Най-важното условие за здравето на пилетата е висококачествената и балансирана диета. Ако в храната се доставят достатъчно витамини с фураж, птицата има добър метаболизъм, отличен имунитет, което помага за хармоничното развитие на целия организъм. Един от най-често срещаните витаминни добавки за домашни птици е тривитамин П. Помислете какво е тривитамин Р, инструкции за употреба за пилета и пилета.

Действие на наркотици

Лекарството Тривитамин Р е предназначено за комплексна профилактика и лечение на дефицит на витамини А, Е, D. Те са най-важни за нормалното функциониране на организма.

В случай на недостиг на витамин А при птиците:

 • зрението се влошава;
 • храносмилателните органи са болни;
 • производството на яйца намалява;
 • броят на неоплодените яйца се увеличава;
 • свойствата на перата се покриват;
 • лапи слаби;
 • се развива конюнктивит.

Тривитамин Р

При липса на витамин D при пилетата абсорбцията на калций намалява, поради което те не могат да развият нормално костите. Те се деформират, поради което младите не се движат и са болни от това.

Витамин Е е отговорен за развитието на ембрионите и здравето на пилетата. Ако не е достатъчно, производството на яйца ще намалее и общото здравословно състояние на малките ще се влоши.

За подобряване на здравето на пилетата, пилетата и бройлерите при липса на чист въздух се препоръчва обогатяването на фуражите с витаминна добавка Тривитамин П. Допринася за правилното и пълноценно развитие на организма. Благодарение на правилно подбраната комбинация от витамини, необходими за пилешкото тяло, се постига синергичен ефект, който увеличава издръжливостта на тялото, увеличава производителността на съединителя и увеличава месната маса при бройлери.

Форма на освобождаване, дозировка

Това лекарство се предлага под формата на разтвори за вътрешна употреба. Разтворът се излива в удобни флакони от 10 ml, 100 ml и 1000 ml.

Тривитамин Р се предлага в различни количества

Лекарството се произвежда под формата на маслена течност с характерна миризма. Може да е малко облачно, поради което свойствата му не се променят. Лекарството е неразтворимо във вода.

Срокът на годност на разтвора Trivitamin P е 12 месеца. След изтичане на това време не се препоръчва използването на разтвора, тъй като химичният му състав се променя. От това той вреди на пилетата.

Оптималната температура за съхранение на тривитамин Р е не по-ниска от 2 ° C и не повече от 16 ° C. Не се допуска замразяване и размразяване на лекарството.

Инструкции за употреба

Дозировката и схемата на приложение на Тривитамин се различават в зависимост от това кой точно му се дава: пилета, пилета или бройлери.

Заявление за пилета

Забележка!Ако птицевъдът планира да използва тривитамин Р за пилета, инструкцията казва, че помага да се предотврати развитието на рахит, куцота и подуване на ставите. Първият прием на Тривитамин се извършва още от петия ден от живота на птиците. Особено важно е тази добавка да се дава на птици без добавки със зелен витамин.

Профилактичната доза Тривитамин Р за пилета е една капка перорален разтвор за 2-3 пилета. Честотата на приема е веднъж седмично, продължителността на лечението е месец. При недостиг на витамини, капка се инжектира в клюна на всяко пиленце.

Лечение с пиле

На възраст пилета от 9 дни се използват 2 капки от разтвора, а за бройлери - по три капки, като се започне от 5-седмична възраст.

Инструкциите за употреба на тривитамин за пилета съобщават, че за групова профилактика на 1 кг фураж се предписват 0,87 милилитра разтвор. За петседмични кокошки - 0,5 ml на килограм фураж. Груповото предписване предполага използването на една и съща доза Trivitamin перорално 1 път в рамките на 6 дни. Продължителността на такова интензивно лечение е, докато симптомите на недостиг на витамини напълно изчезнат.

Заявление за пилета

За да бъде това лекарство полезно за възрастни пилета, трябва да се спазват следните правила:

 • лекарството трябва да се добавя към фуража само в деня на даването (за останалите дни трябва да се приготви нова порция);
 • ако витаминната добавка трябва да се добави към фуража, тогава тя се смесва с триците и след това само с основната част на фуража.

Количеството разтвор, добавено към триците, е 1: 4 (т.е. трябва да се вземат 4 части сухи трици за 1 част Тривитамин Р). Не е нужно да ги търкате.

Забележка! Ако тривитамин за пилета вече е добавен към фуража, тогава е забранено да се нагрява и ферментира.

По този начин лекарството се добавя към храната всеки ден. Продължителност на приема - до 4 седмици. Освен това лекарството се използва само ако симптомите на недостиг на витамини продължават.

Дозировка за бройлери

Ще научим как да даваме тривитамин на бройлер. Схемата за прием на това лекарство от бройлери е малко по-различна от горната.

Ако се използва групово превантивно хранене, изхождайте от следната доза:

 • пилета от 1 до 4 седмици - 0,87 ml на 1 kg фураж;
 • по-възрастни пилета - 0,515 ml за същото количество храна.

Отделните допълващи храни започват от пет седмична възраст. За да направите това, веднъж дневно на всеки индивид се дават по 3 капки разтвор.

Съвети и трикове

Нямаше противопоказания за употребата на лекарството. Експертите препоръчват да се ограничи тривитамин Р в случай на повишена чувствителност на тялото на пилетата и възрастните пилета към витамини. Това явление е рядко.

Важно! Този препарат ще донесе още по-добър ефект, когато се комбинира със зелена храна и хранителни добавки.

Лекарството не съдържа опасни за здравето на птиците компоненти. Ако пилето е приемало такива добавки, човек може спокойно да консумира месо и яйца от него.

Опитните птицевъди съветват да дават Trivitamin на възрастни пилета, ако започнат да се линят, да отслабнат и да се движат зле. Благодарение на него имунитетът на птицата се засилва и симптомите на слабост бързо изчезват.

Птицевъдите твърдят, че е много важно да се поддържа правилната доза за здравето на птиците. Ако давате капки във високи дози, тогава може да се развие тежка интоксикация, от която животното умира. Указанията за употреба осигуряват безопасни дози за домашни птици.