Бройлерите са пилета, отглеждани за получаване на висококачествени месни продукти. Месото на бройлери е крехко, бързо готви, подходящо за диетично хранене. Когато отглеждате птица, трябва да й осигурите не само правилно хранене, но и специален микроклимат. Един от основните параметри е температурата на пилетата-бройлери. Статията обсъжда как този индикатор се променя в зависимост от възрастта на птицата, как правилно да се грижи за пилета и бройлери у дома.

Правила за грижа за пилета и бройлери

Пилетата си струва да се купуват от доверени производители. По-добре е това да е люпилна станция, тъй като в такива ферми процентът на здрави жизнеспособни домашни птици е по-висок в сравнение с фабриките. Ако птицевъдът има малко опит, препоръчително е да купувате пилета на възраст 5-10 дни, а ако животновъдът работи с домашни птици дълго време, тогава можете да закупите евтини пилета на възраст от 1 ден. Периодът на отглеждане на бройлери е 7-8 седмици. Тегло на угояване 1,5-2,5 кг. Икономически непрактично е птицата да се държи по-дълго от този път.

Бройлери

След закупуване на домашни любимци трябва да бъдат изпълнени следните условия:

  • отопляем кокошарник;
  • малка площ за разходка;
  • достатъчно количество храна и вода за пиене при правилната температура.

Кошарата отвътре се почиства старателно и се измива с дезинфектанти. Площ с топъл, ограден под и ярко осветление трябва да бъде около 60 cm² на глава. Зоната за ходене е сигурно оградена от всички страни, например с износени рамки на прозорци. Пилетата-бройлери не трябва да се движат твърде много, за да натрупат по-бързо маса. Пълното ограничение на движението на птицата обаче води до факта, че месото става жилаво. Пилетата могат да бъдат изпращани през по-топлите месеци от 1-2 седмична възраст, започвайки от няколко минути на открито, без да изваждат пилетата от картонената кутия.

През първите 14 дни от живота са необходими от 35 до 38 g фураж на пиленце, хранено 5-8 пъти на ден. В периода от 14 до 28 дни обемът на фуража се увеличава до 100 g фураж на глава, след това до 150 g.

Забележка!За да нахраните един бройлер, ще ви трябват 4 кг фураж.

При отглеждане на домашни птици в домакинствата е по-удобно да се използват комбинирани фуражи. Сутрин и вечер дават мокра храна, през нощта - зърно (пшеница, царевица, ечемик, грах). Зеленчуци, суроватка, кисело мляко, извара, хранителни отпадъци, нарязани млади билки се добавят към диетата. Дори при такова разнообразно хранене, пилетата се нуждаят от витаминни и минерални добавки (тривитамин, чиктоник), месо и костно брашно, готварска сол.

Изисква се чиста вода

Младите домашни птици се нуждаят от чиста вода в достатъчно количество, в противен случай рискуват да получат метаболитни нарушения под формата на диатеза на пикочна киселина. Признак за липса на вода е набръчканият, синкав хребет. Ако възрастна птица не получи достатъчно вода, това може да доведе до обща интоксикация на тялото или перитонит.

На възраст от 1-3 дни водата се загрява до 33 ° С. От 4 до 7 дни от живота, питейната вода се доставя загрята до 30 ° C. В бъдеще температурата на нагряване на питейната вода се намалява ежедневно с 2 ° и спира до 20 ° C.Препоръчително е да използвате готови поилки, специално проектирани за пилета, няма възможност пера да се намокрит или дори птицата да може да се задави.

Важно!Не наливайте студена вода в поилки за пилета. Това забавя темповете на растеж и развитие.

Когато достигнат 1 месец, малките трябва да тежат поне 500 g, средно 600-650 g.

Температурен режим при отглеждане на пилета-бройлери

Веднага след раждането пилетата нямат терморегулаторен механизъм поради несъвършено функциониране на всички органи. Мускулната маса все още е твърде слаба, за да може тялото да получи достатъчно топлина по време на движение. Следователно оптималният температурен режим за отглеждане на бройлери е жизненоважен за тях.

