в помещението. Идеалният вариант е да инсталирате вентилационна система.

Маслен нагревател може да се използва за осигуряване на желаната температура. Не трябва да спестявате от него, по-скъпите модели ще издържат по-дълго. Инфрачервената лампа е отличен заместител. Той едновременно ще отоплява и осветява къщата. Лампите се използват със сини и червени потоци.

Осветлението не трябва да е прекалено ярко. Затъмнената мека светлина е най-добрият вариант за пилета.

Диетата трябва да съдържа комбинирани фуражи от доказани производители с добро качество. Съставът трябва да съдържа минерали, витамини и протеини. Това ще помогне на нарастващото тяло да се развива с нормални темпове.

За профилактика трябва да купувате витамини, антибиотици и лекарства срещу паразити и да ги добавяте към храната на пилетата според инструкциите. Ваксинациите ще помогнат срещу сериозни инфекциозни заболявания.

Пилешки витамини

Определяне на възрастта на пилето по външни признаци

Възрастта на пилетата може да се определи от местата, където се появява пухчето:

 • Едноседмичното пиле се характеризира с крила, които достигат до опашката.
 • Към 12-ия ден на раменете се появяват пера.
 • След една седмица те ще покрият гърдите и гушата.
 • До третата седмица от живота - също ще се появят колене, гръб, пера на опашката.

Как изглеждат месечните бройлерски пилета: от 4 до 5 седмици те се линят, след това на всяко крило растат 10 махови пера.

На 6 седмици главата и долната част на тялото са покрити с пера.

След 4 месеца бройлерът ще бъде напълно излекуван и ще се хвърли през пролетта и есента.

4 месеца бройлери

Тегло на бройлери по дни: таблица

За да се контролира растежа на пилетата, те трябва да се претеглят всеки ден и да се води диаграма за наддаване на тегло. През първия месец до 80% от енергията отива в растеж, останалата част - за поддържане на жизнените функции на тялото. Ежедневното наддаване на тегло е най-малко 60 г. Колко обикновено тежи бройлер за 1 месец? Таблица:

ДенМаса, в g.
040–45
150–60
265–80
385–95
4100–115
5120–135
6140–165
7170–190
8200–220
9230–250
10260–280
11300–325
12345–370
13380–420
14440–460
15485–520
16540–565
17580–630
18650–690
19720–750
20780–820
21850–890
22920–970
231000–1030
241070–1100
251150–1200
261230–1270
271300–1350
281400–1450
291480–1500
301550–1580

Важно е да знаете не само колко бройлер трябва да тежи за 1 месец, но и теглото през целия период на отглеждане. Можете да се обърнете към диаграмата.

Масата на новородено пиленце е около 50 г. Ако не е възможно да се претегли птицата, можете да използвате такива приблизителни данни. Ако пилето външно се различава от роднините на същата възраст, тенденцията няма да се промени в рамките на 30 дни. Ако е много по-малко, това означава, че не трябва да очаквате силно покачване на теглото. И обратно, голяма мацка ще расте по-добре от останалите.

След първата седмица от живота се препоръчва пилетата да се претеглят систематично. Този период е основният показател за бъдещото развитие. Обикновено теглото на здравата мацка трябва да бъде най-малко 200 г. Това е началото, след което наддаването на тегло ще бъде значително и ще нараства прогресивно.

Съвет! За да не пропуснете причините за забавянето на растежа и да имате време за профилактика на болестите, е необходимо всяка седмица да надвишавате добитъка.

По-добре е да видите колко тежи бройлер през първия 1 месец в таблицата. Но средно за 30 дни теглото на пилето трябва да бъде най-малко 1,6 кг. Ако птицата се развива нормално, предишната грижа може да продължи. Ако теглото не отговаря на нормата и е под средното ниво от 1,5-1,6 кг, принципите на поддръжка трябва да бъдат променени. Може би фермерът не беше прав в началото. В този случай е препоръчително да смените фуражната смес и да проверите условията на бройлерите.

