За фермерите е важно новородените пилета да са здрави. От този фактор зависи как пилето ще расте и ще се развива, това ще повлияе на вкуса на месото и яйцата. С помощта на антибиотици се предприемат превантивни мерки от първите дни на живота на бебетата. Тази статия ще обсъди как да давате тетрациклин на пилета.

Защо да давате на птиците тетрациклин

Тетрациклинът за бройлери е антибиотик, който се противопоставя на микробите и бактериите, спира растежа им и ги унищожава напълно. В допълнение, това лекарство насърчава бърз растеж и развитие на домашни птици. Употребата на лекарството предотвратява смъртта на популацията на птиците. Съставът на лекарството има благоприятен ефект върху функционирането на храносмилателната система и предотвратява развитието на патогенни бактерии.

Важно! Давайте на пилетата само антибиотици, които се произвеждат специално за тези цели. В никакъв случай не трябва да давате лекарства, предназначени за хора.

Тетрациклин за пилета се дава в следните случаи:

 • За превантивни цели;
 • За лечение в случай на заболяване.

Лекарства за пилета с бройлери

За да се идентифицират болните пилета, те трябва да бъдат внимателно изследвани. Веднага щом се появят първите признаци на заболяването (това е летаргия, лош апетит и сънливост), те преди всичко трябва да бъдат преместени в отделна стая и да започнат да пият лекарството. Препоръчва се да се поемат здрави пилета в продължение на три или пет дни.

Добавянето на лекарството във вода е препоръчително, тъй като този метод има редица предимства, а именно:

 • На първо място, това не изисква никакви специални усилия и разходи;
 • Можете да обработвате добитъка едновременно, дори ако пилетата не искат да ядат, те пак ще пият;
 • Свойствата на антибиотика ще се подобрят само при разреждане във вода.

Преди да продължите с процедурата за разтваряне на лекарството, трябва внимателно да проучите инструкциите за употреба.

Характеристики на лекарството

Методът за получаване на лекарството Тетрациклин е биосинтетичен. Лекарството се получава в резултат на дихлорирането на тетрациклинови молекули. Съставът на препарата е основа и солна сол.

Имоти

Основата на лекарството е прах, който има светложълт цвят, кристална структура, без мирис, горчив вкус, той е слабо разтворим както във вода, така и в алкохол. Прахът устоява добре на слабо кисела среда, инактивира се в разтвори на силни киселини и основи. В резултат се получават соли с неорганични и органични киселини и алкалоземни метали. Срокът на годност на лекарството е не повече от две години.

Тетрациклин

На бележкаТаблетките, под формата на които се произвежда лекарството, имат жълт цвят със зелен оттенък, формата им е кръгла и има плоска повърхност.

Формуляр за освобождаване

Лекарството Тетрациклин се предлага под формата на прах, който е опакован в полиетиленов плик от половин килограм или три килограма, или под формата на таблетки и капсули с тегло от 0,1 до 0,2 грама, които са опаковани по един или два килограма в найлонови торбички.

За да се предотврати появата на странични ефекти, лекарството се произвежда под формата на хапчета и също е включено в таблетките Vitacyclin.

Съставът на този препарат се състои от:

 • Тетрациклин;
 • Тиамин хлорид;
 • Рибофлавин;
 • Аскорбинова киселина.

Съхранявайте лекарството на сухо и тъмно място.Температурата на съхранение не трябва да надвишава двадесет и два градуса. Когато се използва лекарството, е важна дозировката с вода за птица.

Тетрациклини във ветеринарната медицина

Как действа лекарството?

Тетрациклинът инхибира предимно синтеза на протеини при пилетата. Освен това има антимикробни свойства. Ефективно унищожава грам-положителни и грам-отрицателни микроби, рикетсии и големи вируси. Това лекарство е в състояние да устои на микроби, които са устойчиви на пеницилин или стрептомицин.

Използва се при заболявания:

 • пневмония;
 • пикочно-половите системи;
 • дизентерия;
 • гастроентерит;
 • пастерелоза;
 • салмонелоза;
 • колибактериоза.

В допълнение към преодоляването на болестите, лекарството се използва и за други заболявания, засягащи животните. Пилешкият тетрациклин спира действието на патогените и ги убива. Основната активна съставка на лекарството се абсорбира в органите на пилетата в продължение на тридесет минути.

Лечение с пиле

Антибиотикът е в състояние да действа в организма на пилетата през целия ден. Поради тази причина трябва да се дава на пилета веднъж на двадесет и четири часа. От тялото на пилетата лекарството се екскретира чрез бъбреците с помощта на жлъчка.

Важно! Тетрациклин не трябва да се използва, ако съставното вещество не се понася от птиците. Възможно е да се убиват пилета след употребата на лекарството не по-рано от седмица по-късно.

Пилешки препарат се използва за профилактика на заболявания при пилета и пилета в количество от двадесет до петдесет милиграма два пъти на всеки двадесет и четири часа. Пилетата се запояват от пет дни до седмица. Трябва да знаете как да разреждате тетрациклин за пилета във вода.

Дозировка на лекарството за пилета и кокошки

При изчисляване на дозата на лекарството е най-добре да се съсредоточите върху един килограм живо тегло на птицата. Бройлерният тетрациклин е по-удобен за разреждане във вода, но може да се добавя към фуража. Дозировката на тетрациклин за пилета-бройлери с вода трябва да бъде сто милиграма антибиотик, който трябва да се разреди в един литър вода. Едно пиле ще падне от петнадесет до двадесет милиграма за три или четири дни.

В същото време, заедно с това лекарство, се дава комплекс от витамини на бебета, като:

 • витамин А;
 • витамин D3;
 • витамин В12.

Освен това към поилката се добавя протеинов концентрат. Дозировката на тетрациклинови таблетки за пилета е описана по-подробно в инструкциите за лекарството.

Важно! Лечението на пилета с тетрациклин е възможно, ако болестта току-що е започнала да се проявява.

Експертни съвети и препоръки

Лекарството Тетрациклин е антибиотик. Не бива да се бърка с витамини, поради което не трябва да се храни през цялото време на птиците. Лекарствата се използват само за профилактика или лечение на болни птици. Трябва да се придържате към всички правила на инструкцията.

Можете да напоявате пилета с тетрациклинова вода

Тетрациклиновата вода може да се използва за напояване на пилета от четвъртия ден от живота до единадесетия ден. По този начин пилетата-бройлери ще бъдат защитени от възможни заболявания.

Ако пилетата във фермата започнат да боледуват, наложително е да се използва лекарството, за да се проведе антибактериална терапия сред добитъка.

Признаците на заболяването са:

 • Червени очи;
 • Кихане и кашляне;
 • Разряд в клюна;
 • Отличителни дихателни звуци;
 • Липса на апетит;
 • Появата на кръв в изпражненията;
 • Диария с пяна;
 • Котилото е зелено.

На бележка. Трябва да се обърне внимание на състоянието на целия добитък. Ако пилетата са болни едно по едно, тогава те трябва да бъдат изолирани от цялото стадо и лекувани.

Разтворът на тетрациклин трябва да се използва само когато е необходимо. В противен случай в пилешкото месо ще се концентрира голямо количество токсини и вкусът ще намалее.