За да се поддържа желаната температура в помещението за кокошарници, се използват домакински подови нагреватели или инфрачервени лампи. Не позволявайте на домашните любимци да се отдалечават от източника на топлина. Най-добрите условия за пилета бройлери са в брудера, който представлява кутия с контролиран климат и осветление. Температурен диапазон за бройлери:

  • от 1 до 5 дни от живота - 32-35 ° С;
  • от 6 до 10 - 30-32 ° C;
  • от 11 до 20 - 26-28 ° C;
  • след 21-ия ден - 20-24 ° С.

Важно! В допълнение към температурата за бройлери в кокошарника трябва да се поддържа постоянна относителна влажност от 60-70%, къщата да се проветрява активно и младежите да имат достатъчна степен на осветеност на пространството.

Температура на бройлери: таблица

Възрастта на младите, дниТемпература на закрито, ° СОсветеност, hОтносителна влажност, %
01.05.201832-3520-2460-70
06.10.201830-3218-2060-70
01.11.202026-2816-1760-70

Таблицата показва, че оптималният температурен режим за бройлери на възраст от 3 седмици е 26 ° C. Новите птицевъди се интересуват от това каква температура трябва да имат бройлерите на 1 месец. Отговорът на професионалистите е около 20 ° C. През зимата, с настъпването на силни студове и през нощта, е възможно да се намали температурата в помещението за месечни бройлери до 18 ° C.

Важно! Избягвайте внезапните спадове и рязкото покачване на температурата, тъй като това може да причини заболяване при птиците.

Съвети за домашни птици

За да получите висококачествено месо от бройлери, трябва да си купите домашни птици с високопродуктивни кръстове. В условията на домакинствата ROSS-38, 708, Gibro-6, бройлери-61, KOBB-500, Smena, Hubbard F15 са се доказали добре. Пилетата бройлери KOBB-500 и ROSS-38 могат да имат леко синкав цвят на клюновете и краката, коремчетата им са леко увеличени.

Забележка! Когато купувате пилета-бройлери, те трябва да бъдат подвижни, да реагират добре на звуци, да имат дори оперение и ясни лъскави очи. Крилата им трябва да бъдат притиснати към тялото.

Когато въвеждате нови фуражи в диетата, трябва да внимавате, когато давате на пилетата варени картофи. Голямо количество от този продукт може да доведе до сериозни проблеми с червата при домашните птици, до вълна и смърт на домашни любимци. В основния период на хранене каша и концентриран фураж трябва да преобладават в дажбата на бройлери, а до края на храненето - сочна храна.

Струва си внимателно да наблюдавате домашните любимци и да слушате дишането им. Ако стане периодично, тогава въздухът в стаята с птицата е твърде влажен, трябва да осигурите вентилация. Ако бройлерите са неактивни и прекарват много време легнали на крака, в тялото на птицата липсва витамин D. Ако перата на птицата са загубили блясъка си и се чупят лесно, стаята е твърде суха.

Като дезинфектант за предотвратяване на чревни разстройства при домашните птици, към питейната вода се добавя предварително разреден калиев перманганат през ден, полученият розов разтвор се разбърква старателно. Поилките и хранилките трябва да се измиват с натриев бикарбонат след всяко хранене.

Дезинфектант за предотвратяване на чревни разстройства

Подът в кокошарника се поддържа чист и се поддържа топъл. За пилетата можете да използвате легло от слама, което се полага върху малък слой гасена вар. Сламата често се сменя, за да се предотврати разлагането на растителните остатъци и фекалните вещества на птиците.

Ако вземете предвид всички препоръки и съвети по-горе по отношение на съдържанието и температурния режим, тогава дори начинаещ животновъд няма да има проблеми с развъждането на бройлери за месо.