На 2-месечна възраст бройлерът обикновено тежи 2,7 кг. Това е резултат от правилно организирано настаняване и хранене. Условията за задържане и храна са подходящи. Универсален съвет: Давайте повече пресни билки и зеленчуци, а диетата трябва да съдържа натрошени картофи със зърнени храни. Благодарение на това хранене пилетата получават витамини и основни минерали. Това е и профилактика на недостиг на витамини.

Допълнителна информация... За да се предотврати недостиг на протеини при пилетата, млякото и кефирът също трябва да бъдат включени в диетата. Освен това такива продукти не заместват водата.

От таблицата за увеличаване на теглото на бройлерите можете да получите информация за разликата между женските и мъжките.

ВъзрастТеглото. Женски полТеглото. Мъжки
Седмица90 g100 g
2-ра седмица170 гр210 гр
3-та седмица330 гр410 g
Месец560 g660 g
35-ия ден820 g940 g
6-та седмица1,06 кг1,26 кг
8-ма седмица1,57 кг1,88 кг

Как да претегляте пилетата правилно:

 • Поставете пилето в картонена кутия и сложете везна, претеглете една по една.
 • Претегляйте поне веднъж на всеки 7 дни.
 • Бройлерите трябва да се хранят след претегляне.

Балансът трябва да бъде висококачествен и точен. Везните не трябва да се сменят. Това може да повлияе на точността на данните.

Причини за поднормено тегло

Температура... В първите дни от живота се развива тялото и имунитетът. Ето защо е важно да поддържате стаята топла денонощно, 24 часа. Препоръчителната температура е най-малко 30 градуса. След 2 седмици оптималната температура е 25 градуса над нулата.

Оптималната температура е 25 градуса

Недостиг на витамини... Ако диетата не съответства на препоръчаната диета, пилетата може да нямат калций. Влияе върху растежа, развитието и наддаването на тегло.

Несистематичен прием на храна... Пилетата-бройлери може да не наддават поради липса на прием на хранителни вещества. Тялото започва да консумира вътрешни резерви. С други думи, метаболитните процеси се забавят. Трябва да разгледате по-отблизо всяко пиленце, може би са необходими допълнителни допълнителни храни за отделни индивиди.

Хелминтоза, паразити... Ако се въведат паразити, те ще забавят развитието на птицата.

Отговори на често задавани въпроси

Какво е теглото за клане на пилета-бройлери?

Клането може да се извърши на 50-ия ден, по-рядко на 70-ия ден. По това време нетното тегло на пилето ще бъде 3,7 kg. Най-големите достигат 5 кг. В този случай е важно да изчакате оперението на птицата, в противен случай изскубването ще бъде по-трудно и по-дълго. В резултат на това няма да има пера, които е трудно да се извадят, а бройлерът се пълни толкова по-бързо. Трупът ще бъде по-чист, без мирис на изпражнения. Ако пилетата ходят по-често, ще има повече мускули и месо.

Претегляне на бройлери

Коя е най-голямата и най-месна порода бройлери?

Кръстът Ross-308, Ross-708, Koob-500, Hubbard принадлежи към месните породи. Тези птици се характеризират с бързо напълняване, спокойно разположение и голямо тегло. Някои индивиди достигат до 5-6 кг. Единственият недостатък е, че бройлерите не снасят много яйца.

Изграден е специално оборудван кокошарник за разплод на пилета. Какво е важно за развитието и наддаването на тегло:

 • температура не по-ниска от 30 градуса,
 • денонощно осветление през първите седмици от живота на пилетата,
 • диета в зависимост от възрастта.

При идеални условия пилетата достигат тегло от 1,6 кг през първия месец, до края на втория месец теглото достига 2,7 кг. По време на клането бройлерът тежи от 3,7 до 5 кг.